OPITÍ LÁSKOU

OPITÍ LÁSKOU

článok



Majiteľ malého podniku Barry Egan (Adam Sandler) je bratom siedmich sestier, vďaka ktorým zostal osamelý a neschopný nadviazať citový vzťah. Keď do jeho života vstúpi harmónium a tajomná žena (Emily Watsonová), jeho romantická cesta sa začína...

O FILME

Hlavným podnetom na vznik filmu Opití láskou sa pred dvoma rokmi stal článok v časopise Time o Davidovi Phillipsovi. Tento stavebný inžinier narazil na propagačnú kampaň, v rámci ktorej bolo možné získať kupóny na zľavu pri leteckej doprave. Phillipsovi, ktorého teraz celý letecký priemysel pozná pod prezývkou Pudding Guy, sa zakúpením 12150 pohárov pudingu Healthy Choice za necelých 3000 dolárov podarilo nazbierať 1,25 milonov míl bezplatnej leteckej dopravy.

Režiséra a scenáristu Paula Thomasa Andersona tento príbeh zaujal natoľko, že si dohodol schôdzku s jeho hlavným aktérom Phillipsom. Po inšpiratívnom stretnutí zakúpil práva na Phillipsov príbeh a na jeho základe začal vytvárať koncept romantickej komédie. "Myslím si, že po filme Magnólia, ktorý bol veľkolepý, temný a náročný, chcel Paul nakrútiť niečo kľudnejšie, povznášajúce a sladké," hovorí producentka JoAnne Sellarová, ktorá s Andersonom spolupracovala na posledných troch filmoch. 

Opití láskou Opití láskou Opití láskou

Už v tom období mal Anderson predstavu o tom, kto by mal vo filme stvárniť Barryho Egana - postavu, ktorá bola inšpirovaná Phillipsom. "Paul ku mne raz prišiel a povedal: ‚túto rolu píšem pre Adama Sandlera. Dlhý čas bol jeho fanúšikom a chcel vytvoriť postavu, ktorá by Sandlerovi bola šitá na mieru." Rovnakým spôsobom vznikla i postava Leny, ktorú si Anderson už od začiatku predstavoval v podaní britskej herečky Emily Watsonovej.

"Paul si so mnou dohodol schôdzku a povedal mi, že píše nejakú rolu pre Adama Sandlera. Potom sa ma spýtal, aké mám plány do budúcnosti a ja som mu povedala, že už vo filmoch nechcem len plakať alebo umierať. Bol to skvelý večer, len tak sme sa rozprávali... vtedy som samozrejme ešte nevedela, že ma plánuje obsadiť do filmu," hovorí Emily Watsonová, ktorá bola po sérii dramatických rolí potešená možnosťou hrať vo filme s menej závažnou tematikou.

"Už som si zvykla, že moje postavy buď trpia nevyliečiteľnou chorobou, alebo sú obdarené výnimočným talentom, skrátka sú zvláštne. Do podobných rolí sa musím skutočne vžiť a pracovať na nich. Paul ale chcel, aby bol tento film pre mňa niečím úplne novým. ‚Ak budeš mať pocit, že na tomto filme pracuješ  podobným spôsobom, ako si už pracovala na niektorom predchádzajúcom, snaž sa toho štýlu čo najskôr zbaviť´, povedal mi," dodáva Emily Watsonová.

Podľa Sellarovej podobná filozofia výrazne ovplyvnila celé nakrúcanie. "Zámerom bolo vytvoriť film spôsobom, ktorý by bol viac intuitívny a menej zažitý, než ako to bolo pri predošlých tituloch. Všetci sme sa vlastne snažili znovu naučiť svoju prácu, avšak iným spôsobom."

Po obsadení niekoľkých hlavných úloh prišiel režisér Anderson so zaujímavou myšlienkou, ako zohnať ostatných účinkujúcich. "Paulovi napadlo, že na zvýraznenie prostredia, v ktorom sa Emily a Adam vo filme pohybujú, by sme mali do zostávajúcich rolí obsadiť nehercov," hovorí vedúca castingu Cassandra Kulukundisová. "To sa potom veľmi osvedčilo hlavne v prípade Barryho sestier. Paul nechcel najímať hercov, aby dianie v rodine, kde sa ľudia neustále prekrikujú a jeden hovorí cez druhého, pôsobilo čo najautentickejšie." 

Cassandre Kulukundisovej sa niekoľkými rôznymi spôsobmi podarilo zostaviť skupinu nehercov, v ktorej nechýbal ani riaditeľ reštaurácie, či niekoľko zdravotných sestier. Na obsadenie úloh Barryho príbuzných sa jej dokonca podarilo nájsť skutočnú rodinu. "V priebehu stretnutia s dvojicou sestier, ktoré mali o role vo filme záujem, som zistila, že majú ďalšie dve sesternice. Nakoniec to dopadlo tak, že šesť zo siedmich Barryho filmových sestier hrajú neherečky, z ktorých štyri sú skutočnými príbuznými. Bolo to trošku bláznivé, pretože sme naviac niektoré z nich požiadali, aby priviedli i svojich manželov, ale na pľaci im to šlo spoločne skvele. Vôbec sa nebáli."    

Ako vo všetkých Andersonových filmoch, aj v Opitých láskou hrá výraznú úlohu hudba. "Už pri nakrúcaní filmu mal Paul v hlave hudobnú kulisu - je to veľká, neodmysliteľná súčasť jeho práce," hovorí Sellarová. V prípade tohoto projektu bola pre Andersona hudba natoľko dôležitá, že poprosil svojho priateľa a častého spolupracovníka Jona Briona (Magnolia), aby vytvoril provizórny hudobný sprievod, ktorý sa potom hral na pľaci. "Paul navrhol rôzne tempá a ja som so svojím zvukárom nahral niekoľko desaťminútových perkusívnych skladieb, ktoré herci počúvali v prestávkach medzi nakrúcaním, aby si mohli urobiť obraz o rytme ďalšej scény," vysvetľuje skladateľ.

Opití láskou Opití láskou Opití láskou

O HEROCH

ADAM SANDLER (Barry Egan) sa preslávil vďaka účinkovaniu v televíznom programe Saturday Night Live a dosiahol veľký úspech v zábavnom priemysle ako scenárista, producent, režisér i herec. S hlavným autorom Saturday Night Live Timom Herlihym spolupracoval na scenároch k filmom Happy Gilmore, Malý Nicky - Satan junior a veľkým hitom Billy Madison, Velký otec, Pieseň pre nevestu a Vodonos, v ktorých aj hral. Sandler bol vedúcim výroby pri filmoch Deuce Bigalow: Dobrý striptér, Zviera, Joe Dirt, The Master of Disguise a pri v blízkej budúcnosti uvádzaného filmu The Hot Chick. Nedávno dokončil práce na animovanom hudobnom projekte Adam Sandler's Eight Crazy Nights a v súčasnosti nakrúca film Anger Management s Jackom Nicholsonom a Marisou Tomeiovou. Sandler hral vo vypredaných predstaveniach na väčšine amerických univerzít a nahral niekoľko komediálnych albumov, ktorých sa spolu predalo vyše 6 miliónov kópií.

EMILY WATSONOVÁ (Lena Leonardová) debutovala strhujúcim hereckým výkonom vo filme Larsa Von Triera Prelomiť vlny. Za rolu ženy, posadnutej láskou a ideálmi o nevinnosti, získala mnoho rôznych ocenení vrátane nominácií na Oscara a Zlatý glóbus. V poslednom období hrala vo filme Roberta Altmana Gosford Park. Obsadila tiež titulnú rolu vo filme Alana Parkera Angelin popol a získala nominácie na Oscara, Zlatý glóbus a SAG Award za herecký výkon v titule Hilary a Jackie. Spolu s Nickom Noltem a Dermottom Mulroneym se objavila v romantickej komédii Alana Rudolpha Trixie a s Ralphom Fiennesom, Edwardom Nortonom a Anthonym Hopkinsom v poslednej časti filmovej trilógie Mlčanie jahniatHannibal a Červený drak, ktorá dejovo predchádza prvý diel.

PHILIPA SEYMOURA HOFFMANA (Dean Trumbell) sme v poslednom čase  mohli vidieť vo filmoch Na pokraji slávy Camerona Crowa, Talentovaný pán Ripley Anthonyho Minghella a Červený drak. Nedávno si zahral tiež vo filmoch Love Liza a Owning Mahowny. S režisérom Paulom Thomasom Andersonom už v minulosti spolupracoval na filmoch Magnolia, Hriešne boogie a Gambler. Do jeho filmografie patria aj filmy Šťastie od Toda Solondza, Doktor Flaster, Big Lebowski bratov Coenovovcov, Next Stop Wonderland Brada Andersona, Twister Jana De Bonta, Vôňa ženy, Nobody's Fool, The Getaway a Keď muž miluje ženu. Okrem toho Hoffman obsadil role v niekoľkých divadelných predstaveniach na Broadwayi a režíroval dve dalšie pre svoju divadelnú spoločnosť LAByrinth.

LUIS GUZMAN (Lance) si nedávno zahral vo filmoch  Gróf Monte Christo, Bombakšeft a Pluto Nash. Momentálne nakrúca film Jamesa Foleyho Confidence, po ktorého dokončení začne pracovať na titule Anger Management, v ktorom si zahrá s Adamom Sandlerom a Jackom Nicholsonom. V minulosti sa Guzman objavil vo viac než dvadsiatich filmoch. Spolupracoval s režisérmi Sidney Lumetom (Diablov advokát, Rodinný podnik, Q&A), Brianem De Palmom (Hadie oči, Carlitova cesta) a Stevenom Soderberghom (Traffic - aféry bezmocných, The Limey, Zakázané ovocie). Medzi jeho ďalšie filmy patria Čierny dážď, The Hard Way, Cadillac Man, True Believer alebo Krokodíl Dundee 2.

Opití láskou Opití láskou

O TVORCOCH

PAUL THOMAS ANDERSON (scenár a réžia) začal kariéru ako asistent produkcie hudobných videoklipov. Potom napísal a zrežíroval krátky film Cigarettes And Coffee, ktorý mal premiéru na Sundance Film Festivale v roku 1993. O tri roky neskôr prišiel so svojim prvým celovečerným filmom Gambler - ten sa okrem festivalu Sundance premietal aj v Cannes. Nasledujúci rok  Anderson založil filmovú spoločnosť Ghoulardi, s pomocou ktorej vyprodukoval svoj druhý film Hriešne boogie. Tento titul získal značnú pozornosť kritikov a bol nominovaný na tri Oscary. Podobný úspech dosiahol Anderson s filmom Magnólia, ktorý získal okrem nominácie na troch Oscarov  Zlatého medveďa na filmovom festivale v Berlíne a titul najlepší film roku od FIPRESCI. Okrem toho priniesol Zlatý glóbus predstaviteľovi vedľajšej role Tomovi Cruisovi a tri nominácie na Grammy a jednu na Oscara autorke soundtracku Aimee Mannovej.

ROBERT ELSWIT (kamera) nakrútil celkovo viac než  dvadsať filmov, z ktorých je Opití láskou už štvrtým, na ktorom spolupracoval s režisérom Andersonom. Počas svojej kariéry spolupracoval s poprednými hollywoodskymi režisérmi vrátane Roba Reinera (film The Sure Thing), Davida Mameta (Heist), Dona Roosa a Joela Schumachera (8 mm).

LESLIE JONESOVÁ (strih) získala nomináciu na Oscara za prácu na filmu Terrenca Malicka Tenká červená línia. Úspech zaznamenala tiež s dokumentom Wild Bill: Hollywood Maverick, za ktorý bola nominovaná na cenu A.C.E. Medzi ďalšie celovečerné filmy, na ktorých pracovala, patrí napríklad Chilli, sex a samba, Vražda v Bielom dome alebo nedávno dokončený CQ Romana Coppolu.

 


autor press kit 4.2.2003
  • Opití láskou (10.03.2003 3:29:36)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Komédia/Dráma
    Minutáż˝: 94 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.