ZA NEPRIATEĽSKOU LÍNIOU

ZA NEPRIATEĽSKOU LÍNIOU

článok



Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) je špičkový námorný letec, ktorý je frustrovaný tým, že ho krehká geopolitika vzdialila od toho, v čom sa najlepšie vyzná -od lietania na F/A -18 Superhornet bojových lietadlách. “Pozeráme sa, miesto toho, aby sme bojovali”, hovorí admirálovi Reigartovi(Gene Hackman), ktorý sa domnieva, že Burnett nevie, čo to znamená byť vojakom.

Behom rutinnej prieskumnej akcie Burnett vyfotografuje niečo, čo nemal nikto uvidieť a je zostrelený. Zajatý za nepriateľskou líniou, sa snaží Burnett prežiť neúnavné prenasledovanie bezohľadného príslušníka tajnej polície a uniknúť nepriateľským jednotkám. S ubiehajúcim časom urobí Reigart náhle rozhodnutie, porušiť zásady prísne chráneného sveta, v ktorom operuje, riskovať svoju kariéru a odštartovať  misiu na záchranu života jedného vojaka.

 „Za nepriateľskou líniou“ považoval producent John Davis za výzvu pre seba a pre svoj tím, vyrovnať sa s filmom , ktorý znamená viac než akciu a pyrotechniku. Jeho cieľom bolo natočiť nový druh vojnového filmu, ktorý skĺbi akciu, umelecké efekty, politiku a hlavne, srdce. „Chceli sme uviesť tento žáner v 21.storočí a vyrovnať sa so zložitosťami súčasných zbraní a zachytiť, ako účinkujú na mužov a ženy, ktoré slúžia svojej vlasti“.

Burnett je frustrovaný nedostatkom bojových úloh v dôsledku politickej situácie v Bosne (dej je situovaný do „dňa po zajtrajšku“). Rozhodne sa, že odíde. „Stratil vieru v svoje schopnosti a zmysel pre povinnosť“, hovorí výkonný producent Wyck Godfrey.

Burnettov prístup je príčinou konfliktu s dôstojníkom, admirálom Reigartom, ktorý je presvedčený, že Burnett nemá tušenie, čo to znamená slúžiť vlasti. „Reigart je tvrdý chlap zo starej školy, ktorý verí tomu, čo robí“, hovorí režisér John Moore. “Myslí si, že Burnett v skutočnosti nič nevie a Burnett považuje Reigarta za predstaviteľa starého myslenia“ dodáva Wyck Godfrey. „Vojna bola Reigartov život, a teraz stretne niekoho, kto už nevidí dôvod, aby jej obetoval život“.

Za nepriateľskou líniou Za nepriateľskou líniou Za nepriateľskou líniou

 

Zaujímavé je, že toto napätie neexistuje v predchádzajúcich podobách scenára, ktorý sa sústredil na dvoch pilotov, bojujúcich o prežitie potom, čo boli zostrelení za nepriateľskou líniou. Spoluscenárista Zak Penn navrhol rozdeliť film do dvoch paralelných príbehov- o záchrane a o prežití.  Penn načrtol  politický podtón o rôznom postupe v tejto oblasti. Predstaviteľ NATO(Admirál Piquet) bráni Reigartovi v pokuse o záchranu, lebo sa obáva, že bude narušený krehký mier.

Penn  vytvára postavu Chrisa Burnetta ako „priemerného“ navigátora, namiesto „top gun“ pilota.“To posúva túto postavu z polohy tradičného hollywoodskeho hrdinu“. Nie je to film o hrdinskom lietaní na tryskáčoch. Burnett je normálny muž, ktorého zajali za neuveriteľných okolností“, dodáva Penn.

Pri obsadení role Burnetta chcel Davis, ako hovorí, „použiť akčného hrdinu a obrátiť ho dolu hlavou“. Owen Wilson, ktorý sa najviac preslávil svojimi rolami vo filmoch  „Meet the Parents“, „Bottle Rocket“ a „The Royal Tenenbaums“, bol prekvapujúco obsadený do úlohy akčného hrdinu.

Wilsonove improvizačné schopnosti a samozrejmý zmysel pre humor úžasne zapôsobili na režiséra Johna Moora. „Owen je najlepší improvizátor, akého som kedy videl“, potvrdzuje. “Má jedinečnú schopnosť ujať sa myšlienky a obrátiť ju naruby, pričom  o niekoľko sekúnd sa zdá, akoby to skúšal niekoľko mesiacov.“

„Táto rola je pre mňa akoby do tretice,“ hovorí Owen. Hral som astronauta (v „Armagedone“) a kovboja (v “Shanghai Noon”) a teraz vo filme  “Za nepriateľskou líniou” letca. Ale najlákavejšia bola pre herca príležitosť pracovať s Gene Hackmanom. Ich herecká spolupráca pokračuje v komédii “The Royal Tenenbaums”.

Wilson žil určitú dobu medzi pilotmi, podstúpil vojenský výcvik na vojenskej námornej základni. “Táto skúsenosť bola nezabudnuteľná. “Obdivujem mužov, ktorí sa obetovali, aby slúžili vlasti”, hovorí Wilson.

Gene Hackman už poznal vojenský život. Hackmanove schopnosti bývalého námorného spojára ohromili filmárov a boli veľmi dôležité pri vojenských akciách. Vysielačka bola jediným spojením medzi Reigartom a Burnettom, ktorý bol potom zostrelený. Hackman tak isto ohromil filmárov autentickosťou, autoritou a rešpektom, ktoré roli vdýchol.

Ďalej vo filme hrajú Joaquim de Almeida ako Admirál Piquet, Olek Krupa v úlohe Lokara, srbského veliteľa vojenských parašutistov, ktorý vedie prenasledovanie Burnetta. David Keith ako Reigertova pravá ruka - hlavný veliteľ O´Malley, Gabriel Macht v roli Burnetovho priateľa pilota Stackhousa. A nakoniec Charles Malik Whitfield v úlohe Rodwaya, drsného námorného seržanta, ktorý sprevádza Reigerta na záchrannej misii.

Rovnako dôležité ako herecké obsadenie, bolo “obsadenie” režiséra. Ponuku Johna Davisa prijal John Moore, ako svoj filmový debut, keď predtým točil reklamy. “Z  2-3- minútových spotov sme usúdili, že John vidí veci inak, než väčšina filmárov”, hovorí Davis. “Má svoj vlastný živý štýl rozprávania. Kamera je akoby jeho predĺžená ruka.”John nám predstavuje cudzí svet, ktorý sme ešte nevideli”, dodáva Owen Wilson.

Nie náhodou Moore študoval Bosenský konflikt a vojenský hardware, vrátane lietadiel, helikoptér a zbraní. Moore použil pri nakrúcaní svoje znalosti a ohromil ich rozsahom aj technického poradcu Davida Kennedyho. “John bol posadnutý myšlienkou zachytiť vojenskú kultúru, správanie ľudí, námornícky život, hardware… John to dokázal”, poznamenáva Kennedy.

Burnett je prinútený katapultovať sa z lietadla nad nepriateľským územím - typ scény, ktorá sa odohrala v nespočetnom množstve filmov - vďaka Moorovmu vojenskému ponímaniu je doslova ukázaný každý základný princíp a mechanika katapultovania. Máte pocit, akoby ste boli priamo pri výbuchu. “Pri katapultovaní sa behom 1.2 sekundy odohrá stošesťdesiatštyri rôznych operácií”, vysvetľuje Moore.

Moore hovorí, že použil “každý trik, uvedený v knihe” - vrátane trikov so špeciálnou kamerou. “Neustále sme sa pýtali, ako urobiť scénu ešte obtiažnejšie. Každý trik a každá akčná scéna mala upútať oko a vyzerať hlavne úplne ináč ako “typický” hollywoodsky trik.”

Ďalším príkladom Mooreovej virtuóznej techniky je scéna na bosenskom naftovom poli, ktoré je zamínované. Vojak, prenasledujúci Burnetta, odštartuje mínu, potom nasleduje výbušný ničivý domino efekt.
Film bol z veľkej časti nakrúcaný v okolí Bratislavy, kde mal filmový štáb základňu. Filmové akčné sekvencie boli natáčané na osamelom mieste v oblasti Karpát.

Interiér materskej lietadlovej lode U.S.S. Carl Vinson zabral 3 štúdiá v Bratislave na Kolibe. Interiér bol taký komplikovaný,že všetci neustále blúdili, a preto bolo nutné vyrobiť mapy objektu.

Výtvarník Nathan Crowley hovorí, že preňho bolo obrovskou výzvou vyrobiť “strojovňu” materskej lode, vrátane množstva spínačov a číselníkov, plus radarov, ovládacích panelov, sedadiel a navigačných zariadení. Aby našiel potrebnú výbavu, cestoval do západného Írska, kde rozobral starý Boening 707  na súčiastky, ktoré potom jeho tím dal znovu dokopy a sprevádzkoval. Pre vonkajšie scény materskej lietadlovej lode  mali filmári vzácnu príležitosť filmovať dve súčasné lietadlové lode i s vojenskou spoluprácou. Zabezpečenie týchto lodí nebolo jednoduché: 6 mesiacov trvalo naplánovanie a pripravenie prezentácie, aby ich Ministerstvo obrany schválilo a vpustilo filmárov na palubu.

Malý filmový štáb bez hercov strávil 5 dní filmovaním pristávania lietadla, štartov a ďalších akcií. Moore strávil väčšinu týždňa na lodi. Potreboval byť na tej lietadlovej lodi, kde mu nad hlavou štartovali lietadlá a lietali nad ním. Chcel vytvoriť najlepšie zábery a vystavoval sa obrovskému nebezpečenstvu, aby ich získal.”Bolo to neuveriteľné šťastie, že som tam mohol pracovať, ale bolo to obtiažne, nepriateľské pracovné prostredie - horúco a hluk. “Bolo to, ako by ste boli v popolnici a niekto neustále do nej tĺkol baseballovou pálkou,” žartuje Moore. “Práca na filme “Za nepriateľskou líniou” nám umožnila vzájomne sa spoznať s pilotmi, mechanikmi a technikmi. Ich pomoc a nasadenie boli fenomenálne. Natočil som ten film pre nich”.

Za nepriateľskou líniou Za nepriateľskou líniou Za nepriateľskou líniou

O HERCOCH

OWEN WILSON (Burnett) hral vo filmoch „Zoolander“, „Meet the Parents“, „Shanghai Noon“, „Armagedon“, „Breakfest of Champions“, „The Hunting“ a ďalších. V súčasnosti nakrúca „I Spy“ spolu s Eddiem Murphym.
Wilson sa tiež podieľal na produkcii filmu nominovaného na Oscara „Lepšie už to nebude“.

GENE HACKMAN (Reigart) sa narodil v Riverside, California a vyrastal v Danville, Illinois, kde bol jeho otec tlačiarom. V 16-tich odišiel k námorníctvu a stal sa radistom. Po odchode z námornej služby sa venoval televízii a pracoval v miestnych televíznych staniciach. Nakoniec sa vrátil na Západné pobrežie a bol prijatý na Pasadena Playhouse. Tam Hackman absolvoval svoj divadelný debut so Zazu Pitts v „The Curious Miss Caraway“.

Po letnej sezóne sa presťahoval do New Yorku. Študoval s Georgom Morrisonom a začal dostávať malé role v televíznej a divadelnej produkcii. Jeho prvá významná rola na Broadway bola v komédii „Any Wednesday“.
Popri svojom rozsiahlom hereckom talente je Hackman autorom románu „Wake of the Perdido Star“ s Danielom Lenihanom. Hackman tiež maľuje, lieta, a jazdí automobilové preteky.

Za svoje filmové role obdržal dvoch Oscarov: Ako Najlepší herec za „Francúzsku spojku“ a Najlepšiu mužskú vedľajšiu  rolu za „Unforgiven“. Tiež bol nominovaný na Oscara za film „Bonnie and Clyde“, „I Never Sang For My Father“ a „Horiace Mississippi“. Pri výpočte jeho ocenení nesmieme zabudnúť na dve ocenenia Britskej Ceny Akadémie, dva Zlaté Glóbusy, dve ocenenia Štátnej Organizácie Majiteľov Kín, Trofej za Najlepšieho herca z canneského filmového festivalu a početnú zbierku ocenení od významných skupín filmových kritikov. Bol vyznamenaný oceneniami od British Film Institute, the San Francisco Film Festival a American Film Institute.

Svoj filmový debut uskutočnil v roku 1964 filmom „Lilith“ s Warenom Beattym. Hral vo viac než 70-tich filmoch, od komédií až k akčným filmom, od westernov k dráme napr. „ Rozhovor“, „Dobrodružstvo Poseidona“, „Reds“, „Strašiak“, „Another Woman“, „Under Suspicion“, „Nepriateľ štátu“ a mnoho ďalších. Účinkoval tiež v prvom a druhom „Supermanovi“. Jeho najnovší film je „Heist“ v réžii Davida Mameta a čoskoro bude hrať s Owenom Wilsonom vo filme „The Royal Tenenbaums“.

O TVORCOCH

JOHN MOORE (réžia) sa narodil a vyrastal v Írsku. V 10-tich rokoch začal fotografovať, čo sa stalo jeho celoživotným koníčkom. Bol spravodajským kameramanom, pracoval ako asistent kamery na celovečerných filmoch s takými slávnymi filmármi ako je Neil Jordan a Jim Sheridan.

Keď sa Moore začal venovať réžii reklám, jeho nevšedná práca , obohatená umeleckými zvláštnymi efektami, získala úspech po celom svete. Medzi jeho mimoriadne diela patrí reklama na Adidas, Guiness a predovšetkým SEGA. Film „Za nepriateľskou líniou“ je jeho filmový debut.

ZAK PENN (spoluscenárista) je profesionálny scenárista od doby, keď predal svoj prvý scenár “Posledný akčný hrdina” vo svojich 23 rokoch. Od tej doby pracoval na mnohých filmoch ako scenárista alebo konzultant námetu. “PCU”, “Muži v čiernom”, “The Mask of Zorro”, “Antz”, “Mighty Joe Young”, “Zamilovaný profesor II.”, “Charlie´s Angels”,”X-Men”.





autor press kit 7.3.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dráma
Minutáż˝: 93 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.