VEĽKÉ PROBLÉMY

VEĽKÉ PROBLÉMY

článok



O FILME:
Strhujúca crazy komédia, adaptácia humoristického románu Davida Barryho. Dvaja "čističi" mafie prichádzajú z New Jersey do Miami, aby zlikvidovali skorumpovaného biznismena Arthura Herka, ktorý niečím sklamal ich šéfa. Náhoda chce, aby sa zakrádali cez zadný dvor do jeho domu v tom istom čase, ako stredoškolák Matt Arnold. Ten má tiež isté likvidačné plány, a to odpraviť svoju spolužiačku Jenny - Herkovu dcéru. Samozrejme, ide len o súčasť obľúbenej hry na zabijakov, ktorá sa hrá na ich škole, a Matt má na vykonanie exekúcie obyčajnú vodnú pištoľku, no keďže sa náhodou ocitol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, dostáva sa do vážnych ťažkostí. Do toho sa ešte zamieša Mattov otec Eliot - skrachovaný rozvedený novinár, Herkova znudená manželka so sklonom k alkoholizmu, ktorá o Eliota prejavuje nevšedný záujem, potom dvaja popletení policajti, k tomu dvojica drsných agentov FBI, ruská mafia, navyše ešte aj tajomný kufrík a to všetko na pozadí tajného ilegálneho kšeftu s jadrovými hlavicami... a o dostatočný chaos je postarané - rovnako ako aj o salvy smiechu v kinosálach!

Veľké problémy Veľké problémy Veľké problémy

O PRODUKCII:
V roku 1998 si humorista Dave Barry uložil napísať svoj prvý román. Usúdil, že by nemuselo byť zlé, keby kniha mala nejaký dej, a tak sa inšpirval svojím synom Robom, ktorý bol vtedy aj so svojimi spolužiakmi úplne pohltený hrou na zabijakov. "V zásade ide o to, že určenú osobu musíte postriekať vodnou pištoľou, a to v noci, čo je dosť trafené, lebo tu v Miami je kopa ľudí, čo behajú so skutočnými pištoľami," spomína autor. "Tak som začal s tým, čo sa stane, keď decká prídu "zlikvidovať" svojho spolužiaka vodnými pištoľami a prídu do cesty profesionálnym vrahom, ktorí v tom čase prišli naozaj zabiť ich spolužiakovho otca."

Zo skromných začiatkov vznikajú veľké veci a Dave Barry sa rozbehol.
"Skvelé na Miami je to, že si nič nemusíte vymýšľať. Vôbec nemusíte mať predstavivosť a fantáziu. Stačí vám, keď si ráno prečítate noviny. Čítanie denníka Miami Herald mi v podstate poskytlo všetky dejové prvky mojej knihy."

Barry bol kedysi fejtonistom Miami Herald a tak nemal problém dostať sa aj k archívnym číslam.
"Napísalo sa to samé," tvrdí autor so smrteľne vážnym výrazom. "Vôbec som do toho nebol zasvätený. Len keď to bolo hotové, som sa dozvedel, že som napísal nejakú knihu. A nielen to. Samé sa to napísalo, samé sa to predalo do Hollywoodu a ja som si to prvýkrát prečítal v tom hoteli v Beverly Hills a zistil som, že som autorom toho dielka."

Pre producenta Toma Jacobsona bola Barryho kniha rovnakým zjavením, ako pre jej autora. Hneď ako si ju v roku 1999 prečítal, bolo mu jasné, že toto musí byť jeho ďalší film. "Tá kniha má v sebe veľmi zvláštny humor, ktorý ma absolútne oslovil," hovorí dnes. Práve sa zapodieval hľadaním námetu pre nový film s režisérom Barrym Sonnenfeldom a uvedomil si, že Big Trouble je presne to pravé.

Nezávisle na tom, Sonnenfeld tiež hľadal predlohu pre svoj nový projekt pre Touchstone Pictures a tiež naďabil na Barryho román. Čítal ho spolu so svojou ženou.

"Smiali sme sa nahlas," spomína režisér. "Jednoducho zbožňujeme ten spôsob humoru, možno trochu krutého a čierneho, ale úžasného. Mám rád absurdný humor, a Dave Barry autor, ktorý mi presne sadol. Poznal som jeho fejtóny v Miami Herald, ktoré boli vždy vtipné a brilantné, a už po prvých stranách jeho knihy som vedel, že toto je môj autor."
A čo sa týka človeka, ktorý to celé odštartoval, samotného autora knihy Davida Barryho, ten tvrdí: "Pôvodne som bol žurnalistom, no potom som zistil, že je oveľa príjemnejšie sedieť doma v negližé a písať knihy. To je to, čo teraz s radosťou robím."

Veľké problémy Veľké problémy Veľké problémy

O ÚČINKUJÚCICH:
TIM ALLEN (Eliot Arnold) - vlastným menom Timothy Allen Dick, sa narodil v Denveri, štát Colorado, no čoskoro sa jeho rodina sťahovala do Michiganu, na predmestie Detroitu. V roku 1975 absolvoval Western Michigan University v obore televíznej produkcie. Obdobie 1978-1980 strávil vo väzení za drogový delikt. Po prepustení prijal na radu priateľov angažmán ako komik-zabávač v detroitskom klube Comedy Castle. Onedlho dostal možnosť svoj talent presadiť aj v televízii, čoho výsledkom boli jeho sólové programy ako napríklad Tim Allen: Muži sú svine (1991). V roku 1991 sa stal hviezdou vlastného televízneho seriálu Domáce zlepšováky (Home Improvement). Popri tom účinkoval vo filmoch The Santa Clause a Galaxy Quest a tiež poskytol svoj hlas Buzzovi Lightyearovi vo filme Boj hračiek (Toy Story) a v jeho pokračovaní. Allen je aj úspešný autor kníh: jeho debut Nepribližujte sa k naháčovi (Don't Stand Too Close to a Naked Man) z roku 1994 sa dostal na rebríček bestsellerov, rovnako ako druhá knha z roku 1996, Nie som tu naozaj (I'm Not Really Here).

ZOOEY DESCHANEL (Jenny Herk)  - narodila sa v Los Angeles v rodine a herečky Mary Jo a režiséra Caleba Deschanelovcov. Svoje krstné meno dostala po hlavnom hrdinovi ich obľúbenej knihy, Salingerovho románu Franny a Zooey. Vyštudovala Crossroads School for Arts and Sciences v meste Santa Monica. Je len na začiatku svojej kariéry, a tak jej filmografia nie je veľmi bohatá. Debutovala vo filme Lawrenca Kasdana Mumford a hrala jednu z hlavných úloh v nezávislom filme Manic, uvedenom v roku 2001 na známom filmovom festivale Sundance.

OMAR EPPS (Seitz) - rodom z Brooklynu v New Yorku a vo veku desať rokov napísal svoj prvý scenár. Neskôr študoval na newyorskej umeleckej škole Fiorello H LaGuardia High School a s bratom založil rapové duo Wolfpak.  Hral v nezávislých filmoch ako Perfume a Absolute Zero. Medzi jeho ďalšie úlohy patria filmy ako Brother, Dracula 2000, Love & Basketball (za túto úlohu ho okrem iného nominovali na MTV Movie Award), In Too Deep, The Wood, The Mod Squad, Breakfast of Champions, Vreskot 2 (Scream 2), Higher Learning, Major League 2 či Juice. Podľa rozhovoru, ktorý poskytol v roku 1999 novinám Newsday, je jeho cieľom je stať sa prvým prezidentom USA afro-amerického pôvodu. "Ak to dokázal Reagan, dokážem to aj ja."

DENNIS FARINA (Henry) - pochádza z Chicaga, kde pôsobil ako policajt. Zažiaril ako Ray "Bones" Barboni v Sonnenfeldovom filme Get Shorty. Táto úloha mu v roku 1996 vyniesla ocenenie American Comedy Award v kategórii Najzábavnejší predstaviteľ vedľajšej úlohy. Taktiež hral vo filmoch Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan), Out of Sight, Snatch, That Old Feeling, Another Stakeout, Manhunter, Sidewalks of New York a The Promise. Dennis Farina je aj úspešným televíznym hercom.

RENE RUSSO (Anna Herk) - narodila sa v Burbanku, štát Kalifornia. Strednú školu navštevovala spolu s neskorším režisérom Ronom Howardom. Keď ju v šestnástich rokoch objavili na koncerte Rolling Stones a stala sa top-modelkou, málokto by bol povedal, že v detstve musela kvôli krivej chrbtici nosiť štyri roky korzet. Ako herečka debutovala v televízii, neskôr sa presadila v Hollywoode. Do jej filmografie patria okrem iného také hity ako Freejack, Smrtonosná zbraň 3 (Lethal Weapon 3), S nasadením života (In The Line Of Fire), Get Shorty, Aféra Thomasa Crowna (The Thomas Crown Affair) či Showtime. Rene Russo je vydatá za scenáristu Dana Gilroya (zoznámili sa počas nakrúcania filmu Freejack), s ktorým má dcéru Rose.

TOM SIZEMORE (Snake) - tento populárny predstaviteľ drsných chlapíkov je rodákom z Detroitu a odmalička filmovým fanúšikom. Študoval na Wayne State University a magisterský titul získal na University of Temple v roku 1986. Ppresťahoval sa do New Yorku, prebíjal sa, ako vedel, obsluhoval v reštauráciách, hrával drobné úlohy. Jeho chvíľa nadišla v roku 1989, keď mu Oliver Stone ponúkol vedľajšiu úlohu vo filme Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July). Zakrátko nasledovali väčšie úlohy vo filmoch Guilty by Suspicion, Pravdivá romanca (True Romance) a Striking Distance. V roku 1994 sa majstrovsky zhostil úlohy Bata Mastersona vo filme Kevina Costnera Wyatt Earp a tiež úlohy detektíva Jacka Scagnettiho v Obyčajných zabijakoch (Natural Born Killers) Olivera Stonea.  Nasledovali filmy ako Devil in a Blue Dress, Zvláštne dni (Strange Days), Heat a napokon hlavná úloha vo filme Petera Hyamsa Relic. Keď dostal ponuku zahrať si vo vojnovom filme zároveň od Terenca Malicka (Tenká červená čiara) a Stevena Spielberga (Zachráňte vojaka Ryana), vybral si druhý film a nezabudnuteľným spôsobom stelesnil seržanta Horvatha. To mu prinieslo podobne orientované úlohy drsných vojakov vo filmoch Pearl Harbor i Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down) a dnes sa o ňom hovorí ako jednom z budúcich najväčších hercov Hollywoodu.

Veľké problémy Veľké problémy Veľké problémy

O TVORCOCH:
BARRY SONNENFELD (réžia a produkcia) - sa narodil a vyrástol v New Yorku. Svoju profesionálnu kariéru vo filme začal hneď po absolvovaní filmovej fakulty na New York University v žánri erotického filmu. Neskôr ako kameraman spolupracoval s bratmi Coenovcami na filme Blood Simple, Raising Arizona a Millerova križovatka (Miller's Crossing). Taktiež stál za kamerou v takých filmoch ako Vyhoď mamu z vlaku (Throw Momma from the Train), Veľký (Big), Keď Harry stretol Sally (When Harry Met Sally) a Misery nechce zomrieť (Misery). Jeho režisérskym debutom bola komédia Addamsova rodina (The Addams Family) z roku 1991. Už tu preukázal nevšedný zmysel pre čierny humor, ktorým boli obohatené aj jeho ďalšie filmy, ako napríklad Addams Family Values, Get Shorty, Divoký, divoký Západ (Wild Wild West) či Muži v čiernom (Men In Black) a jeho pokračovanie Muži v čiernom 2 (MiB 2).

DAVE BARRY (literárna predloha) - píše humorné fejtóny do Miami Herald a ďalších vyše 500 denníkov  v USA a vo svete. V roku 1988 získal za svoje články "novinárskeho Oscara", prestížnu Pulitzerovu cenu. Veľa ľudí dodnes nechápe, ako sa to mohlo stať. Barry napísal 23 kníh a je hrdý na to, že prakticky žiadna z nich neobsahuje jedinú užitočnú informáciu. Dve z nich sa stali predlohou pre úspešný sitcom Dave's World. Vo svojom voľnom čase hrá Barry na sólovú gitaru v spisovateľskej rockovej skupine The Rock Bottom Remainders, ktorej členom je, okrem iného, aj Stephen King. Podľa vlastného vyjadrenia nie sú hudobne veľmi zruční, ale o to hlučnejší. Popri tom sa Barry pripravuje na svoju kandidatúru na prezidenta Spojených štátov vo voľbách 2004. Ak bude zvolený, jehou hlavnou témou bude uzákonenie trestu smrti pre osobu, zodpovednú za zavedenie tzv. úsporných splachovačov v USA. Žije v Miami na Floride, so ženou, dcérou a synom. Ani jeden z nich ho nepovažuje za zábavného človeka. 

JAMES NEWTON HOWARD (hudba) - hudbe sa venuje od veku 4 rokov. Vyštudoval hru na klavír na Santa Barbara Music Academy of the West a na USC School of Music. Orchestráciu sa učil u legendárneho aranžéra Martyho Paicha. Hral na klávesy v skupine Eltona Johna, spolupracoval s Barbrou Streisand, Dianou Ross, Rodom Stewartom and Bobom Segerom. Zložil hudbu k vyše 65 filmom. Je držiteľom nominácií na Oscara za hudbu k filmom Pán prílivu (Prince of Tides), Utečenec (The Fugitive) a Tú svadbu treba zrušiť! (My Best Friend's Wedding). Jeho hudbu sme mohli počuť vo filmoch Voľný pád (Falling Down), Pretty Woman, Grand Canyon, Moja prvá láska a (My Girl), Konkurenti (Glengarry Glenn Ross), Zomrieť mladý (Dying Young), Dave, Hráči so smrťou (Flatliners), Šiesty zmysel (The Sixth Sense), Atlantis (Atlantis: The Lost Empire) a v množstve ďalších.





autor press kit 18.6.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Komédia
Minutáż˝: 84 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.