PREVIEW: BAD BOYS II

PREVIEW: BAD BOYS II

článok



Detektívov z oddelenia narkotík v Miami Mikea Lowreyho (Will Smith) a Marcusa Burnetta (Martin Lawrence) pridelia k údernej jednotke, ktorej úlohou je zastaviť prísun extázy do mesta. Počas vyšetrovania zhodou okolností odhalia rozsiahly konšpiračný plán bezcitného drogového bossa Tapia (Jordi Molla), ktorý chce rozšíriť svoje impérium a ovládnuť obchod s narkotikami v celom meste, pričom mieni zabiť každého, kto sa mu postaví do cesty.
 
Veci sa ďalej komplikujú, keď sa Marcusova pôvabná sestra Syd (Gabrielle Unionová), tajná agentka vládnej organizácie pre boj s drogami, dostane v priebehu krížovej streľby do zajatia zločincov a to oboch hlavných hrdinov prinúti zájsť až na úplnú hranicu zákona. Medzi Mikeom a Syd sa naviac začne odvíjať romantický vzťah, ktorý jej prehnane starostlivého brata privádza k šialenstvu.
 
Marcus a Mike sa však musia povzniesť nad rozdiely vo svojich povahách a spoločnými silami zvrhnúť Tapiu a jeho drogové kráľovstvo. Keď sa naviac Syd a jej tajná identita ocitnú v nebezpečí, zohrané duo "zlých chlapcov" je jedinou šancou na jej vyslobodenie.

Preview: Bad Boys II Preview: Bad Boys II Preview: Bad Boys II

O FILME

Trvalo 8 rokov, kým sa tím, zložený z producenta Jerryho Beruckheimera, režiséra Michaela Baya a hereckých hviezd Martina Lawrencea a Willa Smitha, opäť spojil, aby nakrútil pokračovanie filmového megahitu Bad Boys. Ten sa v roku 1995 stal najúspešnejším filmom celoročnej produkcie Columbia Pictures a pre Baya, Lawrencea a Smitha bol veľmi sľubným začiatkom kariéry. Po tomto úspechu sa stali takí žiadaní, že plánovaný druhý diel museli na dlhé roky odložiť.
 
"V prvom dieli Bad Boys sme často improvizovali," vraví Bay. "Scenár, s ktorým sme začínali, nebol vôbec obsiahly a rozpočet filmu bol taký nízky, že sme namali čas na dôkladnú prípravu. Teraz sme si ale na tom dali viac záležať a pred nakrúcaním každej scény sme rozmýšľali, ako ju urobiť ešte zaujímavejšou."
 
Na začiatku príbehu sa Marcus Burnett (Lawrence) stretáva s bežnými radosťami a starosťami rodinného života:  so svojimi pubertálnymi deťmi, so splácaním pôžičky a s obavami zo svojej budúcnosti. Jeho optimizmus kazí divoký život jeho dlhoročného partnera Mikea Lowreyho (Smith), ktorý, zdá sa, zo svojich bláznovstiev nikdy nevyrastie.
 
"Marcus nie je spokojný so svojím životom. Radšej by robil nejakú kľudnejšiu prácu. Neznamená to však, že by si svojho partnera nevážil, ale chce od neho, aby pochopil, že s pribúdajúcimi rokmi v človeku rastie chuť užívať si v kľude plody svojej práce. Marcus chce tráviť viac času so svojou rodinou a byť otcom a manželom, akého si jeho rodina zaslúži. Vďaka Mikeovi sa však stále dostáva do nebezpečných situácií a to ho vždy veľmi rozhnevá. Naviac si uvedomí, že neustále prebúdzaný hnev má zničujúci vplyv na jeho život a preto sa z tohoto bludného kruhu snaží dostať von," vysvetľuje Lawrence.
 
"Nový príbeh zachytáva životy našich postáv osem rokov potom, čo sme sa s nimi rozlúčili na konci jednotky," hovorí Smith. "Marcus i Mike medzi tým zaznamenali výrazné pokroky v kariérach i v živote - Mike je však stále playboy. Marcus je už unavený zo všetkého toho behania skákania a strieľania, kým Mikea to stále baví. Správa sa, ako by mal 20 rokov - chodí na divoké večierky, blázni ženy, hraje sa s pištoľami a pletie sa do bitiek. A preto si obaja hrdinovia začínajú byť vzájomne viac a viac vzdialení."
 
Keď na Marcusovu novú životnú filozofiu pristúpi i kapitán Howard (Joe Pantoliano), nezhody medzi hlavnými hrdinami začínajú byť ešte zreteľnejšie. "Kapitán i Marcus sa pokúšajú naučiť ovládať svoj hnev. Snažia sa zostať sústredenými a držať veci pokope. A to Miekovi nesedí, jeho správanie náhle vybočuje z normy," dodáva Smith.
 
Situácia sa vyhrotí v okamihu, keď sa na scéne zjavuje Marcusova mladšia sestra Syd (Gabrielle Unionová). "Marcus je vo vzťahu k svojej sestre prehnane starostlivý, najmä keď ide o Mikea," vysvetľuje Lawrence. "Keď zistí, že sa Mike s jeho sestrou stretáva a vidí ich spolu flirtovať, je to preňho ťažké sústo, veď pozná Mikeovu povahu." Vzťah medzi Syd a Mikeom však nie je len ďalším milostným dobrodružstvom. Mike si uvedomí, že toto dievča nemôže len tak podvádzať a cíti, že nastal čas, aby sa konečne usadil.

Preview: Bad Boys II Preview: Bad Boys II Preview: Bad Boys II

Ďalším ťažkým šokom pre Marcusa je zistenie, že jeho sestra pracuje ako tajná agentka D.E.A. (vládna agentúra pre boj s drogami). "Marcus si myslí, že Syd má obyčajnú kancelársku prácu a v Miami je len na dovolenke," vysvetľuje Gabrielle Unionová. "V skutočnosti je ale agentkou D.E.A., ktorá práve narazila na rozsiahlu sieť pašerákov extázy. Prípad je však nad jej sily."

"Fakt, že Syd je agentkou, si Marcus uvedomí v priebehu veľkej prestrelky," vraví Lawrence. "Aj keď je to pomerne vážny moment, scéna zrazu dostáva komediálny ráz. Jednou z najlepších vecí na tomto filme je, že vtipné pasáže  prichádzajú v momente, keď to divák najmenej očakáva."
 
"Niekedy je celkom nemožné definovať, vďaka čomu sú scény humorné," hovorí režisér Bay. "V prípade Martina a Willa je kľúčovým prvkom ich zohranosť. Humor vychádza zo spôsobu, akým hovoria, z ich intonácie a pokiaľ človek do toho rozhovoru nesprávnym spôsobom zasiahne, scéna okamžite stráca svoj komediálny potenciál. Obaja sa skvele dopĺňajú a dokážu podať vtip tým správnym spôsobom. Martin má naviac schopnosť robiť tie najneuveriteľnejšie grimasy."

Počas voľných nedieľ na Bay často stretával s hercami, aby spolu vylepšili dynamiku jednotlivých dialógov. Z týchto stretnutí urobil záznamy, podľa ktorých potom priebežne zapracovával do scenára všetky nové nápady a aktuálne verzie rozdával hercom v nasledujúci deň.
 
"Keď sme hľadali vhodné miesta na nakrúcanie, vytvoril som si v hlave množstvo akčných scén," vraví Bay. "Rád vymýšľam akčné scény, pripadá mi to zaujímavé - preto si tiež všetky píšem sám. Je to ako maľovanie. Jazdím po rôznych miestach, aby som nabral inšpiráciu a všetko si dôkladne fotografujem. Potom začínam formovať svoje predstavy o priebehu scény. Často tiež vymyslím scénu na základe toho, čo mi konkrétne miesto môže poskytnúť."
 
Teraz Baya zaujala hrádzová cesta MacArthur Causeway, ktorá spolu s mostom Julia Tuttle a druhou hrádzovou cestou Venetian Causeway spája Miami s polostrovom City of Miami Beach. Aby mohol štáb nakrútiť jednu akčnú sekvenciu, museli na ceste MacAtrhur Causeway zastaviť premávku na tri dni.
 
"Snažil som sa obom mestám maximálne vyjsť v ústrety," podotýka Bay. "Keď sme práve nenakrúcali, nechali sme všetky autá voľne prechádzať. Uzavretiu cesty predchádzal zložitý dopravný plán, na plnení ktorého sa podieľalo vyše 90 policajtov a niekoľko záchranárskych a požiarnych týmov. Vyvinuli sme veľkú snahu, aby sme ľudí neohrozili a spôsobili im čo možno najmenej problémov."

Preview: Bad Boys II Preview: Bad Boys II Preview: Bad Boys II

Bay, ktorého filmy sa vyznačujú veľkolepými akčnými scénami, chcel opäť ohromiť publikum a prekonať vizuálnou atraktivitou prvý diel. Nápad nakrúcať scénu s automobilmi, padajúcimi z voza na prepravu osobných áut, sa zrodil v priebehu jeho tvorivého sedenia s autorom storyboardov Robbiem Consignom. Spolu premýšľali o tom, ako dodať automobilovej naháňačke energiu a snažili sa prísť s koncepciou, ktorá doteraz nebola vo filme použitá.
 
"Použili sme veľký ťahač a pripojili k nemu tri prívesy. Počas naháňačky schádzajú z tohoto gigantického prepravného vozidla jednotlivé autá, do ktorých potom narážajú svojimi autami kaskadéri, kým auto dvoch hlavných hrdinov manévruje medzi nimi. Vedeli sme, že stratíme niekoľko kamier, ale urobili sme fantastické zábery," popisuje Bay.
 
Pre minimalizáciu všetkých rizík museli filmári spolu s koordinátormi kaskadérskych scén Andym Gillom a Stevom Picernim podniknúť mnoho testov. Automobilom Ferrari, riadenými presláveným kaskadérom Henrym Kingom, testovali na vyhradenej letiskovej ploche presnosť a rýchlosť.
 
"Michael vie výborne nakrúcať akčné scény a to nám veľmi uľahčilo prácu," vraví Gill. "Pozná správne uhly. Veľmi dôležité je však byť stále niekoľko krokov pred ním a mať všetko dôkladne pripravené. Veľká väčšina Michaelových predstáv je totiž iba v jeho hlave a kým nerozmiestni všetky kamery, musia sa ľudia zo štábu spoliehať hlavne na svoj úsudok."
 
Scénu, ktorá sa vošla na jednu stranu scenára, nakrúcal štáb 4 dni. "Po každom zábere sme museli znovu správne rozmiestniť okolo 60 áut," hovorí Picerni. "Ľudia museli naviac pozbierať všetok odpad, ktorý na ceste zostal z predošlej scény. Časovo to bolo mimoriadne náročné."
 
Pri nakrúcaní scény hral podstatnú úlohu špeciálne upravený automobil, pre ktorý vymysleli počas nakrúcania prezývku ,Bay Rammer´. Jeho vnútorné vybavenie bolo obmedzené na nutné minimum a uvoľnený priestor poslúžil na silné využitie vozidla. Na vozidle sa urobili vnútorné zmeny, ktoré mali zabrániť poškodeniu troch pripravených kamier - práve tie umožnili zachytiť akciu z pohľadu idúceho auta.
 
"Michael chcel získať rýchle a efektné zábery z okamihov stretu s iným vozidlom, aby publikum cítilo každý náraz, ako keby sedelo v aute s Martinom a Willom. Myslím, že s použitím tohoto špeciálne upraveného auta sa nám to podarilo," vraví Gill.
 

Bad Boys II (USA, 2003, 147 min.)
Réžia: Michael Bay. Scenár: Ron Shelton, Jerry Stahl, Cormac Wibberley, Marianne Wibberleyová. Kamera: Amir M. Mokri. Hudba: Mark Mancina. Hrajú: Martin Lawrence, Will Smith, Gabrielle Unionová, Joe Pantoliano, Jordi Molla


autor press kit 24.9.2003
  • Bad Boys 2 na 2 DVD (14.04.2004 23:52:23)
  • Michael Bay - génius akčného filmu (06.10.2003 1:35:28)
  • Bad Boys II (03.10.2003 8:15:50)
  • Bad Boys 2 (31.05.2002 2:23:11)
  • Bad Boys 2 je odklepnutý (28.03.2002 15:05:47)
  • Bad Boys 2 na budúci rok (11.03.2002 1:31:46)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Komédia
    Minutáż˝: 147 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    11.4 |
    hodnotenie 8/10
    11.4 |
    hodnotenie 5/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    11.4 |
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    25.4 |
    2.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.