38. KARLOVE VARY - V PLNOM PRÚDE

38. KARLOVE VARY - V PLNOM PRÚDE

článok



Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch už tridsaťosem krát otvoril svoje brány pre nadšených priaznivcov filmu. Dnes sa už filmová slávnosť prehupla do druhej polovice. V piatok 4. 7. 2003 festival slávnostne otváral vo Veľkom sále Hřebejkov v Čechách veľmi úspešný film Pupendo.

Okrem filmov, ktorých sa za deväť dní odpremiéruje viac ako 250 (sú zaradené do sekcii: Súťažné filmy, filmy mimo súťaž, dokumentárna súťaž, zvláštne uvedenie, horizonty, horizonty - ocenené filmy, iný pohľad, na východ od západu, fórum nezávislých, dni kritikov Variety, České filmy) sú divácky najzaujímavejší hostia festivalu. Tou hlavnou je americký herec Morgan Freeman, ktorý príde so svojim filmom Pavučina snov. Z ďalších hviezd spomeňme: John Hurt, Stephen Frears, Udo Kier, Deborah Kara Unger, William Forsyth, Kim Ki-Duk, Ferzan Ozpetek a John Pais. Porota, ktorá bude určovať víťaza má opäť medzinárodné zastúpenie: predseda Rock Demes (Kanada), Buddhadev Dasgupta (India), Aňa Geislerová (Česká republika), Felice Laudadio (Taliansko), Sunmin Parkrová (Američanka), Branko Sömen (Slovinsko), Baltasar Kormákur (Island). Rozhodovanie budú mať (ako každý rok) ťažké. Zo šestnástich filmov musia vybrať jeden, ktorý získa Krištáľový glóbus a prémiu 20 000 USD. V súťažnej sekcii sú zaradené filmy z Ruska (Babka), Nemecka (Červená a modrá), Nórska (Kamoš), Filipín (Magnuifico), Iránu (Niekde je snáď raj), Talianska (Okno naproti), Írska (Pieseň pre chudého chlapca) Kórei (Pobrežná hliadka), Ameriky (The Cooler), Českej republiky (Pupendo), Maďarska (Rózsove piesne), Dánska (Starý, nový, požičaný a modrý), Francúzska (Strach a chvenie), Rakúska (Spomienky mŕtveho muža), Grécka (Zase ten svet) a aj Slovenska (Kruté radosti).


Slovensko bude mať zastúpenie aj v súťažnej sekcii dokumentov. Slovenský dokument Petra Kerekesa 66 sezón bude mať 21 "protivníkov", ale šance sú vyrovnané. Okrem súťažného uvedenia slovenských filmov sa v programe tohtoročného karlovarského festivalu odpremieta v sekcii Zvláštne uvedenia - film Zbehovia a pútnici v novej zrekonštruovanej verzii zo znovuobjaveného rozmnožovacieho materiálu, v sekcii Poklady z archívov sa bude premietať tento rok jubilujúci film Karola Plicku Zem spieva a napokon v sekcii videofilmov bude uvedený dokumentárny film Róberta Kirchhoffa Hej, Slováci!. V sekcii študentských filmov bude Slovenskú republiku zastupovať študentská tvorba z VŠMU, a to animované filmy Lásko má (r. I. Šebestová), Dnes mám prvé randevú (r. B. Šima), Pôvod sveta (r. K. Kerekesová) a hrané filmy Goghova cesta do Arles a Gauguinova cesta do Arles (r. R. Šveda) a Démoni (r. T. Jančo). Mimo filmy háji slovenské farby fotograf Tono Stano, ktorého fotky sa nachádzajú v hoteli Thermal.

38. Karlove Vary - v plnom prúde 38. Karlove Vary - v plnom prúde 38. Karlove Vary - v plnom prúde

Všetci, kto festival už niekedy navštívili mi ale dajú za pravdu, že vo Varoch nejde ani o filmy ani o hviezdy, ale o neopakovateľnú atmosféru. A ak mi dovolíte sentimentálne zaspomínať, tak mi chýbajú tlačenice pred začiatkom dobrého filmu, pohodoví ľudia, tlieskanie po predstavení, stále sa opakujúca festivalová znelka... Skrátka všetko, čoho sa tento rok nemôžem zúčastniť a vy budete ukrátený o festivalový denník:-)

Najväčšou zmenou oproti minulému ročníku sú titulkovacie zariadenia vo všetkých sálach, takže si uši návštevníkov nebudú týrané slúchatkami. Novinkou je aj "nafukovacie" kino vybavené zvukom Dolby SR s kapacitou 292 miest, Festival Pass, ktorý sa dá vybaviť vo všetkých pokladniach, je bez fotky a umožňuje dostať lístky na 4 predstavenia denne. Jediným nedostatkom festivalu stále zostávajú kiná, ktorých kvalita a kapacita je v celku nevyhovujúca. Rekonštrukcia je v pláne, peniaze sa zháňajú.

38. Karlove Vary - v plnom prúde 38. Karlove Vary - v plnom prúde 38. Karlove Vary - v plnom prúde

Na slávnostnom zahájení prevzali Cenu za umelecký prínos svetovej kinematografii Jiří Manzel a Stephen Frears. Ešte predtým mohli diváci po prvýkrát vidieť festivalovú znelku, ktorú pre festival natočil minuloročný víťaz Krištáľového glóbusu Petr Zelenka. Jeho protagonistom a zároveň tajomným mužom na plagáte je herec pán Číhal, ktorý takmer nahý tancuje v žiare reflektorov na pódiu vo Veľkej sále. Moderátorom večera je už tradične medzinárodne festivalový Marek Eben, ktorý pripomenul, že už desať rokov festival úspešne háji kategóriu A pod vedením Jiřího Bartošky a Evy Zaoralovej.

Od začiatku festivalu bolo už vydaných viac ako 4.715 festivalových pasov a 412 novinárskych akreditácii. 130 uskutočnených filmových projekcii videlo za prvé tri dni celkom 37 997 divákov, čím bol zase prekonaný rekord návštevnosti.

K festivalu neodmysliteľne patrí aj oficiálna webová stránka (https://www.mffkv.cz), ktorá je neustále aktualizovaná najčerstvejšími informáciami a fotografiami.

Tým, čo sa na festival ešte chystajú (aj tri dni stoja za to!) želám krásne počasie, správny výber filmov a dobrú náladu. Tým čo tam sú ticho závidím. Napíšte ako tam bolo:-(


autor Matej Oravec 8.7.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.