10 + 1 EXOTICKÝCH FILMOVÝCH DESTINÁCIÍ

10 + 1 EXOTICKÝCH FILMOVÝCH DESTINÁCIÍ

článok



Letné dovolenky sú za dverami. Ak ste filmový fajnšmeker a k tomu vyhľadávate exotické zákutia, máme niečo pre vás. Kam teda za filmovou exotikou? Tu je našich 11 tipov na tropickú filmovú dovolenku. Ak sme vás navnadili, letenky sú blízko – pelikan.sk.

10 + 1 exotických filmových destinácií 10 + 1 exotických filmových destinácií

 

Uganda - Africká Kráľovná (1951)

Rozmanitá príroda, mystické horské dedinky ukryté v hmle či horské gorily. Taká je exotická, rovníková Afrika. Do takej nás zaviedla aj legendárna dobrodružná romanca Johna Hustona z čias 1. svetovej vojny. Kľúčovou lokáciou sú vodopády na Níle - Murchison Falls v Kampale. Práve tu sa anglická misionárka Rose (Katharine Hepburn) a kanadský dobrodruh Charlie (oscarový Humphrey Bogart) smerujúci na svojom plavidle k britskému územiu konfrontujú s nemeckou vojnovou loďou Louisou.

 

Havaj - Odtiaľto na večnosť (1953), Jurský park (1993) či seriál Nezvestní (2004)

Na Havaj, ktorý je stelesnením bezstarostnosti a exotiky, zavítala celá rada filmových štábov. Najslávnejšia filmová scéna, aká sa tu kedy nakrútila (v malom zálive Halona) však pochádza z vyše 60 rokov starej romanticko-vojnovej drámy Odtiaľto na večnosť. Burt Lancaster sa tu vášnivo bozkával s Deborah Kerr. Ktorý pár by si to na tomto mieste nechcel po ich vzore vyskúšať?

10 + 1 exotických filmových destinácií 10 + 1 exotických filmových destinácií

 

Maroko - Muž, ktorý vedel príliš mnoho (1956), Lawrence z Arábie (1962), Posledné pokušenie Krista (1988), Kundun (1997) či Gladiátor (2000)

Krajina, ktorej pusté exteriéry (duny, hory, pobrežia) ste videli oveľa viac, než si možno myslíte. Severovýchod afrického kontinentu hostil filmárov vyššie spomínaných legendárnych filmov.  Úspech oscarového Gladiátora spustil novú vlnu historických počinov (Alexander Veľký, Trója, Kráľovstvo nebeské), ktorých štáby neobišli túto pre historické veľkofilmy exteriérovo vďačnú krajinu. Keď už ale spomíname Gladiátora či Tróju, nemôžeme nespomenúť aj inú, filmármi vyhľadanú destináciu – Maltu.

 

Malibu - Planéta opíc (1968)

Krásna piesočnatá pláž a vrcholky strmých skál, keď tu zrazu na vás vykukne zosunutý vrch Sochy slobody. Áno, slávny záverečný záber z kultovej Planéty opíc. Táto filmová lokácia sa nachádza v kalifornskom Malibu a dnes tu – pri útese Point Dume – namiesto opíc nájdete skôr lezenia chtivých. 

10 + 1 exotických filmových destinácií 10 + 1 exotických filmových destinácií

 

Polynézia - Bounty (1984)

Historicko-dobrodružný počin s Anthony Hopkinsom a Melom Gibsonom bol jednou z prvých veľkých hollywoodskych produkcií, ktorá vznikla na tropickom ostrove ako takom. Štáb v tomto prípade nakrúcal na ostrove Moorea, konkrétne v Cookovej zátoke a v zátoke Opunohu.

 

Fidži - Stroskotanec (2000)

Vo filme sa hovorí, že hlavný hrdina stroskotal „...južne od Cookových ostrovov“. V skutočnosti sa však slávna dobrodružná snímka Roberta Zemeckisa nakrúcala na ostrove Monuriki v súostroví Fidži. Tomuto úchvatnému ostrovčeku prischol za ostatné desaťročie prívlastok „Stroskotancov ostrov“. Kým Hanksov stroskotanec tu prežil 4 filmové roky, v skutočnosti nakrúcanie v Tichomorí trvalo „len“ niekoľko týždňov.

10 + 1 exotických filmových destinácií 10 + 1 exotických filmových destinácií

 

Thajsko - Pláž (2000)

Nezávislý cestovateľ (Leo DiCaprio) uteká pred civilizáciou na tajný opustený ostrov, aby tu našiel absolútnu slobodu (tzv. Raj na Zemi). Reč je o thajskom ostrove Koh Phi Phi Leh. Prekrásna pláž a tyrkysová zátoka Ao Maya však v skutočnosti nie je úplne uzavretá skalami, ako sme ju videli v známej snímke Dannyho Boylea. Tvorcovia ju digitálne upravili, aby zodpovedala knižnej predlohe Alexa Garlanda a čo najviac pripomínala dobre izolovaný raj. Paradoxom je, že film pohŕdajúci komerčným cestovaním, vyvolal u cestovných agentúr a ich klientov obrovský záujem o tento nádherný ostrovček. Dnes tu denne prichádzajú výletné lode s desiatkami turistov. 

 

Grécko - Mandolína kapitána Corelliho (2001)

Idylická krása gréckeho pobrežia je narušená vojnou. Na kedysi pokojnú Kefalóniu, jeden z najväčších ostrovov západného Grécka, sa vylodili talianske okupačné jednotky. Malebná Kefalónia sa stala dejiskom príbehu lásky talianskeho okupanta a krásnej dcéry tunajšieho lekára. Cestovný ruch sa tu vraj od uvedenia snímky výrazne rozvinul. Nie však na úkor idylického čara?

 



Peru - Motocyklové denníky (2004)

Artový road-movie sleduje 8-tisíc kilometrov dlhú cestu mladíka Ernesta "Che" Guevaru (Gael Garcia Bernal) a jeho kamaráta. Ich dobrodružstvo nás previedlo naprieč celou Južnou Amerikou, no rozhodne najkrajšou lokalitou boli starobylé ruiny Machu PicchuSacred Valley v Peru.

 

Nový Zéland - trilógie Pán prsteňov (2001-2003) a Hobit (2012-2014)

V zozname najvyhľadávanejších filmových lokácií nemôže od začiatku nového milénia chýbať Nový Zéland, ktorý sa stal domovom pre oscarovú fantasy trilógiu Pán prsteňov režiséra Petra Jacksona (a napokon aj pre prequelového Hobita). Práve tu môžete objaviť skutočnú Stredozem. Zvlnené zelené kopčeky v mestečku Matamata sa zmenili na Hobitov a sopečná oblasť tamojšieho najstaršieho národného parku Tongariro zas na odstrašujúci Mordor. Chcete sa vydať po stopách Froda či Hobita? Cestujte s prestupom v austrálskom Sydney!

 

BONUS:

Key Largo – Key Largo (1948)

Ako bonusovú, jedenástu lokáciu pridávame koralový ostrov Key Largo na Floride. Nakrúcal sa tu kultový film noir Johna Hustona v hlavných úlohách so stopercentnou trojkou: Humphrey Bogart, Lauren Bacall a Edward G. Robinson. To však nie je všetko. Tento rok sa začiatkom mája v tomto luxusnom prírodnom prostredí konal druhý ročník Bogart festivalu, ktorý je venovaný najmä noirovým a neo-noirovým snímkam. Kto sa chystá o rok na tretí ročník?


autor Michal Šmajda 3.6.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.