DIVÁCKY FILM ROKA 2007 - VÝSLEDKY

DIVÁCKY FILM ROKA 2007 - VÝSLEDKY

článok



Harry Potter bol najnavštevovanejší, Životy tých druhých podľa Kinemy najlepší film roka 2007. A ktorý je najväčší favorit podľa vás?

V redakcii už máme výsledky Ankety Film roka a obsahujú skutočne veľmi zaujímavé poznatky o tom, ktoré filmy vás zaujímajú viac a ktoré menej. Začiatkom decembra 2007 sme sa v rámci Medzinárodného filmového festivalu dozvedeli, že Životy tých druhých sa stali podľa redaktorov Kinemy najlepším filmom roka a najnavštevovanejší bol piaty Harry Potter. Ale na prelome rokov ste opäť dostali možnosť zahlasovať vy sami a určovali ste víťaza vo vlastnej kategórii diváckeho či čitateľského vkusu.

Aj tento rok mohol každý čitateľ dať hlas piatim filmom, ktoré hodnotil ako najlepšie. Výber bol širší ako vlani – o pozornosť sa hlásilo až 188 filmov. Nás však oveľa viac teší aj oveľa väčšia účasť v ankete – zatiaľ čo v roku 2005 sme obdržali 6 591 hlasov, vlani ich bolo 11 062 a teraz počet viac ako dvojnásobne vyšší - 22 127. Väčšina hlasujúcich spadá do kategórie 17 až 34 rokov, čo zodpovedá (s výnimkou našich ratolestí) aj väčšine divákov v kinosálach.

                                                    

Dobrá správa na úvod – tento rok nekopíruje vaše hlasovanie návštevnosť v kinách a výsledky sú aspoň trochu pestrejšie. Rovnako sa neudiala ani ďalšia vec – žiadny film nevyšiel naprázdno, každy získal nie jeden, ale minimálne tri hlasy. Týmto nešťastníkom boli Všetci možní zbierači a ja. Po štyri hlasy dostali tri filmy – Toyen, Kniha rekordov ŠutkySchnitzel Paradise (ale čo, nepadla nám do oka holandská kultúra, nečudo, bol to priemerný kúsok). Pri pohľade na najnižšie priečky rebríčka prekvapí, že ako-tak navštevovaná komédia Iba na objednávku skončila až 177. a také Tajomstvo Robinsonovcov navštívili desiatky tisíc divákov, ale pri hlasovaní sa naň takmer všetci vybodli, 168. miesto a 11 hlasov potvrdzuje nezáujem po roku. To oveľa viac prekvapí, že Zabitie Jesseho Jamesa... videlo pár stovák divákov v minulom roku, ale zhrabol rovno 15 hlasov, čo nie je zlý rezultát.

Česká a slovenská produkcia mieša karty v celom rebríčku. Slovenská v rozpätí od 45. miesta (najnavštevovanejší a preto pochopiteľne zahlasovaný Polčas rozpadu) cez 64. miesto (Tepuy), 101. a 102. miesto (Návrat bocianov je prekvapivo len o priečku lepší od Rozhovoru s nepriateľom) až po 143. (Démoni bohužiaľ nezaujali). To česká produkcia je tiež rovnako široká, ale aj medzi poslednými priečkami nájdeme pár filmov, no až tri kusy sa dostali do TOP 25. Obsluhoval som anglického kráľa je 24., Roming 23. a Vratné lahve sa prebojovali až do TOP 10.

Čo sa týka FLOP 3 z nášho rebríčka minulého roka, Maharal obsadil 167. miesto, najhoršiemu filmu (Veľkofilmu) patrí presne 100. miesto, no Hostel II klopal na TOP 50 (nakoniec skončil na 52.).

Že naše najlepšie filmy nie sú aj vašimi favoritmi, to vieme už pár rokov a ani tento rok nie je výnimkou. Víťaz Životy tých druhých skončil na 28. mieste, čo je prekvapivé zistenie – priznajte sa v diskusii, nepozreli si niektorí tento kúsok vďaka víťazstvu vo Filme roka? Pretože návštevnosť v kinách by len tak-tak vydala na počet hlasov :). Druhý Zodiac  je vo vašich očiach 27. a tretie Horšie to už nebude skončilo ako 81.

Čo prekvapilo mňa samotného? Že Hory majú oči 2 sú 26., Votrelci vs. Predátor 2 trónia na 54. mieste (takže najhorším filmom veru nie sú) a Babel je 14. Trošku slabé umiestnenie. Next je 22. a T4xi dokonca 15., to len na margo, ako vysoko sa dostanú priemerné kusky. Dosť.

Cenu za smutné postávanie pred bránami TOP 10 si odnáša jedenásty Parfum, ktorému chýbalo len 18 hlasov. Škoda! A ako vyzerá samotná TOP 10?

Divácky film roka 2007 - výsledky Divácky film roka 2007 - výsledky Divácky film roka 2007 - výsledky

TOP 10

10. miesto: Saw III
Tak toto je asi najväčšia bomba celého hlasovania! Tretej Pílke patrí desiate miesto, toto je podľa vás člen TOP 10. Fúúha, to je zaujímavá divácka preferencia, ktorá potvrdzuje obľúbenosť série. Hoci si film odniesol 2/10, videlo ho cca 12 tisíc ľudí len v kine a asi ďalších pár stovák tisíc na DivX, lebo inak by sa tak vysoko neumiestnil. Alebo zaň všteci fans zahlasovali? Asi. Každopádne, som zvedavý, ako sa bude dariť na rok štvorke, pretože návštevnosť v kine ukazuje z roka na rok jednoznačne stúpajúcu tendenciu! (recenzia filmu)

9. miesto: Bournovo ultimátum
Ej, dobrá voľba! Kvalitný akčný film má v TOP 10 jednoznačné zastúpenie a je super, že vyvrcholenie série vám vyhovovalo natoľko, že dostal toľko hlasov. Bruce Willis i Spidey sú pekných pár miest pozadu, Jason Bourne je skrátka čoraz populárnejší a preto možno škoda konca série. (recenzia filmu)

8. miesto: Shrek tretí
Taký veľký favorit, druhý najnavštevovanejší a až ôsme miesto. Potešili ste ma, fakt. Viete oddeliť zrno od pliev, uznať kvalitu série a hoci mnohí hlasovali, mnohí nie, a tak Shrek viac ťaží zo zotrvačnosti ako kvality filmu a aj tento rebríček to zohľadňuje. To je dobre! (recenzia filmu)

7. miesto: Vratné lahve
V mojich očiach jednoznačný „crowdpleaser“ (film k spokojnosti davu) a pre moju mamu či tetu aj film roka. Ostatní ho majú tiež radi, jednoducho Svěrákovci nakrútili jeden zo svojich najlepších kúskov, a preto si toto miesto zaslúži. Veľmi. Mnohí by ho videli radi aj vyššie. (recenzia filmu)

Divácky film roka 2007 - výsledky Divácky film roka 2007 - výsledky Divácky film roka 2007 - výsledky

6. miesto: Ratatouille - Dobrú chuť!
Celkom milé prekvapenie. Remy si zaslúži aj oveľa lepšie umiestnenie, ale vzhľadom na návštevnosť a divácku bázu je toto dobrý výsledok. Ratatouille je jednoznačne člen TOP 10, takže je dobré, že ste si na jeden z najlepších animákov spomenuli a mňa osobne teší, že je vyššie ako tretí Shrek. Predsa máte aspoň trošku podobný vkus čo sa týka animákov - ako my. Na druhej strane, o priečku slabšie umiestnenie ako vlani Autá (hoci podľa kvality by to malo byť naopak). Zároveň ide o najvyššie umiestnený film, čo nie je adaptácia komiksu, seriálu či pokračovanie. (recenzia filmu)

5. miesto: Transformers
Megaroboti v TOP 5? Pri takej slabej návštevnosti, akú mali (cca 35 tisíc divákov)? Výborný úspech. Aj tu sa potvrdzuje kvalitná robota a divácka spokojnosť s filmom. Po zverejnenom počte divákov a nemalej vlne odporcov som už ani nedúfal v solídnu priečku, ale predsa. Kvalitný blockbuster si aspoň jedno miesto zaslúži. (recenzia filmu)

4. miesto: Piráti Karibiku: Na konci sveta
Obľuba fanúšikov je stále silná. Film málo kvalitný, ale slušne navštevovaný a sem-tam chválený, sa vyšplhal až na štvrté miesto. Po Shrekovi ďalší dôkaz, že silná návštevnosť má dosah na tento rebríček, dokonca pri menšom počte divákov (oproti zlobrovi) získava lepší výsledok. Prosím vás, ale prečo? Aspoň, že od Truhlice mŕtveho muža spadli o dve miesta. (recenzia filmu)

Divácky film roka 2007 - výsledky Divácky film roka 2007 - výsledky Divácky film roka 2007 - výsledky

3. miesto: Harry Potter a Fénixov rád
Vlani Potter nesúťažil, oproti Ohnivej čaši z roku 2005 si o jednu priečku pohoršil. Najlepšie navštevovaný film držali návštevníci na dobrej pozícii počas celého hlasovania, ale nakoniec sa ukázali byť ešte zaujímavejšie tituly, ktoré si milovníci predlohy či oddaní prívrženci nenechali ujsť. Harry, ešte máš dve šance, ale obávam sa, že to prvé miesto je nedostižné a ostáva ti len druhé, tretie či ďalšie. (recenzia filmu)

2. miesto: Simpsonovci vo filme
Najväčšie prekvapenie v návštevnosti (150 tisíc, celkovo 3. miesto za ostatný rok), strieborný výsledok v tejto ankete. Zdá sa, že Simpsonovci sú podstatne obľúbenejší, ako sme čakali, resp. sa diváci nebáli jednak ísť na nich do kina a jednak aj zahlasovať. Osobne by som vlani neveril, že sa dostanú do TOP 20 a mesiac pred premiérou som netipoval ani návštevnosť 50 tisíc divákov... Milé omyly. (recenzia filmu)

1. miesto: 300
Na konci vlaňajšieho zhodnotenia som načrtol pár kandidátov. Bol tam piaty Harry Potter, tretí Shrek i Piráti a poznámka, že možno zvíťazí opäť srdce fanúšika a vyhrá 300. Stalo sa! Graficky štylizovaný, slušne brutálny a heroický epos spred green screenu víťazí ako Film roka 2007. Páčil sa trailer, páčil sa celý film. A to ho nevidelo v kine ani 50 tisíc divákov. Každopádne, toto je pekný dôkaz, že najnavštevovanejší film nie je v očiach divákov priamo najlepší (Doba ľadová 2 to mala vlani veru ľahšie). Sláva šampiónovi, nech žije vo večnej sláve... (recenzia filmu)


... Teda aspoň do januára budúceho roka, keď si vyhlásime ďalších favoritov. Bude to štvrtý Indiana Jones? Nový Bond? Nezabudnite, Casino Royale bolo štvrté. A opäť zabojuje aj Harry Potter v čerstvej pamäti z novembrovej premiéry. Čiernym koňom nech je druhý Madagascar (nepravdepodobné, ale čo ak). A čo taký Temný rytier? Uvidíme... (Plán premiér na rok 2008)


autor Michal Korec 29.1.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.