CINEMA VS. PREMIERE

CINEMA VS. PREMIERE

článok



Cinema po prvý krát v histórii venovala jednému filmu dve obálky po sebe. To je asi najväčšie prekvapenie mesiaca. Na druhej strane je tento čin celkom pochopiteľný. Vo vnútri sa okrem recenzie nachádza rozhovor s Keanu Reevesom a celkom zvláštny, nikam nezaraditeľný článok, ktorý akoby písala Monica Bellucci, o vstupe do Matrixu. Na titulnej strane Premiere sa "skvie" Angelina Jolie ako Lara Croft. Že by bola obálka dvakrát skvelá, sa ale nedá povedať.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Zatiaľ, čo sa Jan Rudovský zameral na sedem letných trhákov (a na sedem krásnych dievčat v nich), Cinema (ako každého pol roka) ponúka informácie o všetkých filmoch, ktoré prinesie leto roku 2003 do českých kín. Schválne píšem českých, pretože premiéry filmov sa začínajú čím ďalej - tým viac líšiť. A to je veľká škoda. A o tom, kedy sa k nám dostanú filmy českej produkcie už ani nehovorím. A to prinajmenšom polovica filmov z článku 35 nových českých filmov vyzerá dosť zaujímavo.

Pomerne málo materiálu prináša Cinema o jednej z "osemdesiatok" s názvom Hrdina. K Tichému Američanovi je tu aspoň krátky rozhovor s Phillipom Noyce a filmové podoby románového sveta Grahama Greena. Ale Hrdina by si zaslúžil aspoň menší príbuzný článok. Krásny a dlhý portrét Ralpha Fiennesa od Ivy Hejlíčkovej si tak zlý film ako Kráska z Manhattanu (Krásná pokojská) ani nezaslúži.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Rovnako ako sa Cinema vracia k Matrixu Reloaded vracia sa aj k X-Men 2: recenzia a portrét zmutovaného dandyho Alana Cumminga. Len pri letmom pohľade na obrázky z filmov, kde sa objavil, som zaľutoval, že som si tohto herca nevšimol skôr. Ale vďaka Cineme je táto chyba napravená a teraz som schopný sa zaujímať o každý jeho nový projekt. Špeciál Cesta do středu mi nepripadal vôbec zaujímavý. Nedozvedel som sa takmer nič nového, aj keď vlastne paradoxne áno, ale všetko sa to týkalo starších filmov, ku ktorým sa tak ľahko nedostanem. Zato Zvláštní cesty do nemožna ma dosť pobavili. Nikdy by som nespojoval filmy ako Vnútorný vesmír, Matrix, V koži Johna Malkovicha a Hovor s ňou. Ale aj to je možné. Jedinou "stovkou", ktorú Cinema udelila sa môže pýšiť Telefónna búdka, ktorá s portrétom Colina Farrella od Ondřeje Vosmíka patrí k tomu najlepšiemu, čo si v júnovej Cineme môžete prečítať. "Osemdesiatky" ukončuje skvelá Nuda v Brně a v žurnále sa len tri filmy dostali nad 40 percentné hodnotenie. Škoda. Druhým najlepším článkom hneď po portréte Colina Farrella je legenda Věroslava Háby Roscoe Arbuckle. Rubrika hudba prináša článok Jerry Goldsmith (tretí naj článok:-) a rubrika Technika sa zaoberá prenosnými MP3 prehrávačmi. Internet aj súťaž je v znamení Matrixu. Kultom je tentokrát úryvok zo scenára nezabudnuteľného filmu U pokladny stál... Na záver, ale vlastne na prvom mieste by mal byť rozhovor s Vladimírom Michálkom o tom, ako to chodí za veľkou mlákou, keď sa vám podarí naozaj dobrý film. Všetkým začínajúcim režisérom: Len smelo do toho. Dvere nie sú tak pozatvárané, ako sa na prvý pohľad zdá.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Než sa v Premiere preberiete sekciou "Akce" (do ktorej počítam aj hviezdy budúcnosti) k prvému článku Žhavé léto, polovicu informácii aj tak zabudnete. O to lepšie je sa vracať aj ku krátkym informáciam z predchádzajúcich čísel. Leto bude asi naozaj „žhavé" a to aj bez krásnych dievčat, ktoré článok avizuje. O Reese Witherspoon, Penélope Cruz a Kiere Knightley a filmoch v ktorých sa objavujú sa toho dozviete žalostne málo. Napraví to hneď za tým uvedený článok "Nezavěšujte prosím" (od toho istého autora) o spletitej ceste scenáristu filmu Telefónna búdka. Colin Farrell sa v rozhovore rozrečnil o psychickom nápore počas dvanásťdenného natáčania. O rozhovore s Popoluškou Jennifer Lopez by som sa najradšej ani nezmieňoval. Čítať o tom, ako tejto chudinke z Bronxu dlho trvalo, kým na seba upozornila, sa mi skutočne priečilo. Článok Barbory Šťastnej "Kdo s koho" síce ponúka 25 najrôznejších súbojov, ale po jedenástke ma všetko ďalšie prestalo zaujímať. Kung-Fu Legenda pokračuje o filme Hrdina a to je presne to, čo Cineme chýba. "Instrukce pro přežití" o rizikách pre našu planétu síce prináša návod ako sa brániť, ale všetku záchranu pre celý svet aj tak poskytuje Amerika, takže sa nemáme čoho obávať. Retro o filme Osvícení je v júnovej Premiere jeden z mála textov, čo stojí za prečítanie. Premiere udelila jediných 5 hviezdičiek - Telefónnej búdke a jednu hviezdičku filmu Od kolébky do hrobu. Záverečný článok Kripl X ukončuje veľmi slabé júnové číslo.

 


autor Matej Oravec 9.6.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.