T3 SKLAMANIE, ALEBO ÚSPECH?

T3 SKLAMANIE, ALEBO ÚSPECH?

článok



JÁN HUŠTÁK

Najnovší diel  rozprávky "O golemovi s čudným prízvukom" trpí hlavne príliš priamočiarym scenárom - dokopy sa v celom filme nič neudeje, a čo sa udeje, dá sa s veľkým predstihom uhádnuť. Tvorcovia sa snažili zabrániť prípadnej nude rýchlym sledom prepracovaných akčných scén, ktoré sú síce remeselne dobre zvládnuté, ale neprinášajú absolútne nič nové, aspoň nie laikovi (fanúšikovia počítačovej animácie si všimnú nepatrne zlepšenú prirodzenosť pohybov u syntetických postáv). Záblesky hereckého talentu Claire Danes (postava Katherine Brewsterovej) úplne neguje katastrofický výkon Nicka Stahla v úlohe Johna Connora. Postavy Arnolda Schwarzeneggera a Kristanny Loken si našťastie nevyžadovali skutočné herectvo. Celkový dojem? Je desivé, s akým úbohým výsledkom sa dá minúť 180 miliónov dolárov...

Hodnotenie: 5/10

T3 sklamanie, alebo úspech? T3 sklamanie, alebo úspech? T3 sklamanie, alebo úspech?

ADRIÁN ŽIŠKA

T3 pre mňa osobne predstavuje jeden z najrozporuplnejších filmových zážitkov posledných rokov (podobný pocit som mal tuším  naposledy pri Epizóde 1) nielen z výsledného hľadiska, ale aj pri bližšom preskúmaní jednotlivých kompozičných prvkoch tvoriacich výslednú stavbu a podobu celého filmu.
  
Na jednej strane bez väzby na predchádzajúce diely tu máme sviežu akčnú komédiu, ktorá v plnom súlade so súčasným trendom v tomto žánri má snahu diváka zaujať (po pravde sa jej to aj darí) klasickými výstavbovými a dejotvornými prostriedkami v ich primeranom množstve. Dočkáme sa poctivej akcie odľahčenej nielen v nedynamických častiach dnes už povinnými "cool" hláškami. Po tejto stránke si T3 zaslúži naozaj uznanie, pretože valná väčšina z nich je do deja zakomponovaná umne a aj napriek jednoznačnému parodickému podtextu nepôsobí zhadzujúco (i keď v prvých momentoch po zhliadnutí T3 som si myslel opak, teraz s odstupom času som si názor v tomto bode poopravil).. Naopak Arnie alias Terminátor sa vrátil s razanciou a kadenciou guľometu - z ktorej na striedačku páli projektily a suché odpisy (za niektoré by sa nemusel hanbiť ani Joe Hallenbeck z Posledného skauta). Otázne ale je ako sa s nimi trafí do výsledného vkusu toho ktorého diváka (osobne som ich zniesol všetky, ale zasmial som sa iba na dvoch).
  
Určite pozitívnou inováciou, resp. z historického pohľadu krokom vzad oproti súčasným akčným flickom reznutými komediálnym podtónom je návrat k remeselnému prevedeniu akčných scén. V drvivej väčšine nevznikli v počítači, ale sú výsledkom perfektnej práce maskérov, choreografov, kaskadérov a pyrotechnikov. Za svoj výkon si zaslúžia iba uznanie, pretože v dnešnej záplave digitálu vyznieva ich práca aj vďaka príjemnému nostalgickému pocitu veľmi kvalitne a realisticky. Z trikového hľadiska mám ale aj prvú veľkú výčitku - načisto odfláknuté použitie zadnej projekcie, ktorá hlavne v dvoch pasážach (jazda v aute mimo mesta a scéna v lietadle) vyslovene bije do očí a pôsobí veľmi lacno, čo vzhľadom na film s najväčším rozpočtom nie je dobrá vizitka.
  
Ďalším problémom je podľa mňa hudba. Zatiaľ čo v cameronových verziách hudobný podmaz skvelo a výstižne dokresľoval dianie na plátne, v T3 nielenže hudba tento účel neplní, ale navyše je absolútne nevýrazná a miestami až kontraproduktívna.
  
Scenár, resp. príbeh vo mne tiež celkovú nejednoznačnosť iba prehlbuje. Disponuje nepopierateľnou snahou o viacvrstvovosť v podobe plynulého naviazania na predchádzajúce časti so zakomponovanými nečakanými zvratmi a záverečnou "cliffhanger" pointou, ale jeho výsledná podoba sa mi chtiac - nechtiac zdá plytká a miestami samoúčelná, resp. nelogická (napr. z technického hľadiska kladne natočená automobilová naháňačka ako aj Súboj Titanov -Terminátorov v priestoroch sociálnych zariadení...).
  
Záchrana neprichádza ani z herecké osadenstva. I keď Arnieho ako Terminátora si dovolím vynechať, musím uznať že príjemne ma prekvapila Kristanna Loken ako T-X - je jedným slovom kybernetickejšia ako celý T-800. Na druhej strane Nick Stahl je jednoznačne prehra na plnej čiare a charizmu, ktorú postave Johna Connora prepožičal  Edwarda Furlong, bude musieť pre prípadné ďalšie pokračovania poriadne hľadať.
 
Réžia Jonathana Mostowa (ako človeka, ktorý je za výslednú podoby viac menej zodpovedný) je posledným prvkom podporujúcim moju viackrát spomínanú rozporuplnosť. Kvitujem jeho rozhodnutie vykročiť svojou cestou (podopreté jednak uznaním, že kvalitu cameronového prevedenia vlastnej vízie prekonať nedokáže, ale aj úprimnou profesionálnou snahou ako tvorcu usilujúcemu sa vtlačiť filmu vlastný štýl), len silne pochybujem o správnosti zvoleného smeru.
  
T3 je samozrejme úplne iný ako cameronoví temní epickí predchodcovia a z vyššie spomínaného tvorčieho hľadiska mu to nemožno ani zazlievať. Na druhej strane mi ale podstatne vadí fakt, že zatiaľ čo atmosféra prvých dvoch dieloch ma chytí a vtiahne do deja aj dnes, pri sledovaní T3 som bol absolútne indiferentný a nezainteresovaný tým, čo sa na plátne dialo. Je to dané tým, že celková atmosféra T3, ako výsledný synergický produkt jednotlivých kompozičných prvkov tvoriacich film, je až na dve výnimky úplne na bode mrazu (pre ukážku: jedna z dramatických častí, ktorá ma na chvíľu vtiahla do deja je scéna odohrávajúca sa v prostredí zvieracej kliniky - keď ju prehľadáva T-X). To je aj hlavný dôvod prečo sa v mojom hodnotení T3 napriek niektorým kladom nachádza v oblasti priemeru.

Hodnotenie: 5/10

T3 sklamanie, alebo úspech? T3 sklamanie, alebo úspech? T3 sklamanie, alebo úspech?

VLADIMÍR KUREK

Dlhé čakanie na Súdny deň je na konci. Budúcnosť nás dobehla. Stroje povstali. Terminátor zavesený na ramene žeriava vtrhol do kín.

Už od úvodných pasáží cítime, že Mostow nie je Cameron. Napriek takmer identickému začiatku prenosu terminátorov v čase, cítime vo vzduchu nové iskrenie: humor. "Schwarzko" tentokrát nemusí zabiť pankáča, ani prihlušiť "tiráka". Stačí, keď vojde do baru, kde striptér odhadzuje svoje (kožené) zvršky. Veľmi rýchlo však zisťujeme, že čosi nesedí. Možno je to ten neuveriteľne silikónový pocit pri pohľade na nahé telo kulturistu-šesťdesiatnika, možno nepresvedčivosť Kristanny Lokenovej v úlohe T-X a možno niečo úplne iné. Akosi sa už nedokážeme báť. Neveríme, že Kristanny porazí Arnolda, neveríme, že to dopadne zle. V zostave nových hrdinov, v ovzduší (vydarených) suchých hlášok je jediný bod, ktorý sa nemení. Arnold. Rozhodne najžalostnejšou pasážou filmu je moment, keď T-101 bojuje svoj vnútorný boj medzi dvoma protichodnými rozkazmi. Urputná snaha o vyjadrenie emócii končí symbolicky - samovypnutím sa robota.

Nedá mi nevrátiť sa pár vetami k postave T-X. Prvé dva filmy podľa mňa do veľkej miery stáli (a padali) s kvalitou zlého Terminátora. "Schwarzko" bol dokonalý stroj, T-1000 bol zas neuveriteľne sofistikovaný a vizuálne úžasný. T-X nie je ani jedno, ani druhé. V logike strojov sa mi nezdá smrteľnejšia, než jej predchodca, skôr naopak.

Celkovo možno povedať, že rozhodne ide o najslabší diel ságy. Film sám o sebe nie je zlý, ale najviac ma na ňom potešilo to, že sa (snáď) konečne dočkám bojov s légiami strojov v budúcnosti. Takže nech žije štvrtý diel, a po vzore Predátora, kľudne bez Arnolda! Aj keď záverečné cameo v podobe T-100, ktorý zabije Connora asi poteší...

Hodnotenie: 6/10

T3 sklamanie, alebo úspech? T3 sklamanie, alebo úspech? T3 sklamanie, alebo úspech?

MATEJ ORAVEC

Terminátor je pojem sám o sebe. Prvý diel som prednedávnom videl v televízii a na ten druhý, ktorý je už viac ako desať rokov starý mám ešte stále v živej pamäti. Terminátora som považoval za uzatvorenú vec a dlho som bol toho názoru, že trojka nikdy nemala vzniknúť. Nie bez účasti Jamesa Camerona. Ale stalo sa. Smrtiacim robotom zabijakom sa stala žena, čo je síce zbytočné, ale naberá to väčšie obrátky na súboji terminátorov, aj keď by to pokojne mohol byť chlap. Nič by sa nezmenilo. Terminátor trojka nie je o terminátoroch. Pre mňa určite nie. Ide o chlapca, ktorý sa skrýva pred kýmkoľvek, kto by ho mohol vypátrať, kto by ho mohol chcieť zneškodniť. A viac ako súboje je pre mňa dôležitejší scenár. To ako sa s problémom vysporiadali scenáristi John D. Brancato, Michael Ferris a Tedi Sarafian by si zaslúžilo 10/10. To ako boli postavy stvárnené a zahrané (okrem Arnolda) by si rovnako zaslúžilo minimálne 9/10. Réžia bola tiež najlepšia aká mohla byť. Ale robiť si srandu z predchádzajúcich častí, to ma naštvalo, lebo sú to veci, ktoré do Terminátora nepatria.

Hodnotenie: 7/10


MICHAL KOREC

Na niektoré sequely čakáte 1 rok (Spy Kids). Na iné 2 roky (American Pie), 3 roky (rozdiel medzi novými Star Wars), 4 roky (Matrix), 5 rokov (Men In Black), 6 rokov (Lethal Weapon 3 - 4), 7 rokov (Votrelec - Votrelci), 8 rokov (Bad Boys) etc... A na niektoré čakáte celý tucet rokov a napokon nie je výsledný produkt taký dobrý, ako očakávate. Nemusím dodávať, že tento spletenec obáv bol primárnym činiteľom môjho rozhodovania pre prvotné negatívne hodnotenie tretieho Terminátora, stvrdené navyše prvým z nepodarených trailerov, ktoré tento rok lemujú naše kiná (a že ich nebude málo potvrdzujú aj ďalšie upútavky na letné blockbustre, ehm).
    
James Cameron vybudoval neskutočný kult... ktorý pochopiteľne Jonathan Mostow nedokázal posunúť v rovnakej hladine serióznosti ďalej. A tak sa rozhodol využiť iný prvok filmového umenia, humor... a zmenil Terminátora 3 na akčnú paródiu seba samého i starých dobrých akčných filmov 80. rokov. Musím sa priznať, že po dlhočiznom naťahovaní, čakaní, príprave na sklamanie (áno, pri anketách som to práve ja, kto väčšinou zaškrtne možnosť aka ČAKÁM VEĽKÝ SHIT a ani v prípadoch Matrix Reloaded, Terminátor 3 či Tomb Raider 2 tomu nebolo inak). Trailer bol strašný a hláška "She'll be back!" vyvolala skôr vo mne nechcenú eufóriu a vlnu zlomyselného smiechu... Až napokon prišli prvé kritiky a boli, svet môj, div sa, pomerne pozitívne. Nie, neveril som, že Terminátor 3 môže byť dobrým filmom... Ale po zhliadnutí jednoducho nemôžem hodnotiť ani ja inak...
    
Prvých 15 minút je slabučkých a lacných (teda až na úvodnú padajúcu raketku, žee?) a skutočne nechápem, že prečo sa na plátne bude pretŕčať aj Claire Danes (ktorá sa od Romea a Júlie posunula v kariére veru výrazne opačným smerom). Nástupy Terminátorov nie sú nič moc, toľko ospevované telo Arnolda S. je síce napumpované, ale pravdu povediac, veľmi ma nezaujíma. Oveľa radšej by som podobnú (ak nie aj dlhšiu) stopáž venoval predstaviteľke T-X, Kristanne Loken, americkej supermodelke, ktorá je, áno, priznávam bez mučenia, skutočne sexi and hot a Terminátor nebol nikdy aspoň na prvý pohľad pôvabnejší! Arnold a Kristanna sú vlastne mašiny, a tak musia hrať viac-menej účelovo a ja na ich spôsob pomaličky pristupujem. Zvykám si však postupne aj na Claire Danes (hoci by som ju určite nahradil niekým iným) a Nicka Stahla, ktorý je fajn chlapík a Edwarda Furlonga síce nenahradzuje, ale už svojím spôsobom akceptuje a paroduje. Lenže real-time nás nepustí (je dobré si uvedomiť, že celý film sa odohrá cca v priebehu 20 hodín filmového času), a tak sa aj Terminátori a ľudkovia spoja. Arnie sa pridá k dvojici Nick - Claire, T-X tiež, ale z opačnej strany. Akcia môže začať a treba si švihnúť, lebo súdny deň má nastať už dnes o 18:18!
    
Po nočnom nástupe a rannej akcii na veterinárnej klinike prichádza neskutočne natočená automobilová scéna pripomínajúca 80. roky, využívajúca mimochodom staré osvedčené trikové metódy a demolujúca pol mesta. Áno, bol som spokojný, ohlušený a pobavil som sa. A dodávam, že ma naháňačka zaujala viac ako pseudodigitálna akcia z Matrix Reloaded. Bál som sa však, že po autách nasleduje hluchá hodina, lebo prvé info hovorili len o jednej poriadnej akčnej scéne - práve tejto naháňačke. Nasledujú akcie na cintoríne, na ministerstve obrany atď. Stretneme sa aj so Skynetom v akcii a narazíme aj na prvých Terminátorov (aka T1). A to už nehovorím o konci filmu, ktorý je... Musím povedať, že podarený a hoci práve ten mohol priniesť ešte ďalšie sklamanie, nestalo sa tak.
    
Terminátor 3 nie je superfilmom 21. storočia. Je skôr remakeom a datadiskom Terminátora 2 zároveň. Ale je leto a po náročnom pracovnom dni mi tento film tak neskutočne dobre padol, že ja sám uznávam, že vážny kult Terminátora sa do tohto milénia nepreniesol. Získal však ironickú podstránku, ktorá mu veľmi sedí a uznávam, že som sa nečakane dobre pobavil. Mal by som ešte pár ďalších výčitok (kde zmizlo, dočerta, tých 175 miliónov alebo prečo je film taký krátky), ale som ochotný zabudnúť na ne. Ak nie ste jedným z vážnych zástancov Terminátora a dokážete pod týmto názvom nájsť určitú mieru irónie za ťažké prachy na filmovom plátne, choďte do toho.

PS - A hoci som čakal od Matrix Reloaded i Terminátora 3 jeden väčší shit ako druhý... musím sa priznať, že Terminátor 3 ma príjemne prekvapil, Matrix Reloaded rozladil a potvrdil obavy o zbytočnom hype Joela Silvera.

Hodnotenie: 8/10

 


autor redakcia 11.8.2003
  • Arnold Schwarzenegger (08.08.2003 1:06:44)
  • Terminátor 3: Vzbura strojov (07.08.2003 17:04:30)
  • Kristanna Lokenová ako T-X (05.08.2003 15:14:24)
  • Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov (05.08.2003 14:48:57)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Sci-fi/Akcia
    Minutáż˝: 109 min
    Krajina: USA Nemecko Japonsko
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.