ZATRACENÍ

ZATRACENÍ

článok



Príbeh celovečerného filmu Zatratenie je inšpirovaný osudmi osôb zadržaných, odsúdených a uväznených v ázijských väzeniach za pokus pašovať heroín a ďalšie tvrdé drogy. Väčšina z nich svoju vinu popiera a tvrdí, že k prekročeniu zákona boli donútení, niektorí vraj, podľa svojich výpovedí, nevedeli čo viezli. Všetci ale boli za svoj čin potrestaní, na naše pomery neúmerne kruto, avšak podľa tamojších zvyklostí právom a vzhľadom k neustále pokračujúcim pokusom pašovať z Ázie drogy, celkom zaslúžene.

Film je výpoveďou o tom, aký krutý osud môže stihnúť každého, kto uvažuje o možnosti "ľahkého" zárobku prostredníctvom pašovania drog z Ázie. Príbeh našej hlavnej filmovej postavy je toho dôkazom.

Autor scenára a zároveň režisér natáčaného snímku Dan Svátek sa s jedným z českých väznených , Emilom Novotným, niekoľkokrát stretol a dodnes je s ním v kontakte, rovnako ako aj s ďalšími väzňami z Thajska, Austrálie či Spojených štátov.
 
Behom dvoch rokov vznikol za pomoci skúseného scenáristu a režiséra Vladimíra Drhy a pod dramaturgickým vedením Ondreja Šrámka z Českej televízie a Pavla Melounka z Whisconti scenár k celovečernému filmu. O závažnosti témy svedčí okrem iného aj to, že Zatratení je prvý film na tému drog, ktorý Thajské kráľovstvo oficiálne povolilo natáčať na svojom území. Oficiálnu podporu projektu deklarovala i Národná protidrogová centrála.

Zatracení Zatracení Zatracení


Stručný obsah filmu:

Príbeh začína na letisku, v Bandungu, abstraktnom meste kdesi v juhovýchodnej Ázii, kde je český turistický sprievodca Tomáš Egermaier svedkom zatknutia dvadsaťjedenročného mladíka Patrika Lovického. Až v Čechách sa dozvie, že bol zatknutý človek, ktorý sa pokúsil prepašovať z Bandungu štyri kilogramy heroínu. Egermaierovo prekvapenie je o to väčšie, keď na ruzynskom letisku objaví na bežiacom páse igelitovú tašku s piatimi videokazetami do kamery. Spolu s Egermaierom potom na videokazetách sledujeme príbeh Patrika Lovického, jeho priateľky Eleny a jej matky Michaely. Príbeh začína v Prahe, odkiaľ sa odvíja cez Amsterdam až do Bandungu, kam ich pozval Michaelin priateľ, nigerijský obchodník Mike. Časť deja sa odohráva i na ostrove Ke Pahui, kde začína podľa zúčastnených tá pravá dovolenka. Pre Patrika však na dlhú dobu posledná. Na videu sledujeme Patrikov osud, kedy je za podivuhodných okolností donútený k pašovaniu narkotík. Posledné zábery videozáznamu Patrika Lovického končia na letisku, kde prišlo k zmienenému zatknutiu. Paralelne s týmto videozáznamom prežívame príbeh Patrika Lovického v bandungskom väzení.

Tomáš Egermaier, dobrodruh a nadšenec pre všetko nevšedné, sa rozhodne, že na vlastnú päsť zistí, ako k tomu, že Lovický drogu pašoval, vlastne došlo. Za pomoci svojho ázijského priateľa Nunga, českej úradníčky Českých aerolínií pani Czernej, a v neposlednej rade konzulky Českého veľvyslanectva v Bandungu Chalupskej, sa pomaly dozvedá, čo viedlo k Patrikovmu zatknutiu. Posledné kúsky skladačky dodá sám Lovický, s ktorým sa Egermaier vo väzení stretne. Lovický
však nemá poňatia, kde sa nachádza jeho priateľka Elena a jej matka Michaela, ktorá má  s prípadom dosť do činenia. Tomáš Egermaier sa vracia do Čiech. Naďalejsledujeme osud Lovického v krutom väzení Bon - Wong - jeho strasti i samotnýboj o prežitie, ale i priateľstve k niektorým väzňom a k ľuďom "na druhej strane".Po nejakej dobe sa Egermaierovi ozve Elena, ktorá sa mu po prezretí videozáznamu snaží zaprieť niektoré skutočnosti. Celý príbeh, celý záznam natočený Patrikom Lovickým, má veľa nejasných miest. Možno to nebolo úplne tak, ako sa na prvý pohľad zdalo...

Tento film však nie je oslavou ľudí, ktorí pašujú drogy. Je naopak varovaním a dôrazným výkričníkom pre súčasnú mladú generáciu. Ide o príbeh mladých mužov, ktorí stratia súdnosť, svedomie, odvahu, a v konečnom dôsledku i svoju vlastnú slobodu.

Film rozpráva o tom, čo sa všetko môže stať súhrou nešťastných náhod, ktorým nie je včas zabránené. Niekedy sa proste človek, a najčastejšie mladý človek, vydá zlým smerom, bez toho, aby tušil ako to všetko dopadne. Ide o príbeh, ktorý môže prežiť ktokoľvek z nás vo svojej naivite a túžbe po dobrodružstve.

Nechceme rozhodne podporovať čokoľvek čo súvisí s drogami - ich pašovanie, distribúciu, užívanie alebo výrobu. Ale to z nášho príbehu iste vycítite.
Varovanie a odpustenie sú dva kľúčové momenty nášho filmového rozprávania.

Film, ktorého natáčania začalo v decembri 2000 v Thajsku, má kvalitné herecké obsadenie. Menujme aspoň jednu z najvýznamnejších nemeckých herečiek a režisériek českého pôvodu Danu Vávrovú ako Michaelu, alebo napríklad Michaelu Kuklovú v roli českej konzulky. Hlavné role sú obsadené mladými hercami: Janom Plouharom, Isabelou Bencovou a dnes už známym Janom Révaiom. Vo filme sa objaví i niekoľko, pre nás samozrejme neznámych, thajských hviezd. Z tých európskych menujme aspoň holandského herca Dennisa Rudgeho či Íra Johna Comera. Autor a producenti filmu stavajú skôr na  sile príbehu a výpovedi filmu ako takého. To vyjadruje i slogan snímku "...Môže sa to stať aj tebe".  

Zatracení Zatracení Zatracení


Tvorcovia:

Scenáristom, režisérom a koproducentom je mladý tvorca DAN SVÁTEK (1975), absolvent Vyššej odbornej školy filmovej v Zlíne. Je autorom dvoch stredometrážnych, jedného krátkometrážneho snímku a jednej poviedky celovečerného filmu. Zúčastnil sa tiež natáčania amerického filmu Briana De Palmy - Mission: Impossible ako praktikant réžie. Jeho filmy získali mnohé ocenenia na medzinárodných festivaloch u nás i v zahraničí., hlavne "Sovia rieka":
- Hlavná cena v kategórii hraných filmov na medzinárodnej súťaži Rychnovská osmička 1997
- Účasť na medzinárodnom filmovom festivale Zlín 1998 (mimo súťaž)
- Strieborná medaila na medzinárodnom festivale nekomerčnej kinematografie Brnenská šestnástka 
  1998                                      
- Zvláštna cena na festivale Off Cinema 1998 v Poznani
- Účasť na festivale Prague Indies 1998 (mimo súťaž)
- Účasť na festivale Free Cinema 1998 v Los Angeles
- Účasť na Febiofeste 1999 (mimo súťaž)
- Účasť na medzinárodnom festivale Fórum mladého filmu Bratislava 1999
    
Dan Svátek je autorom knihy "Cesta okolo sveta", v ktorej popisuje trinásťmesačnú expedíciu okolo sveta, ktorej sa sám zúčastnil, a ďalej autorom scenárov "Zrkadlo", "Sovia rieka", a scenára jednej z troch poviedok celovečerného filmu "Začiatok sveta", ktorú tiež režíroval. Premiéra filmu -
1. november 2000. Dan Svátek je tiež koproducentom filmu Zatratení.

Obrazovú stránku filmu zaisťuje TOMÁŠ SYSEL, veľmi vyhľadávaný kameraman mladej tvorčej generácie (Mária Procházková, Martin Krejčí a pod.), natočil ako hlavný kameraman množstvo reklamných spotov a hudobných videoklipov, doma i v zahraničí, vrátane USA - hlavne reklamy českých a medzinárodných finančných ústavov a poisťovní. Viedol druhú kameru na filme Zdeňka Trošky "Z pekla štěstí 2." V súčasnosti pripravuje (ako hlavný kameraman) česko-čínsku koprodukciu "Sudca Ti", pod režijným vedením Zheng Xiaolonga, ktorú produkuje Whisconti v spolupráci s pekingskou spoločnosťou BTAC.

Spolutvorcom scenára je VLADIMÍR DRHA, tvorca významných českých filmov - "Dnes prišiel nový chlapec", "Citlivé miesta", "Muky obraznosti" a najnovšie (v rovnakom producentskom zázemí ako Zatratení) "Počatie môjho mladšieho brata", s premiérou 27.1. 2000. Je tiež jedným z najprednejších českých dokumentaristov, ale i režisérom kultových televíznych filmov"Chladná zrána", "Radostné udalosti", "Reštaurácia", "Vykanie psovi" či "Nie som svoj pes".

Zatracení Zatracení Zatracení


ROZHOVOR:

DAN SVÁTEK

Film Zatratení je celovečerným autorským debutom režiséra Dana Svátka, ktorý je i autorom scenára. Kedy sa objavil prvý impulz spracovať tento príbeh a ako to bolo s inšpiráciou skutočnými udalosťami?
"V marci roku 1995 som sa dozvedel o prípade Emila Novotného, ktorý bol zatknutý v Thajsku za pokus o pašovanie drog. Dva roky na to sme robili cyklistickú expedíciu, pri ktorej sme sa dostali tiež do Thajska,  kde som sa vo väzení stretol s Emilom Novotným."

Už vtedy bolo vaše stretnutie cielené. Išiel ste za ním, pretože ste uvažoval o podobnom príbehu ako o námete svojho filmu?
"Áno. Scenár ale vznikal šesť rokov a obsahuje nielen príbeh Emila Novotného, ktorý bol na počiatku hlavnou líniou. Avšak potom sa na neho začali nabaľovať príbehy ďalších ľudí, ktorí sú v Thajsku zavretí. Mal som možnosť si dopisovať i s inými väzňami, takže všetky situácie a príbehy, ktoré sú v tom filme sú z deväťdesiatich percent pravdivé. Išlo len o to dať tie príbehy nejako dohromady, aby doprevádzali hlavnú líniu."

Do akej miery sa príbeh Patrika vo filme nakoniec odchýlil od pôvodného zámeru?
"Posledná verzia scenára je dosť vzdialená. My sme nemali od Emila Novotného povolenie natáčať jeho príbeh, takže sme to - nielen preto - nakoniec zasadili do fiktívneho štátu."

Táto téma sa čas od času v kinematografii objaví. Videl ste napríklad zahraničné snímky s podobnou témou?
"Videl som väčšinu filmov s touto tematikou - mám na mysli tie kvalitné filmy. I preto som sa na svoj film snažil ísť trochu z druhej strany, aby nepripomínal napríklad "Polnočný expres", čo je asi najznámejší film tohto druhu."

Ako vznikla spolupráca s Whisconti?
"Najprv som dal producentom scenár, ktorý sa nakoniec netočil a keď sa ma Pavel Melounek pýtal, čo robím ďalej, dal som mu tento text, jeho to zaujalo, stal sa i dramaturgom filmu."

Ako ste hľadal hlavného predstaviteľa?
"Prvou podmienkou bolo, že to nesmie byť známy herec. Naopak napríklad u Jana Révaia sme trochu kalkulovali s tým, že bude známy, to sa dalo čakať. Najhoršie ale bolo objavenie predstaviteľa Patrika. Až asi na tretí alebo štvrtý casting prišiel Jan Plouhar a hneď po tom, čo tam predviedol, som mal jasno."

Hľadal ste človeka s hereckou skúsenosťou alebo ste uvažoval i o naturčikovi?
"Musel to byť herec, pretože Patrik je veľká a dosť ťažká rola, je v nej plno premien, ten charakter sa rôzne vyvíja, takže to bola jednoznačne práca pre herca."

Známu herečku Danu Vávrovú ste zase - snáď po prvýkrát v jej živote - obsadil do zápornej role. Ako na to reagovala?
"Ja som sa s ňou poznal z filmu "Počatie môjho mladšieho brata" a tak som jej povedal, či by bola ochotná hrať ozajstnú mrchu. Hrozne sa tešila."

Dana Vávrová je tiež režisérka, nemala chuť vám do réžie hovoriť?
"Nie. Mal som z toho trošku obavy, ale vôbec ju to nenapadlo."

Ako prebiehalo natáčanie v Thajsku? Vy ste tam možno išli s inými predstavami.
"Je to pravda, že sme nemali dostatok povolení na všetky lokality v Thajsku a museli sme to riešiť až na mieste, čo natáčanie trochu zdržalo."

Ako reagovali miestne úrady na vaše natáčanie?
"Oni samozrejme poznali scenár dávno predtým, než sme začali pracovať. Tam existuje Kráľovská filmová komisia, ktorá schvaľuje všetky scenáre, čo sa v Thajsku točia. Pre nás to dokonca dopadlo veľmi dobre. Zatratení bol prvý zahraničný film o drogách, ktorý sa natáčal priamo v Thajsku."

Natáčanie ste rozdelili nielen teritoriálne, ale i technicky - časť sa točila na video...
"Ale nebolo to z dôvodu, že by sme nemali peniaze... Video tam presne plní svoj účel - hlavný hrdina si videokamerou  točí akýsi svoj denník a ako sa neskôr ukáže možno aj alibi..."

Ako ste vyberali predstaviteľa pre epizódne role väzňov a dozorcov?
"Dávali sme pozor na to, aby žiadny český herec nehral cudzinca. Boli to väčšinou Aziati a černosi, ktorí mali trochu skúsenosti s hraním. Len predstaviteľ dozorcu Krysy je naturčik, ale ohromný talent."

Hudba k filmu je debutom frontmana kapely Monkey Bussines Romana Holého. Prečo ste oslovili práve jeho?
"Poznal som Romanove veci a keď som hľadal hudobníka pre tento film, zistil som, že Roman má k tomu celkom blízko a že by mohlo fungovať spojenie hudby, ktorú Roman robí s tým akoby tradičným ázijským žánrom a povedzme ázijským popom. Mám z hudby radosť a je tam dokonca jeden veľký hit z ich novej platne."

Vy ste si v Thajsku prežil tiež jedno nepríjemné dobrodružstvo, keď ste strávil noc vo väzení. Aké je to byť väzňom v Thajsku?
"Bolo mi hrozne, pretože som spočiatku nevedel, za čo ma zavreli a zistil som to až druhý deň, keď ma púšťali. Bolo to za to, že som pred rokmi vyfotil Emila Novotného vo väzení. Oni nejakým spôsobom získali propagačné materiály k filmu, kde bola medzi výstrižkami z českých novín i zmienená fotka a oni si ma pohľadali."

Bál ste sa?
"Bál, pretože som myslel, že mi asi niekto niečo podstrčil do batožiny a skončím ako hrdina môjho filmu. To by bolo celkom pikantné. Ale nebol som jediný. Jedného z väzňov hrá Američan Curtis Matthew, ktorý bol v Bangkoku mesiac zavretý za držanie marihuany."

Nútil ste hercov niekedy k nejakej scéne a potom vám ich bolo ľúto?
"Boli tam fyzicky náročné scény. Napríklad zatknutie na letisku. Donútil som tých ľudí, aby išli na Jana Plouhara čo najtvrdšie a on mal potom po celom tele obrovské modriny. To mi ho bolo ľúto, ale snáď mi niekedy poďakuje. Jan Révai sa zase ako nefajčiar musel stotožniť s postavou, ktorá si zapaľuje jednu od druhej. Postava Tomáša je taký samotár a on tú samotu zaháňa cigaretou."





autor press kit 26.8.2002
  • Zatratenie (20.09.2002 15:32:47)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma
    Minutáż˝: 100 min
    Krajina: ČR
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.