Tipy na 90. ročník nominácií na Oscara

Táto sezóna Oscara je podivne rozohraná. Škandál okolo Harryho Weinsteina vyradil tradičného hráča schopného pretlačiť aj nenápadné kúsky či filmy bez šance (no v posledných rokoch to platilo skôr

pridal Michal Korec 22.1.2018 o 18:48

Tipy na 90. ročník nominácií na Oscara


Táto sezóna Oscara je podivne rozohraná. Škandál okolo Harryho Weinsteina vyradil tradičného hráča schopného pretlačiť aj nenápadné kúsky či filmy bez šance (no v posledných rokoch to platilo skôr o nomináciách ako víťaza), noví hráči tu miešajú karty a už ani staré dobré štatistiky ako víťazi PGA či iné neplatia. Nehovoriac o kalendári, kedy sú Oscari posunutí o týždeň neskôr kvôli olympiáde či fakte, že už pred vyhlásením nominácií budeme poznať víťazov PGA či SAG cien. Tie síce nemajú na oscarové nominácie dosah (hlasovalo sa totiž od 5. do 12. januára 2018), eventuálny prekryv môžeme skôr nájsť z večera Zlatých Glóbusov alebo PGA nominácií, kde sa netradične pretlačilo 11 filmov.

Čo to znamená pre 90. ročník Oscarov? Všetko i nič. Posledné štyri sezóny hrá Akadémia podľa iných pravidiel a snaha o väčšiu diverzitu, rozširovanie Akadémií i zmena systému hlasovania v kategóriách sa môžu podpísať pod zaradené filmy do nominácií a neskôr aj víťazov. Nemáme tu situáciu z rokov 2013 a 2015, kedy sa tri filmy snažili bojovať o Najlepší film a nominácie mali isté. Ani hutný favorit ako vlaňajší La La Land nám ešte nesvieti na displeji. Je to sezóna, kde je veľa zaujímavých filmov a tí vyčnievajúci sa hľadajú akosi ťažko. Znamená to veľa kompromisov, určite treba spomenúť silnú ženskú nôtu panujúcu v L.A a Hollywoode. A keď nič iné, mesiace vopred bolo zrejmé, že tento rok sa bude viac bojovať o sošku najlepšej herečky v hlavnej roli ako najlepšieho herca.

Takže poďme tipovať kategórie ešte pred vyhlásením:

Najlepší dokumentárny film
City of Ghosts
Faces Places
Icarus
Jane
Strong Island

Najväčšia istota v kategórii je Jane, tesne v závese Faces Places a City of Ghosts má úspech v iných nomináciách.

Najlepší zahraničný film
A Fantastic Woman
Foxtrot
In the Fade
Loveless
The Square

Kategória bohatá na prekvapenia môže vynechať niekoho z populárnej dvojice In the Fade-The Square – ale Rusi, Čile a Izrael sú v hre. Môj osobný tip na poplach: pretlačia sa Maďari (O tele a duši).

Najlepší animovaný film
Cars 3
Coco
Loving Vincent
The Boss Baby
The Breadwinner

Coco to má jasné a takmer isto vyhrá. Neštúdiová dvojica (Breadwinner-Vincent) by sem mala patriť. Osobne tipujem aj originálneho Baby šéfa a z trojica hitov Autá 3-Zloduch 3-LEGO Batman váham, koho pustiť, no staromilský Pixar by mohol zabrať viac ako groteska či akcia.

Najlepšia pieseň
Evermore (Kráska a zviera)
Remember Me (Coco)
Stand Up For Something (Marshall)
The Mystery of Love (Call Me By Your Name)
This Is Me (Najväčší showman)

V tejto kategórii nesmie chýbať niečo z aktuálneho muzikálu Najväčší showman, takže This Is Me je tu na 100%. Muzikálový Evermore z Krásky a zviera i kvalitný Remember Me z Coco tiež. Otázne sú ostatné nominácie, Diane Warren býva nominovaná často (Marshall), no máta ma piata nominácia, či ísť po Call Me by Your Name alebo sa sem prespieva Taylor Swift z druhých 50 odtieňov sivej...

Najlepšia hudba
Dunkirk (Hans Zimmer)
Niť z prízrakov (Jonny Greenwood)
Podoba vody (Alexandre Desplat)
The Post (John Williams)
Tri billboardy za Ebbingom (Carter Burwell)

Tri filmy sú tu jasné: dunivý Hans Zimmer, pôsobivý Alexandre Desplat a klasicky John Williams by nemali chýbať. O zvyšné miestenky zrejme zabojuje Greenwood, Burwell a tretí kandidát by mohol byť Dario Marianelli za Najtemnejšiu hodinu, ten sa nedá podceniť.

Najlepší mix zvuku
Baby Driver
Blade Runner 2049
Dunkirk
Podoba vody
Star Wars: Poslední Jediovia

Najlepší strih zvuku
Baby Driver
Blade Runner 2049
Dunkirk
Podoba vody
Wonder Woman

Nominujem štyri zhodné filmy a jedna nominácia sa asi rozdelí medzi Star Wars a Wonder Woman. Dunkirk a Podoba vody sú ťahúni Oscarov, Blade Runner 2049 vybrúsený kúsok a Baby Drivera si cenia mnohí.

Najlepšie kostýmy
Kráska a zviera
Najväčší showman
Niť z prízrakov
Podoba vody
Vražda v Orient exprese

Čím opulentnejšie, tým lepšie (Kráska a zviera, Najväčší showman). Treba tu zvážiť historické filmy (Niť, Vražda), klasicky vyžierakov nominácií (Podoba vody). Alternatívu predstavuje Najtemnejšia hodina či Wonder Woman.

Najlepšie masky
Ja, Tonya
Najtemnejšia hodina
Obyčajná tvár

Dúfajme, že Akademici nebudú chcieť nominovať Netflix brak Bright, inak by sa tu mohli stretnúť historické filmy (Hodina), malé (Tvár) a za účesy a make-up i krasokorčuliarky (Tonya).

Najlepšie vizuálne efekty
Blade Runner 2049
Dunkirk
Podoba vody
Star Wars: Poslední Jediovia
Vojna o planétu opíc

Opice a Dunkirk sú silní letní kandidáti, Blade Runner by nemal chýbať a Podoba vody si za tvora asi nomináciu zaslúži tiež. Megablockbuster asi zastúpi Star Wars.

Najlepšia výprava
Blade Runner 2049
Dunkirk
Kráska a zviera
Podoba vody
Vražda v Orient exprese

Opäť je tu viac kandidátov ako miesteniek, no Podoba, Blade Runner a Dunkirk ide každý za iný účel (dobovosť, mohutná budúcnosť, autenticita) a zvyšok patrí majestátnej Disney produkcii i digitálnemu expresu. Teoreticky má šancu aj The Post, Najtemnejšia hodina či Niť, ak bude mať prednosť história.

Najlepšia kamera
Blade Runner 2049 (Roger Deakins)
Dunkirk (Hoyte van Hoytema)
Mudbound (Rachel Morrison)
Najtemnejšia hodina (Bruno Delbonnel)
Podoba vody (Dan Laustsen)

Dvaja borci sú jasní (Deakins, van Hoytema). Podoba vody za krásne sekvencie putuje tiež. Otázne sú zvyšné dve miestenky – nominovať ženu bude pocta a posledná miestenka je medzi Hodinou a The Post. Keďže Janusz Kaminski a Spielberg sa toľko vpred nederú, skúsime po vzore ASC Hodinu.

Najlepší strih
Baby Driver
Dunkirk
Ja, Tonya
Podoba vody
Tri billboardy za Ebbingom

Baby Drivera strihači milujú (i proces vzniku), ešte aby sme sa nečudovali, že to o 6 týždňov vyhrá. Dunkirk a Podoba vody sú megaborci v technickej oblasti, Tri billboardy celkový kandidát a Tonya sa dobre zapísala. Teoreticky mal šancu Blade Runner 2049, jeho 163 minút však asi brandža nepustí.

Najlepší adaptovaný scenár
Call Me By Your Name
Molly a jej hra
Mudbound
Obyčajná tvár
The Disaster Artist

Tutovky sú Call Me a Molly. Sundance hit Mudbound i The Disaster Artist sem patria tiež a posledný flek je voľný pre... Osobne tipujem Stephena Chobskeho a jeho Obyčajnú tvár. Teoreticky Logan.

Najlepší pôvodný scenár
Lady Bird
Niť z prízrakov
Podoba vody
Tri billboardy za Ebbingom
Uteč

Parádne nabitá kategória, kde sa bude plakať, všetci sa nezmestia. Greta Gerwig, Martin McDonagh a Guilermo del Toro majú veľké šance kvôli celkovému úspechu. Uteč je malý film, ktorý môže prejsť a osobne si myslím, že Srdcu nerozkážeš neprejde v prospech Nite z prízrakov. Alebo aj nie. Určite sa bude p





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.