CINEMA VS. PREMIERE

CINEMA VS. PREMIERE

článok



Rok 2003 je rokom Matrixu. Toto tvrdenie tu už koluje dosť dlho, ale ešte nikto netuší, či sa tak naozaj stane. Našťastie sa to dozvieme už za pár dní. Cinema aj Premiere nám chcú uľahčiť toto neúmerne dlhé čakanie. Cinema pripravila naozaj bonbónik: Originálnu kazetu s prvým dielom už kultového filmu Matrix za 319 Sk (no nekúp to za ty prachy!). Lenže Premiere priniesla rovno celú bonboniéru. Za 255 Kč dokument Matrix: Nová návšteva, okuliare, tričko, energy drink a gel. Ak sa vám podarilo zohnať tento balíček na Slovensku, môžete si gratulovať, ste vyvolený!

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Matrix Reloaded & Revolution vs. Matrix Reloaded

Titulné strany patria filmu, na ktorý sme čakali 4 roky. Titulná strana Cinemy zobrazuje letiaceho Nea. Presne ten istý obrázok sa nachádza v Premiere na začiatku článku. Naopak Veľká Premiere má na titulnej strane ten obrázok, ktorý Cinema využila v obsahu. Malá Premiere dáva na výber z troch rôznych obálok.

Ani jeden z časopisov neprišiel s recenziou. Ako píše šéfredaktorka Cinemy Iva Hejlíčková: "Logiku to má - málokterý příčetný americký filmový mogul vypustí šest týdnů před vlastní premiérou kopie svých trháků kamsi do globálně pirátského světa..." Možno aj preto sa v textoch na obálkach objavujú otázniky: Stane sa gigantická sci-fi skutočne najlepším akčným filmom všetkých dôb? (Cinema). Zachráni Neo, Morpheus a Trinity ľudstvo pred strojmi? Prekonali Wachowští sami seba? (Premiere)

Cinema sa navzdory názvu článku zaoberá viac vecami okolo dvojky a trojky. Animatrixom, hrou Enter the Matrix, rozpočtom, natáčaním, predchádzajúcimi filmami bratov Wachowských a ich neochotou stretávať sa s novinármi. Pod článkom je podpísaný Heiko Rösner/Hej. Hej bude pravdepodobne Iva Hejlíčková, ktorá článok prekladala.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Text v Premiere tiež nepísal žiaden zo zamestnancov. Článok je naozaj kvalitný. Inšpirácie, vylepšený bullet time, dôvod prečo je dvojka a trojka oddelená... Jednoducho ak jeden z mesačníkov, tak kvôli článku o Matrixe určite Premiere.

Tenkrát v New Yorku vs. Souboj titánů

Doprovodné články k filmu Gangy New Yorku sú takmer rovnaké, ale predsalen to vyzerá akoby Barbora Šťastná prečítala článok Tenkrát v New Yorku z Cinemy (zachytáva po rokoch celý vývoj od vydania knižky po naplnenie sna a budúcich vysnených projektoch) a z neho urobila "výcuc", podľa ktorého napísala článok. Samozrejme to tak nie je, ale určite čerpali z rovnakých zdrojov. V tomto súboji ale vyhráva Cinema, ktorá má obsiahlejšie a presnejšie informácie.

Salma Hayeková vs. Viva Salma

Tu platí to isté ako u Gangov New Yorku. Po prečítaní textu Barbory Šťastnej v Premiere sa síce dozviete, že príbeh Salmy sa začal tým ako videla v kine Rodrigezovho El Mariachiho, ale nepadne tu ani slovo o jej mexických filmoch a dokonca ani o vydarených komédiách, či pseudoumeleckých experimentoch. Opäť platí, že Cinema prináša obsiahlejšie a presnejšie informácie.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Ian McKellen + X-Men 2: Magneto vypráví... vs. Neobvyklí podezřelí (Bryan Singer, Hugh Jackman)

Tu sa bezpodmienečne musím prikloniť na stranu Premiere, ktorá okrem rozhovorov poskytuje aj recenziu. Tá Cineme chýba, čo je veľká škoda. Portrét Iana McKellena spolu s jeho rozprávaním je na vysokej úrovni, ale sú to len pozitívne názory (veď prečo by mal hádzať hnoj na svoj vlastný film?). Už aj rozhovor s režisérom mi toho dá viac. O recenzii ani nerozprávam.

V rovnakých doprovodných článkoch by to skončilo nerozhodne. V ostatných článkoch tak isto. Cinema dala väčší priestor rubrike "Hvězdy nižší svítivosti" (Joe Pantoliano) a zároveň aj "Kdo, co a za kolik?" sa rozrástlo. Pravdepodobne je to z dôvodu aspoň čiastočného vyrovnanie sa s konkurenčnou Premiere. Aj napriek tomu, čo sa týka noviniek, má toho Premiere viac. Ale nie českých. V tomto je Cinema preborníkom: Rozhovor Pavel Liška, 15 najočakávanejších českých filmov, Točí se: "Nevstoupíš dvakrát", rozhovor Zuzana Stivínová. Premiere nemá ani riadok o Oscaroch 2003 ani o "Finále Plzeň". Cinema má aj nádherný článok o Báječných ženách za veľkou mlákou, speciál: Bondovské parodie, rozhovor George Clooney, legendu Čeněk Šlégl a kult: Limonádový Joe.

Premiere má rozhovor s Pinocchiom Robertom Benignim, krásne zmapovaných hercov za kamerou (Miluj svého režiséra) a Smrtiace epidémie a "To by byl film" - Al Mátrix Baghdaded. Ale hlavnej je tu Retro: Batman. Po minulomesačnej Smrtonosnej pasti je to najsprávnejší výber. Po prečítaní som si tento film musel hneď pustiť a znovu som zistil, že nestranil nič zo svojho lesku.

Pre mňa je tento mesiac až príliš nerozhodný. Neprikláňam sa na žiadnu stranu. Je dobré vlastniť oba veľké filmové mesačníky, ktoré milujú film.


autor Matej Oravec 19.5.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.