Víkendové televízne tipy

Tom Stall si žije pokojný život so svojou ženou Edie a dvoma deťmi v malom mestečku v Indiane. Jedného dňa však jeho reštauráciu prepadnú dvaja zločinci a Tom ich v sebaobrane zabije

pridal Marcel Šedo 22.1.2016 o 14:12

Víkendové televízne tipy


23.01.
sobota

16:00 Diablova krása (La Beauté du diable), Francúzsko/Taliansko, 1950, Komédia/Fantasy, (ČT2)
Jeden z najvýznamnejších francúzskych avantgardných režisérov 20. rokov René Clair, sa postupom času preorientoval na diváckejšie typy filmov. Jeho tvorba však zostala aj naďalej nesmierne originálna a podnetná, čoho dôkazom je práve táto variácia na faustovský motív. Faustovo omladnutie prostredníctvom zmluvy s diablom obohatil Clair o nonšalantný francúzsky humor, ktorý pramení z povojnového pacifizmu a odmietaniu atómových zbraní. Clairova snímka je však najmä oslavou mladosti, ako cesty vedúcej k skutočnému poznaniu, ktoré nepotrebuje domnelé pravdy. Mladosti, ktorá sa učí na vlastných chybách a omyloch. Okrem toho zaujme Diablova krása aj zámerným stieraním hranice medzi iluzórnym a reálnym i zaujímavým rozprávaním.

17:20 Mário a kúzelník, Československo, 1976, Dráma/Historický, (Dvojka)
V časoch vrcholiacej normalizácie si museli začínajúci slovenskí režiséri na svoje celovečerné debuty počkať. Medzi túto generáciu patrí aj Miroslav Luther, ktorý začínal vo svojich 30 rokoch na obrazovkách televízie a svoje prvé filmy pre kiná mohol tvoriť až o 9 rokov neskôr. Ešte před filmami, ktoré sa dnes zaraďujú do zlatého fondu, však vytvoril celovečerný televízny film na motívy poviedky Thomasa Manna s názvom Mário a kúzelník, za ktorý získal Striebornú nymfu na najvýznamnejšom televíznom festivale v Monte Carle a cenu Cino del Duca za réžiu. Televízna adaptácia poviedky, ktorá vznikala v temných časoch, tesne pred vypuknutím 2. svetovej vojny, je dôrazným varovaním před ničivou silou fašizmu, ale pokojne ju môžeme vztiahnuť aj na vtedajšiu komunistickú realitu. Dej situovaný do Talianska zobrazuje vystúpenia potulného kúzelníka, ktorého triky spočívajú v hypnóze a ovládaní ľudí. Jednoznačný odkaz na slávneho Caligariho a zároveň narážka na demagogické a propagandistické ovplyvňovanie más tej doby ukazuje neschopnosť spoločnosti čeliť tejto ideológii.

20:10 Hoří, má panenko, Československo/Taliansko, 1967, Komédia/Satira, (Dvojka)
Ako to už pri filmoch Českej novej vlny býva zvykom, dej filmu je mimoriadne jednoduchý. V malej dedine sa koná tradičný hasičský bál, na ktorý sú pozvaní v podstate všetci. Snaha vedenia o kreatívne uchopenie spočíva v súťaži o kráľovnú plesu a dychovkové coververzie beatlesáckych hitov. Situácia sa však tak trochu zvrtne a zavďak dostane aj mierne skarikovaná česká národná povaha. Za vznikom filmu stojí osvedčené trio Forman, Passer, Papoušek, ktorí na príklade jedného malomeštiackeho mikrosveta zobrazujú pokrytectvo, prázdnotu, trápnu snahu o svetovosť a plytké svedomie českého národa. To všetko v parodickom balení, s typickou Formanovou „estetikou trápnosti“ a autentickým civilizmom novej vlny. Posledný český film Miloša Formana bol nominovaný na Oscara i Zlatý Glóbus za Najlepší cudzojazyčný film.

21:40 Nič proti ničomu (Nic proti ničemu), Česko, 2011, Komédia/Dráma, (ČT art)
Komédia režiséra Petra Marka, ktorú natočil v spolupráci s divadelným združením Láhor/Soundsystem je príbehom manželov Radka a Johany. V snahe zistiť čo by sa mohlo stať, keby si adoptujú dieťa, navštívia zraz adoptovaných v kempe Jordán. Radek, ktorý sa nechce prezradiť, sa predstaví pod cudzou chatovou prezývkou Skippi. V tom momente sa však stane personou non grata. Aj napriek vyhrotenej atmosfére sa však rozhodnú v kempe zostať, keďže práve v takýchto situáciách sa u ľudí prejavia ich skrývané „pudy“. Radek tak prijme pozíciu vyvrheľa a sleduje reakcie ostatných. Jeden z najzaujímavejších českých filmov nového milénia je mimoriadne podvratným vyjadrením sa na tému sebeckosti ľudí i spoločnosti fungujúcej na princípe oktrok – pán.

22:30 História násilia (A History of violence), USA/Nemecko, 2005, Kriminálny/Thriller, (Nova Cinema)
Tom Stall si žije pokojný život so svojou ženou Edie a dvoma deťmi v malom mestečku v Indiane. Jedného dňa však jeho reštauráciu prepadnú dvaja zločinci a Tom ich v sebaobrane zabije. To pochopiteľne otrasie jeho idylickým životom, pretože udalosť okamžite priláka médiá a zároveň tajomného muža, ktorý tvrdí, že mu Tom v minulosti ublížil. Čo je najhoršie, vplyvom všetkých týchto tlakov to začína škrípať aj v manželstve. Slávny nonkomformista David Cronenberg zobrazuje zlo ako neoďdeliteľnú súčasť človeka, bez ohľadu na to, aký šťastný život jedinec vedie. Zároveň, ako to už má vo zvyku, mätie diváka a ponúka mu dostatok priestoru a času k zaujatiu stanoviska. Vo výsledku je snímka unikátnou štúdiou násilníckej mysle i samotnej spoločnosti a médií, ktoré násilie priťahuje.

Viac tipov TU.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.