PROFIL: STEVEN SODERBERGH

PROFIL: STEVEN SODERBERGH

článok



Máloktorý režisér je rozbehaný v tak rozmanitých filmových končinách ako on. Tvorca rovnako ako vážnych či artových, tak i komerčných oddychových diel. Oscarový Steven Soderbergh.

Steven Andrew Soderbergh sa narodil 14. januára 1963 v Atlante (štát Georgia). V siedmich rokoch sa spolu s rodinou presťahoval do Baton Rouge (Louisiana), kde jeho otec pracoval ako dekan na Louisiana State University. V pätnástich sa zapísal do filmovej triedy a na 16 mm kameru začal nakrúcať krátke filmy (napríklad Janitor). Po strednej škole sa namiesto študovania na Louisiana State University rozhodol skúsiť šťastie v Hollywoode, kde pracoval ako nezávislý strihač. Nedostatok pracovných príležitostí ho však prinútil k návratu domov a pokračovaniu rozbehnutej práci – nakrúcaniu krátkometrážnych filmov a písaniu scenárov.   

Premiérový úspech v režisérskej branži zaznamenal koncertným videom Yes: 9012 Live, ktoré  v 1986 zrežíroval pre rockovú formáciu Yes. Za toto video bol nominovaný na cenu Grammy. Jeho filmový zlom však prišiel v roku 1989 s prepracovanou štúdiou medziľudských vzťahov Sex, lži a video (Sex, Lies, and Videotape), za ktorú získal na festivale v Cannes Zlatú palmu a pripísal si na konto prvú nomináciu na Oscara, konkrétne za najlepší pôvodný scenár. Začala sa písať filmová kariéra Stevena Soderbergha. 

Profil: Steven Soderbergh Profil: Steven Soderbergh

Medzitým sa oženil s herečkou Betsy Brantley, s ktorou na sklonku roku 1990 počal dcérku Sarah. Ako svoje ďalšie dielo si vybral pomerne odvážny projekt s názvom Kafka (1991), ktorý však vôbec nepredstavoval biografický film slávneho českého autora píšuceho po nemecky. Jednalo sa o veľmi osobné poňatie a vykreslenie kafkovského sveta, ktoré bolo životom Kafku iba sčasti inšpirované. V hlavnej úlohe exceloval Jeremy Irons a Soderberghovi sa podarilo obstojne zachytiť atmosféru vtedajšej Prahy.

V jeho režisérskom podaní nasledovali u nás nie práve známe a dostupné filmy ako King of the Hill (1993), Skryté zlo (Underneath, 1995) či Schizopolis (1996). V 1998 ale dosiahol svoj komerčný vrchol, keď v krimi komédií Zakázané ovocie (Out of Sight) ukorigoval pohľadný herecký párik George Clooney - Jennifer Lopez. Clooney si strihol atraktívneho, aj keď smoliarskeho a nepoučiteľného lupiča bánk, ktorý pri úteku z väzenia pomúti hlavu krásnej federálnej agentke v podaní Lopezovej. 

Po priemernom thrilleri Angličan (The Limey, 1999) prišiel Soderberghov najúrodnejší rok, prah nového milénia, rok 2000 a jeho dva zatiaľ najlepšie a najoceňovanejšie filmy, ktoré získali zhodne po piatich nomináciách na Oscara, vrátane nominácií za najlepší film a najlepšieho režiséra. Postava Erin Brockovich, ktorá sa ako uponáhľaná a hektická rozvedená mladá matka stane právničkou bojujúcou proti silnej elektrárenskej korporácií, znečisťujúcej vodné toky, znamenala pre Juliu Roberts jej životnou rolu a zaslúžene si za ňu poťažkala Oscara. 

Profil: Steven Soderbergh Profil: Steven Soderbergh

Oveľa úspešnejšie však pochodilo jeho druhé želiezko v ohni, surová dráma Traffic: Nadvláda gangov (Traffic, 2000) zobrazujúca mozaiku ľudských príbehov a ich boj so svetom drog na rôznych frontoch. Pedantne nakrútená dráma, mapujúca drogový biznis v súčasnej Amerike, vyznačujúca sa svojou atmosférou a realistickosťou hraničiacou s dokumentom si od Akadémie vyslúžila 4 Oscarov – za najlepšiu réžiu, adaptovaný scenár (Stephen Gaghan), najlepšieho herca v podpornej úlohe (Benicio Del Toro) a strih. Aj napriek dvom soškám v najhlavnejších kategóriách sa (za dramatických okolností, keď pred vyhlásením poslednej kategórie bol počet sošiek na konte filmov Gladiátor, Traffic a Tiger a drak vzácne vyrovnaný – všetky tri filmy mali zhodne po 4 plešivcoch) celkovým víťazom stal historický Gladiátor Ridleyho Scotta.   
Soderberghovi sa ale i vzhľadom na túto skutočnosť podaril husársky kúsok, keď sa po vyše 60 rokoch stal prvým režisérom, ktorý bol v jednom roku nominovaný hneď za dva filmy a neodišiel s prázdnymi rukami. Po týchto dvoch filmoch (a 5 premenených Oscaroch) už nebolo filmových uší, ktorým by jeho meno nič nehovorilo.

Po dvoch vážnych a oceňovaných projektoch sa rozhodol o oddychovejšiu vec, hollywoodsku zábavu Dannyho jedenástka (Ocean's Eleven, 2001), ktorá svoj subžáner osviežila a odkázala na žánrovú rovnomennú klasiku z 1960, kde sa v hlavnej úlohe zaskvel Frank Sinatra. Soderberghovi sa podarilo do hereckého ansámblu prilákať dovtedy najväčší počet zvučných mien (George Clooney, Brad Pitt, Andy Garcia, Julia Roberts, Don Cheadle). Nadpriemerná popcornová jazda so svižným tempom a rafinovaným scenárom zabodovala tentoraz najmä u divákov. V tom istom roku tiež s obľúbeným hercom Georgeom Clooneym založil produkčnú spoločnosť Section Eight Productions, ktorá zastrešila filmy ako Insomnia, Syriana či Dobrú noc a veľa šťastia.

Po komerčnom úspechu sa rozhodol opäť zavítať do končín nezávislého filmu. O čosi menej už ale pochodil s odvážnym projektom – Solaris (2002), s adaptáciou klasického filozofického sci-fi románu Stanislava Lema, ktorý sa v 1972 podarilo fantasticky sfilmovať Andrejovi Tarkovskému. Soderberghov remake v hlavnej úlohe s Clooneym sa stretol s veľmi rozchádzajúcimi sa názormi, i keď mnohí uznali jeho dielo za jeho experimentálnosť a hravosť. Na vlnách nekomerčného filmu pokračoval s počinom Hollywood, Hollywood (Full Frontal, 2002), ktorý pochodil ešte oveľa menej ako jeho predchodca. 

Profil: Steven Soderbergh Profil: Steven Soderbergh

Návrat ku kasovému úspechu si nemohol zariadiť lepšie ako pokračovaním lupičskej komédie Dannyho dvanástka (Ocean´s Twelve, 2004) s ešte hviezdnejším hereckým obsadením, ale i oveľa prekombinovanejším scenárom, ktorý na celkovom dojme rozhodne nepridal. Rok na to nasledovala skutočne netradičná, komorná a špecifická Bublina (Bubble, 2005) s hercami nehercami. Soderbergh sa v tomto diele naozaj pohral s obrazom a kamerou, ktorej sa i zhostil. Film sa zaradil medzi jeho experimentálne tituly, ktoré rozhodne nie sú určené každému.

Minulý rok sa pre zmenu odhodlal na čiernobielu povojnovú drámu The Good German v hlavnej úlohe opäť s Clooneym, ktorému sekundovala Cate Blanchett. Film bol nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu. Dielo sme však v tuzemských kinách zhliadnuť ešte nemohli. Čo sme však už pred pár dňami v kinách vidieť mohli je Dannyho trinástka (Ocean's Thirteen, 2007), ktorá uzatvára frekventované jarné/letné tretie pokračovania.

Steven Soderbergh je filmový zjav, aký svetová kinematografia potrebuje. Režiséra, ktorý sa nebojí experimentovať, láka ho novátorstvo, a aj keď pár krát zakopne, nezľakne sa ďalších odvážnejších projektov. Od mája roku 2003 je ženatý s bývalou modelkou a televíznou osobnosťou Jules Asner, nakoľko sa so svojou predchádzajúcou manželkou v roku 1994 rozviedol. K svojím filmom si často píše aj scenár alebo stojí za kamerou, kedy výhradne používa pseudonym Peter Andrews, ktorý tvorí prvé a prostredné meno, dnes už jeho zosnulého otca.  


autor Michal Šmajda 26.6.2007
  • Dannyho trinástka (21.06.2007 1:57:03)
  • Preview: Dannyho trinástka (13.06.2007 17:39:22)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.