PROFIL: RALPH FIENNES

PROFIL: RALPH FIENNES

článok



Nebyť Spielbergovho Schindlera, bolo by dosť pravdepodobné, že by sme ešte ani dnes netušili o nenápadnom, šikovne sa komercii vyhýbajúcom Angličanovi, nesúcom meno Ralph Fiennes. Nielen hodnotný výber rolí činí z tohto navonok nenápadného chlapíka prvotriedneho herca. Je to práve jeho povestná mimika a odpudzujúci výzor, ktorým sa nám napevno vryl do pamäti.

Ralph Nathaniel Fiennes prišiel na svet 22. decembra 1962, ako prvé zo šiestich detí rodičov Marka (fotograf) a Jini (spisovateľka, umrela v roku 1993 na rakovinu prsníka) Fiennesových. Jeho rodiskom je britské grófstvo Suffolk ležiace na území mesta Ipswich. Zaujímavosťou je, že okrem dvoch sestier a troch bratov (herecky mu sekunduje o osem rokov mladší Joseph /Kupec Benátsky, Nepriateľ pred bránami/) si rodina zobrala do výchovy aj jedenásť ročného chlapca Michaela (dnes sa živí prácou archeológa). 

Prvé Ralphove školské kroky smerovali do cirkevnej chlapčenskej školy, odkiaľ sa neskôr presunul na Chelsea College, Londýnsku umeleckú univerzitu, ktorú však nedokončil. V konečnom dôsledku, jeho budúcnosť sa vyprofilovala až následným štúdiom, keď sa rozhodol, že skúsi šťastie na Kráľovskej akadémii dramatického umenia (1983-85). Že to bolo rozhodnutie správne a účelové svedčí fakt, že sa už ako dvadsaťpäť ročný stal členom britského Národného divadla. Rok na to sa už napríklad mohol pýšiť členstvom v Royal Shakespeare Company, kde zotrval až do roku 1990. Divadlo sa stalo prvým veľkým Ralphovým útočiskom, o svojich nesporných kvalitách presvedčil kritiku, ale aj divákov vo viacerých významných úlohách (medzi jeho najúspešnejšie hry patrí účinkovanie v Kráľovi Learovi) až, kým si ako zrelý tridsiatnik nepredsavzal, že by možno nebolo na škodu skúsiť to aj za kamerou.

Profil: Ralph Fiennes Profil: Ralph Fiennes

Aby sme boli presní, filmovému médiu Ralph privoňal ešte o dva roky skôr, keď pokúšal šťastie v televíznych projektoch. Šancu, a hneď dvojitú, mu dal výhradne televízny tvorca Christhoper Menaul, najskôr v dráme Nebezpečný muž – Lawrence po Arábii (1990) a o rok neskôr sa mihol aj po boku čerstvej oscarovej držiteľky Hellen Mirrenovej v úspešnom krimi Hlavný podozrivý.

Ak by sme sa pohrávali s myšlienkou, že si Ralph predsavzal každoročný posun o stupienok vyššie, musíme uznať, že mu to vychádzalo dokonale, pretože už rokom 1992 môžeme v jeho prípade hovoriť o prvej zásadnejšej role. Bola ňou samozrejme hlavná úloha v adaptácii úspešnej knihy Emily Bronteovej – Búrlivé výšiny. Jeho dvojtvárny Heathcliff bol pod taktovkou debutujúceho Petera Kosminskeho stvárnený tak dobre, že zatienil aj Parížanku Juliette Binoche, ktorá v tom čase výdatne rozbiehala svoju prvotriednu kariéru. Od tohto momentu Ralphovi chýbal už len povestný krôčik k hereckej elite.

Túto vymoženosť mu poskytol už nasledujúci rok tvorca najzvučnejšieho mena, režisér so židovským pôvodom Steven Spielberg v sedem Oscarovej, maximálne osobnej pamiatke na Krakowské šialenstvo. Schindlerov zoznam, v ktorom sa práve Ralph Fiennes Spielbergovi najvýraznejšie odvďačil za prejavenú dôveru, s absolútnym prehľadom exceloval v roli démonického nacistu Amona Goetha. Táto kreácia si nielenže vyslúžila cenu BAFTA, nominácie na Zlatý glóbus a prestížneho Oscara (žeby bol výkon Tommy Lee Jonesa v Utečencovi presvedčivejší?!?), ale predovšetkým do dnešného dňa ide o najzásadnejšiu, najvýznamnejšiu a zároveň najlepšiu rolu v jeho bohatej filmografii.

Profil: Ralph Fiennes Profil: Ralph Fiennes

O tom, že nie každý po úspechu zaspí na vavrínoch Ralph postupne presviedčal aj v ďalších rôznorodých úlohách. Menšieho či väčšieho uznania sa mu postupne dostávalo v dráme Brita Petera Greenawaya Dieťa z Maconu (1993), po boku overeného Johna Turturra úspešne stvárnil jednu z hlavných úloh vo filme Roberta Redforda Quiz show (1994), o tom, že vo svojom povolaní rád hazarduje a obmieňa žánre zase presvedčil účinkovaním v sci-fi Kathryn Bigelowovej Zvláštne dni (1995). Nepochybne išlo v každom prípade minimálne o zaujímavé projekty, ktoré predznamenávali ďalší výraznejší úspech.

Týmto úspechom sa mala stať úloha zraneného vojaka Laszla Almásyho vo vojnovej dráme ďalšieho Brita, Anthonyho Minghellu, a opäť po boku, tentoraz už nadobro preslávenej, Juliette Binoche. Film Anglický pacient (1996) bol nielenže hereckým koncertom všetkých zúčastnených, očaril dokonca aj kritiku, ktorá neváhala udeliť deväť sošiek (okrem iného aj pre Juliette), no veľmi presvedčivého Fiennesa už po druhý a nateraz aj posledný raz nechala pred bránami víťazstva. Nič to však nemení na skutočnosti, že Fiennesov čuch na správny výber rolí až na pár výnimiek spoľahlivo funguje.

Tvorbu po Anglickom pacientovi môžeme rozdeliť na štyri menšie podskupiny. Tou prvou sú tzv. prešľapy, ktorých je vo Fiennesovom prípade našťastie pomenej a vyskytujú sa len sporadicky (Oscar a Lucinda, Pomstitelia, Kráska z Manhattanu), sem z časti zapadá aj nevýrazný Cronenbergov Pavúk (2002) a Rattnerov Červený drak (2002), ktoré nad hladinou únosnosti drží práve Ralphova robota. V druhom rade ide nepochybne o rodinnú súdržnosť a úspešnú hereckú výpomoc vo filmoch mladšej sestry Marthy (Onegin, Chromophobia) a opomenúť nesmieme ani pokusy v animovaných projektoch (Princ Egyptský, Wallace a Gromit).

Profil: Ralph Fiennes Profil: Ralph Fiennes

To najlepšie som si nechal samozrejme na koniec. Aby čitateľ neostal v domnienke, že Anglický pacient bol tým posledným, čo v dobrom slova zmysle Ralpha Fiennesa za tých jedenásť rokov postretlo, je treba pripomenúť, že už v roku 1999 výborne obstál v trojrole vo filme maďarského režiséra Isvána Szabá - Slnečný jas. Tu si po Spielbergovom opuse už po druhý krát vyskúšal židovskú tematiku, tentoraz zaobalenú v trošku odlišnom kabáte.

Pred dvomi rokmi si Fiennesove služby prepožičal aj Brazílčan Fernando Meirelles, a aj vďaka tejto skutočnosti mohol potvrdiť vzostupný progres, ktorý nastal po jeho vynikajúcom Meste Bohov (2002). Thriller Nepohodlný (2005) je adaptáciou knihy autora špionážnych bestsellerov, Johna le Carrého a práve výborný námet a skvelý Fiennes v úlohe Justina Quayleho, ktorý na vlastnú päsť pátra po stopách divného úmrtia manželky Tessy (taktiež výborná Rachel Weisz), robia z tohto navonok nenápadného filmu, nadštandardné dielo.   

No a v neposlednom rade je tu Harry Potter, postavička, ktorú snáď netreba ani bližšie špecifikovať. Pripomeňme len, že súčasťou tejto fantasy ságy je od štvrtého pokračovania aj Fiennes, ktorý s ošľahaným nadhľadom obhospodaruje Lorda Voldemorta. Ako sa mu to darí sa môžete presvedčiť aj na vlastné oči, práve v týchto dňoch totiž naše kiná zapĺňa Fénixov rád.

Čo dodať záverom. Ralph Fiennes je bezpochyby herec najvyššieho lesku. A z jeho krásy mu nič neuberá ani fakt, že sa neobjavuje tak často na titulných stránkach časopisov. Dôležité je, čo dokáže ponúknuť na plátne, a toho je zatiaľ viac ako dosť, takže nám neostáva nič iné, len držať palce vo výbere ďalších zásadnejších úloh. Doteraz to bola takmer výlučne bezchybná robota.


autor Pavol Tomčík 6.8.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dobrodružný/Dráma
Minutáż˝: 0 min
Krajina: USA VB
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 12.7. 2007
Premiéra SK: 13.7. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.