Festival talianskeho filmu otvorí v Bratislave Luca Marinelli

Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest sa uskutoční v Kine Lumière od 8. do 13. decembra 2015. Ide o prehliadku toho najlepšieho, čo vzniklo

pridal 3.12.2015 o 23:00

Festival talianskeho filmu otvorí v Bratislave Luca Marinelli


Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest sa uskutoční v Kine Lumière od 8. do 13. decembra 2015. Ide o prehliadku toho najlepšieho, čo vzniklo v talianskej kinematografii za posledný rok. Žánrovo pestrý výber ponúka 11 celovečerných filmov, ktoré s úspechom preverili prestížne medzinárodné festivaly, ale aj zaujímavé snímky debutantov a animované filmy. Na otvorenie pricestuje aj Luca Marinelli, predstaviteľ Mattiu vo filme Osamelosť prvočísel, ktorý hral aj v oscarovom filme Paola Sorrentina Veľká nádhera.    

Putovná prehliadka, ktorú pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave pod dramaturgickým dohľadom spoločnosti Istituto Luce Cinecittà, sa koná už po trinásty raz a Bratislava je po Budapešti, Krakove, Prahe a Brne poslednou zastávkou.

Režisér otváracieho filmu Poslúchaj Claudio Caligari už medzi nami nie je, tento svet opustil hneď po skončení nakrúcania tejto snímky. Jeho film však prežil, a to vďaka tým, ktorí verili v hodnotu Caligariho diela a bojovali za to, aby mohlo vzniknúť: herec Valerio Mastandrea najprv presvedčil svojho priateľa režiséra, aby sa pustil do svojho tretieho a posledného filmu, ktorý následne Mastandrea produkoval. Poslúchaj je filmovým závetom autora, ktorý sa vždy držal na okraji hlavného prúdu,“ povedala k otváraciemu filmu festivalu riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave Antonia Grande. Film sa nesúťažne predstavil na festivale v Benátkach a bude zastupovať Taliansko ako najlepší cudzojazyčný film v rámci cien Americkej filmovej akadémie.      

Jedným z hereckých predstaviteľov v tomto úspešnom filme je aj LUCA MARINELLI, absolvent  jednej z najprestížnejších talianskych divadelných akadémií – l'Accademia Nazionale d'Arte Drammatica Silvio D'Amico. V Taliansku nesmierne populárny herec je známy aj na Slovensku a to vďaka hlavnému predstaviteľovi Mattiovi, ktorého stvárnil vo filme Osamelosť prvočísel. Snímka bola nakrútená podľa rovnomenného románu Paola Giordana a bola uvedená aj na 67. ročníku filmového festivalu v Benátkach. Táto skúsenosť vo veľkej miere podnietila jeho osobnostný aj profesionálny rast. V roku 2013 bol nominovaný na ceny Donatellovho Davida, Striebornú stuhu a Zlatý glóbus za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe Guida v komédii Paola Virzìho Každý boží deň. Sužované a rozorvané postavy stvárnil tiež v niekoľkých ďalších snímkach, ako napríklad v oscarovom filme Paola Sorrentina Veľká nádhera.

Spolu s Marinellim pricestuje do Bratislavy aj talianska herečka ROBERTA MATTEI, ktorá taktiež začínala v divadle a študovala u veľkých talianskych a ruských divadelných majstrov, absolvovala akadémiu Centro Sperimentale di Cinematografia. Po viacerých filmových skúsenostiach a oceneniach sa tiež stretla s režisérom Claudiom Caligarim, ktorý jej ponúkol jednu z postáv vo svojom poslednom filme Poslúchaj. Ako veľká milovníčka hudby sa venuje hre na akordeóne, klavíri a saxofóne, študuje tiež tanec a spev.

MittelCinemaFest ponúkne žánrovo pestrú prehliadku 11 celovečerných filmov, z ktorých boli mnohé ovenčené talianskymi národnými cenami, získali ohlas na medzinárodných festivaloch a uznanie domáceho publika. Medzi ne patria aj snímky stálic talianskeho filmového neba, akými sú režiséri Nanni Moretti, Ermano Olmi či Crisitina Comenicini. „Vo filme Mia Madre, jednom z favoritov posledného ročníka festivalu v Cannes, pracuje Nanni Moretti s témou, ktorá sa dotýka najhlbšej sféry každého z nás: pocitu bezmocnosti voči ochoreniu a smrti vlastnej matky. Ermanno Olmi zobrazuje vo fime A lúky opäť rozkvitnú so svojou typickou jemnocitnosoťu a bez zbytočnej rétoriky absurdnosť vojny, ktorá si vyžiadala milióny mŕtvych vojakov a civilného obyvateľstva. Vo filme od Cristiny Comencini Latin Lover si poslednýkrát pred svojou smrťou zahrala významná herečka Virna Lisi,” doplnila k niektorým z filmov Grande.

Okrem filmov, za ktorými stoja známe, veľké mená talianskej súčasnej kinematografie, si môžu diváci festivalu vychutnať niekoľko snímok debutujúcich režisérov a zoznámiť sa aj s tvorbou mladých talianskych animátorov, prostredníctvom výberu súťažných filmov Festivalu krátkometrážnych filmov Magma (Acireale, Catania), uvedených v tomto roku  aj na Medzinárodnom festivale animácie Fest Anča. Riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave upozorňuje na zámer predstaviť viacero prvotín debutantov, ktorí získali uznanie na medzinárodnej scéne, i keď pre širšie publikum sú stále neznámi.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.