SÚBOJ TROJROZMERNÝCH TITANOV

SÚBOJ TROJROZMERNÝCH TITANOV

článok



Syn najvyššieho boha Dia vychovaný smrteľníkmi. Perseus (Sam „Avatar" Worthington) má pred sebou jediný cieľ - ochrániť svoju rodinu pred pomstychtivým bohom podsvetia Hádom (Ralph Fiennes) a zároveň mu zabrániť zvrhnúť z Olympu Dia (Liam Neeson) skôr, než sa celý svet zmení na peklo. V čele nebojácnych bojovníkov sa vydáva na nebezpečnú cestu do zakázaných svetov, kde ho čaká zápas s démonmi temnejšími a monštrami desivejšími, než si dokázal predstaviť v tých najodvážnejších snoch. Prežije len vtedy, keď sa mu podarí zmeniť svoj osud.


 

Je vám predchádzajúca synopsia povedomá? V tom prípade vedzte, že tento stav déjà vu má svoje jednoduché opodstatnenie - do kín sa totiž chystá remake slávneho filmu Súboj Titanov z roku 1981, tentoraz pod režijnou taktovkou Louisa Leterriera (Neuveriteľný Hulk). Sústo, ktoré si odhryzol, rozhodne nie je malé. V dobe vzniku predstavoval pôvodný Súboj Titanov aj vďaka hviezdnemu obsdeniu a dokonalej stop motion animácii legendárneho Raya Harryhausena naozajstnú špičku v rámci dobrodružného žánru, ktorá obstála aj v skúške časom (napríklad scéna s Medúzou má dokonalú atmosféru a vyzerá skvele aj po takmer 30-tich rokoch od jej vzniku). Remake mal pôvodne režírovať tvorca Bladea a Ligy výnimočných Stephen Norrington, ten však z projektu vycúval a bol nahradený veľkým fanúšikom pôvodného filmu, rodeným francúzom Leterrierom. Ten sa Súbojom Titanov vizuálne inšpiroval už v záverečnej scéne svojho Neuveriteľného Hulka a moderných superhrdinov vždy prirovnával k hrdinom gréckej mytológie.

Súboj trojrozmerných Titanov Súboj trojrozmerných Titanov Súboj trojrozmerných Titanov

Nakrúcanie sa rozbehlo v apríli 2009 v londýnskom štúdiu Shepperton, na Kanárskych ostrovoch, Tenerife, vo Walese a niektoré letecké zábery vznikli na Islande a v Etiópii. Okrem Worthingtona, Neesona a Fiennesa vo Filme uvidíme Alexu Davalos (Odpor) ako Perseovu drahú Andromedu, a ďalej aj Madsa Mikkelsena (zločinec z Casina Royale), Gemmu Arterton (čoskoro k videniu v Princovi z Perzie), alebo Petea Postlehwaitea (Dračie srdce). Film mal byť pôvodne uvedený do kín v klasickom formáte v marci 2010, medzitým však vo Warner Bros. vznikol úspešný test na konverziu do 3-D formátu, čo plánovanú premiéru posunulo zhruba o mesiac a 15. apríla si budete môcť nasadiť vo vybraných kinách polarizačné okuliare aj u nás.

Viac o filme prezradí úryvok z rozhovoru s režisérom Leterrierom a Samom Worthingtonom:

Súboj trojrozmerných Titanov Súboj trojrozmerných Titanov Súboj trojrozmerných Titanov

Keď ste sa dozvedeli, že budete režírovať remake Súboja Titanov, na čo ste sa najviac tešili? Na Medúzu, Krakena, alebo rieku Styx?

Leterrier: Na všetko. Na film som sa tešil komplexne.

Ako sa vám spolupracovalo so Samom Worthingtonom?

Leterrier: Nepoznal som ho, páčil sa mi jeho výkon vo filme Sommersalut, žiadny z jeho blockbusterov som nevidel. Postupne som zistil, že je veľmi skromný a stojí nohami pevne na zemi. Navyše mal ohľadom svojej postavy dobré nápady. Takáto forma spolupráce mi vyhovuje.

Je ťažké zachovať si vážnosť, keď má herec na obuvi namaľované prsty a nakrúca akčné scény v sukni?

Worthington: Na tomto filme je vážne máločo. Pobehujeme tu s gumenými mečmi, skáčeme po škorpiónoch... poslaním nášho filmu je v prvom rade baviť. A robiť akciu v sukni je ťažšie, než sa možno zdá. Každú chvíľu sa vyhrnie, čím vzniká množstvo nepoužiteľných záberov.

A čo poviete na okrídleného koňa - Pegasa?

Worthington: Nenávidím toho prekliateho koňa. Kedykoľvek sa k nemu priblížim, pokúša sa ma zožrať, alebo aspoň pohrýzť. Bude to tým, že natočil viac filmov, než ja. Hral v Alexandrovi Veľkom, alebo v Princovi z Perzie...

Súboj trojrozmerných Titanov Súboj trojrozmerných Titanov Súboj trojrozmerných Titanov

Čo nám môžete prezradiť o sove Bubovi - v pôvodnom filme milovanom aj nenávidenom?

Leterrier: Bubo sa jedného dňa objavil na scéne a dosť to medzi ním a Samom škrípalo. Musel som ho prosiť, aby ho nezničil.

Ako ste pre film získali hercov ako Liam Neeson alebo Ralph Fiennes?

Leterrier: Musel som im odprisahať, že nebudú mať oblečenú tógu. Bohovia predsa nemôžu nosiť textilné oblečenie, to by bolo nudné. Dali sme im brnenie.

Komu bude váš film určený?

Leterrier: Každému. Je to rodinný film - vzrušujúci, napínavý, trochu strašidelný. Nájde sa tem niečo pre deti, aj pre dospelých. Je v ňom romantika, kone... a Bubo.


autor Peter Švatarák 23.3.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.