DIVÁCKY FILM ROKA 2008 - VÝSLEDKY

DIVÁCKY FILM ROKA 2008 - VÝSLEDKY

článok



Pri pohľade na dlhočiznú tabuľku výsledkov zavládla spokojnosť. Iste, nie celé poradie najlepších vlaňajších filmov sa zhoduje s redakčným, ale niekoľko očakávaných výsledkov sa dostavilo. Dokonca aj jeden z tipovaných filmov na konci vlaňajšieho článku zabodoval. Ale nepredbiehajme...

Počet hlasov opäť medziročne stúpa – teraz ich bolo 28 686, takže oproti vlaňajšku sme poskočil takmer o 30 percent. Čo znamenalo napríklad fakt, že úplne každý film dostal hlas a dokonca aj počet hlasov pri poslednom filme (je to inak slušný Reportér v ringu, ktorého však zrejme nikto nevidel) je osem. Mimochodom, dlho sa držal na poslednom mieste WinxClub, ale dostal celých 10 hlasov a hneď sa odlepil od dna. Celkovo súperilo o vašu priazeň 170 filmov a medzi poslednou dvadsiatkou nájdete všeličo, väčšinou filmy prvých týždňov roka, na ktoré ste zabudli...

Zo slovenských filmov (mimo Bathory) sa najviac darilo Muzike (23. miesto) a Slepým láskam (31. miesto). Príšerná Cinka panna skončila na 75. mieste, Martinovi Slivkovi – Muž ktorý sadil stromy patrí 159. miesto, Poslednej maringotke 161. miesto a Malé oslavy pohoreli úplne – 164. miesto.

Divácky film roka 2008 - výsledky

Je fajn vidieť, že množstvo priemerných či málo videných filmov, sa tlačí od stého miesta nižšie. Nie je tu vyslovene extrémne navštevovaný film, hoci Sissi a Yeti či Niko so 129. resp. 136. miestom mali dosť divákov, ale tvrdú animovanú konkurenciu. Za stovkovou hranicou je kopa slabých filmov – české nepodarky typu Svatba na bitevním poli, Chyťte doktora, Na vlastní nebezpečí, Najkrajšia hádanka, dosť hororov (Oko, Clona, ale žiaľ aj Karanténa) a prekvapivo aj dva kúsky, ktoré ma trošku mrzia – Speed Racer (109., žiaľ, divácky flop) a Túžba, opatrnosť (147., dtto).

Od 21. do 100. miesta nájdeme množstvo lepšie recenzovaných filmov, ale tesne pred bránami čaká Sweeney Todd (21.), Pokánie (26.), Čierna krv (33.) či Michael Clayton (64.). Toľko k vlaňajším oscarovým nádejám. Tá ocenená (Táto krajina nie je pre starých) je na 17. mieste.

Kto sa ešte nedostal do TOP 10? Napríklad Faunov labyrint (19. – čo je úspech) či Iron Man (14.). Druhá Narnia je prekvapivo vyššie ako štvrtý Indy (15. vs. 20.) a najväčším prekvapením v druhej desiatke je zrejme P.S. Milujem ťa – 13. miesto a titul najlepšej romantickej komédie.

Divácky film roka 2008 - výsledky Divácky film roka 2008 - výsledky Divácky film roka 2008 - výsledky

TOP 10

10. miesto: Som legenda (I Am Legend)
Megatrhák z USA sa osvedčil aj na Slovensku. Smith je ťahák aj na starom kontinente, hoci je otázne, koľko hlasov sem posunuli fanúšikovia výborných trailerov a s nimi spojených očakávaní ... (recenzia filmu)

9. miesto: Americký gangster (American Gangster)
Ridley Scott a jeho silné herecké duo malo šmrnc a spolu s I Am Legend dokazuje, že aj film z prvého januárového týždňa (!) má šancu na TOP 10. Zopakuje sa situácia aj na rok? (schválne však mrknite na prvú premiéru tohto roka, pred svojím tipom...) (recenzia filmu)

8. miesto: Gympl
A už ideme smerom k davom, priemerný kúsok má za sebou desiatky tisíc divákov a je najvyššie umiestneným českým filmom. Pozor, aj toto bola januárová premiéra! (recenzia filmu)

7. miesto: Mamma Mia!
Tak toto bolo tesnučké! Slováci milujú hudobné a tanečné hity s veľkou marketingovou podporou. Mamma Mia! by si azda zaslúžila aj vyššie miesto, keďže do kín dostala mamky a tetky, no tie zrejme toľko nehlasovali, takže to ostalo len na pleciach ich dcér. A do vyššej priečky chýbal jediný hlas... (recenzia filmu)

Divácky film roka 2008 - výsledky Divácky film roka 2008 - výsledky Divácky film roka 2008 - výsledky

6. miesto: Let’s Dance 2 (Step Up 2: The Streets)
… patrí mladším vrtičom zadkov a tentoraz bez spevu. Očakávané pokračovanie si našlo hory priaznivcov a nielen za dažďové finále sa tu hlasuje vo veľkom. (recenzia filmu)

5. miesto: Kung Fu Panda
Už-už ju mnohí videli ako najobľúbenejší animák roka, no na to je zrejme príliš fantastickou poctou subžánru, ktorý až tak všetci neovládajú a predsa len, bitky toľko netiahnu ako ... (recenzia filmu)

4. miesto: Madagascar 2 (Madagascar: Escape 2 Africa)
... štvorica zvieratiek z New Yorku, štyria tučniaci, kráľ lemurov a ďalšia banda v africkej savane. Madagascar je skrátka extrémne obľúbený, o čom svedčí viac ako dvestotisícová návštevnosť, takže jeho pozícia v TOP 5 nie je náhodná. Podobne ako predvlani Doba ľadová 2, pokračovanie nového kultového animáku mieri vysoko. (recenzia filmu)

             

3. miesto: Bathory
Ešteže nie je prvá, či ako som to počul z diaľky? Vopred bolo jasné, že kasový trhák vlastnej produkcie bude bodovať, otázne bolo na akom mieste. Čím dlhšie trvala anketa, tým sa dostával vyššie. Na druhé miesto mu chýbalo len jedenásť hlasov... (recenzia filmu)

2. miesto: WALL-E
... tie však patria filmu, ktorý si ich zaslúži viac. Je dobré vidieť, že prvé dve miesta patria jasným desiatkovým titulom. Môj osobný rebríček sa pri WALL-E a víťazovi ankety zhoduje, pretože tieto dva filmy si zaslúžia všetky bodíky a maximálnu priazeň. (recenzia filmu)

1. miesto: Temný rytier (The Dark Knight)
Čo nás privádza k vyhláseniu víťaza... Posledný bude prvý. Posledný tip z minuloročného článku sa vyštveral na čelo rebríčka so slušným náskokom (druhé miesto malo o 19 percent hlasov menej). Ak si odmyslíme fakt, že tohtoročná oscarová žatva nás len čaká a na tú minuloročnú mnohí zabudli, tak áno, je to práve Christopher Nolan a jeho brilantná komiksová krimi, ktorá si zaslúži trón. (recenzia filmu)


Aký víťaz sa črtá na budúci rok? Ťažko povedať. Zo stajne ťažkotonážnych blockbustrov prihrmia Transformers 2 a hádam už aj Harry Potter 6. Výborne vyzerá oscarová nádielka a pokiaľ prídu filmy ako Wrestler do kín tak neskoro, ako sa zatiaľ črtajú, tragikomicky si ich budete pamätať lepšie, ako mnohé iné. Príde však nový Peter Jackson (Lovely Bones, výborná kniha), Public Enemies (aj keď v lete) a pozor! Doba ľadová 3 bude chcieť maximálne atakovať rebríček a obhájiť svoj titul z roka 2006. A keď hovoríme o obhajcoch, Zack Snyder bude mať v ohni Strážcov...


autor Michal Korec 27.1.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.