PREVIEW: NEBO

PREVIEW: NEBO

článok



"Nebo" je silný, dramatický a záhadný príbeh - o mladom policajtovi, ktorý v moci svojich citov nežiada nič na oplátku, o žene, ktorá riskovala veľa a je odhodlaná obetovať všetko, a o láske, ktorá uprostred zdanlivo beznádejnej situácie dá milencom všetku silu sveta. Tento príbeh plný napätia, drámy a otázok o vine, vykúpení, a nekonečnej sile lásky, vznikol podľa scenára poľského režiséra Krzysztofa Kieslowskeho a jeho kolegu Krzysztofa Piesewicza.      
 
Turín, súčasnosť. Štyria nevinní ľudia zahynuli pri výbuchu bomby. Učiteľka angličtiny Philippa sa bez odporu vzdá talianskej polícii a nepopiera zodpovednosť za výbuch, je však zdrvená jeho následkami. Jej cieľom bol totiž niekto iný - drogový díler, ktorý má na svedomí smrť jej manžela a jej študentky. Polícia nalieha, aby priznala politický motív útoku, ale jedine mladý policajt a prekladateľ Filippo uverí jej verzii, pretože sa do nej zamiloval. Vymyslí preto plán, aby jej pomohol dostať sa na slobodu, hoci ho to môže stáť život. Vie, že aby jej dokázal svoju lásku, musí obetovať všetko, a nepýtať za to nič... 

Týmto filmom otvára režisér Tom Tykwer novú kapitolu svojej kariéry. Po prvý raz nakrúcal film s medzinárodnými hercami (Cate Blanchett a Giovanni Ribisi), v cudzej krajine (Taliansko) a v cudzom jazyku (angličtina a taliančina). Projekt je navyše dielom koprodukcie filmových štúdií z Nemecka (X filme), Ameriky (Miramax), Francúzska (Noé Productions) a Veľkej Británie (Mirage Films), ktorá zahŕňala aj také veľké mená ako Sydney Pollack a Anthony Minghella.

Preview: Nebo Preview: Nebo

    
 
Francúzska firma Noé Productions zakúpila práva na zatiaľ nesfilmovanú trilógiu "Nebo, Peklo a Očistec", pričom práve "Nebo" bola jedinou časťou, ktorú Kieslowki a Piesiewicz stihli dokončiť aspoň v podobe scenára. Projekt mal úspech v štúdiu Miramax, ktoré začalo hľadať vhodného režiséra. Už od začiatku Kiewslowki chcel, aby jeho trilógiu sfilmovali mladí režiséri. Možno aj preto Minghella ponuku režírovať odmietol a sám začal hľadať európskeho režiséra: "Harvey Weinstein z Miramaxu mi spomenul Toma Tykwera, a ja som si po čase uvedomil že Kieslowski a Tom sú si veľmi blízki, ich umelecké videnie sveta a prístupy k filmu sú veľmi podobné. Jednou z Kieslowskeho silných stránok bola jeho práca s hercami. Jeho scenáre sú veľmi jednoduché, a stali a z nich majstrovské diela až vtedy, keď s nimi pracoval ten správny režisér. Tom Tykwer je vynikajúci režisér hercov, a tak ako Kieslowski, aj on vytvára mýty. Pretvára svoju osobnú víziu na film s neuveriteľnou vnútornou silou, a preto nám bolo jasné, že z tohto príbehu neurobí len imitáciu."     
 
Samotný Tykwer bol prekvapený, že šéf veľkého amerického štúdia ponúka film práve jemu: "Z toho scenára nebolo nič jasné. Je dôležité si uvedomiť, že v tom čase som bol v Amerike známy hlavne vďaka filmu "Lola beží o život", ktorý je naozaj veľmi vzdialený tomuto." Jeden z producentov to však videl inak: "Z celého materiálu trilógie, práve "Nebo" bolo najbližšie Tomovmu filmárskemu štýlu. Keď to čítate, akoby to písal on sám. Sú tam všetky jeho témy - osud, náhoda, zúfalstvo, vykúpenie, a viera v lásku. Vedeli sme, že Tom najskôr musí nakrútiť "Pinceznú a bojovníka", ale nám sa oplatilo čakať."   
 
Tykwer vraví: "Scenár a mnohé dôležité aspekty projektu mi boli naozaj veľmi blízke, odohráva sa v Európe, je to veľký projekt, ale v žiadnom prípade nie prázdna šaráda plná špeciálnych efektov. Páčilo sa mi, že sme museli spájať viacero druhov energie, vo viacerých jazykoch a ponad hranice. Už počas čítania scenára mi prišla na um Cate Blanchett do úlohy Philippy, a bol som naozaj prekvapený, že úlohu tak rýchlo prijala." 

Preview: Nebo Preview: Nebo

       
 
Cate Blanchett: "Bolo to veľmi rýchle, inštinktívne rozhodnutie. Okrem jedného som videla všetky Tomove filmy a hneď som vedela, že chcem byť súčasťou tohto projektu. Je to neuveriteľný a zmysluplný príbeh, a keď sme sa po prvý raz stretli, veľmi dlho sme sa o ňom rozprávali. Jeho sila a hĺbka je v tom, že nás núti dávať si nezvyčajné, provokatívne otázky o našom duchovne, o láske, treste a odpúšťaní. O veciach, o ktorých radšej nerozmýšľame."     
 
"Je naozaj úžasné pracovať s ľuďmi, ktorí sú ochotní ísť nadoraz. Keď pracujete a už dopredu poznáte všetky odpovede, nakrútite jednorozmerný, plochý film. Ja dúfam, že nám sa teraz podarilo nakrútiť film, ktorý osloví ľudí nielen na prvotnej, vizuálnej úrovni, ale aj na duchovnej úrovni, a prinúti ich zamyslieť sa, než aby im sám dopredu dával odpovede." 
 
Tom Tykwer očakával, že hľadanie toho správneho herca do úlohy Philippa bude oveľa ťažšie. Iniciatívu však vzal do rúk samotný herec - Giovanni Ribisi, a úlohu si naozaj získal: "Prečítal som si scenár a začal som Toma prenasledovať, veľmi som chcel tú úlohu. Niekoľkokrát som priletel do Európy a stále ho otravoval. Naozaj som to chcel robiť, ten scenár má v sebe typickú jednoduchosť, a za nič sa neospravedlňuje."   
 
Producentka Maria Köpfová vraví: "Kvôli nabitému programu Cate Blanchettovej a dokončovaniu "Princezny a bojovníka" sme mali na všetko len tri mesiace. My sme pripravili produkciu, Tom obsadil hercov, upravil scenár, a museli sme začať. Našťastie všetko vyšlo priam ideálne, a o to viac času sme mohli potom venovať post-produkcii."    
 
Anthony Minghella veľmi vyzdvihuje kvality Tykweovej práce: "Tom má jedinečný talent, a jeho filmársky štýl je nezameniteľný. Jeho filmy vychádzajú z jeho vnútra, sú to jeho vlastné vízie. Okrem technickej filmárskej zdatnosti dokáže citlivo a presne preniknúť do ľudskej psychiky, a nebojí sa riskovať." 

Preview: Nebo Preview: Nebo

    
 
Cate Blanchett: "Celé nakrúcanie bolo veľmi náročné. Keď môj manžel prišiel na návštevu, po jednej scéne povedal - bože, to je silné. Chvíľu som nad tým rozmýšľala a povedala mu, že má pravdu. Je to však príbeh o ľuďoch, ktorí prežili niečo, čo prežil len málokto. Ja hrám ženu, ktorá náhodne zabije štyroch ľudí a plánuje zabiť piateho, aby mohla ísť ďalej. Je to o ľuďoch, ktorí prežívajú následky svojich činov."    
 
Anthony Minghella dodáva: "Nebo" je skôr haiku než kvetnatá gotická báseň. Je to tichý, ale neuveriteľne silný príbeh, ktorý bol náročný na tvorcov, a je náročný aj na divákov. Oslovuje tak srdce ako aj myseľ. Keď však stvárňujete témy ako vina, osud, odplata či boj o lásku a vykúpenie, inak to ani nejde."   
 
Tykwer, Minghella i Pollack si pochvaľujú spoločnú prácu na tomto projekte a oceňujú umenie spolupracovníkov. Tykwer vraví: "Nikdy predtým som nevenoval toľko času a úsilia strihu počas post-produkcie. Mali sme dosť času a bolo výborné porozprávať sa v hociktorej fáze v strižni o tom, čo sme práve urobili. Bolo poučné rozoberať veci s takými skúsenými ľuďmi, ako sú Anthony Minghella a Sydney Pollack."   
 
Pollack vraví: "Ja som toho veľa neurobil, len som sa snažil Toma podporovať. Bol som na prvom skúšobnom premietaní, a potom sme film analyzovali do detailov. Dal som mu len zopár návrhov, z ktorých niektoré prijal, iné zamietol. Je veľmi inteligentný poslucháč, necíti sa ohrozený názormi iných, a vášnivo obhajuje tie svoje. Vážim si ho a jeho odvahu, keď má povedať nie. Vie totiž úplne presne, čo chce." 
 
Minghella dodáva: "Myslím, že pri tomto nakrúcaní som sa naučil viac ja od nich, ako oni odo mňa. Doteraz som pracoval v strižni len ako režisér svojich filmov, nikdy ako producent. A teraz som tam bol ako priateľ, ak by Tom potreboval s niečím pomôcť.
 
Cate Blanchett: "Kieslowski raz povedal: Filmovanie je dialóg. Podľa mňa je to spoločné snaženie režiséra, scenáristu, kameramana, celého štábu, a samozrejme hercov. Bolo to veľmi zaujímavé, pretože sme všetci hľadali - a to ma priťahuje. Preto je moja práca aj mojou vášňou." 
 
Heaven (USA/Velká Británia/Francúzsko/Taliansko/Nemecko, 2002, 96 min.)
Réžia: Tom Tykwer. Scenár: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz. Kamera: Frank Griebe. Hudba: Arvo Pärt, Marius Ruhland, Tom Tykwer. Hrajú: Cate Blanchett, Giovanni Ribisi, Remo Girone, Stefania Rocca, Alessandro Sperduti, Mattia Sbragia, Stefano Santospago.


autor press kit 22.4.2003
  • Nebo (28.04.2003 18:57:45)
  • Ďalší úspech pre Umelohmotné nebo. Animovaný film získal prestížnu nomináciu na Annie Awards (14.02.2024 14:55:25)
  • Filmové štúdio s Petrom Konečným aj o filmoch Perinbaba a Dva svety, Umelohmotné nebo, Napoleon či Karaoke Blues (06.12.2023 16:02:46)
  • May December. Prichádza lahôdka od Todda Haynesa, režiséra filmov Far from Heaven či Carol (01.12.2023 15:22:08)
  • Maďarsko-slovenský sci-fi titul Umelohmotné nebo prichádza do našej kinodistribúcie (14.11.2023 16:46:52)
  • Labutia pieseň Marvelu sa nebojí muzikálu, streamovacie služby trhania nechtov kvôli láske (11.11.2023 21:31:29)
  • Celovečerný animovaný film Umelohmotné nebo bol nominovaný na Európske filmové ceny EFA (18.10.2023 18:01:51)
  • Umelohmotné nebo mieri po Berlinale do hlavnej súťaže Art Film Festu (14.06.2023 17:12:02)
  • Maďarsko-slovenský film Umelohmotné nebo čaká svetová premiéra na Berlinale (23.01.2023 23:57:57)
  • Švédsky film Chlapec z neba / Boy from Heaven, vyhral Dni severského filmu (12.11.2022 23:58:37)
  • Zo Švédska poputuje na Oscary politický triler Boy from Heaven (28.09.2022 22:07:04)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma
    Minutáż˝: 96 min
    Krajina: USA UK Francúzsko
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.