PREVIEW: TERMINÁTOR 3: VZBURA STROJOV

PREVIEW: TERMINÁTOR 3: VZBURA STROJOV

článok



Od momentu, keď sa Johnovi Connorovi (Nick Stahl) podarilo odvrátiť súdny deň a zachrániť ľudstvo pred zničením, uplynulo 10 rokov. V súčasnosti dvadsaťdva ročný Connor žije inak, ako väčšina ľudí - bez domova, bez kreditných kariet, bez mobilného telefónu a bez práce. Bez akýchkoľvek záznamov o svojej existencii. Žije spôsobom, ktorý znemožňuje, aby ho vystopoval Skynet.
 
Z tieňa budúcnosti však jedného dňa vystúpi T-X (Kristanna Lokenová), doposiaľ najvyspelejší vražedný stroj Skynetu, ktorý vyslali z budúcnosti, aby dokončil prácu svojho predchodcu T-1000. Vo svojej ľudskej - ženskej podobe je T-X rovnako krásna, ako aj v skutočnosti neľútostná. Je mnohonásobne silnejšia, nebezpečnejšia a deštruktívnejšia, než ktorýkoľvek Terminátor, ktorý tu bol pred ňou.
 
Teraz však nie je jediným cieľom Skynetu John Connor. Nič netušiaca veterinárka Kate Brewsterová (Claire Danesová) sa skoro stane svedkom toho, ako jej dávna minulosť a nádejná súčasnosť vyústi do nepredstaviteľnej budúcnosti. Pokiaľ však dokáže uniknúť vražednej T-X.
 
Keď si Connor a Kate uvedomia, že do príchodu súdneho dňa zostávajú iba tri hodiny, ich jedinou nádejou na prežitie sa stáva replika Terminátora (Arnold Schwarzenegger) - tajomného a teraz už zastaralého robota, ktorý sa Connora v minulosti pokúšal zabiť. Spoločnými silami musia zvíťaziť nad technologicky vyspelejšou T-X a odvrátiť tak hrozbu súdneho dňa... alebo odsúdiť celé ľudstvo na zánik.

Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov

O FILME

Terminátor 3: Vzbura strojov je očakávaným pokračovaním jednej z najslávnejších filmových sérií v dejinách. V roku 1984 James Cameron  napísal a zrežíroval dnes už kultový film Terminátor a o sedem rokov neskôr na jeho úspech nadviazal druhým pokračovaním Terminátor 2: Deň zúčtovania.
  
"Môžem sa objaviť v akejkoľvek časti sveta, nakrútiť akýkoľvek film, ale ľudia mi stále kladú tú istú otázku: ,Kedy nakrútiš ďalšieho Terminátora? Musíš predsa nakrútiť ešte jedno pokračovanie. Prosím, Arnold, nakrúť ďalšieho Terminátora...`," hovorí Schwarzenegger.
 
"Terminátor je možno najslávnejšou postavou v dejinách filmu," podotýka režisér Jonathan Mostow. "Arnold mu prepožičiava vzhľad, vďaka ktorému sa stal symbolom - čierna kožená bunda, topánky, slnečné okuliare. Okrem Terminátora nepoznám žiadnu inú filmovú postavu, na oblečenie ktorej by ste sa mohli spýtať ktoréhokoľvek človeka a on by vám dokázal ihneď správne odpovedať."
 
"Terminátor je tak výrazná postava, že sa teší záujmu divákov i po dvanástich rokoch, v priebehu ktorých sa neobjavil v žiadnom inom filme," vraví producent Andrew G. Vajna. "Zanechal v ľuďoch natoľko pozitívny dojem, že v ich mysliach prežíval po celý ten dlhý čas."
 
"Je mi veľkou cťou, že sa môžem podieľať na filmovej sérii s takým univerzálnym posolstvom," hovorí Schwarzenegger. "Príbeh je pochopiteľný pre každého bez ohľadu na národnosť či prostredie, odkiaľ pochádza. Vzhľadom na obrovské technologické pokroky, ktoré ľudia urobili v priebehu posledných rokov, si každý uvedomuje reálnu podstatu hrozby, že jedného dňa môžu stroje získať prevahu nad ľuďmi a vďaka svojej myšlienkovej a fyzickej vyspelosti ľudstvo celkom nahradiť."
 
Vajna je presvedčený, že základná myšlienka tohoto filmu je v súčasnosti oveľa aktuálnejšia a provokatívnejšia, než kedykoľvek predtým. "Stále väčšmi sa stávame závislí na počítačoch, ktoré v dnešnej dobe ovládajú temer všetko - od rozvodov elektrickej siete až po automobily. So vzrastajúcim množstvom povinností, ktoré sme im zverili, stúpa tiež riziko, že nad ich funkciou raz stratíme kontrolu. Čo sa stane, ak začnú stroje premýšľať? Čo sa stane, ak sa postavia proti nám? V kombinácii s ľudskou fascináciou cestovaním v čase a pozmeňovaním budúcnosti je táto základná myšlienka pomerne desivá, ale zároveň tiež veľmi zaujímavá."

Jednou z najťažších úloh, s ktorými sa producenti počas prípravy filmu stretli, bol výber vhodného režiséra. Museli nájsť človeka, ktorý by dokázal udržať integritu predchádzajúcich dvoch častí a zároveň pridal do histórie tejto filmovej série vzrušujúcu novú kapitolu. (James Cameron odmietol ponuku režijne sa podieľať na treťom dieli Terminátora a dal prednosť iným titulom.) "Jim je fantastický režisér a jeho prvé dve časti nasadili latku mimoriadne vysoko," hovorí Vajna. "Museli sme nájsť niekoho, kto by sa dokázal zhostiť tejto neľahkej úlohy a vyrozprávať zaujímavý príbeh, ktorý by sa nespoliehal len na oslnivé vizuálne efekty. Cítili sme, že Jonathan Mostow je na počiatku skvelej kariéry."
 
"Na prvých dvoch dieloch Terminátora sa mi páči to, že sú plné dojemných a emotívnych scén a zároveň tiež prekypujú akciou a dokonalými vizuálnymi efektmi. Najdôležitejšie je však to, že v oboch prípadoch disponujú skvelou dejovou líniou," hovorí režisér Mostow. "Nesnažím sa ísť v stopách Jamesa Camerona. Veľmi obdivujem jeho dvoch Terminátorov, podobne ako ktokoľvek iný, a mojím hlavným cieľom bolo nakrútiť film, ktorý by som ako fanúšik tejto série sám chcel vidieť."
 
"Keď ľudia vyjdú z dverí kina, nepovedia si len ,áno, špeciálne efekty boli úžasné, alebo ,akčné scény boli strhujúce. Povedia si tiež ,tento príbeh bol veľmi dramatický a emocionálny a bol vyrozprávaný úžasným spôsobom. Jonathan Mostow odviedol skvelú prácu a spolu s Mikeom Ferrisom a Johnom Brancatom doviedol scenár do podoby, ktorá je veľmi pútavá a vzrušujúca," dodáva Schwarzenegger.
 
Príbeh sa odohráva desať rokov potom, čo Terminátor pomohol Johnovi Connorovi a jeho matke Sarah odvrátiť hrozbu súdneho dňa. Odvtedy sa v ich životoch všeličo zmenilo.
 
"Napriek tomu, že som vedel, že je tento film predmetom veľkého očakávania, necítil som sa pod tlakom. Stále totiž viem Terminátora stvárniť spôsobom, na ktorý sú diváci zvyknutí," vraví Schwarzenegger. "Základom je správať sa ako stroj, nie ako človek."
 
"Vzhľadom na to, že tentoraz nehrá rovnakého Terminátora, ako v predošlej časti, musel si môj robotický zverenec opäť osvojiť základy ľudského správania," vraví Schwarzenegger o postave robota T-101, ktorú v tomto filme stvárnil. "Musel sa znovu naučiť rôzne jazykové detaily a osvojiť si najčastejšie spôsoby jednania s ľuďmi. Bolo nevyhnutné zahrať ho tak, aby vyvolával dojem, že sa v jeho prípade jedná o celkom novú skúsenosť. Vďaka tomu sme mali veľa príležitostí do scén vložiť humor."
 
"Postava Terminátora  má jedinečnú schopnosť  prerušiť napätie nejakým komickým prvkom a napriek tomu scéna nijako neutrpí," dodáva Mostow. "Arnold si zo seba dokáže spraviť srandu spôsobom, ktorý publikum miluje."
 
Tentoraz je protivníkom Schwarzeneggerovho zastaralého modelu dosiaľ najvyspelejší stroj Skynetu: T-X. Základom tohoto vražedného stroja je kostra zo špeciálnych železných zliatin, ktorá je potiahnutá tekutým kovom. T-X, ktorému povrchová úprava prepožičiava vzhľad pôvabnej ženy, disponuje plazmovým kanónom, možnosťou zmeniť svoju podobu a schopnosťami ovládať ostatné stroje. Je omnoho silnejšia, rýchlejšia, rafinovanejšia a odolnejšia, než zastaralý model T-101.
 
T-X bola vyslaná späť v čase, aby dokončila misiu svojho neúspešného predchodcu. Rovnako ako T-1000 z Terminátora 2 je i ona poverená úlohou zabiť Johna Connora a odstrániť tak najväčšiu prekážku pri budúcej vzbure strojov. "Likvidácia Johna Connora je jediný spôsob, ako v budúcnosti umožniť vzostup strojov," hovorí Schwarzenegger. "Preto ho Terminátor musí pred touto hrozbou chrániť za každú cenu. T-X je však na oveľa vyššej technologickej úrovni a Terminátor vie, že je schopná ovplyvniť spôsob jeho naprogramovania, čo z nej robí extrémne nebezpečného protivníka."

Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov

Obsadiť rolu T-X bolo veľmi náročné. "Herečka musela spĺňať jeden základný predpoklad: presvedčiť publikum, že pri fyzickom súboji dokáže poraziť Terminátora," vraví Mostow. Do konkurzu sa prihlásilo viac než 10 000 herečiek z ôsmich zemí. "Skôr, ako sme začali s konkurzom, hovoril som si, že je to možno tá najťažšia úloha, ktorá môže herca stretnúť. Človek sa pri hraní musí oslobodiť od všetkých prirodzených citových reakcií. Týka sa to i spôsobu, akým chodí. Robotická chôdza je veľmi presná a plynulá, nepripustí žiadne odchýlky."
 
Pre rolu T-X chcel Mostow získať menej známu herečku, ktorú diváci zatiaľ nemali možnosť vidieť v žiadnom veľkom filme. Vyvolenou sa nakoniec stala Kristanna Lokenová, známa predovšetkým vďaka svojej úlohe v televíznom seriáli Philly.

"Kristanna je skvelá herečka s veľmi dobrodružnou povahou, ktorá sa nebojí drsných scén a kaskadérskych kúskov. A presne to sme potrebovali," vraví Mostow. "Rolu chcelo dostať mnoho herečiek a Kristanna bola zo všetkých suverénne najlepšia. V priebehu konkurzu robila pohyby, ktoré temer prekračovali rámec ľudských možností a zároveň dokázala udržať absolútne kľudnú a bezvýraznú tvár, v ktorej sa vôbec neprejavovali známky námahy. Práve to bolo pre úlohu kľúčové," dodáva Schwarzenegger.
 
Na rozdiel od ostatných Terminátorov však T-X nie je vybavená len útočnými zbraňami a umelou inteligenciou. "T-X môže na dosiahnutie svojich cieľov využiť ženský pôvab a určité špecifické vlastnosti, čo jej dáva oproti predchádzajúcim Terminátorom nesporné výhody," vraví Lokenová.
 
John Connor sa opäť dostáva do situácie, keď sa v jeho bezprostrednej blízkosti odohráva súboj dvoch Terminátorov. Aj keď sa deň zúčtovania, ktorý bol v predchádzajúcej časti stanovený na 29. august 1997, zaobišiel bez akýchkoľvek zničujúcich udalostí, Connor nepodstupuje žiadne riziká, ktoré by mohli viesť k jeho odhaleniu - nežije na stálom mieste, nepoužíva mobilný telefón a kreditné karty a vyhýba sa verejným priestorom, kde ľudí sledujú bezpečnostnými kamerami. Správa sa spôsobom, ktorý znemožňuje, aby ho vystopoval Skynet. "Connor si nie je celkom istý, či sa mu podarilo zmeniť budúcnosť," vraví Mostow. "Preto sa snaží žiť nenápadným spôsobom. Mohol by viesť obyčajný život ako ktokoľvek iný, ale to mu nedovoľuje jeho získaná paranoja. Keď potom uvidí Terminátora, je to preňho dôkaz, že jeho opatrnosť nebola ani zďaleka prehnaná. Zároveň si však uvedomuje, že svojmu budúcemu osudu zrejme neunikne."
 
"Je ťažké nájsť herca, ktorý by vo svojich 22 alebo 23 rokoch dokázal vierohodne stvárniť človeka, v rukách ktorého spočíva osud celého ľudstva," vraví Mostow. "Nick Stahl však v tejto úlohe pôsobil veľmi presvedčivo. Má v sebe dostatok vážnosti, ktorá sa odrazila tiež v jeho filmovej postave."      
   
"Vedel som, že k tejto úlohe musím pristupovať svojím vlastným spôsobom. Connor viedol osamelý život a bol izolovaný od okolitého sveta. Teraz je šokovaný, keď zistí, že vojna, ktorej priebeh zásadne ovplyvnil už ako dieťa, ešte neskončila a je stále veľmi vážnou a naliehavou hrozbou," vysvetľuje Stahl.
 
Viac než trojmesačné nakrúcanie sa začalo 14. apríla 2002 v Los Angeles. "Spomínam si na okamih zo začiatku nakrúcania, keď Arnold prvýkrát vystúpil zo svojho prívesu v kultovom Terminátorovom kostýme: v koženej bunde, so slnečnými okuliarmi a s veľkou brokovnicou," hovorí Mostow. "Keď prišiel na scénu, aby nakrútil prvý záber, otočil som sa k štábu a povedal: Vážení, práve sme začali nakrúcať ďalšieho Terminátora."
 
Schwarzenegger prekvapil filmový štáb aj hereckých kolegov intenzitou svojej fyzickej prípravy. "Keď sme začali nakrúcať, mal Arnold rovnaké proporcie, ako pri Terminátorovi 2," hovorí Mostow o Schwarzeneggerovi, ktorému kožená bunda z prvého dielu padla ako uliata. "To nie sú žiadne špeciálne efekty, ale výsledok poctivého tréningu."
 
"Rád som znova začal pracovať na tom, aby som sa dostal do kondície," hovorí Arnold. Príprave venoval 3 - 5 hodín denne a aby si zachoval fyzickú zdatnosť aj pri nakrúcaní, cvičil v priebehu obednej prestávky. "Posilovanie, nacvičovanie scén, príprava na kaskadérske kúsky - všetko mi to spôsobovalo potešenie."
 
Rovnako ako vo všetkých ostatných prípadoch si Schwarzenegger prial zahrať väčšinu kaskadérskych kúskov sám. "Vzhľadom k tomu, že sa celý život venujem cvičeniu a vzpieraniu, som bol vždy dobre pripravený na fyzické nároky týchto filmov. Každý kaskadérsky kúsok je pre mňa novým vzrušujúcim zážitkom."
 
Hlavným zdrojom najnáročnejších kaskadérskych výkonov vo filme bola divoká akčná scéna, v ktorej T-X prechádza mestom so stotonovým žeriavom. V priebehu jazdy demoluje obrovským ramenom všetko naokolo a na jeho konci visí Terminátor. Strhujúca scéna, ktorú navrhol Mostow spolu s koordinátorom kaskadérskych scén Simonom Craneom, bola nakrútená na pol kilometrovej ulici, ktorú postavili len kvôli tomuto účelu v kalifornskej konštruktérskej dielni, kde sa vyrábajú lietadlá Boeing. Na nakrútenie scény, v ktorej rameno žeriava s Terminátorom naráža do sklenenej budovy, použili 14 kamier, pretože tu - podobne ako v mnohých iných prípadoch - nebolo možné scénu opakovať.
 
"Pri nakrúcaní každého filmu sa vám do pamäte vryje určitá spomienka. A ja si budem do smrti pamätať tých niekoľko týždňov, ktoré som strávil zavesený na háku toho obrovského žeriava a ten ma vláčil sem a tam a mlátil mnou o rôzne veci," spomína s láskou Schwarzenegger. "Bolo to neuveriteľné. Aj keď sme úzkostlivo dodržiavali všetky bezpečnostné opatrenia, niekedy to bolo skutočne o vlások."
 
"Potrebnou súčasťou štábu bol odborník na špeciálne efekty Stan Winston. Winston v minulosti priviedol k životu prvého Terminátora a odniesol si dvoch Oscarov za prácu na jeho pokračovaní. Stan je génius," vraví Schwarzenegger. "Podobne ako maliar dokáže uchopiť svoju víziu a privedie ju úžasným spôsobom k životu. Jeho efekty v treťom Terminátorovi divákov opäť uchvátia."

Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov Preview: Terminátor 3: Vzbura strojov

"Som veľmi hrdý, že môžem znovu priviesť k životu natoľko významnú postavu, ako je Terminátor," hovorí Winston, ktorý sa preslávil aj vo filmoch Jurský park alebo A. I. Umelá inteligencia. "Úloha navrhnúť a zostrojiť dva nové typy Terminátorov - T-X a T-1 - bola pre mňa veľká výzva, ktorú som s nadšením prijal."
 
Počas samotného tvorivého procesu potom Winstonov tím 150 umelcov znovu posunul hranice animatronických filmových efektov. "V prvom Terminátorovi sme zobrazili obnaženú kostru T-101 pomocou jednoduchých bábok a niekoľkých mechanických efektov," spomína si Winston. "Pre druhý diel sme vyvinuli oveľa pokročilejšie technológie, vďaka ktorým potom vzniklo niekoľko extrémne komplikovaných modelov robota T-1000. V kombinácii s digitálnymi efektmi sme dokázali vierohodne zobraziť jeho fyzickú schránku, ktorej podstatou bol tekutý kov. V Terminátorovi 3 používame robotické technológie, ktorých pohybové schopnosti nemajú na svete obdobu."
 
Režisér Jonathan Mostow s Winstonom veľmi úzko spolupracoval na vzhľade robota T-1, predchodcu modelu T-101, ktorého hral Schwarzenegger. "Chcel som vo filme ukázať prvú generáciu Terminátorov, aby divák získal predstavu, ako to všetko začalo," vysvetľuje Mostow. "Kládli sme si rôzne otázky: Akými zbraňami by mal byť tento robot vybavený? Akým spôsobom by mal prijímať vizuálne vnemy? Ako by sa mal pohybovať? Nakoniec sme prišli s primitívnym, ale smrtiacim strojom, ktorý je napoly robot, napoly tank."
 
Po dokončení návrhu vzhľadu a funkcií čakala Winstonov tím náročná úloha - konštruktéri museli nájsť spôsob, ktorým by bolo možné robota zostrojiť. Na počítači najprv vytvorili jeho trojrozmerný model. Podľa neho potom boli s pomocou priemyslových strojov vyrezané jednotlivé súčasti, z ktorých boli, po náročnom ručnom  opracovávaní, roboty zostavené.
 
"Žiaden z robotov T-1 v tomto filme nie je miniatúra ani digitálny efekt - každý z nich je skutočný, funkčný robot," vraví Winston.
 
Použitie digitálnych efektov bolo v niektorých prípadoch však nevyhnutné. Na vizuálne najnáročnejších scénach filmu pracovali odborníci zo štúdia Industrial Light & Magic (ILM) pod vedením Pabla Hermana. Kvôli špecifickým požiadavkám niektorých scén bolo dokonca nutné vyvinúť úplne nové technológie. V jednej časti filmu je tekutý povrch T-X zmagnetizovaný do tej miery, že sa začne zlupovať a postupne odhaľuje jej zliatinovú kostru. "Nemali sme žiaden program, pomocou ktorého by bolo možné znázorniť a ovládať prúdy tekutého kovu," vysvetľuje Herman. "Začali sme teda skúmať jeho hustotu, hmotnosť, objem a tvar a zisťovali sme, ako by sa správal za podobných podmienok. Bol to skutočne veľmi komplikovaný proces." Na algoritme, ktorý nakoniec v scéne použili, pracovali odborníci z ILM šesť mesiacov.

"Pred piatimi rokmi by tento film nemohol vzniknúť. Vlastne by nemohol vzniknúť ani pred rokom," vraví Mostow. "Pre vizuálne efekty sme použili najmodernejšie technológie, ktoré v súčasnej dobe existujú."

Terminator 3: Rise Of The Machines (USA, 2003, 109 min.)
Réžia: Jonathan Mostow. Námet a scenár: John Brancato, Michael Ferris. Kamera: Don Burgess. Hudba: Marco Beltrami. Hrajú: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danesová, Kristianna Lokenová, David Andrews

 


autor press kit 5.8.2003
  • T3 sklamanie, alebo úspech? (11.08.2003 18:02:18)
  • Arnold Schwarzenegger (08.08.2003 1:06:44)
  • Terminátor 3: Vzbura strojov (07.08.2003 17:04:30)
  • Kristanna Lokenová ako T-X (05.08.2003 15:14:24)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Sci-fi/Akcia
    Minutáż˝: 109 min
    Krajina: USA Nemecko Japonsko
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.