PROFIL: JESSICA ALBA

PROFIL: JESSICA ALBA

článok



Maya z Flippera, Max Guevera z Temného anjela, Nancy zo Sin City či Sue Storm ako jedna z fantastickej štvorky. Mladá, krásna a hriešne sexi. Taká je Jessica Alba.  

Jessica Marie Alba prišla na svet 28. apríla 1981 v meste Pomona v Kalifornii. Už od útleho detstva sa jej rodina často sťahovala. Ešte ako dojča zavítala do Biloxi v štáte Mississippi, kde sa rodičom narodil jej brat Joshua. O tri roky neskôr ich kroky viedli do Del Ria v štáte Texas a svoju sťahovaleckú púť zakončili v Južnej Kalifornii. To už mala Jessica deväť rokov. 

Svoj sen stať sa herečkou, ktorý nosila v hlave už od svojich piatich rokov, začala uskutočňovať približne v dvanástich rokoch. Prešla na diétnu stravu (už vtedy jej došlo – ak chceš niečo v showbiznise dosiahnuť, musíš najprv dobre vyzerať) a začala navštevovať kurzy herectva. O deväť mesiacov už podpisovala svoju premiérovú zmluvu so svojím prvým agentom, ktorý jej dohodil malú úlohu v komédií Camp Nowhere (1994). Z pôvodne dvojtýždňovej zmluvy sa stala práca dvojmesačná, nakoľko sa Albe podarilo získať hlavnú úlohu. Bolo to šťastie a jej vlasy, ktoré pri nej vtedy stáli. Predstaviteľka titulnej úlohy totiž od zmluvy odstúpila, a keďže mala Jessica takmer identické vlasy ako ona, rola pripadla jej. Trocha bizarné, ale na tomto príklade badať, aké dôležité je starať sa o svoj vzhľad (a najmä o vlasy). 

Profil: Jessica Alba Profil: Jessica Alba

Po účinkovaní v debute sme ju mohli vidieť v dvoch reklamách, konkrétne pre Nintendo a J. C. Penny. Na sklonku roku 1994 bola obsadená do jednej z hlavných úloh seriálu Flipper, ktorý chcel nadviazať na úspechy legendárneho televízneho seriálu zo 60. rokov. Jessica venovala nakrúcaniu prvej série v Austrálií celý jeden rok. Vzhľadom na to, že bola kvalifikovaná potápačka, dovolili jej tráviť hŕbu času hraním a potápaním sa s delfínmi. Veľkými úspechmi sa tento seriál pýšiť nemôže, avšak divácka priazeň sa mu uprieť nedá. Iba vďaka nej vznikla aj druhá séria, v ktorej Jessica s úlohou Mayi nemohla chýbať. Po tomto zviditeľnení sa jej otvorili brány do sveta televíznych seriálov. Strihla si menšie roličky v Chicago Hope, Brooklyn South či Beverly Hills 90210. Nasledovali ďalšie vedľajšie herecké party, tentoraz v celovečerných filmoch – v romantickej teenagerskej komédií Nepobozkaná (Never Been Kissed, 1999) a bláznivom horore Ruka zabijak (Idle Hands, 1999), kde stvárnila Molly, po krvi ktorej prahne neposlušná pravá ruka jej priateľa.    

Jessica na seba opäť upozornila, vzbudila nemalý záujem médií a dostala úlohu Chloe v thrilleri Paranoja (Paranoid, 2000). Stvárnila tu krásnu, atraktívnu, no životom unavenú modelku, ktorá hľadá víkendový odpočinok. Namiesto relaxácie však v odľahlej chate nachádza voyeuristického zvrhlíka.

Zlom prišiel v roku 2000, kedy sa zúčastnila konkurzu na úlohu Max v sci-fi seriáli Temný anjel (Dark Angel, 2000-2002) a odišla z neho víťazne. Ešte len týmto projektom sa začala formovať jej ozajstná divácka obec. Zahrala si tu  bok po boku Michaela Weatherlyho alias Logana, s ktorým si padli do oka natoľko, že sa spolu aj čo nevidieť zasnúbili. Dva roky po zasnúbení však nenasledovala svadba, ale rozchod. Seriál v produkcii Jamesa Camerona a Charlesa H. Egleea čoskoro pyšne niesol nálepky najsledovanejší, najpopulárnejší. Priemerná sledovanosť jednej epizódy totiž predstavovala 10,4 milióna divákov. V roku 2001 bola za postavu Max Guevera nominovaná na Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon v dramatickom seriály. Rok na to sa však po druhej sezóne seriál skončil. Spolu so svojím čerstvým ex-snúbencom si teda odohrali zhodne po 42 epizód. 

Profil: Jessica Alba Profil: Jessica Alba

O rok neskôr sa predstavila s hneď dvoma dielami. Prvým z nich bola romantická dráma Slovník do postele (The Sleeping Dictionary, 2003), v ktorej stvárnila domorodkyňu Selimu, ktorá zahorela zakázanou láskou k britskému úradníkovi. Situácia sa zamotáva a milenecká vášeň vystupňuje, keď sa mladík po roku vracia späť aj s novou manželkou. Rola krásnej domorodkyne znamenala pre Jessicu jej doteraz najvážnejšiu úlohu, v ktorej podala svoj zatiaľ najlepší výkon. Druhým dielom s premiérou v roku 2003 sa stal hudobný film Honey, ktorý jej len pridal na gradujúcej popularite. Film, ktorý síce pekne zarobil, ale kritika ho zvozila pod čiernu zem, sledoval talentovanú a cieľavedomú tanečnicu, ktorá si privyrába ako barmanka. Šťastie sa na ňu ale jedného dňa usmeje a všimne si ju renomovaný režisér. Je to začiatok jej hviezdnej kariéry alebo len vstup do sveta útrap a sklamaní? Cesta k vytúženému cieľu je ale plná úskalí a driny. Ako inak by to predsa mohlo byť v tomto schematickom a priemernom filme. Jessica svoj výkon z predchádzajúceho diela zopakovať nedokázala a jej postava vlniaca sa na vlnách hip-hopu bola skôr skvostom pre mužské oči.

Po slabučkých filmoch prišiel na rad doteraz najvýznamnejší film, v ktorom sa kedy objavila. Kto videl štýlové a originálne Sin City: Mesto hriechu (Sin City, 2005) s plejádou hereckých osobností (od Brucea Willisa cez Benicia Del Tora po Clivea Owena) len tak ľahko nezabudne na Jessicinu najslávnejšiu scénu, v ktorej sa ako striptérka Nancy zvodne vlní a rotuje okolo tyče. Filmové spracovanie komiksu Franka Millera pod režisérskou taktovkou Roberta Rodrigueza a autora predlohy svojím vizuálnym (experimentálnym) prevedením prevažne nadchlo celý filmový svet, avšak Jessica o svojich hereckých (!) kvalitách opäť nepresvedčila. Po drsnom Sin City sa upísala ďalšej filmovej adaptácií komiksu, tentoraz Fantastickej štvorke (Fantastic Four, 2005) a získala rolu Sue Storm, resp. Invisible Woman. Z filmu sa síce stal kasový trhák (celosvetové tržby 330 miliónov), ale kritika ho označila za jeden z úplne najhorších filmov roku a komiksov vôbec. 

Profil: Jessica Alba Profil: Jessica Alba

Po hip-hope a komiksoch prišlo otvorené more so žralokmi, absurdný scenár a ploché herecké výkony. Do hlbiny (Into the Blue, 2005). Jednoducho ďalšia malá rybka pre filmových kritikov – žralokov v oceáne podpriemerných rýb. Film prepadol aj u divákov, na ktorých nezapôsobili ani Jessica Alba a Paula Walkera, ktorých vyšportované opálené telá zdobili každučký plagát tohto thrilleru. 

Minulý štvrtok prišla do kín Fantastická štvorka a Silver Surfer. Osobne pochybujem o prípadnej rehabilitácií rovnako ako filmu, tak i Jessicinho výkonu. Viac nádeje rozhodne vkladám do projektov budúcich mesiacov, hádam, Jessica viac zabojuje na poli komédií (The Ten, Good Luck Chuck). Zabúdať však nesmieme ani na budúcoročné očakávané pokračovanie už kultového Sin City, kde dúfam, konečne prelomí ľady svojich hereckých schopností a k neodolateľnému vzhľadu priberie i trocha hereckého šmrncu. Je mladá, krásna a budúcnosť má vo svojich rukách. Áno, je to otrepané a opočúvané. Rovnako ako to, že táto hollywodská herečka je vzorovým príkladom toho, že v Hollywoode stačí niekedy „iba“ nádherne vyzerať. Nuž ale, je to tak. 




autor Michal Šmajda 11.7.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 0 min
Krajina: USA Nem
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 15.6. 2007
Premiéra SK: 5.7. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.