Ocenené filmy v programe 17. MFF Bratislava

Blížiaci sa 17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava opäť ponúka príležitosť na bilancovanie uplynulej filmovej sezóny. Predurčuje ho

pridal PR 25.10.2015 o 17:35

Ocenené filmy v programe 17. MFF Bratislava


Blížiaci sa 17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava opäť ponúka príležitosť na bilancovanie uplynulej filmovej sezóny. Predurčuje ho k tomu jesenný termín, vďaka ktorému môžu diváci počas MFF Bratislava spoznať filmové tituly z významných svetových festivalov prvej polovice roka a zároveň čerpať z benátskych či torontských noviniek, prípadne premiér z Locarna, Sarajeva a ďalších festivalov zo sklonku leta a začiatku jesene.

Okrem už všeobecne známych mien filmových tvorcov bratislavský festival predstaví diela začínajúcich filmárov zo sveta hraného, dokumentárneho ale aj animovaného filmu. Naliehavosť, invencia, pálčivé témy, netradičný pohľad – na to všetko sa môžete tešiť od 12. do 17. novembra 2015 v bratislavských mestských a klubových kinách.

Popri režiséroch a režisérkach na začiatku tvorivej kariéry sa v programe MFF Bratislava so svojimi novinkami predstavia aj klasici, etablovaní autori a víťazi najprestížnejších festivalov, ktorých domáce publikum dôverne pozná a každý ich ďalší počin netrpezlivo očakáva.

Po svojom prvom celovečernom debute Volcano nám islandský režisér Rúnar Rúnarsson predstavuje život dospievajúceho Ariho. 16-ročný chlapec musí opustiť svoj usporiadaný a šťastný veľkomestský život v Reykjaviku, odsťahovať sa od matky a vrátiť sa do svojho rodiska - odľahlého vidieckeho sídla k otcovi, ktorý oň nejaví záujem a sám sa správa ako teenager. Vrabce (Sparrows), lyrický príbeh o dospievaní, nechcených životných zmenách, ale aj o nude, stereotype a frustrácii zvíťazil na 63. ročníku festivalu v San Sebastiane. Bratislavskí diváci budú mať možnosť spoznať aj režiséra filmu, ktorý potvrdil svoju účasť na festivale.

Meno Charlie Kaufman sa väčšine filmových nadšencov spája so snímkami ako napr. V koži Johna Malkovicha či Večný svit nepoškvrnenej mysle. Renomovaný americký scenárista a držiteľ Oscara si na konto pripísal ďalšie pozoruhodné dielo, stop-motion tragikomédiu Anomalisa. Vyše trojročné prípravy boli odmenené prestížnym ocenením - Veľkou cenou poroty, ktorú si Charlie Kaufman spolu s Dukom Johnsonom odniesli z  festivalu v  Benátkach. Anomalisa rozpráva príbeh motivačného spíkra  Michaela Stonea, ktorý aj napriek úspechu, obdivu a uznaniu nie je spokojný. Nedokáže sa vyrovnať s pocitom, že všetko a všetci sú monotónni, rovnakí, všední. Zlom nastáva počas služobnej cesty do Cincinnati, kde stretáva Lisu. A prichádza vytúžená anomália. Vytrhnutie zo stereotypu. Napriek tomu, že ide o animovaný film, diváci sa dokážu plne stotožniť s figúrkami, smiať sa na vyobrazení najrôznejších bežných nepríjemností spojených so služobnými cestami, hotelmi, ale aj tŕpnuť a prežívať silné momenty uvedomovania si vlastnej identity, sexuality a osamelosti.

Medzi ďašími ocenenými filmami v programe MFF Bratislava si diváci môžu pozrieť aj  víťaza Veľkej ceny poroty pre dokumentárny film na festivale Sundance Vlčia svorka (The Wolfpack) debutujúcej režisérky Crystal Moselle. Ide o portrét šestice bratov, ktorí vyrastali uprostred New Yorku a predsa v sociálnej izolácii; či minuloročného víťaza jihlavského festivalu a jeden z najúspešnejších dokumentárnych filmov roka Ja som ľud (Je suis le peuple, I Am the People) debutujúcej režisérky Anny Roussillon. Autorka sa venuje egyptskej revolúcii z roku 2011, no nesleduje ju na námestiach, ale v odľahlej dedine prostredníctvom rodiny a ich televízora. Zaujíma sa o to, ako je revolúcia vnímaná „na diaľku“ a aký ma dopad na miesta, ktoré ňou priamo nežijú.

A nechýba ani debut kolumbijského tvorcu Césara Augusta Aceveda Zem a tieň (La tierra y la sombra, Land and Shade), za ktorý v Cannes získal Zlatú kameru. Predstavuje nám v ňom príbeh staršieho farmára Alfonsa (Haimer Leal). Po rokoch sa vracia na svoj statok, k živoriacej rodine, ktorá už ani nedúfala, že ho ešte niekedy uvidí. Nič už však nie je ako predtým. Vážny zdravotný stav jeho syna, ťažké mužské práce, ktoré ostali v rukách žien. Vďaka podmanivej práci kameramana divák aj napriek náročnej téme naplno vníma krásu obrazov, ktoré neraz hovoria viac, než samotné postavy.

Počas 17. ročníka MFF Bratislava sa bude premietať v troch kinosálach Kina Lumière, v Kine Mladosť a Kine Nostalgia. Oficiálnou festivalovou kaviarňou bude tento rok Gorila.sk Urban Space. Návštevníci si tu okrem príjemnej atmosféry budú môcť pozrieť mimoriadne projekcie a sprievodný program festivalu.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.