ČIERNY, EURÓPSKY A BEZ KRAVATY – CINEMATIK 2010

ČIERNY, EURÓPSKY A BEZ KRAVATY – CINEMATIK 2010

článok



Svěrákov Kuky, Antikrist, Fish tank, Biela stuha, študentské Oscary, filmová neo-noir noc a detektív Benko, exkluzívny Secret Cinema(tik), Hranica či Barabášov najnovší dokument. Aj o tom bol tohtoročný Cinematik.

Štyri víťazné tituly na čele s Hanekem

Nie je žiadnym tajomstvom, že Cinematik neuvádza žiadne veľké novinky európskeho filmu. Jeho cieľom je predstaviť desať – podľa mladých európskych kritikov – najlepších počinov, ktoré sa za uplynulé mesiace zrodili v európskej kinematografii. Teda prezentovať cieľovému publiku (ktorým je predovšetkým mladý divák – adolescent) tie najlepšie súčasné kúsky, ktoré svetu priniesol starý kontinent. Inak tomu nebolo ani tento rok. Akurát sa k európskemu výberu pribrali najlepšie tuzemské dokumenty.

Hlavnú cenu v prvej súťažnej sekcii Meeting Point Europe si odniesla skvelá Biela stuha Michaela Hanekeho, ktorá okrem sošky Oscara zozbierala snáď všetky možné ceny. Cynický a psychiku naštrbujúci Haneke tak zvíťazil nad Trierovým obrazovo silným a šokujúcim Antikristom. Cenu divákov získal veľmi sympatický film Fish tank z neľahkého života dospievajúceho a revoltujúceho dievčaťa. Primátor Remo Cicutto sa nechal počuť, že si konečne našiel aj čas si nejaký ten titul pozrieť a svoju cenu venoval koprodukčnému dokumentu Vojnové hry a muž ktorý ich zastavil.

Nová a v poradí druhá súťažná sekcia – Cinematik.doc, priniesla osem domácich dokumentov, z ktorých víťazne vzišiel Jaro Vojtek so svojou Hranicou. Ten bol v Piešťanoch celý utorok i osobne prítomný. Jeho snímka dokonca len pár hodín na to získala národnú nomináciu na sošku Oscara. 

Čierny, európsky a bez kravaty – Cinematik 2010

Soboty na Cinematiku – filmové sviatky

Je to neuveriteľné, ale už druhý ročník po sebe sa v jeden deň odpremietali tri neskôr ocenené snímky. V minuloročnú sobotu 12.septembra 2009 sa v piešťanských kinách Fontána a Dom umenia uvádzali všetci traja neskorší víťazi, a to: Medzi stenami (víťaz súťažnej sekcie MSE), Milionár z chatrče (Cena divákov) a Katalin Varga (Cena primátora mesta) od Petra Stricklanda, ktorý Cinematik poctil aj tento rok svojou návštevou.

Tento raz mala víťazná triáda v zložení Biela stuha - Fish Tank – Vojnové hry a muž, ktorý ich zastavil opäť projekciu v sobotu, nerátajúc nováčika - víťazný domáci dokument Hranica, ktorý premietali v utorok. K tomu všetkému si k sobote z minulého roka pripočítajme exkluzívnu predpremiéru District 9 a hororovú filmovú noc s vlkolakmi. A tohtoročnými sobotňajšími ťahákmi okrem spomínanej trojice snímok boli slovenská predpremiéra oscarovej drámy Precious, Študentské Oscary a Neo noir noc.

Event „Secret Cinema(tik)“ a jeho premiéra na Slovensku

Udalosť, ktorú ste doposiaľ mohli naživo zažiť iba v zahraničí, sa po prvý raz uskutočnila aj u nás. Šikovne sa o ňu postarali práve organizátori Cinematiku a písalo sa o nej aj v našich mienkotvorných denníkoch. A o čo vlastne šlo? Vďaka spolupráci s mobilným operátorom došla všetkým záujemcom a festivalovým návštevníkom štyri hodiny pred začatím projekcie sms správa, aby sa v danom čase dostavili na dané miesto, kde sa mal premietať utajovaný titul. Rúško tajomstva čo, kde a kedy sa začalo pomaly odkrývať o 16:30, kedy prišla avizovaná sms. O 20:30 sa zaplnil trávnik pred hotelom Satelit, nuž a o 21:00 sa z hotelového balkóna na protiľahlú bielu stenu už premietala hláškami nabitá zábavka Ethana a Joela Coenovcov – Big Lebowski.

Čierny, európsky a bez kravaty – Cinematik 2010

5.ročník v znamení pestrého neo-noiru    

Reklamná kampaň (predovšetkým televízny spot a plagát) dýchala tento rok filmom noir. Táto štylistická a naračná tendencia typická pre 40te a 50te roky minulého storočia preniká od 60tych rokov až po súčasnosť, avšak už pod názvom neo-noir, do najrôznejších žánrov. Rôznorodú zmes priniesli aj tohtoročné nočné projekcie, ktoré ponúkli neo-noir na hollywoodsky spôsob (Čierna Dahlia, Kto obvinil králika Rogera), z prostredia teenagerov (Zmiznutie) či noir zasadený do budúcnosti (Franklyn). Bodku za polnočnými projekciami dal nesporne artovejší argentínsky titul Aura.

Počas sobotňajšej Neo noir noci podávali cez prestávky v kine Fontána kávu, čaj a sušienky a zo špásu sa i súťažilo: o najdrsnejšiu mužskú hlášku (tá víťazná znie „Tvoj ksicht mi plaší kone!“) a najcoolovejšie ženské odpísanie cinematikovského detektíva Benka, tohtoročného maskota. Najlepším a zároveň najzábavnejším nočným kúskom bol jednoznačne Herzogov Zlý poliš s excelentným Nicolasom Cageom! Nezabudnime ani na exkluzívny Secret Cinema(tik) pod nočnou oblohou, ktorý v sebe ukrýval Coenových neo-noirovú satiru Big Lebowski.

Čierny, európsky a bez kravaty – Cinematik 2010

Cinematik ako brand európskych rozmerov

Čo možno povedať po piatich rokoch o Cinematiku? Značka Cinematik s podtitulom „festival pre mladých (duchom)“ nie je iba zárukou toho najpozoruhodnejšieho z európskej filmovej kuchyne za ostatných cca 18 mesiacov a najnovšie tiež súťaž najlepších tuzemských dokumentov. A nie je to len festival, kde ťažké artové počiny uvádzané počas bieleho dňa kontrastujú s ľahkými, mnohokrát až uletenými polnočnými projekciami. Toto podujatie napreduje (opäť raz rekordná návštevnosť, vyše 17.000 návštevníkov), pružne reaguje na trendy a inovuje (nové sekcie Cinematik Homage, Filmové peklo, Cinematik.doc či event Secret Cinema-tik).

Celkový dojem dotvára i príjemne prostredie nádherného kultúrno-kúpeľného mesta a tiež ľudia, ktorí tento 6-dňový maratón filmu, hudby a filmového vzdelávania pripravujú. Organizátori, pôsobiaci uvoľneným a priateľským dojmom, ktorí aj napriek tomu, že si počas festu pozrú maximálne tak jeden-dva filmy, v tom najpozitívnejšom zmysle slova splývajú s ostatnými návštevníkmi. Ak si to všetko zrátame, v rámci (stredo)európskych mantinelov to rozhodne nie je málo. Príďte sa o tom o rok sami presvedčiť. A možno aj vy sa budete, podobne ako Jaro Vojtek, cítiť európsky.  

PS: V stredu 9.9. na slávnostné otvorenie v Dome umenia (ktorého sa zúčastnil aj Daniel Krajcer ako vôbec prvý minister kultúry SR) zavítal Ján Svěrák a v exkluzívnej slovenskej (pred)premiére uviedol svoju snímku Kuky se vrací. Spoločnosť mu robil plyšový Kuky. Vďaka preplnenej sále a príjemnému diváckemu ohlasu, sa slovenský distribútor Film Europe rozhodol Kukyho nasadiť aj do tuzemskej distribúcie. Štartuje už 7. októbra 2010.


autor Michal Šmajda 28.9.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.