NEO VS. REDAKCIA KINEMA

NEO VS. REDAKCIA KINEMA

článok



ADRIAN ŽIŠKA

Priznám sa, že rozhodne nepatrím k zanieteným fanúšikom mystéria a kultu nazývaného Matrix, ale aj napriek tomu patrí prvý diel tejto trilógie v mojom súkromnom rebríčku Top filmov medzi tie skvosty, ktoré majú u mňa hodnotenie 10/10. Takisto sa musím priznať, že celé to šialenstvo okolo pokračovaní v podobe Reloaded a Revolutions ma nechávalo chladným a mojím najočakávanejším filmom tohto roka je dielko z úplne iného súdku (že, Quentin :), tešíme sa na 23.10....). Ale aj tak mi to nedalo a na premiéru Reloaded som sa pripravil ako som najlepšie vedel, t.j. znova som si pozrel I. diel, rovnako ako všetky dieli Animatrixu. Vyzbrojený týmito slušnými základnými stavebnými kameňmi som sa usadil v kinosále, svetlá pohasli, kinosálu pohltila tma a príbeh sa začal....
  
OK, pekne po poriadku. Najprv, čo podľa mňa vo filme fungovalo. Jednoznačne technický aspekt filmu, t.j. začnem trikmi - tie sú skrátka wow!, wow!, wow! - to čo uvidíte na plátne, predstavuje súčasný vrchol možností použitia špeciálnych efektov vo filme. Virtuálna kinematografia naplno ukazuje svoju silu v nezabudnuteľnom súboji Nea versus desiatky agentov Smithov, automobilová naháňačka je čistý adrenalínový zážitok. Réžia akčných scén je precízna, kamera je presná a kompozícia farieb takmer bezchybná (podobne ako v I. dieli väčšinu filmových políčok by ste si mohli zavesiť na stenu ako umeleckú fotografiu...). Po tejto stránke Wachovskim a ich tímu nemožno z môjho hľadiska vyčítať takmer nič. Teraz by som prešiel k tomu, čo podľa mňa nefungovalo.
  
Začnem hudobným doprovodom. Zatiaľ čo v I. dieli hudba tvorila perfektne doplňujúci prvok vizuálnej stránky filmu, v Reloaded tomu tak miestami nie je (pre mňa najmarkantnejším dôkazom tohto tvrdenia je vyššie spomínaný súboj Neo versus Smithovia - hudba to pôsobí skôr rušivo ako podporne). To, čo je ale najslabším článkom celého Reloaded je scenár a jeho dramaturgizácia v 1/4 filmu. Tá sa takmer celá odohráva v Zione - v poslednom útočisku ľudí. Lenže vykreslenie mesta je nezaujímavé, jednotlivé nové charaktery sú nedôveryhodné (za všetkých spomeniem správcu, alebo veliteľa ochranných jednotiek mesta - v súkromí súčasný priateľ Niobe) a navyše, slovné prejavy hlavných hrdinov sú ťažko patetické. Korunou scenáristickej krízy je pre mňa ale Zion techno-rave-party, o ktorej v záujme nevyzradenia deja radšej pomlčím (snáď iba toľko, že ma pri tejto scéne napadla kacírska myšlienka, či sa vôbec oplatí zachraňovať ľudstvo vedené viac menej iba jedným pudom...). Našťastie je v Reloaded zásadný bod obratu, ktorý dvíha celý príbeh znova do kvalitatívne vyšších výšin (i keď k výšinám I. dielu ešte zopár poschodí stále chýba). Tým bodom obratu je odchod zo Zionu naspäť do virtuálneho Matrixu... V tej chvíli postavy opúšťajú svoje nepresvedčivé konania a ich cesta ako aj správanie získavajú znova zmysel, ktorému sme my diváci, ochotní uveriť (i keď aj tu sa nájdu trhliny, ako napr. zaujímavo rozvedené myšlienky o podstate duchov, démonov, vampírov a pod., ktoré sú iba stručne načrtnuté a ďalej sa už potom vôbec nespomínajú, čo je škoda vzhľadom na potenciál, ktorí tieto vedľajšie dejové  línie ponúkajú, ale možno bude o nich viac v Revolutions....).

Do príbehu sa znova vracia inteligentný príbeh a takisto aj city. Znova je tu starý, ale veľmi dobrý Matrix v novom o štyri roky mladšom vydaní. Dej má stúpajúcu gradáciu a konečne ako v I. dieli, dostáva sa do súladu s audiovizuálnou formou, akou je vyrozprávaný. Celá snaha potom vyvrcholí v záverečných cca 25 minútach, ktoré sú z hľadiska pochopenia doterajšieho ako i vytušenie následného deja doslova nabité novými, mimoriadne dôležitými informáciami. Práve táto záverečná polhodina bude najhlavnejším dôvodom, prečo sa na Reloaded oplatí ísť viac ako jeden krát (hlavne pre skalných fanúšikov). Naše zvedavé ja bude ešte pomasírované po záverečných titulkoch, kedy sa pred našimi očami rozbehne trailer na Revolutions, sľubujúci temnejší štýl rozprávania (áno!!!!!) a ešte viacej akcie.
  
Verdikt: Reloaded rozhodne nie je tak kompaktný celok ako bol I. diel (vyváženosť akcie a príbehu), ale aj  napriek nešťastnej prvej polhodine patrí do kategórie filmov s označením KVALITA.

Hodnotenie: 8/10

Neo vs. redakcia Kinema Neo vs. redakcia Kinema Neo vs. redakcia Kinema

MICHAL KOREC

Skôr ako začnem rozoberať dve najdôležitejšie veličiny MR - príbeh a akciu (resp. efekty) sa musím posťažovať nad faktom, že ani ostatné elementy nie sú bezproblémové. Mám na mysli slabší casting niektorých postáv - iritujúci chlapec, ktorého Neo zachránil, kapitán Lock a samotná Niobe. Strašné, strašne slabé herecké výkony. Fuj! Je vidieť, prečo mala byť obsadená Allyah a ako to dopadlo, keď ju preobsadili. Na druhú stranu Monica Belluci + predstavitelia Merovejevca alebo Výrobcu kľúčov boli dobre zvolení.
    
Príbeh. Od marketingového hype som očakával viac akcie ako príbehu, no zdá sa, že Wachovski sa chceli zavďačiť obom skupinám, a tak z bývalého kultu vytĺkajú najprv len prachsprosté pozlátko (prvá polovica), aby vzápätí začali šialene kombinovať, stepovať v minulosti a vytvoriť vo svojom filmovom systéme šialené možnosti. Na prvý pokus (zhliadnutie) sa samozrejme nedajú pochopiť, no táto snaha vytrieskať príbeh na poslednú chvíľu sa mi nezdá v konečnom dôsledku príliš presvedčivá, ale dosť tápavá. Hoci svoj účel splní - všetci fanúšikovia už veselo debatujú na internete o možných i nemožných riešeniach, začínajú písať svoje fabuly a pritom budú kruto odsudzovať tých, ktorí rieknu, že príbeh Reloaded je len tak nalepený na akčnú kostru.
    
Apropo, akcia. Najprv som sa na Reloaded netešil a čakal akčný shit, potom som sa pripravil na poriadnu treskúcu akciu... a tak som sa pochopiteľne sklamal. V celom filme sa totiž nenachádza jedna, jediná originálna novátorská akcia s inovačným nápadom alebo prevedením. Zopár kung-fu súbojov (napr. ten zbytočný pred stretnutím s Veštkyňou) bolo príliš obyčajných, bitka s agentmi po rozhovore s Veštkyňou bola taká zdĺhavá a v druhej časti nudná, že som len ťažko hltal sliny sklamania a aj z diaľničnej akcie som čakal oveľa viac. Niektoré bitky sú príliš dlhé, na druhú stranu tá akcia na diaľnici mohla byť o pár minút dlhšia, keď o nej marketingové fičúriky toľko spievali. A nové efekty? Nič, nič, nič. Bullet-time tu je, ale znovu varí slanú vodu a pohyby kamery už využilo toľko iných filmov... Jednoducho, keď Silver povedal, že do filmu dajú takú akciu, ktorá sa už nebude dať prekonať, mal v podstate pravdu. Nič originálne na prevzatie tu totiž nie je! Na poli akcii totiž vykradli Wachovski vlastne sami seba. Nehovoriac o tom, že film zožral nepochopiteľných 150 miliónov dolárov a prvý diel (za 65 miliónov) určite po stránke efektov neprekonáva viac ako dvojnásobne.
    
Smutné je aj nevyužitie / prevyužitie nových postáv. Lock, Niobe, Radný kancelár (či aký politik) boli zbytoční a patetickí, naopak Dvojičky - "dredári" získali zúfalo málo priestoru na to, že boli toľko proklamovaní. Kľúčnik bol fajn, ale musel zomrieť a o Architektovi by sa dalo tiež polemizovať. Mulitplikácia agenta Smitha je zatiaľ zbytočná a pozlátkovo efektná, no dúfam, že v treťom dieli ešte priestor (na vysvetlenie) dostane.
    
Samozrejme, treba si počkať na november a zistiť, ako to celé dopadne. No podľa doterajších filmových výsledkov tvrdím, že kult Matrixu bol zabitý a nahradený moderným dolárikovým prevedením. Na poli sci-fi nemá oproti takému kultu ako Star Wars žiadnu šancu a vo fantasy ho hravo prekoná Pán prsteňov. A áno, X-Men 2 sa mi po májových premiérach predsa len páči viac. Nehovoriac o tom, že jeho úvodná akcia s Nightcrawlerom za tónov Dies Irae od Mozarta prekonáva všetky hypovačky Matrix Reloaded (diaľnica, bitka na schodoch, bitka s agentmi etc.). Už-už som sa tešil na poriadne sci-fi... a nakoniec aj tak nič. Ostaneme pri triezvom hodnotení s novembrovým prísľubom.

Hodnotenie: 8/10

Neo vs. redakcia Kinema Neo vs. redakcia Kinema Neo vs. redakcia Kinema

MAREK VOJTKO

Existujú dva typy ľudí: tí, čo Matrix: Reloaded pochopili, a tí, čo ho nepochopili - a podľa toho ho majú resp. nemajú radi. Kiež by to bolo také jednoduché ...

Matrix: Reloaded veľmi trpí tým, že je druhou časťou neplánovanej trilógie. Hovorím neplánovanej, lebo aj keď bratia Wachowski stále tvrdia, že príbeh bol koncipovaný ako trilógia, nemyslím, že sami tomu veria. Nasvedčuje tomu aj ťažká poloha, do ktorej sa sami dostali - Neo bol na konci príbehu veľmi silný. Až prekvapivý úspech Matrixu prinútil Wachowskich dokončiť ich príbeh - a ako bolo vtedy moderné, rozhodli sa urobiť trilógiu. To je síce pekné, ale problémov mali vyše hlavy - čo s Neom, keď vie "roztrhnúť" agentov a vie lietať? Čo s hrdinom, ktorý všetko prekukol? Jednoducho - isté svoje schopnosti nebude používať. A ešte lepšie, necháme to bez vysvetlenia ("Hm, upgrades", neberiem ako vysvetlenie, prečo Neo túto svoju schopnosť nepoužíva). Ale problémom nie sú detailné odchýlky od konca prvého filmu, ale skôr Neova neporaziteľnosť, ergo minimálna identifikácia diváka s ním. Keď sa Neo v Matrixe rozhodol bojovať proti Smithovi, divák zadržal dych, lebo agent bolo niečo neporaziteľné ... Teraz sa Neo hrá s troma agentmi a divák sa dezinteresovane pozerá na super efekty. A vynikajúco urobená bojová scéna proti 100 agentom, je síce estetická, ale kvantita, ako už toľkokrát, nenahradí kvalitu.

Druhý problém vyplývajúci z trilógie je rozvláčnosť. Wachowski s vedomím, že natáčajú dva 136 minútové filmy, si nechali plno času a nikam sa neponáhľajú. Nedokážem si pomôcť, ale myslím si, že keby boli Wachowski nútení vtesnať aj Matrix: Revolutions spolu do jedného filmu, nebol by výsledok taký všelijaký ...

Problém je točiť aj z časti v príbehu - on sám o sebe nie je zlý (ako tomu nasvedčujú všetky diskusie), ale má iba dve nosné scény: rozhovor s Veštkyňou a koniec. To medzitým je vyplnené buď pochopiteľnými, ale predsa len nie až tak kvalitnými scénami typu "rave party", alebo len "prípravným" dejom pre akčné scény. Možno toto všetko dostane úplne iné svetlo po uzretí Matrix: Revolutions, ale z dnešného pohľadu sa všetko medzi začiatkom a koncom deje moc pomaly.

Zásluhu na tom majú z časti aj excesívne akčné scény - hranice efektov boli zase posunuté (aj keď ešte stále nie až tak vysoko, ako to sľuboval Joel Silver) a niektoré akčné scény ma prinútili skoro výskať radosťou. Ale aj keď mi nevadila počítačovosť bojov, isté odcudzenie a dezinteresované pozeranie som u seba zbadať musel. A aj ten najlepší efekt môže byť použitý priveľa krát - počas naháňačky na diaľnici som si povedal, že divák môže vidieť Morphea letieť spomalene vzduchom iba istý počet krát, kým sa aj to stane nudným ...

Viem, vyzerá to ako veľa negatívnych bodov ... A to som do kina išiel varovaný mnohými recenziami, aby som očakával iba sci-fi sequel a nič ako prvý Matrix. Preto dávam toto varovanie aj vám. Po skončení filmu som mal nemastný-neslaný pocit, napriek vynikajúcim stránkam filmu ako rozhovorov medzi Neom a Smithom, všetkých akčných scén a koncu. Ale to len preto, lebo som videl, že bez toľkej excesívnej akcie, sa dobrého príbehu mohlo do Matrix: Reloaded zmestiť omnoho viac ...

Hodnotenie: 7/10

Neo vs. redakcia Kinema Neo vs. redakcia Kinema Neo vs. redakcia Kinema

MATEJ ORAVEC

Štyri roky čakania sa skončili. Premietanie filmu prebehlo tak ako malo, ale predsa tomu chýbalo viac než len niečo. Jednotku Matrixu, Matrix Reloaded jednoznačne neprekonal. Čo chýbalo? Dej? To ani tak nie. Skôr prvotné nadšenie. Každý už vedel čo bude nasledovať. Budú lepšie scény, vymakanejšie súboje, dokonalé triky... A predsa k najsilnejším miestam patrili scéna milovania, darov, francúzskym nadávkam, (ne)falošnému bozku či dialógu o základnej otázke "prečo?". Od Matrix Reloaded som neočakával veľa a urobil som dobre, pretože by som bol sklamaný. Takto nie som.

Hodnotenie: 7/10

JÁN HUŠTÁK

Z technickej / efektovej stránky je Reloaded veľmi dôstojným pokračovaním trilógie. Z pohľadu príbehu / hlbších posolstiev na tom tiež nie je najhoršie, aj keď v množstve akčných scén filozofické aspekty veci trochu zanikajú. Môj celkový dojem pri záverečných titulkoch by sa dal opísať ako príjemné nasýtenie kvalitnou akciou. No čím viac času ubieha odvtedy, čo som tento 135-minútový opus videl, tým viac sa môj dojem zužuje na jediný pocit: prázdnotu. Pri všetkej snahe Matrixu 2 chýba duša, a to hlavne kvôli plochým, neživým postavám a úbohému herectvu hlavných predstaviteľov. Jedinou výnimkou je Lawrence Fishbourne (Morpheus), ktorého bravúrne balansovanie medzi prorokom a vyšinutým úbožiakom je dôkazom, aký nádherný film to mohol byť. Jeho prejav k zionskému ľudu je azda jediná scéna, z ktorej cítiť človečinu, a to je na film o vzbure ľudí proti strojom trochu málo.

Hodnotenie: 7/10

 


autor redakcia 26.5.2003
  • Soundtrack: Matrix Reloaded (03.06.2003 15:19:51)
  • Matrix - Čo je skutočnosť? (26.05.2003 14:43:36)
  • Matrix Reloaded (22.05.2003 10:29:42)
  • Matrix bude znamenať prevrat (12.06.2002 21:15:29)
  • Matrix Reloaded a Revolutions (15.05.2002 4:53:51)
  • Matrix Reloaded neprekonal Spider-Mana (19.05.2003 12:35:01)
  • Novinky o Matrix Reloaded (17.09.2002 19:22:34)
  • Matrix Reloaded 22. mája 2003 na Slovensku (21.08.2002 1:06:02)
  • Matrix Reloaded sa blíži... (15.04.2002 1:46:37)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Sci-fi/Akcia
    Minutáż˝: 135 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.