HITY JARI 2003

HITY JARI 2003

článok



V tomto článku by som vám chcel priblížiť najočakávanejšie filmy, ktoré sa chystajú do slovenských kín na jar 2003. Ako však vybrať to najlepšie? Demokraticky. Každý náš prispievateľ dostal zoznam jarných titulov (pre lepší prehľad som jar ohraničil jarnými mesiacmi - marec, apríl, máj), z ktorého si mohol vybrať 10 preňho najšteklivejších filmov. Tie sme obodovali postupne bodmi: 20, 15, 11, 8, 6, 5, 4... atď. Dostali sme tak Jarný TOP 10 Kinemy. Kolegom by som chcel ešte pre vysvetlenie objasniť, že film FEMME FATALE bol odložený na "neurčito" a DREAMCATCHER zas preložený do letného mesiaca, takže som ich rebríčky, kde sa tieto tituly objavili, adekvátne poposúval smerom hore. V prípade, že som film videl, ohodnotil som ho sám, ak nie a mal hodnotenie na "imdb", použil som to, v ostatných prípadoch ide o môj predbežný a optimistický odhad.

O tom, že naše zameranie je skutočne všestranné, svedčí fakt, že z plánovaných 41 premiér sa do rebríčka dostalo až 25 titulov viacerých žánrov. V TOP 10 sú všetky z americkej produkcie, hoci jeden je poriadne poznačený britskou kinematografiou. Tu je poradie najočakávanejších filmov, ktoré nás čakajú na jar 2003 podľa Kinemy:


NAQOYQATSI

Zisk:  20 bodov    
Hodnotenie:  67%  
Premiéra v SR:  20. marec 2003  
Distribútor:  SPI International
Žáner:  Dokument   
Dĺžka: 89 min.
Réžia:  Godfrey Reggio

Slogan: Život je vojna.

Za tento titul hlasoval len jeden z nás, no prvé miesto a 20 bodov mu stačilo na to, aby uzatváral najlepšiu desiatku. Americký režisér Godfrey Reggio, ktorého (a to myslím doslova) diela KOYAANISQATSI a POWAQQATSI poznáme aj z našich kín, nám tentoraz prináša tretiu časť voľnej trilógie, ktorá zachytáva na rozdiel od prvých dvoch filmov hlavne vplyv vojny na život človeka. Tento celovečerný dokument bez slov bude určite strhujúci (a navyše v súčasnosti ešte aktuálnejší) a iste sa máme na čo tešiť.

Hity jari 2003 Hity jari 2003 Hity jari 2003

DAREDEVIL

Zisk:  23 bodov    
Hodnotenie:  70%
Premiéra v SR: 3. apríl 2003   
Distribútor:  TATRAFILM
Žáner: Akčný/Komiks/Dráma  
Dĺžka: 103 min.
Réžia: Mark Steven Johnson
Hrajú: Ben Affleck, Jennifer Garnerová, Colin Farrell, Michael Clarke Duncan, Joe Pantoliano...

Slogany:  Je to človek, čo nepozná strach. / Pozbierajte odvahu.

Klasický komiksový príbeh o boji dobra so zlom rozpráva príbeh Matta Murdocka (Affleck), ktorý ako chlapec prišiel o zrak po zásahu nebezpečnou chemikáliou, ktorá mu však zároveň vylepšila ostatné 4 zmysly a navyše vníma zvuk akýmsi radarovým zmyslom. Keďže vyštudoval právo a je svedkom mnohých nespravodlivých súdnych rozhodnutí, vydáva sa každú noc do ulíc, aby nastolil spravodlivosť ako jej démonický ochranca DAREDEVIL (najvýstižnejší preklad by bol zrejme Nebojácny diabol). Pri tom spoznáva svoju lásku Elektru (Jennifer Garnerová známa zo seriálu Alias) a obaja musia spolu bojovať proti tieňom z minulosti, ktoré zosobňujú hlavne kráľ podsvetia Kingpin (Duncan) a jeho nájomný zabijak Bullseye (slangový americký výraz pre zásah do čierneho). Najlepšie na tomto podarenom filme (v rámci svojho žánru) sú skvelý rockový soundtrack (konečne niečo pre bielych belochov! t.j. žiadny f****** rap), krásna a šikovná Jenny Garnerová a talentovaný Ír Colin Farrell, ktorý bol trefa do čierneho ako predstaviteľ írskeho zabijaka Bullseyea. Tiež by som ocenil, že kladné postavy nie sú jednoznačne kladné a nie všetko je vo filme čiernobiele. Podarená rozprávka pre veľké deti s otvoreným koncom (viď malú scénku uprostred záverečných titulkov :)). Priaznivcom žánru vrelo odporúčam.


PAVÚK / SPIDER

Zisk:  26 bodov    
Hodnotenie:  71%
Premiéra v SR:  29. máj 2003   
Distribútor:  CONTINENTAL FILM
Žáner:  Dráma    
Dĺžka:  98 min.
Réžia:  David Cronenberg
Hrajú:  Ralph Fiennes, Miranda Richardsonová, Gabriel Byrne, Lynn Redgraveová...

Slogan: Horšie než prísť o rozum je len... opäť ho nájsť.

Pre mnohých (aj pre mňa) kultový kanadský režisér David Cronenberg, známy predovšetkým svojou hororovou tvorbou, nám konečne do kín prinesie príbeh Dennisa Clegga (Fiennes), ktorý trpí silnou formou schizofrénie a už vyše 20 rokov žije v londýnskom zariadení pre mentálne postihnutých. Jeho matka mu dala prezývku PAVÚK. Odrazu si však dlhoročný chovanec začne čoraz viac uvedomovať realitu... :)


KEN PARK

Zisk:  26 bodov    
Hodnotenie:  62%
Premiéra v SR:  29. máj 2003   
Distribútor:  Intersonic
Žáner:  Dráma    
Dĺžka:  96 min.
Réžia:  Larry Clark
Hrajú:  James Ransone, Tiffany Limosová, Adam Chubbuck, Amanda Plummerová...

Slogan: Kto si?

Tento vraj škandalózny film (uvidíme... :)) sa premietal v USA len vo vybraných kinách. Zaoberá sa príbehom partie teenagerov - skateboardistov a ich vzťahmi s rodičmi a medzi sebou. Celý ten reklamný humbug mi trochu pripomína propagáciu filmu KIDS, a bohviečo to teda nebolo. Mám obavy...

Hity jari 2003 Hity jari 2003 Hity jari 2003

JOHNNY ENGLISH

Zisk:  34 bodov    
Hodnotenie:  90%
Premiéra v SR:  17. apríl 2003  
Distribútor:  TATRAFILM
Žáner:  Komédia    
Dĺžka:  ?
Réžia:  Peter Howitt
Hrajú:  Rowan Atkinson, Natalia Imbruglia, John Malkovich...

Slogan:  Nevie, čo je to strach. Nevie, čo je to nebezpečenstvo. Nevie nič.

Konečne niečo veselé :)! Už pri čítaní hereckého obsadenia sa väčšina z vás iste pousmiala. Rowan A. sa vracia, tentoraz však nie ako MR. BEAN, ale ako JOHNNY ENGLISH, najtajnejší z tajných agentov Jej veličenstva. Áno, konečne uvidíme dlho očakávanú paródiu na príbehy agenta 007! Režisér Peter Howitt (autor SRDCOVEJ SEDMY) za pomoci amerického kapitálu nakrútil film, ktorý nás zrejme nenechá v kinosálach kľudných. "Anglickému Jankovi" bude v boji proti zloduchovi Malkovichovi pomáhať ako "English girl" austrálska spievajúca kráska Natalia Imbruglia (už teraz slintám :)), pre ktorú je to filmový debut. Všetko, čo som z filmu doteraz videl, sľubuje fantastickú zábavu.


8 MILE

Zisk:  39 bodov    
Hodnotenie:  69%
Premiéra v SR:  20. marec 2003  
Distribútor:  TATRAFILM
Žáner:  Dráma/Hudobný   
Dĺžka:  110 min.
Réžia:  Curtis Hanson
Hrajú:  Eminem, Kim Basingerová, Brittany Murphyová, Mekhi Phifer...

Slogan:  Nájdite svoj hlas.

Kritikmi aj divákmi oceňovaný režisér Curtis Hanson (L.A. - UTAJENÉ SKUTOČNOSTI) prichádza do našich kín s príbehom detroitského belocha Jimmyho "Rabbita" Smitha (dlho očakávaný herecký debut Eminema), ktorý sa snaží presadiť ako raper za 8. míľou, vo svete Afro-američanov. Inak, 8 MILE je dlhá detroitská ulica, ktorá oddeľuje belošské a černošské štvrte. Príbeh (voľne inšpirovaný Eminemovou minulosťou) si tiež všíma aj Jimmyho vzťah k jeho mame (Basingerová), k priateľke Alex (Murphyová) a k partii kamošov, ktorých reprezentuje predovšetkým Future (Phifer). Tento film veľmi ťažko vnímať priemerne. Viem si predstaviť, že bude mať svojich verných obdivovateľov aj zarytých odporcov. Rozhodne neodporúčam rasistom a tým, ktorým nesedí Eminem a rap :).


25. HODINA / 25th HOUR

Zisk:  54 bodov    
Hodnotenie:  77%
Premiéra v SR:  8. máj 2003   
Distribútor:  SATURN Entertainment
Žáner:  Dráma/Krimi    
Dĺžka:  135 min.
Réžia:  Spike Lee
Hrajú:  Edward Norton, Barry Pepper, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawsonová, Anna Paquinová, Brian Cox...

Slogan:  Dokážete zmeniť celý svoj život za jediný deň?

Najlepší černošský režisér (pre mnohých kultový) Spike Lee nakrútil realistický príbeh Montgomeryho Brogana (skvelý Edward Norton), ktorý má za drogové delikty o 24 hodín nastúpiť na výkon 7-ročného trestu. Snaží sa však vyrovnať sa s priateľmi, s rodinou a zmeniť svoj život za 24 hodín. Nebude mu však chýbať tá 25-ta...? Meno režiséra a vynikajúce herecké obsadenie sľubuje divácky zážitok. Tešíme sa :)!

Hity jari 2003 Hity jari 2003 Hity jari 2003

X-MEN 2

Zisk:  56 bodov    
Hodnotenie:  90%
Premiéra v SR:  1. máj 2003   
Distribútor:  TATRAFILM
Žáner:  Akčný/Komiks/Sci-fi/Dráma 
Dĺžka:  ?
Réžia:  Bryan Singer
Hrajú:  Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berryová, Famke Janssenová, Rebecca Romijn-Stamosová, Anna Paquinová...

Slogany: Nadišiel čas, aby sa odlišní spojili / Pripravte sa na návrat evolúcie/ Evolúcia pokračuje / Najprv bojovali o akceptáciu, teraz bojujú o prežitie/ Vojna sa začala.

Mutanti sú späť :)! Geniálny Bryan Singer (OBVYKLÍ PODOZRIVÍ) nakrútil pokračovanie svojho hitu X-MEN. Stretneme sa v ňom opäť s Profesorom X, Magnetom a ich známymi i novými zverencami. Ale niečo k deju. Mutanti musia čeliť neznámemu nepriateľovi, ktorým je zrejme mutant s mimoriadnymi schopnosťami. Ten svojím ničivým útokom vyvolá reakciu verejnosti, ktorá mutantov odsudzuje. V parlamente chcú isté kruhy opäť presadiť diskriminačný Zákon o povinnej registrácii mutantov. Jedným z jeho najhorlivejších zástancov je generál Stryker, ktorý kedysi viedol vojenské eperimenty na mutantoch (ktorých obeťou bol okrem iných Wolverine). Stryker si vytýči cieľ vyhladiť mutantov a zaútočí na školu Profesora X. Magneto utečie z väzenia a uzavrie s Profesorom podivné spojenectvo, aby prekazili plány zákerného Strykera. Wolverine sa medzitým vydá na sever, aby odhalil svoju minulosť. A to je len začiatok... Môže byť, nie:)? Z toho, čo som zatiaľ videl, usudzujem, že film bude oveľa akčnejší než zoznamovací prvý diel, plný dokonalých efektov, a nestratí pritom ani svoje posolstvo.


GANGY NEW YORKU / GANGS OF NEW YORK

Zisk:  91 bodov    
Hodnotenie:  73%
Premiéra v SR:  10. apríl 2003  
Distribútor:  Intersonic
Žáner:  Dráma    
Dĺžka:  166 min.
Réžia:  Martin Scorsese
Hrajú:  Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diazová, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, David Hemmings...

Slogan:  Amerika sa zrodila v uliciach.

Na strieborný stupienok sa s prehľadom vyšvihol multioscarový kandidát oscarového režiséra Martina Scorseseho, dráma GANGY NEW YORKU. V 60-tych rokoch 19. storočia prichádza do New Yorku mladý Amsterdam Vallon (DiCaprio). Mestu naoko vládnu skorumpovaní úradníci, avšak skutočný boj o nadvládu prebieha v uliciach medzi írskymi a talianskymi zločineckými gangami. Amsterdam spojí svoje sily s vreckárkou Jenny (Diazová), aby splnil svoj cieľ a pomstil sa vrahovi svojho otca zvanému Bill "Mäsiar" (Day-Lewis)... Kritici píšu o filme ako o jednom z najlepších filmov roka, čo potvrdzuje aj množstvo oscarových nominácií, no mňa skôr prekvapilo pomerne nízke hodnotenie obyčajných divákov na serveri Imdb. Film som ešte nevidel, no snáď to neskončí tak, ako pri predchádzajúcej Scorseseho dráme z New Yorku 19. storočia VEK NEVINNOSTI, ktorá bola výtvarne dokonalá, no dosť som sa pri tej dĺžke na filme nudil a pri neustálych záberoch plných stolov som aj kvalitne vyhladol.


MATRIX RELOADED

Zisk:  144 bodov    
Hodnotenie:  90%
Premiéra v SR:  22. máj 2003   
Distribútor:  CONTINENTAL FILM
Žáner:  Akčný/Sci-fi    
Dĺžka:  ?
Réžia:  Andy a Larry Wachowski
Hrajú:  Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Mossová, Hugo Weaving, Jada Pinkett Smithová, Monica Belluciová...

Slogan:  2003 - rok MATRIXU! :)

Víťaz je jednoznačný! Bratská režisérska dvojica pre nás pripravila pokračovanie svojho megahitu MATRIX. Film má byť vraj najväčším akčným filmom všetkých čias, avšak niektorí z nás vyslovili obavy, aby sa pritom nestratila myšlienka prvého dielu. Snáď nie, buďme optimisti :).  A čo majú pre nás Neo & Co. pripravené? Neo a jeho partia rebelov budú mať 72 hodín na to, aby 250 000 sônd nenašlo a nezničilo základňu rebelov - mesto Zion. Neo zároveň vo svojich snoch vidí temný osud, ktorý čaká Trinity, a musí nájsť spôsob, ako ju zachrániť... Rozhodne ide o jeden z najočakávanejších titulov roka a distribútor a kinári si už iste mädlia ruky. Inak na 13. novembra 2003 je zatiaľ plánovaná slovenská premiéra 3. dielu MATRIX REVOLUTIONS a pred filmom NEZVRATNÝ OSUD 2/FINAL DESTINATION 2 (premiéra 17. apríla) bude premietaný krátky film ANIMATRIX, kde sa dozviete niečo zo zákulisia MATRIXu.

Toľko naše najočakávanejšie tituly, trochu ma mrzí, že do prvej desiatky sa nedostal thriller s Al Pacinom a Colinom Farrellom FARMA/THE RECRUIT (12. miesto -17 bodov), či spomínaný NEZVRATNÝ OSUD 2 (11. - 18 b.) alebo očakávaný film režiséra TRAINSPOTTINGU a PLÁŽE s názvom O 28 DNÍ/28 DAYS LATER (16. - 12 b.), v ktorom Zem napadne neznámy vírus, a na ktorý sa osobne dosť teším. Ale to je len môj názor a do desiatky sa vojde maximálne 10 titulov. Rozhodne sa však máme na jar na čo tešiť, tak hurá do kina! Svoje si v ňom totiž nájdu priaznivci každého žánru.

Pre úplnosť ešte ďalšie poradie: 11. NEZVRATNÝ OSUD 2/FINAL DESTINATION 2 18 bodov, 12. FARMA/THE RECRUIT 17b., 13. INTACTO 17b., 14. OPITÍ LÁSKOU/PUNCH DRUNK LOVE 15b., 15. SLZY SLNKA/TEARS OF THE SUN 14b., 16. O 28 DNÍ/28 DAYS LATER 12b., 17. 9 KRÁĽOVIEN/NINE QUEENS  9b., 18. LOĎ DUCHOV/GHOST SHIP 6b., 19. OKO/THE EYE 5b., 20. DÁŽĎ/THE RAIN 4b., 21. FELIX A ROSE - DVAJA V OBLAKOCH/JET LEG, NEBO/HEAVEN a VTEDY V MIDLANDS/ONCE UPON A TIME... po 3b., 24. AKO PRÍSŤ O CHLAPA ZA 10 DNÍ/HOW TO LOOSE A GUY IN 10 DAYS 2b. a 25. ČERT VIE PREČO 1 bod.

A ešte prvé trojky jednotlivých pacientov:

Peter Konečný:  1. Matrix, 2. Gangy, 3. 25. hodina
Filip Zbojek:  1. Matrix, 2. Gangy, 3. Intacto
Juraj Okoličányi:  1. Gangy, 2. Matrix, 3. Ken Park
Jano Hušták:  1. Naqoyqatsi, 2. Ken Park, 3. Matrix
Matej Oravec:  1. Matrix, 2. 25. hodina, 3. Spider
Marek Vojtko:  1. Matrix, 2. X-Men, 3. 8 Mile
David Beňo:  1. Johnny English, 2. Matrix, 3. Gangy
Michal Korec:  1. Gangy, 2. Opití láskou, 3. 25. hodina
Moja maličkosť:  1. Matrix, 2. X-Men, 3. Johnny English

Howgh!


autor Forrest 25.3.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.