Týždeň slovenského filmu dnes slávnostne otvorí film Tak ďaleko, tak blízko

Bilančná prehliadka domácej kinematografie Týždeň slovenského filmu sa začne dnes v

pridal SFÚ 13.4.2015 o 20:08

Týždeň slovenského filmu dnes slávnostne otvorí film Tak ďaleko, tak blízko


Bilančná prehliadka domácej kinematografie Týždeň slovenského filmu sa začne dnes v bratislavskom Kine Lumière slávnostnou premiérou nového dokumentárneho filmu Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko. Film zo života ľudí trpiacich autizmom je súčasťou programu prehliadky, ktorá na svojom prvom ročníku uvedie 23 celovečerných a 6 krátkych filmov uplynulého roka. Týždeň slovenského filmu potrvá do nedele 19. apríla, snímku Tak ďaleko, tak blízko dnes večer osobne divákom predstavia tvorcovia.

Film Tak ďaleko, tak blízko je nahliadnutím do života ľudí postihnutých autizmom. Odhaľuje každodennú náročnosť života s nimi a búra všeobecne zaužívané názory spoločnosti na túto vývinovú poruchu. Film dnes večer o 20.30 hod. v Kine Lumière uvedie režisér Jaro Vojtek a ďalší tvorcovia. Počas prehliadky Týždeň slovenského filmu sa premietne viacero filmov s účasťou tvorcov, sú medzi nimi tituly Slovensko 2.0, Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom, Socialistický Zombi Mord, Rukojemník, Comeback alebo dokument Milan Čorba o významnom slovenskom kostýmovom výtvarníkovi. Po skončení projekcií sa uskutočnia diskusie o filme.

KINEMAVIDEO3483.

Prehliadka Týždeň slovenského filmu chce poukázať na zmeny v slovenskej kinematografii v posledných rokoch a zdôrazniť pozitívne tendencie v tvorbe. „Diváci budú mať možnosť vidieť takmer všetky domáce filmy vyrobené v roku 2014,“ hovorí Miro Ulman, člen programového tímu podujatia. „Keďže ide o prehliadku organizovanú Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou, kritérium výberu bolo celkom jednoduché. Vybrali sme všetky slovenské a koprodukčné dlhometrážne filmy vyrobené v roku 2014, ktoré spĺňajú podmienky Štatútu národnej filmovej ceny Slnko v sieti“.

Diváci uvidia oboch národných kandidátov na Oscara, snímky Fair Play Andrey Sedláčkovej a Krok do tmy Miloslava Luthera, celovečerný hraný debut Jara Vojteka Deti, aj dokumentárny film kameramana a debutujúceho režiséra Martina Štrbu vlna vs. breh. Premietne sa aj slovenská filmová rozprávka Láska na vlásku Mariany Čengel Solčanskej alebo film 38 o hokejistovi Paľovi Demitrovi od režisérskej dvojice Daniela Dangla a Lukáša Zednikoviča. V programe sú tiež dokumenty Arcibiskup Bezák Zbohom..., Návrat do horiaceho domu, Salto Mortale, Felvidék – Horná zem alebo slovenské minoritné koprodukcie Miesta Radima Špačka a netradičný pohľad na dejiny Československa v 20. storočí Gottland, nakrútený piatimi režisérmi na motívy rovnomenného bestselleru Mariusza Szczygiela. V roku 2014 sa v ponuke niektorých kín začali objavovať aj slovenské filmy, ktoré nedistribuovali distribučné spoločnosti, ale o ich nasadení rokovali s prevádzkovateľmi kín priamo ich producenti. Napriek tomu, že sa kvôli tomu dostávali oveľa ťažšie do pozornosti publika, tak v distribúcii sa ´nestratili´. Boli to filmy DanubeStory, Lyrik, Prvý slovenský horor a Socialistický Zombi Mord,“ dopĺňa program podujatia Miro Ulman.

Na výbere filmov sa podieľali Miro Ulman a Pavel Smejkal v spolupráci s filmovými teoretičkami Janou Dudkovou za oblasť hraného filmu, Máriou Ferenčuhovou-Ridzoňovou za oblasť dokumentárneho filmu a Evou Šoškovou za animovaný film, ktoré počas Týždňa slovenského filmu vystúpia s kritickým hodnotením tvorby uplynulého roka. Uskutočnia sa aj workshopy režisérov Andreja Kolenčíka a Ivana Ostrochovského, ktorí poznajú domáci aj európsky audiovizuálny priestor a majú skúsenosti s vývojom, nakrúcaním či distribuovaním svojich filmov.

x x x

Prehliadka Týždeň slovenského filmu sa koná od 13. do 19. apríla v Kine Lumière, vstupné je symbolické 1 Euro, vstup na workshopy a odborné diskusie je voľný. Sprievodné podujatie Divácke a festivalové hity 2008 – 2013, ktoré predchádzalo prehliadke Týždeň slovenského filmu, sa uskutočnilo od 1. do 12. apríla, počas neho sa premietlo spolu 23 filmov, z toho 7 celovečerných diváckych hitov, 10 celovečerných a 6 krátkometrážnych a stredometrážnych festivalových hitov.

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), jej spoluorganizátormi sú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Partnerom prehliadky Týždeň slovenského filmu je autorská spoločnosť LITA. Viac informácií a program prehliadky nájdete na www.tyzdenfilmu.sk.

Podujatie sa koná pod záštitou ministra kultúry Slovenskej republiky.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.