STUART LITTLE 2

STUART LITTLE 2

článok



Od doby spred dvoch rokov sa v myšiakovej rodine všeličo zmenilo. Stuart spokojne žije novým štýlom života - jazdí do školy vlastným autom, naučil sa lepiť modely lietadiel a je pyšný na to, že sa dostal do futbalového tímu. Ešte túži po naozaj blízkom priateľovi, s ktorým by si rozumel viac, než so všetkými ostatnými... A jedného dňa stretne vtáčiu slečnu Margalo, ktorú prenasleduje obávaný zločinec Sokol. Stuart jej ponúkne útočisko v rodine Littleových. Margalo však záhadne zmizne a Stuart sa rozhodne, že ju musí vystopovať, hoci až do hniezda strašného Sokola. Vydáva sa teda spolu s kocúrom Snehuľkom na vzrušujúcu a strašidelnú cestu na jej záchranu.

Stuart Little 2 Stuart Little 2 Stuart Little 2

 

O FILME:
Producenti Douglas Wick a Lucy Fisherová chceli urobiť humorný a láskavý film a  Myšiak Stuart Little 2 je presne takým príbehom. Prvý diel sa stal hitom, získal nomináciu na Oscara za vizuálne efekty - úlohou tvorcov bolo oživiť jeho mágiu a vniesť  do príbehu nový svieži pohľad. Stuart sa teraz skamaráti s vtáčicou Margalo, ktorá je tiež postavou z knihy E. B. Whitea Stuart Little. Rodina Littleových sa viac kontaktuje s vonkajším svetom - tvorcovia sa snažili ukázať, ako rodičia musia nájsť rovnováhu medzi ochraňovaním svojich detí a učením ich samostatnosti. A aké problémy vyplývajú z toho, keď sa navzájom nezhodnú.

Režisér Rob Minkoff  hovorí: "Keď chcú deti vyrásť, musia sa naučiť byť samostatné - a to je poučenie, ktoré si malí diváci odnášajú z príbehu Myšiaka Stuarta... A ešte: niekto môže byť maličký, a pritom hrdina - ste len taký veľký, ako sa cítite."

Herec Hugh Laurie, ktorý hrá pána Littlea, o vývoji postavy Stuarta hovorí: "Je teraz o niekoľko rokov starší a múdrejší. Ocitol sa na hranici puberty, so všetkými problémami, ktoré prináša: priateľstvo, prvá láska, strata lásky atď. Prichádza do veku, kedy chce objavovať a prežívať dobrodružstvá. Margalo má slobodného ducha - rozprestrie krídla a odletí, žije svoj vlastný život. Toto na Stuarta veľmi zapôsobí."

Hlasom Margalo je Melanie Griffithová, ktorá niečo podobné robila po prvýkrát. "Je to naozaj odlišný spôsob hrania. Musíte fyzicky byť za tým, čo hovoríte, pretože tentoraz vaša tvár nič neodráža. Charakter musíte vytvárať prácou s hlasom, s intonáciou, rozsahom."
"Ľudí zaujíma, aký je rozdiel medzi režírovaním hercov a animovaných postáv"
hovorí režisér, "a pravda je, že príliš veľký nie. Vždy máte do činenia s umelcom, niekým, kto má postave dodať hĺbku a presvedčivosť. V prípade Myšiaka Stuarta 2 sú to animátori - ľudia, ktorí sa stávajú postavami; ktorí im musia porozumieť, aby ich mohli vytvoriť."

Prvým krokom animátorov bolo dôkladné štúdium videopások Michaela J. Foxa, ktorý čítal úlohu Stuarta. Jeho gestá a výraz tváre sa potom snažili vteliť do počítača. Mimoriadne ťažkou úlohou boli chĺpky - len na hlave ich myš má pol milióna - a ich pohyb, ktorý sa mení s každým výrazom tváre. To isté platí o pierkach vtáčika Margalo a Sokola. Tvorcovia z pások študovali chovanie vtákov, aby zachytili aj najmenší detail v reakciách na rôzne situácie. Tak dostala Margalo ženský výraz a Sokol zlovestný pohľad. Potom už sa oživená postavička môže vložiť do nakrútených scén, kde spoluúčinkuje so živými hercami alebo s jednou z piatich trénovaných mačiek, ktoré sa striedali v úlohe Snehuľka. "Realistickosť, akú sa nám podarilo dosiahnuť v stvárnení Margalo, Sokola, a najmä Stuarta, je doteraz nevídaná. Myslím, že diváci budú príjemne prekvapení", hovorí vedúci animátor Tony Bancroft. K novinkám v technickom vybavení štábu patrí spider-cam, ktorý umožnil vytvoriť realistickú perspektívu vysoko letiaceho Sokola aj Stuarta na jeho bicyklovom lietadielku.

Stuart Little 2 Stuart Little 2 Stuart Little 2

O TVORCOCH:

Bob Minkoff (réžia)
Jeho kariéra začala u Disneyho, kde pracoval na námete, postavách a animácii dnes už klasických filmov Malá morská panna a Kráska a zviera.  Režíroval Levieho kráľa, ktorý zarobil najviac zo všetkých animovaných disneyoviek. Pre Columbiu potom nakrútil film spájajúci computerový obraz so živými hercami - Myšiak Stuart Little 1, ktorý tiež dosiahol obrovské úspechy.

Bruce Joel Rubin (scenár)
V roku 1991 získal Oscara za najlepší pôvodný scenár filmu Duch. Pracoval na filmoch Deep Impact, To je môj život (My Life), Deceived, Jakubov rebrík, Deadly Friend, Brainstorm.

Douglas Wick (námet, produkcia), Lucy Fisherová (produkcia)
D. Wick študoval na Yale, pri filme začínal ako "dievča pre všetko" režiséra Alana J. Pakulu. Ako spoluproducent pracoval na filmoch Starting Over, Podnikavé dievča, Vlk, The Craft, Hush. Jeho produkčná spoločnosť Red Wagon Entertainment za posledné roky pripravila také hity ako Myšiak Stuart Little, Gladiátor, Narušenie, Neviditeľný a Spy Game. Jeho partnerkou pri vedení spoločnosti je manželka Lucy Fisherová. Magazín Fortune ju vyhlásil za jednu z päťdesiatich najmocnejších žien v americkom biznise a magazín Mirabelle za jednu z dvadsiatichpiatich najbystrejších žien v Amerike. Predtým, než sa pripojila k Red Wagon Entertainment, pracovala u Warner Bros a neskôr ako viceprezidentka Columbia Tri-Star Motion Picture Group v Sony Pictures. Podieľala sa na filmoch Outsideri, Purpurová farba, Utečenec, Twister, Gremlins, Malcolm X, Madisonské mosty, Muži v čiernom, Svadba môjho najlepšieho priateľa, Air Force One, Jerry Maguire, Zorro, Tak dobre, ako sa len dá.

E. B. White (autor knižnej predlohy)
Autor, ktorého knihy a eseje sa čítajú na celom svete. Narodil sa v roku 1899 a v roku 1921 graduoval z Cornellovej univerzity. Pracoval ako reportér a copywriter. V roku 1926 sa zamestnal v New York Times, kde sa venoval najmä esejám. Písal aj pre Harper´s magazín - v roku 1942 vydali súbor jeho esejí "One Man´s Meat", ktorý sa predáva dodnes. Napísal tri knižky pre deti: Stuart Little (1945), Charlotte´s Web (1952) a Trumpet of the Swan (1970). Zomrel v októbri 1985.

Steven Poster, ASC (kamera)
Svoju kameramanskú kariéru začal vo veku 21 rokov v Chicagu nakrúcaním reklám. Pracoval na Madonninom videu "The Prayer", na viacerých TV seráloch, podieľal sa na filmoch Blízke stretnutia tretieho druhu a Blade Runner. V roku 1974 bol v Cannes jeho film Another Saturday Night nominovaný na Zlatú palmu za najlepší krátky film. Filmy: Someone to Watch Over Me, Rocky V., Life Stinks, Next of Kin, The Boy Who Could Fly, Donnie Darko a i.

Alan Silvestri (hudba)
Komponoval hudbu pre všetky filmy Roberta Zemeckisa - za Forresta Gumpa dostal nomináciu na Oscara a na Zlatý Glóbus. Pracuje aj pre televíziu. Filmy:  Návrat do budúcnosti I, II., III.,  Kto obvinil králika Rogera, Krásna mimozemšťanka, Priepasť, Richie Rich, Sudca Dredd, Dlhý bozk na dobrú noc, Myšiak Stuart Little, Lilo&Stitch a i.

Stuart Little 2 Stuart Little 2 Stuart Little 2

O HERCOCH:

Michal J. Fox - hlas Stuarta
Debutoval v situačnej komédii Leo and Me - ako pätnásťročný hral postavu desaťročného chlapca. Stal sa hviezdou TV seriálov (bol viackrát nominovaný na cenu Emmy a Zlatý Glóbus, niekoľkokrát obe ceny získal), objavoval sa aj na javisku. Podarilo sa mu získať popularitu aj na veľkom plátne, najmä vďaka úlohe Martyho Mc Flya v trilógii Návrat do budúcnosti (nominácia na Zlatý Glóbus). Filmy: Americký prezident, Doc Hollywood, Tajomstvo môjho úspechu, Life With Mikey, For Love or Money, Mars útočí.

Hugh Laurie - pán Little
Pochádza z Británie, študoval v Etone a Cambridge. Hral v niekoľkých britských televíznych komédiách. Filmy: Petrovi priatelia, Rozum a cit, 101 dalmatíncov, Spice World, Sesternica Betty, Myšiak Stuart Little a i. Nedávno vydal román "The Gun Seller" a napísal podľa neho scenár pre film, ktorý sa bude realizovať v produkčnej spoločnosti Johna Malkovicha.

Geena Davisová - pani Littleová
Od detstva chcela byť herečkou. Vo veku 23 rokov získala angažmá ako modelka pre katalóg Victoria´s Secret, kde si ju všimol Sydney Pollack a obsadil ju do filmu Tootsie. V roku 1998 získala Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe vo filme Náhodný turista. Za úlohu vo filme Thelma a Louisa získala nominácie na Oscara aj Zlatý Glóbus. Nomináciu na Zlatý Glóbus dostala aj za filmy Speechless a A League of Their Own. V roku 1999 sa dostala do olympijského tímu lukostrelcov. Má IQ 140, je členkou MENSA. Filmy: Mucha, Beetlejuice, Hrdinom proti svojej vôli, Ostrov hrdlorezov, Dlhý bozk na dobrú noc, Stuart Little a i. V poslednom čase vystupovala vo vlastnej show na ABC.

Melanie Griffithová - hlas Margalo
Hviezdou sa stala po tom, čo za úlohu v hite  Mikea Nicholsa Podnikavé dievča (1988) získala Oscarovú nomináciu a Zlatý Glóbus. Nominácie na Glóbus a na Emmy neskôr dostala aj za filmy Crazy in Alabama, Another Day in Paradise a Celebrity. Filmy: Roar, Something Wild, Milagro Beanfield War, Stormy Monday, Pacific Heights, Ohňostroj márností, Shining Through, Born Yesterday, Lolita a i.

Nathan Lane - hlas Snehuľka
Divadelný, filmový a televízny herec. Jeho komediálny talent veľmi napomohol úspechu filmu Vtáčia klietka (nominácia na Zlatý Glóbus).  Filmy: Addamsova rodina 2, Leví kráľ, Myšiak Stuart Little, Márna lásky snaha, Trixie a i.

Jonathan Lipnicki - George Little
Vo veku päť rokov nakrútil svoj prvý film - Jerry Maguire režiséra Camerona Crowa. Za postavu Raya Boyda získal ocenenie Asociácie filmových kritikov "Najlepší detský herecký výkon roku 1996". Pravidelne sa objavoval v Show Jeffa Foxworthyho, hral v seriáli CBS Meego. Hrá v nových filmoch The Little Vampire a Like Mike.

James Woods - hlas Sokola
Divadelný, filmový a televízny herec. Študoval politológiu na MIT, ale pred promóciou sa odišiel venovať hereckej kariére. Za účinkovanie v TV seriáloch bol viackrát nominovaný a získal cenu Emmy, takisto Zlatý Glóbus. Preslávil sa najmä zápornými úlohami. Prvú nomináciu na Oscara získal v roku 1987 za film Olivera Stonea Salvador. V roku 1998 dostal svoju hviezdu na Chodníku slávy na Hollywood Boulevard. Filmy:The Onion Field (nominácia na Zlatý Glóbus za najlepšieho herca v dráme 1980), Videodrom, Once Upon a Time in America, Citizen Cohn, Kasíno, Nixon, Ghosts of Mississippi (nominácia na Oscara za najlepšiu vedľajšiu mužskú hereckú úlohu 1997), Kontakt, General´s Daughter, Scary Movie 2, John Q a i.

V SLOVENSKOM ZNENÍ:
Miroslav Noga / Myšiak Stuart
Katarína Šulajová / Margalo
Peter Rúfus / Sokol
Ján Króner / Snehuľko
Štefan Skrúcaný / Monty


 


 



autor press kit 28.8.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Komédia/Rodinný
Minutáż˝: 78 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.