TOP KINEMA 2009

TOP KINEMA 2009

článok



Pán Prsteňov: Spoločenstvo prsteňa, Pán Prsteňov: Dve veže, Večný svit nepoškvrnenej mysle, História násilia, Oldboy, Životy tých druhých, Čierna Krv a teraz Nehanební Bastardi. História Kinemy (2002 - 2009) v skratke, špička ľadovca pod ktorou sú desiatky skvelých filmov a stovky recenzií. Séria filmov ocenená titulom Kinema film roka, sa rozšírila o najnovšieho príbuzného. Poďme sa spoločne ohliadnuť, ako to tí bastardi vlastne dokázali.

 
Osem rokov trvá naša snaha pomenovať najlepšie filmy roka, štvrtý rok po sebe je jej vonkajšou formou slávnostný večer na pôde MFF Bratislava. Vnútorný obsah takisto zostáva už dlhé roky nemenný: po vzore festivalov reklamy vzniká najskôr osobnými preferenciami jednotlivých redaktorov akýsi redakčný shortlist cca 20 filmov s najširšou podporou. Z nich sa následne hlasovaním ustanovuje záverečný rebríček. Prvý krok redaktorov teda vyzerá približne takto: nakliknú si na stránke kinemy výpis všetkých recenzií, prechádzajú zoznam filmov a vypisujú si tie svoje naj. Ak mám vravieť za seba, prvým kritériom je pamäťová a emotívna stopa filmu. Jednoducho vyberiem filmy, ktoré mám rád. Vždy mi zostane na zozname viac ako povolených 20 titulov a preto medzi nimi selektujem. Porovnávam, zvažujem, škrtám. Tentoraz sa mi stalo vôbec prvý raz, že som nemusel škrtať. Z tohto pohľadu určite slabší rok, ako tie minulé.

Kvantita je jedna vec, kvalita druhá. 13 redaktorov sa zhodlo práve na jednom filme, že by vo výbere nemal chýbať, a aspoň jeden hlas od jedného redaktora dostalo až 73 filmov, čo je o čosi viac, ako tomu bývalo po minulé roky. Na prienik do redakčného shortlistu bolo nakoniec treba 6 hlasov, čo sa podarilo presne 20 titulom. Kopa z nich zostala pred bránami. Medzi nimi (ne)úspešné blockbustre typu Harry Potter 6, Austrália či Terminátor 4, oceňované tituly ako Gomora, MilkVýmena, ale i divácke RocknRolla či Stiahni ma do pekla. Prísna redakčná kosa si jednoducho nevyberá, seká bohatých i chudobných. Vznešených aj prízemných. Na druhú stranu, do konečného zoznamu sa dostala pestrá všehochuť a to je – aspoň pre mňa - vždy potešujúca správa o otvorenosti všetkému zaujímavému. Máme slovenský film a nie jeden (neuveriteľné), máme pixarov a komiks (pochopiteľne), máme oscarovských kandidátov (neúplatne) aj filmy, ktoré najviac chutia v šere filmových klubov (bez pukancov).

Dámy a páni, toto je dvadsať najlepších filmov tohto roka podľa redakcie online magazínu kinema.sk (vzhľadom na termín vyhlasovania ocenení, je náš filmový rok od decembra 2008 - do novembra 2009):

Na dvadsiatom až jedenástom mieste sú: Valkýra (8b), Hore (12b), Po prečítaní spáľte (13), Núdzový východ (16b), Milionár z chatrče (20b), Verejní nepriatelia (25b), Vicky Christina Barcelona (26b), Baader Meinhof Komplex (26b), Valčík s Bašírom (29b), Star Trek (30b)


NAJLEPŠIA DESIATKA KINEMA FILMOV ROKA 2009

TOP Kinema 2009 TOP Kinema 2009 TOP Kinema 2009

10. miesto: Strážcovia (31 bodov)
Jeden z najoslavovanejších komiksov všetkých čias si postavil svoju magickú moc na hlbokej znalosti svojho univerza, ktoré dokázal mimoriadne pôsobivo poprieť a tak vlastne obohatiť. Už len preto filmová verzia Zacka Snydera nemohla neuspieť. Pridala k tomu úžasný obraz a aj keď podľa mňa nedokázala preniesť na plátno všetok svoj tovar v pôvodnej kvalite, stále ide o vysoký hollywoodsky nadpriemer, aký nevidíme každý deň.  (recenzia filmu)

9. miesto: Osadné (32 bodov)
Slovenský dokument je popoluškou vstávajúcou z popola národnej kinematografie, aby sa stala princeznou. Príbeh o nesúrodej skupinke hrdinov cestujúcich zo svojej dedinky do srdca Európskej únie, je príbehom o Slovensku, ktoré sa nám stráca.  (recenzia filmu)

8. miesto: Medzi stenami (38 bodov)
Víťaz s Cannes otvára okná do školských tried v ktorých už dávno nesedia hrdinovia z Pánu učiteľovi z lásky. Film priamy a realistický, bez experimentov Dogmy a barličiek nudných "akože" umeleckých titulov.  (recenzia filmu)
 
7. miesto: Gran Torino (43 bodov)
Clint Eastwood neprestane udivovať. Opäť ponúka veľmi zaujímavý film, ktorým tentoraz nemapuje iba americkú dušu, ale vlastne aj samého seba a svoju kinematografiu. Príbeh mrzutého, xenofóbneho starca a jeho ázijských susedov, je možno navonok jednoduchší a filmársky "škaredší" ako Americká krása, ale má toho rovnako veľa na srdci a na filmových kotúčoch.  (recenzia filmu)

TOP Kinema 2009 TOP Kinema 2009 TOP Kinema 2009

6. miesto: Wrestler (46 bodov)
Darren Aronofsky je náš obľúbenec. Dokáže totiž čokoľvek. Otriasť dušou človeka, cestovať do minulosti i do budúcnosti a dokonca i to, čo bolo výsostným právom Quentina Tarantina – oživiť zhasnutú filmovú hviezdu. Mickey Rourke nás zobral do sveta falošných zápasov a skutočnej ľudskej bolesti. Je to svet, na ktorý sa nezabúda.  (recenzia filmu)
 
5. miesto: District 9 (51 bodov)
Kráľom sci-fi pre tento rok sa stal boj kreveťákov o prežitie. Dravcov tentoraz hráme my ľudia a fantaskný nie je iba film samotný, ale i spôsob akým vznikol. Nezávislá produkcia režiséra, ktorého takmer nik nepoznal, peniaze z vrecka P. Jacksona a žiadne škrty zo strany opatrníckych štúdii. Toto je skutočné sci-fi.  (recenzia filmu)

4. miesto: Ako sa varia dejiny (56 bodov)
Pár bodov chýbalo k pódiovému umiestneniu, i tak však ide o najväčší úspech slovenského filmu, hneď po definitívnom ukončení kino-projekcií titulu Cinka Panna. Nezvyčajný pohľad na vojny očami kuchárov, je recept na úspešnú kinematografiu, spájajúcu posolstvo s atraktivitou. A so štipkou soli.  (recenzia filmu)

TOP Kinema 2009 TOP Kinema 2009 TOP Kinema 2009

3. miesto: Dvanásť (59 bodov)
Dvanásť rozhnevaných mužov, by sa možno čudovalo. A asi by boli aj rozhnevaní, že ich téma je tak smutne aktuálna aj v súčasnosti. Zástavu európskeho filmu tento rok najvyššie drží ruský medveď. Koľká to irónia.  (recenzia filmu)
 
2. miesto: Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (61 bodov)
Sled filmov, ktoré bojovali o priečky za víťazom, uzatvára (alebo otvára) dielo Davida Finchera, ukazujúce, že existujú rôzne pohľady aj na veci, ktoré sa nám zdali nemenné. A ak aj krútite hlavou, tak ako ja, buďte si istý, že niekto zas prikyvuje. Svet je jednoducho čudný v každom veku.  (recenzia filmu)

1. miesto: Nehanební bastardi (93 bodov)
Tak jasného víťaza sme tu dávno nemali. Ani tak provokatívneho a kontroverzného. Vitaj späť, Quentin. Bolo načase.  (recenzia filmu)
 

sHIT ROKA 2009

Nezvratný osud 4, Noc oživených mŕtvol 3D, Repo – genetická opera

Bez uvedenia poradia, ale s veľkým otáznikom v očiach a nemým údesom na perách. Už klasicky sa ospravedlňujeme kolegom, ktorí mali nastarosti recenzie.

Tradične sa aj tento rok tešíme až impérium vráti úder a vaše divácke hlasovanie v ankete FILM ROKA 2009 nám dá odpoveď, čo sa najviac páči vám. Pretože až v hľadaní toho spoločného a rozdielneho medzi týmito dvoma anketami, sa tvorí to najdôležitejšie: spoločná radosť z filmu. Dovidenia čoskoro.


autor Vladimír Kurek 29.12.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.