PREVIEW: O 28 DNÍ

PREVIEW: O 28 DNÍ

článok



Potom čo skupina aktivistov za zvieracie práva vnikne do inštitútu pre výskum primátov, objavia šimpanzov priviazaných reťazami k laviciam, na ktorých sú obrazovky s hroznými násilníckymi výjavmi. Ignorujú varovanie zdeseného výskumníka, ktorý sa o šimpanzy stará, a bez varovania ich začnú odväzovať.   V tom okamihu ich začnú rozzúrené zvery krvavo napadať až sa stane nešťastie. O 28 dní ...

Kuriér Jim, (Cillian Murphy) precitne na opustenej jednotke intenzívnej starostlivosti jednej londýnskej nemocnice z kómy. Prekvapený a unavený putuje po chodbách a v izbách  hľadá ďalších pacientov. Nakoniec vyrazí do ulíc, kde sa dožaduje pomoci. Útočište hľadá v neďalekom kostole, kde narazí na hromadu mŕtvol. Vyruší ho však ostrý zvuk, zbadá kňaza ale jeho blesková rýchlosť, krvou podliate oči a vražedné zvuky, vyženú Jima opäť na ulicu. Tupý zvuk privábi do kostola ešte viac "nakazených" a Jim, v panike a zmätku uháňa temnými ulicami, kde ho prenasleduje stále sa zväčšujúce stádo. Náhly výbuch amatérsky vyrobenej zápalnej bomby ohlási príchod ďalších, ktorí zázrakom  prežili - Seliny (Naomie Harrisová) a Marka (Noah Huntley). Odvedú Jima do bezpečia a začnú mu vysvetľovať akou infekciou je nakazený, že sa prenáša krvou a šíri sa po sekundách. Veľká Británia je ním zaplavená a oni nevedia, či sa o tom vo svete vie. Selina a Mark sa rozhodnú, že pomôžu nervovo otrasenému Jimovi, aby sa dostal k svojim rodičom - domov do Deptfordu. Nastanú však hrozivé následky a nikto z nich nevie, že to najhoršie ich ešte čaká O 28 DNÍ.

Preview: O 28 dní Preview: O 28 dní Preview: O 28 dní

INFORMÁCIE O PRODUKCII:

Po filme Pláž (Beach) rozprávali Andrew Macdonald a Alex Garland o tom, že spolu natočia ďalší film. "Alex je prirodzený rozprávač príbehov a ja chcem natočiť film, ktorý by mal podobnú energiu a vzrušenie ako keď čítate jeho knihy, " vraví Macdonald. "Keď povedal, že  odjakživa chcel robiť science fiction, vyzval som ho, aby sa pozrel na H G Wells, the Time Machine, na niečo, čo by sa odohrávalo v Británii." "Pozerám sa na to, ako na druh vojnového filmu, ktorý prešiel sedemdesiatimi filmami tipu zombie skríženého s britskou science fiction literatúrou," vraví Garland. "Alex napísal 50 strán scenára, ktoré sa stali nakoniec základom filmu O 28 dní. Čítalo sa to veľmi dobre a rýchlo," vraví Macdonald. "Keď on napíše scenár,  hneď chcete vedieť čo bude ďalej - to je predsa to najdôležitejšie. A Alex to vie".

Macdonald potom poslal scenár Dannymu Boylemu, ktorý práve dokončoval dva digitálne filmy, Strumpet a Vacuumming Completely Nude in Paradise pre BBC. "Jeho vizuálnu silu bolo potrebné prepojiť s Alexovým písaním a energiou filmu," vraví Macdonald. Garland bol veľmi potešený, že bude opäť spolupracovať s týmom Pláže. "Danny je vtipný a zábavne vynaliezavý, takže vás rozosmeje a stále vás núti, aby ste premýšľali. Andrew vidí všetky podrobnosti, takže vidí aj väčšie plátno než ktokoľvek iný. Mal som šťastie, že som dostal šancu s nimi pracovať."

Boyla scenár okamžite zaujal.  "V úvode filmu," vysvetľuje Macdonald, " sa vedci pokúsia nájsť liek proti zúrivosti a ukľudňujúci liek podobný váliu. Súčasťou výskumného procesu sú šimpanzi nakazení vírusom, ktorý pôsobí ako stav psychotickej zúrivosti." "Je to vírus žijúci na primátoch," vraví Boyle. "Šíri sa krvou a spôsobuje otrasný stav agresie. Dokonca aj jednoduchý zvuk ľudského hlasu, vyvoláva túžbu po zabití. Myšlienka psychologického vírusu je mimoriadne aktuálna," pokračuje Boyle. "Vírus sa stáva moderným fenoménom spoločenskej zúrivosti. Ukážku toho vidíme každý deň na ďiaľniciach, vo vzduchu, v nemocniciach a dokonca aj v super-marketoch! Keď sa zhovárate s ľuďmi staršej generácie, vravia, že niečo podobné sa za ich časov nedialo. Iste, že existovalo násilie a boje, ale spoločenská nevraživosť je symptómom hlavne dnešnej modernej doby."

"Príbeh sleduje skupinu tých, ktorí prežili a pokúšajú sa nájsť cestu do bezpečia. Vírus sa rozšíril po celej Británii a možno aj po celom svete. Británia bola evakuovaná, lebo proti vírusu nemôže a ani nevie bojovať" vysvetľuje Boyle. "V súčasnosti neexistuje nič také ako je psychologický vírus, ale kto vie čo sa ešte  môže stať? Zhodou okolností pred nedávnom vyrobili dvaja nemeckí vedci umelý vír obrny. Vzhľadom na to, že obrna má relatívne jednoduchú genetickú štruktúru, pri jej znalosti vieme vytvoriť aj oveľa zložitejšie vírusy, napr. kiahne - je to skôr otázka času, než technické schopnosti."

Dej filmu začína gradovať potom, čo sa vírus rozšíril po Británii - to lákalo režiséra Dannyho Boyleho a aj fakt, že príbeh začína až o 28 dní. "Existujú fyzické dôkazy a diváci ich vyplňujú svojou vlastnou predstavivosťou. Akoby sa tie hrôzy odohrávali práve tu." Päťdesiat percent fondu prišlo z lotérie, prostredníctvom spoločnosti DNA, ktorú vlastní Andrew Macdonald a Duncan Kenworthy. A päťdesiat percent zo spoločnosti Fox Searchlight. Peter Rice, generálny riaditeľ spoločnosti Fox Searchlight si scenár prečítal v máji 2001 na FF v Cannes. Okamžite povedal, že sa na tom chce podieľať. "Bolo fantastické, že Fox išiel do toho s nami,  máme totiž dlhodobo dobrý  vzťah hlavne s Petrom Ricom," vraví Boyle. 

Preview: O 28 dní Preview: O 28 dní Preview: O 28 dní

NATÁČANIE:

Natáčanie sa začalo 1. septembra. 9 týždňov sa v kuse pracovalo, ale pred tým už boli hotové 4 dni v júli, kedy sa točili scény Jimovho blúdenia opustenými londýnskymi ulicami. Filmovanie prebiehalo ráno, za úsvitu, tesne pred rannou špičkou, aby sa dali uzavrieť londýnske ulice. Scéna na Piccadilly Circus bola natočená krátko pred hrôzou z 11. septembra. "Obraz bol natočený podľa fotografie, ktorú sme videli zo zemetrasenia v Číne. Je však zjavné, že scéna je založená na veľmi humánnom impulse ľudí, ktorí sa snažia navzájom sa kontaktovať a udržať spojenie medzi sebou, keď obvyklé kanály prestanú fungovať. Keď sa pozeráte na ktorúkoľvek svetovú katastrofu ktorá sa stala a pri ktorej ľudia strácajú kontrolu a informácie o tom, čo sa deje, je prirodzené, čo ľudia spravia. Po 11. septembri by som to nenatočil, ale strižni sme sa pokúsili o to, nedotknúť sa ľudského zármutku."

"Filmovanie v Londýne bolo  fantastické. Než sme začali hlavné natáčanie, ostali sme ešte týždeň v teplom júli. Začínali sme každý deň o tretej - štvrtej hodine ráno a čakali sme, až vyjde slnko," spomína Macdonald. "Mohli sme točiť tak max. hodinu, než mesto ožilo natoľko, že by sme zastavili premávku. Bolo vzrušujúce a zároveň zvláštne vidieť celý Westminsterský most a nábrežie uzavreté so zastavenou dopravou, keď nepočujete žiaden hluk ani trúbenie áut."  "Alexova pôvodná myšlienka opusteného Londýna - znamenala ticho, a to si človek vie našťastie veľmi ľahko  predstaviť," vysvetľuje Macdonald.

Preview: O 28 dní Preview: O 28 dní Preview: O 28 dní

HERECKÉ OBSADENIE:

Keď došlo na herecké obsadenia, podvedome sme sa rozhodli, že hlavné úlohy nebudú hrať príliš známi herci. "Vraveli sme si, že sa k tomuto filmu hodia skôr menej nápadné tipy, nakoľko sa jedná o spoločnosť ľudí, ktorí sú na tom podobne," vraví Boyle.

Do úlohy Jima obsadil Cilliana Murphyho. Boyle videl Murphyho v predstavení Disco Pigs a napadlo ho, že má rovnakú nevinnosť, ktorú by chcel pre Jimovu postavu. "Premena niekoho, kto má ľahký život, kto sa len obťažuje, aby ráno vstal a je jasne prepojený s rodičmi nie je jednoduchá. Jim prechádza pocitom dieťaťa, ktorého nútia, aby sa stal mužom, až sa nakoniec stane takmer vodcom celého filmu. Murphy, ktorého lákala práca s tvorivým týmom - Boyle, Macdonald a Garland, bol projektom nadšený. Scenár sa veľmi líšil od všetkého, čo som kedy prečítal a postava Jima - bola až veľmi fyzická. Jim musí uraziť obrovský kus cesty, z absolútneho počiatočného údivu až do strašidelnej pomsty na konci príbehu."

Naomie Harrisová bola obsadená do postavy Seleny. "Keď som si prečítala scenár, veľmi sa mi páčil. Bol skvelý, a vo všetkom mi vyhovoval. Selenina postava prežila vírus zúrivosti, až  sa stala úplne nezávislou. Citovo sa uzavrela, aby prežila, a to bola celkom veľká výzva," vraví Harrisová. "Naomie je veľmi schopná, elegantná, ale hlavne veľmi tvrdá. Jasne sa pre túto postavu hodila práve ona," vraví Boyle. 

Boyle bol prezieravý aj pri výbere a obsadení postavy Franka - ovdovelého Meganinho otca. Chcel Brendana Gleesona. "o zhliadnutí The General a ďalších jeho filmov som chcel tohoto veľkého a krásneho muža, túto skutočnú otcovskú postavu. Keď sa Brendan vo filme objaví, náhle cítite obrovskú zmenu. Jeho vrelosť a ušľachtilé srdce sú vo filme vidieť a cítiť na každom kroku. Patrí k ľuďom, ktorých by ste obsadili do každého filmu, keby ste mohli," vraví Boyle. Pre Gleesona bol scenár napínavým čítaním, ale nie až takým,  po ktorom obvykle siahne. "Postava Dannyho bola v tomto hororovom sendviči lákavá a hneď sa mi  zapáčila," vraví Gleeson. "Danny má fantastický cit a je radosť s ním pracovať."

28 Days Later (VB/USA, 2002, 110 min.)
Réžia: Danny Boyle. Scenár: Alex Garland. Kamera: Anthony Dod Mantle. Hudba: John Murphy. Hrajú: Cillian Murphy, Naomie Harris, Megan Burns, Brendan Gleeson, Christopher Eccleston.

 


autor press kit 27.5.2003
  • O 28 dní (30.05.2003 23:50:24)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Sci-fi/Horror
    Minutáż˝: 112 min
    Krajina: USA Anglicko
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.