MUŽI V ČIERNOM II

MUŽI V ČIERNOM II

článok



Od posledného boja s mimozemšťanmi sa agent Kay (Tommy Lee Jones) vrátil k civilnému životu, zatiaľ čo Jay (Will Smith) pokračuje v práci pre vládnu agentúru Muži v čiernom. Pri vyšetrovaní zdanlivo rutinného zločinu odhalí diabolský plán Serleeny (Lara Flynn Boyle) - zlej mimozemskej obludy, ktorá sa maskuje ako sexy modelka predvádzajúca spodnú bielizeň. Keď Serleena urobí z celej agentúry Mužov v čiernom rukojemníkov, zostáva len jediný človek, na ktorého sa Jay môže obrátiť - bývalý agent Kay. A začína boj s časom - Kay je jedinou osobou schopnou zachrániť vesmír, lenže si zo svojho predchádzajúceho pôsobenia v agentúre nič nepamätá.

Muži v čiernom II Muži v čiernom II

O FILME:
Pokračovanie filmového hitu z roku 1997, ktorý bol nakrútený na základe nie príliš známeho komiksu Marvel Comics Lowella Cunninghama. Film dosiahol za šesť dní od premiéry tržby vo výške 84 milónov dolárov, získal Oscara za makeup, Saturn Award za najlepší sci-fi film, divácku cenu Český lev a iné ocenenia. Po prvýkrát uviedol na filmové plátno supertajnú agentúru MIB, ktorá funguje ako imigračný úrad pre mimozemšťanov. Tým dobrým pomáha získať novú identitu a zapadnúť medzi ľudí, tých zlých prenasleduje a vypovedá zo Zeme. Keďže ľudia nie sú pripravení na existenciu života inde vo vesmíre, agenti MIB často vymazávajú náhodným svedkom pamäť. Preto v civilnom živote príliš neoplývajú priateľmi.
Na pokračovanie filmu si diváci museli počkať päť rokov.

 "Na začiatku príbehu druhého dielu si Tommy a Will vymenia úlohy. Zatiaľ čo bol Tommy preč, Will sa postupne stal vrchným agentom v MIB. V okamihu, keď sa Tommy vracia, nastáva komická situácia - Will sa musí vyrovnať so svojím starým učiteľom, ktorý sa navracia do jeho života a znovu sa k nemu chová ako k dieťaťu. Týmto spôsobom MIIB preberá hlavné prvky prvého dielu a zároveň volí nový a neotrelý prístup", hovorí producentka Laurie MacDonaldová. Muži v čiernom boli úspešní aj vďaka komediálnemu talentu Willa Smitha kontrastujúcemu s kamennou tvárou Tommy Lee Jonesa. "Rovnako ako u Laurela a Hardyho je aj tu jeden z aktérov ten tichý a menej nápadný a druhý ten výrazný a hlučný", hovorí režisér. "Zatiaľ čo Tommy Lee Jones hrá tichšieho, Will stvárnil hlučnejšiu časť dua. Jednou z najťažších úloh pri plánovaní druhého dielu bolo vyriešenie problému, ako obe postavy čo najrýchlejšie opäť zblížiť, pretože komičnosť ich vzájomnej interakcie je jedným z najdôležitejších prvkov filmu".  A podarilo sa: "obaja na vás pôsobia ako zohratý starý manželský pár."

Na opätovný vstup do agentúry sa tešili aj obaja hlavní predstavitelia. "Scenár ma okamžite zaujal", hovorí Will Smith, "podľa mňa je pokračovanie lepšie ako jednotka, a zároveň som sa tešil na opätovnú spoluprácu s Tommym. Nakrúcanie bolo fantastické, nemuseli sme sa dlho hľadať. Práve naopak, akoby sme jednotku nakrúcali len včera. Tentoraz ja učím jeho, mohol som mať teda navrch a to ma veľmi bavilo." Podobný názor má jeho herecký partner Tommy Lee Jones: "S radosťou som si opäť obliekol našu uniformu a nasadil okuliare. Myslím si, že prinesieme väčšie množstvo komických scén i humoru. A neodporúčam nepriateľom žien, aby na základe príbehu tvrdili, že ich presvedčenie o tom, že za všetkým zlom stoja predstaviteľky krajšieho pohlavia, je pravdivé."

Príbeh rozpráva o nových problémoch so zlými mimozemšťanmi (agenti ich volajú "šmejd", "zberba" alebo "emzáci"), ktoré komplikuje fakt, že určitú časť nutných vedomostí má iba agent Kay, ktorému kedysi (na konci prvého dielu) vymazali pamäť a teraz ho treba znovu presvedčiť a získať. Pracuje totiž na pošte (nazdáva sa, že po celý svoj život) a oddáva sa prostým radostiam, ako napríklad koláčikom svojej manželky.

Will Smith námet vtipne komentuje: "Existencia organizácie MIB vlastne vysvetľuje kopu vecí - napríklad prečo je Regis taký úspešný? Zničohonič sa objavil a hneď je najväčšou televíznou hviezdou...Ako to? Odpoveď samozrejme znie: pretože nie je z tejto planéty. Muži v čiernom tak objasňujú mnoho záhad".

-Serleenu mala hrať Famke Janssenová, dokonca niekoľko scén nakrútila, musela sa však účasti vzdať pre úmrtie v rodine.

-Pôvodne sa v závere filmu mali zo Svetového obchodného centra vyrojiť UFO. Po zničení dvojičiek sa nakrúcalo znova a teraz sa scéna odohráva v budove Chryslera.

-Komik David Cross sa objavil v oboch filmoch, ale v rôznych úlohách. V prvom hral pomocníka v márnici, v tomto Newtona.

-Malú úlohu vo filme má aj syn Willa Smitha, na chvíľu sa zjaví Michael Jackson ako agent.

-Keďže Linda Fiorentinová odmietla v pokračovaní hrať, novou láskou Willa Smitha je Rosario Dawsonová ako Rita.

-Nakrúcalo sa v Los Angeles a v New Yorku, od 11. júla do 22. októbra 2001.

-Rozpočet snímky bol 97 miliónov dolárov a tvorcovia predpokladajú, že film ho prekoná počas prvého premiérového víkendu.

-Americká premiéra na 3. júla 2002 bola naplánovaná už 17. januára 2001.

-V roku 1997 producenti uvažovali nad tým, že druhého agenta v pokračovaní bude hrať skúsený lapač" mimozemšťanov" David Duchovny - mal byť agentom M (M ako Mulder).

Muži v čiernom II Muži v čiernom II

O TVORCOCH:
Barry Sonnenfeld
(réžia)
Narodil sa a vyrástol v New Yorku a vyštudoval film na tamojšej univerzite. Istý čas sa venoval nakrúcaniu pornofilmov. Neskôr pracoval ako kameraman. Nakrútil s bratmi Coenovcami film Jednoduchá krutosť (1984), Raising Arizona (1987) a Millerova križovatka (1990). Ako kameraman sa podieľal sa na nakrúcaní filmov Veľký (1988), Vyhoď mamu z vlaku (1987), Keď Harry stretol Sally (1989), Misery (1990). Jeho režijným debutom bola čierna komédia Rodina Addamsovcov (1991), ktorá sa stala hitom (nakrútil aj jej pokračovanie). V roku 1995 získal uznanie kritikov za film Get Shorty podľa románu Elmore Leonarda. V roku 1996 mu Steven Spielberg ponúkol réžiu komiksovej adaptácie Muži v čiernom (1997). Film získal nomináciu na Oscara za najlepšiu výpravu, hudbu, Oscara za najlepší makeup, nomináciu na Zlatý Glóbus v kategórii najlepšia komédia/muzikál; mal aj vysoké tržby -  pokračovanie sa teda dalo čakať. V roku 1998 získal diváckeho Českého leva. Sonnenfeld nakrútil ešte filmy Wild Wild West (1999), adaptáciu starého TV seriálu, a komédiu Big Trouble (2002) a vrátil sa k Mužom v čiernom 2.

Robert Gordon (scenár)
V roku 1997 sa podieľal na scenári filmu Addicted to Love, o dva roky neskôr získal Nebula Award za najlepší scenár k filmu Galaxy Quest.

Greg Gardiner (kamera)
Pracuje najmä pre televíziu. Podieľal sa na seriáloch Flash, Viper, Leaving L.A., Secret Agent Man, nakrútil TV filmy The Sentinel, Mr. Murder. Jeho tvorba zahŕňa celovečerné filmy Disco Years, Suture (dostal zaň cenu za najlepšiu kameru na Sundance Film Festival 1994), Somebody is Waiting, Apocalypse, To End All Wars, Orange County, Big Trouble a i.

Laurie MacDonaldová, Walter Parkes   (produkcia)
Manželský pár, pri produkcii a výrobe filmov často spolupracujú. Nakrútili filmy Twister, Muži v čiernom, Amistad, The Mask of Zorro, Gladiator, Time Machine, Muži v čiernom 2. Ich najnovším titulom je film The Ring.

Mary E. Vogt (kostýmy)
Navrhla kostýmy pre filmy Projekt X, Naked Gun, Batmanov návrat, Hocus Pocus (Saturn Award od Akadémie Sci-fi, fantasy a hororových filmov), Nick of Time, Muži v čiernom, Big Trouble a i.
Danny Elfman (hudba)
Jeden z najúspešnejších skladateľov filmovej hudby vôbec. S režisérom Samom Raimim  pracoval na filmoch Darkman, Army of Darkness, A Simple Plan a nedávnom hite Spider-Man.  Známa je jeho kongeniálna spolupráca s Timom Burtonom - v súčasnosti na Burtonovej Planéte opíc. Filmy: Beetlejuice, Batman, Strihoruký Edward, Batmanov návrat, Mars útočí, Ospalá diera, Predvianočná nočná mora, Umrieť pre, Mission: Impossible. Za hudbu k filmom Dobrý Will Hunting a Muži v čiernom bol nominovaný na Oscara.

Muži v čiernom II Muži v čiernom II


O HERCOCH:
Will Smith
Vyrastal v západnej Filadelfii v stredostavovskej rodine. Získal si prezývku Princ, pretože sa so šarmom dokázal vykrútiť zo všetkých problémov. Spolu s Jeffom Townesom vytvorili hudobné duo "DJ. Jazzy Jeff and the Fresh Prince" a získali si veľkú popularitu. Smith kvôli svojej kariére speváka odmietol štipendium prestížneho MIT. Za pieseň Summertime dostal cenu Grammy, a druhú za najlepšiu rapovú pieseň Parents Just Don´t Understand (spolu s Jazzy Jeffom). Neskôr však zatúžil po niečom novom a prijal ponuku NBC na TV seriál "The Fresh Prince of Bel-Air", kde vlastne hral sám seba v Beverly Hills. Jeho výkon vo filme Six Degrees of Separation mu zabezpečil uznanie kritikov a ponuku na úlohu vo filme Bad Boys. Nakrútil  Deň Nezávislosti (údajne sa pri stvárňovaní kapitána Stevena Hillera inšpiroval herectvom Harrisona Forda). Ďalšie akčné úlohy dostal vo filmoch Muži v čiernom (za ústrednú pieseň dostal cenu Grammy), Nepriateľ štátu a v retroparódii Wild Wild West. V roku 2001 nakrútil film "Ali" o boxerskej legende, za ktorý bol nominovaný na Zlatý Glóbus aj na Oscara a získal MTV Movie Award za najlepší mužský herecký výkon.


Tommy Lee Jones
Je bakalárom anglickej literatúry (jeho spolubývajúcim na Harvarde bol budúci viceprezident Al Gore). V roku 1969 začal hrávať v New Yorku, v divadlách na Broadwayi aj Off-Broadwayi. Medzičasom sa objavoval aj v seriáli One Life to Live. Debutoval malou úlohou vo filme Love Story (1970). Neskôr sa presťahoval do Los Angeles, kde dostával úlohy v TV: Charlie´s Angels, The Amazing Howard Hughes a i. Získal si reputáciu hereckej osobnosti, ktorá dokáže upútať pozornosť aj v menších úlohách. Stvárňuje mnoho vedľajších postáv. Niektoré výrazné repliky svojej postavy vymýšľa sám. V roku 1995 režíroval vysoko oceňovaný film The Good Old Boys. Filmy: Love Story, JFK (nominácia na Oscara za vedľajšiu úlohu), Under Siege, The Fugitive - Utečenec (Zlatý glóbus, Oscar a Cena losangeleských filmových kritikov za vedľajšiu úlohu), Takí normálni zabijáci, Blue Sky, Klient, Batman navždy, Muži v čiernom, Double Jeopardy, Šerifovia (naväzuje na Utečenca) a i.
"Nemám vôbec žiaden zmysel pre humor. Mal som šťastie, pretože moja značka bola obvykle hneď vedľa Willovej. Kľúčom ku komickému vyzneniu mojej postavy teda bolo stáť čo najbližšie k Willovi Smithovi a robiť to, čo mi povedal režisér. Ako sa zdá, tu a tam sa mi to podarilo."

Lara Flynn Boyle
Rodičia ju pomenovali podľa postavy, ktorú stvárnila Julie Christie vo filmovom spracovaní Doktora Živaga. Vyrastala v Chicagu, kde vyštudovala Akadémiu umení. Popularitu si získala účinkovaním v kultovom TV seriáli Twin Peaks (1990). Filmy: Spoločnosť mŕtvych básnikov,  Rookie, Waynov svet, Red Rock West, Švédska trojka, Road to Welville, Cannes Man, Happiness a i.
"Pôvodne moja postava bola veľmi drsná, ale povedala som producentom, že to nie je to pravé a zmenili sme ju. Teraz mám vysoké opätky, nalakované nechty a som veľmi ženská."
"Bola tam scéna, v ktorej je Tommy Lee Jones zviazaný a ja ho mám udrieť. Vravím: nechajte ma niečo vyskúšať. Prišla som k nemu, chytila mu tvár a oblizla ho. Všetkým sa to páčilo, a teraz je to vo filme. Ešte som za to dostala aj zaplatené."
Barry Sonnenfeld dodáva: "Keď sa objaví po prvýkrát, vyzerá ako kombinácia artičoku a medúzy. Vzápätí sa premení v sexy modelku. Spolupráca s Larou bola naozajstným potešením, jej štýl hrania mi veľmi vyhovuje. Vo filme je dokonale sarkastická."

 


 


 



autor press kit 2.7.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Komédia
Minutáż˝: 88 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.