MATTHEW MCCONAUGHEY - PROFIL

MATTHEW MCCONAUGHEY - PROFIL

článok



Najsexi muž roka 2005, aspoň podľa magazínu People, Matthew McConaughey sa narodil 4. novembra 1969 ako najmladší z troch synov. Otec, majiteľ benzínovej pumpy a mama učiteľka vychovávali deti v konzervatívnom katolíckom duchu, čo bolo dané aj ich írskymi koreňmi. Na detstvo v Uvalde a neskôr v Longview v Texase si Matthew spomína ako na šťastné, i keď bolo poznačené rozchodmi a následnými návratmi jeho rodičov k sebe. Nečudo, že deti McConaugheyovcov vnímali vzájomný vzťah rodičov ako milujúci, no nestabilný.

Už v mladom veku sa Matthew rád venoval športu, najviac ho bavil americký futbal a jeho fanúšikom ostal dodnes. Po tom čo zmaturoval na miestnej strednej škole a zároveň bol zvolený za najkrajšieho mužského účastníka maturitného plesu (už vtedy upútaval pozornosť svojím vzhľadom), sa rozhodol neísť hneď na vysokú školu. Miesto toho strávil rok v Austrálii prevažne umývaním špinavých tanierov a keď sa vrátil do Ameriky bol rozhodnutý venovať svoj čas štúdiu práva. 

Na jeseň, ešte vždy s austrálskym prízvukom, nastúpil na univerzitu a bol by sa z neho stal skutočný právnik keby... Keby mu sa mu do rúk nedostala kniha od Oga Mandiniho Najväčší obchodník na svete. Mnohí túto knihu opisujú ako inšpirujúcu a niečo pravdy na tom bude minimálne v prípade Matthewa McConaugheyho. Práve po jej prečítaní sa rozhodol zmeniť svoje profesijné smerovanie o 180 stupňov a začal sa venovať sa filmu.

Matthew McConaughey - Profil Matthew McConaughey - Profil

Svoju hereckú kariéru teda začal v roku 1991 v študentských filmoch a reklamách. Napríklad taká reklama na pivo bola pre milovníka piva určite skvelým začiatkom. S pivom sú spojené aj McConaugheyho skutočné herecké začiatky pred filmovou kamerou. V bare v Austine neďaleko Texaskej univerzity totiž úplnou náhodou stretol šéfa kastingu filmu Dazed and Confused Dona Phillipsa. Ten ho obratom predstavil režisérovi filmu Richardovi Linklaterovi. Linklater si však pri pohľade na mladého MaConaugheyho sprvu pomyslel, že jednoducho vyzerá pridobre na úlohu chlapíka, ktorý sa zabudol vo svojich tínedžerských rokoch a stále naháňa stredoškoláčky. No, po tom čo si Matthew nechal narásť fúzy, zmenil názor a tak mu pridelil jeho prvú profesionálnu filmovú úlohu.

Po kultovom filme nasledovali pre Matthewa menšie roly v rôznych filmoch napr. Angels in the Outfield alebo Submission, ktorý režíroval Benicio Del Toro. Jeho veľká šanca prišla v roku 1996 s filmom Čas zabiť (A time to kill). Film bol nakrútený na motívy rovnomennej knihy bývalého právnika Johna Grishama (aj jeho ďalšie knihy ako Firma, Klient, Prípad Pelikán či Porota boli podkladom na úspešné filmy). Dej sa odohráva na juhu Spojených štátov a rozpráva príbeh malého černošského dievčaťa, ktoré je znásilnené bielymi mladíkmi. Potom čo súdna spravodlivosť v tomto prípade zlyhá sa otec obete (Samuel L. Jackson, nominácia na Zlatý Glóbus) rozhodne nastoliť spravodlivosť vlastnú.

Režisér Joel Schumacher chcel pôvodne úlohu právneho obhajcu nešťastného otca zveriť Woodymu Harrelsonovi, ale John Grisham bol proti. Ako autor predlohy a zároveň producent mal v tejto otázke právo veta a do úlohy navrhol vtedy v podstate neznámeho Matthewa McConaugheyho aj kvôli jeho znalosti práva. Ten svoju postavu po boku mnohých známych tvárí (už spomínaný Samuel L. Jackson, Donald Sutherland, Kiefer Sutherland, Kevin Spacey, Sandra Bullock a Ashley Judd) zvládol viac než dobre – herec aj film zaznamenali značný úspech u divákov i kritikov. Tak si Matthew mohol začať svoje úlohy vyberať. 

Matthew McConaughey - Profil Matthew McConaughey - Profil

V 1997 si zahral v Zemeckisovej sci-fi dráme Kontakt spolu s Jodie Fosterovou. V tom istom roku si vyskúšal aké je to pracovať pod dohľadom Stevena Spielberga vo filme Amistad nakrútenom podľa skutočných udalostí. Amistad bolo meno otrokárskej lode, na ktorej sa unesení Afričania vzbúrili a pozabíjali posádku. Na americkom brehu ich však čakalo väzenie, súdny proces a nie práve priateľsky naklonená verejnosť. Aj v tomto filme teda McConaughey využil svoje právnické vedomosti.

V roku 1998 si opäť (jeho prvý počin bol Chicano Chariots, 1992) sadol na režisérsku stoličku aj keď, ako sám povedal, uvedomuje si, že je lepším hercom než režisérom. Na krátkom filme s názvom The Rebel sa zároveň podieľal aj ako herec i scenárista.

V rovnakom roku sa znovu stretol s režisérom Linklaterom vo westernovej dráme Newtonovi chlapci (The Newton Boys) a nakrúcalo sa v jeho rodnom meste Uvalde. Zahral si tiež s bratom Julie Roberts, Ericom Robertsom v režijnom debute Sandry Bullock Making Sandwiches.

Hlavnú postavu stvárnil vo komédii známeho režiséra Rona Howarda EDtv. Ed je obyčajný človek z davu, až kým nepodpíše súhlas s televíziou a tá spraví z jeho života 24 hodinovú reality show. Odozva u ľudí je neuveriteľná a z Eda, jeho brata (Woody Harrelson) a z ľudí, ktorí ho obklopujú sa razom stávajú hviezdy. Počiatočnú radosť zo slávy, však vystrieda trpké vytriezvenie. V podarenej satire na momentálne televízne a spoločenské pomery si zahrali aj Jenna Elfman, Ellen DeGeneres, či Elizabeth Hurley. 

Matthew McConaughey - Profil Matthew McConaughey - Profil

Zo začiatkom nového milénia prišli pre McCounaugheyho herecké príležitosti aj v rámci žánru romantickej komédie. Najprv tu boli Svadby podľa Mary s Jennifer Lopezovou, Ako prísť o muža za 10 dní s Kate Hudsonovou a Lemra lemravá so Sarah Jessicou Parkerovou. Asi najpodarenejšia z nich je druhá spomínaná. Redaktorka ženského časopisu Andie (Hudsonová) sa rozhodne napísať reportáž ako odradiť muža za 10 dní. Ako pokusného králika si vyberie reklamného agenta Bena (McConaughey). To ešte netuší, že on nie je žiadne neviniatko a do vzťahu vstupuje tiež s postrannými úmyslami. Dej sa podľa klasickej schémy romantických komédií začne zamotávať až to celé praskne a divákovi sa dostane morálneho poučenia i happyendu.

Okrem romantických filmov sa Matthew McConaughey venoval aj tým vážnejším. V 2001 účinkoval v dráme Thirteen Conversation about One thing, pod ktorú sa podpísala režisérka Jill Sprecherová. Vidieť ste ho mohli (spolu s Chritianom Baleom) vo fantasy snímke Roba Bowmana 2084: Vláda Ohňa. S Penelope Cruzovou si zahral vo finančne neveľmi úspešnej Sahare.

V roku 2005 sa objavil po boku Al Pacina a Rene Russo v thrilleri D. J. Carusa Maximálny limit (Two for the money), ktorý divákom približuje ako to asi chodí v nebezpečnom svete športových stávok.

Ak máte pocit, že by ste radi uvideli tohoto herca, stačí si zapnúť televízor a sledovať reklamný blok. Momentálne totiž robí kampaň na vôňu od Dolce&Gabbana (aj tu badať určitý pokrok oproti prvej reklame). Alebo si môžete počkať na slovenskú kinopremiéru jeho najnovšieho filmu Mačacie zlato (Fool’s Gold) kde si znovu zahral s Kate Hudsonovou.


autor Lucia Mitrová 23.4.2008
  • Mačacie zlato (18.04.2008 22:29:26)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.