Brazil Visual ukazuje už tretíkrát pestré farby Brazílie

Jediný putovný filmový festival brazílskych filmov predstaví tento rok dva skvelé animované filmy, dokument zo sveta street artu a komédiu o predavačovi

pridal PR 26.9.2015 o 16:32

Brazil Visual ukazuje už tretíkrát pestré farby Brazílie


Jediný putovný filmový festival brazílskych filmov predstaví tento rok dva skvelé animované filmy, dokument zo sveta street artu a komédiu o predavačovi vinylových platní.

Spišská Nová Ves 27. - 29. 9. 2015
Bratislava 5. - 13. 10. 2015
Košice 28. - 29. 10. 2015
Piešťany 5. - 8. 11. 2015

Brazília ako domovina futbalových mágov a ešte čarovnejšej samby? Tieto farby pozná takmer každý z televízie. Filmový festival BRAZIL VISUAL už tretíkrát prináša ochutnávku toho najzaujímavejšieho z tejto juhoamerickej krajiny. Stovky spokojných divákov z predchádzajúcich ročníkov sú dôkazom záujmu Slovákov o menej známu kinematografiu, ako aj brazílsku kultúru všeobecne.

Práve výtvarnosť bude nepriamo spájať všetky uvádzané filmy tohto roka. Festival uvedie netradičné, ale odborníkmi o to viac oceňované animované filmy Chlapec a svet a Rio 2096. Návštevníkov BRAZIL VISUAL môže zaujať dokument Grey City o strete street artových umelcov s politikmi a ich predstavou o štandardnej podobe veľkomesta. Brazílske emócie sa prejavia aj v komédii Durvalove platne o mužovi predávajúcom tradičné vinylové platne v dnešnej modernej dobe.

Tohtoročnú ponuku mimoriadne oceňuje nezávislý CGI producent Marián Villaris „Hlavná cena z Annecy je vrcholné ocenenie vo svete animovaného filmu, pre tvorcu znamená viac ako Oscar. Mať preto možnosť zhliadnuť tento film je porovnateľné so situáciou, keď nečakane dostanete lístky na hlavnú tribúnu na finálový zápas majstrovstiev sveta,” povedal Villaris o filme Rio 2096. Chlapec a svet „je výnimočný v tom, že je výtvarne veľmi pestrý. Ako veľká galéria plná krásnych ilustrácií, po ktorej nemusíte chodiť - pohodlne sa posadíte a obrazy prichádzajú k vám. Z kina odchádzate s pocitom, že ste navštívili novú krajinu, spoznali cudziu kultúru, prežili iný život. Nie je to film pre povrchného diváka, ale investovať sa oplatí. Odmenou je hlboký a intímny dialóg s autorom, brutálny a citlivý zároveň, naplno využívajúci mocné prostriedky detského sveta animovaného filmu.” Rozsiahlejšie komentáre Mariána Villarisa k obidvom animovaným filmom nájdete v správe nižšie.

Brazil Visual nie je len o filmoch, ale aj o ďalších rozmeroch brazílskej kultúry. Preto organizátori aj tento rok do každého festivalového mesta prinášajú projekty predstavujúce umenie, atmosféru a životný štýl Južnej Ameriky. Okrem iného, v rámci slovenskej premiéry filmu Grey City – (Sivé mesto) začne diskusia a prípravy slovenských street artových tvorcov na projekt maľovania veľkej sivej steny na nábreží Dunaja oproti bratislavskému River Parku.

„S BRAZIL VISUAL ideme na miesta, kam by sme pozvali aj našich brazílskych priateľov. To znamená presne tam, kde sa dnešní Slováci bavia a rozprávajú. Okrem klasických filmových klubov preto budeme premietať aj v bratislavskom KC Dunaj alebo v Piešťanskom pivovare. Veríme, že sa nám aj vďaka dobrému výberu filmov podarí zopakovať skvelú atmosféru uplynulých rokov,“ hovorí riaditeľka festivalu BRAZIL VISUAL Elena Seitlerová.

Uvádzané filmy na BRAZIL VISUAL 2015

Chlapec a svet (O Menino e o Mundo)
Réžia: Alê Abreu, animovaný film pre rodinného diváka / 2013 / 80 min.
Chlapec žije s rodinou pokojným životom v rodnej krajine. Otec pracuje v bavlnárskom priemysle, v ktorom sa proces zberu postupne automatizuje. Keď sa otec vyberie hľadať prácu inde, chlapec ide s ním. Objavuje úžasný svet, ktorému vládnu mechanické zvieratá a podivuhodné bytosti. Detská nevinnosť ostro kontrastuje so zodpovednosťou dospelých a s bezcitnou spoločnosťou. Pohľad na moderný svet očami dieťaťa dômyselne dotvára hra s farbami, perspektívou a rôznymi animačnými technológiami.

Grey City (Cidade Cinza)
Réžia: Marcelo Mesquita, Guilherme Valiengo, dokumentárny film / 2013 / 85 min.
Máte záujem o Street Art? O umenie všeobecne? Alebo politiku? Ak ste odpovedali áno na niektorú z týchto otázok, potom Cidade Cinza je dokument, ktorý by ste mali vidieť. Prostredníctvom zábavného príbehu a jeho hlavných protagonistov (ku ktorým patria svetoznámi grafiťáci Os Gemeos, Nina, a Nunca) film využíva street art ako platformu pre vykreslenie celej rady zaujímavých tém: umelecké filozofie, politickú korupciu, podivné kúzlo veľkomiest.

Durvalove platne (Durval Discos)
Réžia: Anna Muylaert, komédia / 2002 / 96 min.
São Paulo - i napriek novým technológiám sa Durval odmieta akceptovať nové technológie a prevádzkuje obchod s platňami. Moderná doba vstupuje do života človeka, či chce, či nechce a ak sa jej neprispôsobí, môže to mať prekvapujúce dôsledky.
Film bol preložený v spolupráci s Filozofickou fakultou UK, študentmi tlmočníctva a prekladateľstva ako spôsob motivácie a vyskúšania si nadobudnutých poznatkov v praxi.

Rio 2096 - príbeh o láske a hneve (Uma História de Amor e Fúria)
Réžia: Luiz Bolognesi, animovaný film pre mládež a dospelých / 2013 / 98 min.
Fascinujúci príbeh vyvracia mýty a rozpráva o láske nesmrteľného hrdinu k Janaíne. Hrdina prežíva štyri fázy brazílskej histórie: kolonizáciu domorodcov Európanmi, otroctvo, vojenský režim a budúcnosť, kde hrozí vojna o vodu. Bude tak naozaj vyzerať Rio de Janeiro v roku 2096? Film vyhral hlavnú cenu na najvýznamnejšom medzinárodnom festivale animovaných filmov v Annecy.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.