PREVIEW: KURZ SEBAOVLÁDANIA

PREVIEW: KURZ SEBAOVLÁDANIA

článok



Po konflikte na palube lietadla, ktorý sa jeho aktérom vymkne spod kontroly, dostane na prvý pohľad prívetivý Dave Buznik (Adam Sandler) z rozhodnutia sudkyne Danielsovej (Lynne Thigpenová) príkaz navštevovať kurz sebaovládania, ktorý vedie doktor Buddy Rydell (Jack Nicholson). Buddyho neobvyklé liečebné metódy sú však veľmi drsné a Dave je z terapie zmätený.

Po ďalšej nepríjemnosti sa opäť dostáva pred súd a rozsudok je tentokrát prísnejší: buď Dave zintenzívni svoju liečbu, alebo pôjde do väzenia. Buddy sa preto k Daveovi nasťahuje, aby mu pomohol vysporiadať sa s jeho problémami.

V rámci svojej terapie využije každú možnosť, ako prinútiť Davea k reakcii, a to vrátane oplzlých poznámok na adresu Daveovej priateľky Lindy (Marisa Tomeiová) a posmeľovania Davea, aby sa postavil tvárou v tvár všetkým dávnym i súčasným stretom s okolím. Nakoniec však Buddy predsa len zájde príliš ďaleko a Dave sa musí rozhodnúť, či zalezie späť do svojej ulity, alebo dokáže, čo v ňom skutočne je. Je snáď Buddyho zmätená a rozporuplná liečba presne to, čo Dave potrebuje?

Preview: Kurz sebaovládania Preview: Kurz sebaovládania Preview: Kurz sebaovládania

O FILME

Na myšlienke vzniku komédie Kurz sebaovládania mi pripadalo najvtipnejšie to, že onen „kurz sebaovládania" musí podstúpiť chlapík, o ktorom by to vôbec nik nepredpokladal a ešte mu priradia terapeuta, z ktorého môže zošalieť...," hovorí scenárista filmu David Dorfman.
 
Joe Roth, zamestnanec Revolution Studios, poprosil Adama Sandlera, aby si preštudoval scenár. „Zapáčil sa mi jeho názov, tak som sa rozhodol, že si ho prečítam. Hneď po prvých stránkach som sa začal výborne zabávať. A smial som sa až do jeho konca, proste ma chytil," vraví Sandler.
 
Dôvod, kvôli ktorému scenár tak skvele na herca zaúčinkoval, vysvetľuje partner Revolution Studios a jeden z producentov filmu Kurz sebaovládania, Todd Garner. Vraví, že film nazerá „pod kožu" životnej realite, neskladá sa len zo  skupiny vydarených gagov. „V jadre je tento film o dvoch mužoch: prvý z nich nedokáže normálne komunikovať so svojím okolím a druhý sa mu snaží s týmto problémom pomôcť a vysporiadať sa so sebou samým," hovorí Garner.
 
Dorfman sa pri písaní scenára snažil terapiu Buddyho Rydella vykresliť tak nezvyčajne, ako neobvyklá bola aj samotná Daveova choroba. Doktor Buddy Rydell (Jack Nicholson) núti robiť Davea (Adam Sandler) všetko, čo z duše nenávidí. Komickým spôsobom svojho pacienta núti prežívať jeho najhroznejšie nočné mory a tento neštandardný a neočakávaný prístup napokon Davea primeje k činom vo svoj vlastný prospech, k očisteniu. Ku koncu filmu je vďaka zvláštnej terapii Dave vyliečený.
 
Okrem nedôstojných a neľudských postupov Doktora Rydella musí Dave trpieť aj na skupinových terapiách, na ktorých sa zúčastňujú skutočne excentrickí ľudia, trpiaci výbuchmi hnevu. Je nútený konfrontovať sa s traumami zo svojho detstva, či s obťažovaním transvestitu. Rydell ho prinúti spievať piesň „I Feel Pretty" na moste Queensboro počas dopravnej špičky.  A na dôvažok sa k Daveovi nasťahuje a začne okupovať jeho manželskú posteľ.
 
Doktor Buddy skúša na Daveovi všetky možné postupy v snahe zistiť, pokiaľ až môže ísť," hovorí Sandler.  „V skutočnosti sa ho snaží vytrhnúť z jeho ulity."
 
Buddy nastraží počas terapie na Davea mnoho testov," hovorí režisér Kurzu sebaovládania Peter Sagal, „ktoré ho konfrontujú s jeho démonmi a posúvajú ho na vyššiu úroveň. Skutočným dôvodom, prečo Buddy na svojho pacienta šije tieto čertovské kúsky, je Daveovo oslobodenie sa. Buddy sa z neho pokúša spraviť lepšieho, spokojnejšieho človeka."
 
Podľa Segala práve podhubie reality, akokoľvek zvláštne nasvietenej, vnáša do komických situácií vo filme energiu. „Scenár vás skutočne pobaví, lebo zo začiatku ani len netušíte, že s Daveom nie je niečo v poriadku," vraví Segal. „Tento chlapík pôsobí nevinne a milo. Nezdá sa vám, že by bojoval so sebou samým a so svojím osudom."
 
Keď špecialista na sebaovládanie Buddy Rydell vstúpi do Daveovho života, príbeh sa začne odvíjať úplne nečakaným spôsobom. „Buddy Davea provokuje a vy nedokážete odhadnúť, či Buddyho konanie náhodou nevyplýva z jeho vlastného osobného hnevu," pokračuje Segal. „Ako film pokračuje, zisťujete, že Buddy, ktorý komentuje Daveovu minulosť, dokáže preukázať vysokú mieru vcítenia sa do svojho pacienta. To je moment, keď pre mňa tento príbeh začína byť skutočne zaujímavým. Buddy je veľmi intuitívny a šikovne dokáže nahliadnuť do Daveovej duše."

Preview: Kurz sebaovládania Preview: Kurz sebaovládania Preview: Kurz sebaovládania

Kombinácia skvelého nápadu a vynikajúceho výberu hercov spravila z filmu Kurz sebaovládania divácky veľmi atraktívny titul. Sám Sandler vizionársky do role doktora Rydella navrhol Jacka Nicholsona, geniálneho herca a držiteľa Oscarov. „Snažil som sa predstaviť si Buddyho ako niekoho, kto by niekedy dokázal človeka „vynervačiť", ale aj ukľudniť a hneď sa mi pred očami zjavil Jack," vysvetľuje Sandler. „Keď som pokračoval v čítaní scenára a predstavovaní si Jacka v role Rydella, smial som sa stále viac a viac. A on zrazu súhlasil a rolu prijal."

"Jack vniesol do úlohy doktora Buddyho uveriteľnosť. Má zmysel pre detail, dokáže hovoriť ako terapeut a priam stelesňuje Buddyho filozofiu," vysvetľuje Segal. „Ale taktiež vnáša do svojej postavy istú hrozivosť, ktorá akoby bola protipólom starostlivosti, očakávanej od terapeuta s výbornou reputáciou."
 
Nicholson poskytol svojej postave jemu vlastnú neopakovateľnú charizmu a citlivý zmysel pre uchopenie charakteru, taktiež podstatne zasiahol do štruktúry príbehu. „Jack bol ochotný pomôcť nám aj pri výstavbe vtipov a komických situácií, ktoré film urobili veselším," hovorí producent Allen Covert.
 
Sandler sa nadchýna faktom, ako Nicholsonova presvedčivosť v celej komédii vynikajúco rezonuje. Ako sa zmieňuje Covert, „Sandler a Nicholson si úplne sadli. Ich spolupráca bola priam elektrizujúca."

Segal je na film právom hrdý. „Vždy opisujem svoje dielo takto: ,Kurz sebaovládania je film, v ktorom Adam Sandler hrá chlapíka, ktorý musí navštevovať kurzy sebaovládania a Jack Nicholson je jeho terapeutom.´ Reakcia poslucháča je okamžitá: ,To musím vidieť!´ "

Pre Segala je Sandlerov a Nicholsonov diametrálne odlišný prístup k práci na postave skutočným prínosom a výzvou. „Adam na pľaci rád experimentuje. Keď sa veci daria, vždy skúša niečo nové, niečo, čím by ich vylepšil. Ak sa nedaria, nevzdáva sa, naopak vydrží až k ich úspešnému ukončeniu." A ako pristupoval Nicholson k doktorovi Buddymu, vysvetľuje opäť režisér: „Hovorili sme spolu o tom, ako vniesť zmätok a nerovnováhu do divákovho vnímania Jackovej postavy. Aby sa diváci neustále sami seba pýtali, či je Buddy skutočne tým skvelým terapeutom, alebo či náhodou nie je tak trochu šialený a nebezpečný. Čím väčšmi divákov držíte v napätom očakávaní, tým je film lepší."

Podľa Coverta je nesporným prínosom pre Kurz sebaovládania účinkovanie ďalšej hviezdy a držiteľky Oscara, Marisy Tomeiovej, ktorú tvorcovia obsadili do úlohy Daveovej priateľky Lindy.

To nádherné, čo do filmu vniesla Marisa, je jej prirodzený talent v zobrazovaní reality. Pôsobili sme proste ako pár, ktorý už spolu niečo prežil," vraví Sandler.

Je to práve Linda, skrz ktorú diváci odhalia prvé symptómy Daveovej choroby. „Dave je skutočne milý chlapec, až príliš milý," hovorí Tomeiová. „Ale veľmi nerád ukazuje svoje city ku mne pred verejnosťou. Namiesto toho, aby ma pobozkal, podá mi ruku."
Linda je fajn dievča a oni dvaja sú do seba naozaj zaľúbení," vysvetľuje Sandler. „Ale Dave sa bojí chcieť od vzťahu niečo viac, domnieva sa, že Lindy nie je hoden. Linda je nešťastná, lebo Dave kvôli svojim problémom nedokáže postúpiť v zamestnaní. A Dave je v neustálom napätí, či ho Linda náhodou nechce opustiť."

V jeho citovom rozpoložení mu nepomáha ani postava Andrewa (Covert), ktorý profituje z Daveovho ostychu a snaží sa Lindu, svoju lásku zo študentských čias, získať na svoju stranu a zviesť. „Som ten typ bohatého diletanta, ktorý  za Lindou šalie. Ale nie som agresívny. Som v príbehu, aby som ukázal, že pre ňu existuje aj iná alternatíva a že Dave sa má koho obávať."

Dave predstiera, že mu nevadí, keď sa Linda naďalej stretáva s kamarátom  Andrewom, ale vnútorne ho to zožiera," prízvukuje Sandler. A Andrew samozrejme ťaží z Davovho slabošstva.

Preview: Kurz sebaovládania Preview: Kurz sebaovládania Preview: Kurz sebaovládania

John Turturro, ktorý už predtým spoluúčinkoval v Sandlerovej komédii Mr. Deeds, náhodný milionár (do slovenských kín uviedol ITAFILM) si v Kurze sebaovládania zahral Chucka, jedného z najexplozívnejších členov skupiny v terapeutickom kurze sebaovládania. Je to muž, ktorý každodenne s Daveom bojuje, je jeho zásadným protivníkom. „Chuck je najväčšou nočnou morou skupiny. Je mužom, ktorý je v absolútnom kontakte so svojím hnevom," poznamenáva Sandler.

Doktor Buddy prinúti oboch navzájom sa nenávidiacich mužov stretávať sa aj mimo skupinovej terapie. Z tohto faktu opäť vyplývajú mnohé zaujímavé komické situácie. A podľa režiséra sa v týchto momentoch stretávajú znova dva výrazné herecké talenty. „Ako sme už  mali možnosť vidieť vo filme Mr. Deeds, náhodný milionár, energie Johna a Adama sa veľmi dobre dopĺňajú. John veľmi rád spolupracuje, je invenčný a jeho účinkovanie vo filme je vždy mimoriadne intenzívne."

Počas príprav na režírovanie filmu navštívil Segal niekoľko skutočných skupinových terapií, ktoré sa zameriavajú na sebaovádanie a korigovanie hnevu. „Aj keď je film komédiou, chcel som primerane reflektovať druhy terapeutických postupov, prebiehajúcich na podobných sedeniach pacientov s psychiatrami. Mojím cieľom bolo zábavne, komediálne vyrozprávať príbeh a zároveň zachytiť a rešpektovať isté pravidlá liečenia hnevu," spomína Segal.

Pri listovaní v zozname symptómov tohoto psychického ochorenia sa režisér vo filme Kurz sebaovládania zameral na desať z nich, „od nepriateľského správania sa v hromadnej doprave až po neschopnosť prejaviť city, či povedať ľuďom okolo seba, čo práve teraz vnútorne prežívate," vysvetľuje Segal.

Film Kurz sebaovládania sa nakrúcal v New Yorku a Los Angeles a Segal si dal záležať na tom, aby sa mnohé zaujímavé scény odohrávali na najznámejších miestach New Yorku. Scéna Daveovej a Buddyho cesty do práce sa odvíja na moste Queensboro Bridge, ktorý spája Queens s Manhattanom (a je inšpiráciou a základným motívom slávnej piesne Simona a Garfunkela „59th  Street Bridge Song", inak nazývanej aj „Feeling Groovy"). Bol som presvedčený, že lokácia dodá scéne väčšiu vizuálnu príťažlivosť a zároveň vnesie do príbehu napätie, keď tu Buddy prinúti spievať Davea pieseň „I Feel Pretty" počas dopravnej špičky.

Keď sa produkcia filmu skontaktovala s filmovou komisiou New York City, zistila, že má obmedzené podmienky na nakrúcanie na moste. Ani filmovanie na Yankee Stadium nebolo bezproblémové. Práve tu sa odohráva vrcholná scéna filmu. Scéna zápasu fiktívneho baseballového tímu Yankees-Red Sox sa dala zabezpečiť a zvládnuť bez väčších obštrukcií, naplnenie štadiónu päťdesiatimi tisíckami ľudí však z hľadiska rozpočtu a časových obmedzení vnieslo do projektu menší problém. „Využili sme  3500  štatistov. Na zvyšku obecenstva „popracovali" Sony Imageworks," hovorí Segal. Odborníci na špeciálne efekty zo Sony Pictures použili „wire frames" - počítačom vytvorené virtuálne ľudské kostry a následne postavy, ktoré sa stali fanúšikmi na baseballovom zápase.

 


autor press kit 1.7.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.