Viditeľný svet vs. Alois Nebel na MFF BA

Program 13. MFF Bratislava bude bohatší o ďalší filmový zážitok. Do súťaže hraných filmov pribudol koprodukčný česko-nemecký a minoritne aj slovenský film Alois Nebel. Pôsobivú adaptáciu ...

pridal 25.10.2011 o 16:31

Viditeľný svet vs. Alois Nebel na MFF BA


Program 13. MFF Bratislava bude bohatší o ďalší filmový zážitok. Do súťaže hraných filmov pribudol koprodukčný česko-nemecký a minoritne aj slovenský film Alois Nebel. Pôsobivú adaptáciu rovnomenného komiksového románu nakrútil ako svoj celovečerný hraný debut český režisér Tomáš Luňák, ktorý príde svoj film osobne uviesť. K najvýznamnejším hosťom festivalu bude patriť scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Osobnosť českej kultúry si prevezme na festivale Ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Tvorbu Zdeňka Svěráka priblíži osobne ladený dokument Tatínek, ktorý o svojom otcovi nakrútil spoločne so svojím kolegom Martinom Dostálom, oscarový režisér Jan Svěrák. Film bude na festivale uvedený v prítomnosti oboch tvorcov.

Zvláštne uvedenie bude v tomto roku patriť oscarovému rodinnému tandemu Zdeňkovi a Janovi Svěrákovcom, ktorí spoločne uvedú biografický celovečerný dokument Tatínek. Portrét scenáristu, režiséra a cimrmanológa Zdeňka Svěráka je láskavý, ale aj ľahko konfrontačný. Nepribližuje iba tvorbu tejto osobnosti českej kultúry cez osobné výpovede a rozhovory s jeho dlhoročnými spolupracovníkmi, ale súčasne necháva diváka nahliadnuť aj do súkromia a privátnych i umeleckých vzťahov dvoch individualít – otca a syna. Mimoriadne (umelecky aj komerčne) úspešný tvorivý tandem Zdeněk a Jan Svěrákovci získal za film Kolja Oscara. Obecná škola sa dnes už radí medzi klasiku českého filmu a ich zatiaľ posledný spoločný projekt Vratné láhve lámal v kinách rekordy návštevnosti.

Debut Tomáša Luňáka Alois Nebel je určite tým najpozoruhodnejším filmom, aký sa za posledné roky v Česku nakrútil. Pri adaptovaní rovnomenného komiksového románu využili tvorcovia unikátnu technológiu, tzv. rotoskopiu, ktorú doteraz v českom filme ešte nikto nepoužil. Príbeh samotárskeho výpravcu Aloisa Nebela cez čierno-bielu kresbu vťahuje diváka do takmer surrealistického sveta, v ktorom sa Nebelove halucinácie striedajú s realitou. Obrazom a atmosférou sugestívny film zaujal už aj na zahraničných festivaloch. V medzinárodnej konkurencii sa ocitne aj v súťaži hraných filmov na 13.MFF Bratislava.

Filmy v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov bude hodnotiť hlavná porota, ktorej predsedom bude americký scenárista, profesor filmu na Bostonskej univerzite John Bernstein, udelí Grand Prix za najlepší film, Cenu pre najlepšieho režiséra, Cenu za najlepší ženský herecký výkon a Cenu za najlepší mužský herecký výkon. Ďalšími členmi poroty budú filmový kritik a novinár Francesco Di Pace z Talianska, známa slovenská divadelná a filmová herečka Zuzana Kanócz, filmový producent Simon Perry z Anglicka a Daniella Tourgemanová, ktorá pracuje pre Izraelský filmový archív Jerusalem Cinematheque. Hrané filmy bude hodnotiť taktiež porota FIPRESCI (FIPRESCI - medzinárodná federácia filmových novinárov), ktorá v udelí Cenu FIPRESCI a študentská porota udelí svoju, študentskú cenu. Na MFF Bratislava bude porota filmových novinárov pracovať v zložení Nanna Frank Rasmussen z Dánska, Suncica Unevska z Macedónie, Miro Ulman zo Slovenska a študentov v porote budú reprezentovať študent filmovej réžie bratislavskej VŠMU Teo Kuhn, poslucháčka VŠVÚ Lenka Šturmankinová a Simona Schurdáková z Akadémie umení v Banskej Bystrici. Porota dokumentárnych filmov udelí Cenu za najlepší dokumentárny film a pracovať bude v zložení – Alberto Herskovits, režisér a kameraman z Argentíny, Miroslav Janek, režisér, kameraman a strihač z Českej republiky a dokumentarista Boris Mitić zo Srbska. Porota krátkych filmov udelí Cenu za najlepší krátky film. Do poroty zasadnú riaditeľ festivalu Curtas Vila do Conde Miguel Días z Portugalska, šéfredaktor časopisu Kino-Ikon Martin Kaňuch a vizuálny umelec Mels van Zutphen z Holandska.

Divácka súťaž opäť určí najlepší film z celého programu festivalu, ktorý vyberú v hlasovaní diváci.

13. MFF Bratislava opäť privíta viacero atraktívnych hostí, ktorí prídu osobne predstaviť svoje filmy. Hosťom festivalu bude argentínsky scenárista a režisér Santiago Amigorena, ktorý uvedie svoj film Iné ticho, z Turecka pricestuje Tolga Karaçelik s filmom Mýtnica, „antidepresívnu“ rumunskú komédiu Ahoj! Ako sa máš? príde predstaviť režisér Alexandru Maftei spolu s herečkou Danielou Voicu, svoj film Kandahar Break odprezentuje britský režisér Daniel Whitney, režisér a scenárista Peter Monro z USA uvedie film Spoločné chvíle, z Estónska pricestuje Kullar Viimne s filmom Dych a mnohí ďalší. Do Bratislavy pride aj známy ruský filmový kritik Sergej Lavrentiev, ktorý bude osobne uvádzať filmy zo sekcie Červené westerny.

Novinkou tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Bratislava bude cena udeľovaná v spolupráci s generálnym partnerom, bankou UniCredit Bank, ktorú získa divácky najúspešnejsí slovenský film festivalu. Cena je podporená aj zaujímavou finančnou čiastkov pre mladých tvorcov.

Súčasťou festivalového programu sú tradične aj sprievodné podujatia. Už v úvodný deň festivalu, 4.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.