TOP 10 MASÍVNYCH EXPLÓZIÍ

TOP 10 MASÍVNYCH EXPLÓZIÍ

článok



Po prestrelkách sme pre vás opäť pripravili zoznam z kategórie oddychovejších a akčných. Tentoraz je tu prehliadka filmových výbuchov.


Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (Dr. Strangelove, r. Stanley Kubrick, 1964)
Prehľad otvárame s Kubrickom a jeho protivojnovo-politickou satirou nakrútenou v časoch studenej vojny. Majstrovská čierna komédia o fiktívnej 3. svetovej vojne. K nahliadnutiu je „atómový záver“ za tónov a slov piesne We'll Meet Again od Very Lynn. Ide o zostrih reálnych nukleárnych výbuchov: či už testov (Trinity, 1945; Operation Crossroads, 1946; Operation Sandstone, 1948; Operation Ivy, 1952; Operation Redwing, 1956) alebo útokov (bombardovanie Nagasaki v 1945).

Apokalypsa (Apocalypse Now, r. Francis Ford Coppola, 1979)
Kultová vojnová záležitosť, klenot americkej kinematografie či zbierka zaujímavostí a kuriozít súvisiacich s nakrúcaním. Toto dielo je však okrem mnoho iného aj pastvou pre oči pre milovníkov výbuchov. Tých bolo v dlhej minutáži hneď niekoľko. Pripomeňme si ale jednu trochu zabudnutú scénu. Totižto, jedna z verzií záverečných titulkov v rámci pôvodnej kino distribúcie obsahovala vypálenie tábora šialeného plukovníka Waltera E. Kurtza (Brando) prostredníctvom masívneho vzdušného útoku (sekvencia známa ako air strike). V rozšírenej verzii Apocalypse Now Redux z roku 2001 (ocenenej Zlatou palmou v Cannes) však Coppola tieto monumentálne záverečné titulky vystrihol. A TU si môžete vypočuť prečo.

Deň nezávislosti (Independence Day, r. Roland Emmerich, 1996)
Blokbastrová klasika ponúkla viacero spektakulárnych výbuchov a deštrukcií. Najväčšie z nich sú servírované hneď v jednej sekvencii po útoku mimozemských lodí. Explózie vznikali kombináciou ručne robených, zmenšených modelov a počítačovej grafiky. Deň nezávislosti údajne drží rekord za najvyšší počet použitých miniatúrnych modelov v jednom filme.

Swordfish: Operácia Hacker (Swordfish, r. Dominic Sena, 2001)
Lahôdková pasáž, ktorá nám „chýbala“ v zozname spomaľovačiek, si našla svoje pevné miesto tu. Swordfish ako film bol plný klišé, ale niektoré scény mali naozaj štýl a táto je asi vizuálne najlepšia. Nešťastná rukojemníčka a jej vesta plná C4 vybuchne a nasleduje spomalený záber explózie a následnej tlakovej vlny, ktorá berie všetko so sebou. Príslušníci zásahovej jednotky odlietavajú ako muchy.

Prísne tajná misia (Stealth, r. Rob Cohen, 2005)
Nech si už o tomto akčňáku myslíte čokoľvek negatívneho (alebo v lepšom prípadne rýdzo priemerného), túto cool scénu mu nemožno uprieť. Elitná stíhačka si razí cestu von z hangáru. Páli a hŕba vozidiel a protivníkov pomaly odlieta.

V ako Vendeta (V For Vendetta, r. James McTeigue, 2005)
„Remember, remember, the fifth of November, The gunpowder treason and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot.“

Najskôr trošku z histórie: Noc Guya Fawkesa (Guy Fawkes night), známa aj ako Bonfire night, je sviatok, ktorým sa oslavuje neúspech protivládneho sprisahania z 5. novembra 1605, kedy sa skupina katolíckych šľachticov na čele s Guyom Fawkesom pokúsila v Londýne o atentát na kráľa Jakuba I. (známy ako Spiknutie strelného prachu) a chcela vyhodiť do vzduchu sídlo parlamentu – Westminsterský palác. Oslavy tejto noci v súčasnosti symbolizujú ohňostroje a pálenie vatier.

Poďme ale k filmovej adaptácii komiksu Alana Moorea a tejto spektakulárnej scéne ako stvorenej pre spomínanú Bonfire Night. Ako kontroverzne hovorí hlavná postava V: „Zničením jednej budovy môžete zmeniť svet k lepšiemu.“

Strážcovia (Watchmen, r. Zack Snyder, 2009)
Servírujeme ďalšiu komiksovku. Pamätnou scénou je bezo sporu táto snová sekvencia a štýlový bozk Nitea Owla a Silk Spectre na pozadí dopadu meteoritu a následného hríbovitého mraku. Na konci sna zostáva z bozkávajúceho sa páru iba dvojica kostier.

Temný rytier (The Dark Knight, r. Christopher Nolan, 2008)
Jedna z najpamätihodnejších scén batmanovského sequelu, v ktorej šialený a za zdravotnú sestru prezlečený Joker necháva viacfázovo vybuchnúť gothamskú nemocnicu. Chris Nolan povedal: „Chcel som dať vybuchnúť toľko vecí ako ešte nikto predtým.“ Deštrukcia reálne prebehla v Chicagu. Amatérske zábery z nakrúcania si môžete pozrieť TU. Štáb mal na toto zničenie samozrejme iba jeden pokus. Nolan sa neskôr vyjadril, že bol ohromený Ledgerovou schopnosťou odchádzať od reálne vybuchujúcej budovy bez toho, aby sa obzeral za seba.

Smrť čaká všade (The Hurt Locker, r. Kathryn Bigelow, 2008)
Oscarová militantná dráma z prostredia Iraku, ktorá porazila Cameronovho Avatara! Jednotka špičkových pyrotechnikov vedená Guyom Pearcom zasahuje. Deaktivácia bomby však nejde podľa plánu... 

Michael Bay – kompilácia jeho výbuchov
Bad Boys, Skala, Armageddon, Pearl Harbour, Ostrov či Transformeri. Prehliadku uzatvárame s - áno, Bayom - popcornovým kráľom a špecialistom na hollywoodsku akciu, ktorého sme opomenuli v spomaľovačkách aj strieľačkach. Práve preto sme mu tento raz venovali extra priestor a prinášame špeciálnu kompiláciu jeho explózií a deštrukcií.


autor Michal Šmajda 3.6.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.