PREVIEW : 25. HODINA

PREVIEW : 25. HODINA

článok



Hodiny Montgomeryho Brogana nemilosrdne odtikávajú - o 24 hodín sa chystá nastúpiť na sedemročný trest odňatia slobody za dealerstvo drog. Prežíva svoj posledný deň a noc na slobode. Potĺka sa po meste v sprievode dvoch kamarátov Franka a Jakoba a v skratke prehodnocuje svoj doterajší život a dôvody, ktoré ho zaviedli na šikmú plochu. Jeho otec musel predať bar, aby mu zaplatil kauciu a možnosť absolvovať súdny proces na slobode. Priatelia sa vrhnú do víru nočného života, no pri všetkom ruchu a lesku zábavných podnikov je to veľmi smutná noc pre Montyho, ktorý má istý plán, ako vyriešiť svoju situáciu, o čom nevie ani Frank, ani Jakob. Monty sa musí rozlúčiť so svojím otcom, ktorý mu nikdy neprestal dôverovať, svojou priateľkou, ktorá ho možno "natrela" polícii, i šéfom mafie, pre ktorú pracoval. Známy režisér Spike Lee (Urob správnu vec, Malcolm X) sa týmto filmom na námet románu Davida Benioffa vracia späť na absolútnu špičku americkej kinematografie.

O FILME

"Páči sa mi, ak sa dej filmu odohráva na pôdoryse 24 hodín," hovorí režisér Spike Lee a vie, o čom hovorí - aj jeho slávny film Urob správnu vec (Do The Right Thing) sa odohráva v rámci jediného horúceho dňa.

Film je adaptáciou románu Davida Benioffa z roku 2001. Ešte pred vydaním autor podpísal zmluvu so spoločnosťou Industry Entertainment a Tobeym Maguireom. Producentka Julia Chasman a výkonný producent Nick Wechsler boli románom nadšení a ponúkli jeho autorovi, aby si napísal scenár sám. Ako sa sám Benioff vyjadril: "Uvedomil som si, že nikto nie je v tom príbehu tak dobre, ako ja sám."

Preview : 25. Hodina Preview : 25. Hodina Preview : 25. Hodina

Skutočnosť, že hlavnou postavou nie je kladný hrdina, ale odsúdený priekupník drog, netrápi režiséra Spika Leea ani najmenej. "Je mi srdečne jedno, či postava je kladná alebo záporná," hovorí. "Monty Brogan je díler - a publikum k nemu nebude mať sympatie. Väčšinou ale práve na záporných postavách sa dajú vybudovať zaujímavé príbehy. A ja si vyberám scenáre podľa príbehu."

"Nemôžete si vyberať úlohu podľa toho, či je vám tá postava blízka, a či by ste sa v danej situácii zachovali ako ona," dopĺňa Edward Norton. "To by ste nemohli hrať v žiadnom filme. Monty je drogový díler, ale nemá v sebe len zlo. Voči svojej rodine a priateľom prechováva zložité a zmiešané pocity. Je to veľmi životná postava, to sa vo filmoch často nevyskytuje."

Spikea Leea tiež oslovila možnosť vybudovať celý film na interakcii postáv, takže výsledok sa zaoberá Montyho priateľmi rovnako, ako ním samým. "Je pre nich ťažké akceptovať, že o 24 hodín čaká ich priateľa žalár. Ako sa k nemu majú správať? Čo mu môžu povedať? Budú to rozoberať, alebo sa len spolu opijú a zabavia?" hovorí Lee.

"Film otvára témy, ktoré sú dôverne blízke väčšine z nás," hovorí Norton. "Všetci máme priateľov, ktorí sú súčasťou našej minulosti, a s ktorými sme stratili kontakt. Občas sedíte s niekým a uvedomujete si, že keby ste sa stretli v týchto časoch, nikdy by ste sa nestali priateľmi. Spája vás len vaša minulosť. V scenári sa to objavuje - starí priatelia, ktorí sa od seba vzdialili."

Barry Pepper, ktorý hrá Montyho dlhoročného priateľa Freda, uznáva, že vzťahy medzi postavami filmu sú síce turbulentné, ale v zásade vychádzajú z lásky. "To je základný cit, na ktorom sú postavené všetky priateľstvá. Aj keď na svojich priateľov občas žiarlime alebo im závidíme, nikdy to nie je nenávisť. A aj naši hrdinovia si na konci uvedomia, že sa k sebe majú ako bratia. Odmietajú cestu, ktorou sa v živote vydal jeden z nich, a na chvíľu zatúžia, aby všetko bolo ako vtedy, keď ešte boli deckami."

O PREDSTAVITEĽOCH

Stredobodom filmu je, samozrejme, Edward Norton, predstaviteľ Montyho Brogana. "Ed má veľký rozsah a postava Montyho si svojou náročnosťou žiada práve takého herca. Niekoho, kto pôsobí inteligentne, viacrozmerne, kto pôsobí sympaticky a zároveň vie zapôsobiť aj nebezpečným dojmom," spomína producent John Kilik. "Nebolo treba dlho premýšľať nad obsadením tejto úlohy."
Nortona projekt zaujal hneď od začiatku.

Preview : 25. Hodina Preview : 25. Hodina Preview : 25. Hodina

"Je to o dôsledkoch mravnej pasivity a o neschopnosti hlavného hrdinu uvedomiť si, že sa necháva okolnosťami unášať kamsi do sivej zóny, v etickom zmysle. Myslím si, že je to príbeh s varovným obsahom. Možnosť pracovať s Leem bola pre mňa ďalším významným dôvodom. Ako väčšina mladých hercov, ktorých poznám, aj ja som celé roky dúfal a čakal, že mi niečo zaujímavé ponúkne. Je to jeden z mojich najobľúbenejších režisérov od začiatku mojej hereckej dráhy. Pravdepodobne by som pristal na hranie v jeho filme aj bez otvorenia scenára." Samozrejme, skutočnosť, že Norton dostal za úlohu stvárniť takú zložitú postavu, mu ani najmenej neprekážala.

"Áno, Monty je zložitý, a to je pre herca zaujímavé. Hrdina sa trápi tým, čo spáchal, a zároveň sa usiluje vyhnúť zodpovednosti a hodiť ju na hlavu iných ľudí. A ten príbeh opisuje, ako si postupne začne uvedomovať, že zodpovedný za všetko je on sám," hovorí Norton.

Rosario Dawson so Spikeom Leem spolupracovala na filme He Got Game, a odvtedy sa párkrát rozprávali o možnej budúcej spolupráci. Tá prišla v podobe postavy Naturelle, Montyho dlhoročnej priateľky - a pravdepodobne tej, ktorá ho udala polícii.

Dawsonová nachádza medzi sebou a Naturelle - mladou ženou, ktorá musí urobiť veľmi dôležité životné rozhodnutie - istú paralelu. "Naturelle sa zdá byť naozaj bystrá a zaujímavá dievčina," mieni Dawsonová. "Musí sa rozhodnúť a nerobí jej to radosť. Aj ja som taká. Čím mám viac rokov, tým viac sa vyhýbam rozhodnutiam, čo je vlastne akási túžba ostať mladou a nevinnou, brať život zľahka a bez väčšej zodpovednosti. V tom filme sa Naturelle prvý raz v živote ocitne pred vážnymi vecami a musí si sama určiť, ako chce žiť. Dosť dobre jej rozumiem."

Vzťah Naturelle a Montyho je skalený jeho podozrením, že ho podrazila. Tento tieň podozrenia vnáša do ich vzťahu a do práce oboch hercov neobvyklú dynamiku. "Áno, je medzi nimi niečo nevypovedané," hovorí Dawsonová. "Nehovoria o tom. Prešlo šesť alebo sedem mesiacov a on jej nič nepovedal. A Naturelle sa usiluje byť s ním, stáť pri ňom, a usiluje sa uľahčiť mu jeho ťažkú situáciu, ako len dokáže."

Preview : 25. Hodina Preview : 25. Hodina Preview : 25. Hodina

O PRODUKCII

Pre Spikea Leeho je nakrúcanie filmu tímová práca. "Rešpektujem každého člena svojho štábu rovnako, ako hercov," hovorí Lee. "Kamera, kostýmy, výprava, hudba, strih - to všetko je rovnocenná zložka procesu výroby."

Leeho citlivé a efektívne používanie hudby sa stalo pre jeho filmy charakteristickým. Od filmu Jungle Fever je jeho hudobným spolupracovníkom číslo jeden skladateľ Terence Blanchard. "Vo filme Mo' Better Blues, keď počujete Denzela Washingtona hrať, je to v skutočnosti Terence. V tomto filme hrá hudba možno ešte dôležitejšiu funkciu, ako v Mo' Better Blues - už v scenári sú dlhé prieluky, o ktorých som vedel, že tam bude hudba, ktorá podporí jeho dramatický charakter," hovorí k tomu Spike Lee.
 
Blanchardova filmová hudba sa nahrávala v Londýne, s použitím 80 hudobníkov, členov Kráľovského filharmonického orchestra a Londýnskeho symfonického orchestra. Film sa nakrúcal na piatich lokalitách v New Yorku - v Brooklyne, Queens, na Staten Islande, v Bronxe a na Manhattane.

"Mesto New York vždy hralo dôležitú úlohu v mojich filmoch," hovorí Spike Lee. "A v tomto filme je to ešte výraznejšie. Ľudia sa ma pýtajú, o čom je 25. hodina a ja odpovedám 'je to o dealerovi drog, ktorého hrá Edward Norton, a ktorý trávi posledných dvadsaťštyri hodín svojej slobody v New Yorku, poznamenanom 11. septembrom 2001. Aj keď román a scenár vznikol pred teroristickým útokom na World Trade Center, bolo nám jasné, že tie udalosti sa musia v našom filme nejako odzrkadliť. Cítili by sme sa veľmi nezodpovedne, keby sme sa teraz tvárili, že sa to nestalo. Vložili sme to do scenára a objavuje sa to nielen v obraze, ale aj v dialógoch. Takže keď sledujete ten film, je vám rozhodne jasné, že dej sa odohráva po katastrofe Dvojičiek. Nemohli sme to obísť. Stalo sa to, poznamenalo to celé mesto, a my sme to museli akceptovať."

"Vidíme to napríklad v scéne, ktorá sa odohráva v blízkosti miesta katastrofy, označovanom ako Ground Zero," hovorí predstaviteľ Franka, Barry Pepper. "Divák môže vidieť celé to miesto, osvetlené umelým osvetlením, s ľuďmi odstraňujúcimi trosky a s buldozérmi. Je to veľmi silný okamih, divákov to zasiahne naplno. Je to odraz toho, čo všetci prežívame v globálnej mierke."

25th Hour (USA, 2002, 135 min.)
Réžia: Spike Lee. Scenár: David Benioff. Kamera: Rodrigo Prieto. Hudba: Terence Blanchard. Hrajú: Edward Norton, Barry Pepper, Phlip Seymour Hoffman, Rosario Dawson, Anna Paquin, Brian Cox, Tony Siragusa, Tony Devon, Levani Outchaneichvili, Misha Kuznetsov, Michael Genet.


autor press kit 6.5.2003
  • 25. hodina (12.05.2003 19:41:32)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma
    Minutáż˝: 135 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.