KRÁĽ ŠKORPIÓN

KRÁĽ ŠKORPIÓN

článok



Pred 5 000 rokmi žil ctižiadostivý vládca Memnon, ktorý bol presvedčený, že je predurčený vládnuť ľudu žijúcemu v púšti. Viedol armádu bezohľadných barbarov, ktorá zotročila všetkých, ktorí prežili jej pustošenie a zabíjanie. Vždy udrel na najcitlivejšie miesto svojho protivníka. Nikdy neprehral. Jeho kroky boli riadené jasnovidcom. Na ceste k splneniu jeho sna - stať sa kráľom - mu prekážalo len posledných pár rodových kmeňov, ktoré jediné mu dokázali odporovať. Uvedomili si, že ide o rozhodujúci boj, preto sa spojili a do ich čela sa postavil bojovník Mathyus. Pochádzal zo starého rodu bojovníkov a vedel, že Memnon stratí svoju moc, ak ho pripravia o jeho najsilnejšiu zbraň - tajomného radcu a jasnovidca.

Mathyus vstúpil do vojny, ktorá si vyžadovala nielen odvahu a  a silu, ale aj rozum a bojového ducha. Tajne sa dostal do Memnonovho tábora s úmyslom zabiť jasnovidca a radcu.

S prekvapením zistil, že je to žena - krásna Cassandra. Namiesto toho, aby ju zabil, urobil si z nej rukojemníčku a uniesol ju do pustého Údolia smrti. S pomocou iného kmeňa sa začal pripravovať na rozhodujúci úder. Veľmi dobre vedel, že Memnon bude chcieť svoju zajatkyňu späť. Cassandra mu predpovedala, že v rozhodujúcej bitke v meste Gomora, ktoré patrilo Memnonovi, Mathyus zahynie. Mathyus, ktorý celý svoj život žil podľa hlbokého kréda svojho kmeňa - Ži slobodne, zomrieš spokojne,  sa rozhodol nevzdať. Bol presvedčený, že si sám môže zvoliť svoj osud a svojou vierou a silou môže zmeniť nepriaznivú veštbu. Sila jeho viery prekonala moc osudu a tak sa zrodila legenda muža - Kráľa Škorpióna.

Kráľ škorpión Kráľ škorpión Kráľ škorpión


Pôvod kráľa škorpióna:

 Jeho postava je inšpirovaná dávnymi povesťami o legendárnych egyptských vládcoch. Doba Kráľa Škorpióna spadá do obdobia krutosti a barbarstva, do čias štyroch storočí pred tým, ako bola postavená Veľká pyramída. Príbeh začína, keď vedma predpovedá, že legendárny kráľ už onedlho získa obrovskú moc. Krutého Memnona, v podaní Stevena Branda, nemôže nič zastaviť. Pretože je presvedčený, že on je tým víťazným kráľom. Jeho nepriatelia sú mŕtvi, a tí čo prežili už nekladú odpor. Z kedysi hrdého akkádskeho kmeňa zo Summerska zostalo len pár bojovníkov. A práve oni sú najatí, aby zabili nebezpečného veštca, ktorý na všetkých bojových cestách sprevádza Memnona. V momente, keď akkádčania prijmú túto misiu, ich počet sa prudko redukuje, až zostane nažive jeden jediný - Mathyus ( The Rock).

 Jeho postavu stvárnil vo filme The Rock - superhviezda v zápasení. Prvý krát sa objavil vo filme Múmia sa vracia, ktorá sa odohráva o 2 000 rokov neskôr, ako Kráľ Škorpión. Bol to jeho herecký debut, a keďže jeho postava vyvolala veľký záujem u divákov, rozhodli sa štúdiá Universal Pictures rozpracovať projekt Kráľa Škorpióna.

„ Bol som ich ponukou nadšený“ spomína The Rock. „ Túžil som získať dobrú hereckú príležitosť. A toto bola tá prava“.
 
 Pre zástupcov štúdia boli prvé zábery z natáčania Múmia sa vracia prekvapením, pretože si uvedomili, že sa zrodila nová herecká hviezda akčného filmu a toto bola rola, ktorá mu padla ako uliata.

„Boli sme nadšení jeho charizmatickým prejavom už počas prvých denných prác,“ prehlásil prezident produkcie Universal Pictures Kevin Misher. „ Aj keď svoje repliky hovoril v jazyku Egypta, bol neuveriteľne zaujímavý. Okamžite sme začali projekt Kráľa Škorpióna pripravovať.“

 Kevin Misher prestal pracovať v štúdiu, aby sa mohol naplno venovať projektu Kráľ Škorpión. Spolu s Jamesom Jacksom a Seanom Danielom sa začal venovať produkcii tohto filmu hneď po dokončení filmu Múmia sa vracia. Stephen Sommers, autor a režisér oboch Múmií v tomto projekte prevzal nielen úlohu autora, ale aj producenta.

Tým bol kompletný vo chvíli, keď ako režisér bol vybraný Chuck Russel, ktorý pracoval s Arnoldom Schwarzeneggerom na filme Likvidátor, alebo s Jimmom Carreym na filme Maska. Russel obľubuje filmy, v ktorých  sa miša komédia s akčným dejom a romanca s dobrodružstvom. Preto on bol tá správna voľba. 

„Vždy som si želal režírovať príbeh, v ktorom sa odohrá súboj s mečmi,“ povedal Russel. „Tieto staré filmy dokážu podať zaznamenať príbeh s úžasným humorom. Sú to klasické dobrodružstvá, v ktorých nechýba vzrušenie, a to som chcel vniesť aj do tohto filmu. To, že som mal pre tento príbeh - plný akcie - The Rocka, som považoval za fantastickú šancu.“

 Russel poznal The Rocka už skôr a obdivoval jeho charizmatické komediálne a herecké vystúpenia v televíznej show Saturday night Live.

 Michael Clarke Duncan, nominovaný na Oscara za úlohu vo filme Zelená Míľa, bol obsadený do role Nubíjca Balthazara. Tento muž obrieho vzrastu stojí pri Mathyusovi až do chvíle, kým nevytvoria pevné spojenectvo a bojujú bok po boku. Obaja herci sú v živote dobrými priateľmi a boli nadšení, že dostali príležitosť stretnúť sa ako herci vo filme.
„Mathyus a Balthazar sú spočiatku k sebe nevraživí,“ vysvetľuje Duncan charakter oboch rolí. „ Až po tom, čo medzi sebou vybojujú neľútostný súboj, začnú si vážiť jeden druhého. Je to jeden z najdôležitejších dejových okamihov celého príbehu.“ 

 Duncan trénoval s The Rockom niekoľko mesiacov, aby sa pripravil na túto scénu, v ktorej sa narába s mečom, kopijou a päsťou.
Táto scéna je Duncanovým prvým aranžovaným súbojom na scéne, napriek tomu, že sa zúčastnil niekoľkých masových bojových bitiek vo filmovom remaku Planéta opíc režiséra Tima Burtona.

„Najprv som sa smial, keď som videl  The Rocka v úlohe herca“, komentuje herecký talent svojho priateľa Duncan. „Ale je naozaj vynikajúci a myslím, že to bude nová akčná hviezda. Uvedomil som si, že mám šťastie, že s ním môžem spolupracovať práve na začiatku jeho kariéry, skôr ako sa rozpúta okolo neho masová publicita a stane sa hviezdou.“

Kráľ škorpión Kráľ škorpión Kráľ škorpión

 

Natáčanie:

Samozrejmosť, s akou sa The Rock podriadil pravidlám natáčania, nadchla režiséra Chucka Russela, ktorý vyžadoval, aby herec počas dennej smeny zúročil všetky svoje fyzické schopnosti: aby dokázal bojovať počas púštnej búrky a prekonávať plamene šľahajúce do výšky hory. A pri tom všetkom The Rock nedal ani raz najavo, že by mu tieto extrémne situácie robili problém.

„The Rock má úžasnú charizmu,“ povedal režisér. „Na svoju výšku sa ako boxer v ťažkej váhe veľmi ľahko pohybuje. Nedokážete z neho spustiť oči keď je v akcii, či už zápasí, bojuje s mečom, lukom a šípmi, alebo je v akcii muž proti mužovi. Do každého výkonu dáva srdce. Jeho prístup k roli je úžasný. Veľa ľudí prekvapuje jeho prirodzené chovanie pred kamerou a obrovské bohatstvo emócií“.

Skúsený majster - maskér - Jeff Dawn, ktorý pracoval s akčnou superhviezdou Arnoldom Schwarzeneggerom takmer dvadsať rokov, porovnáva oboch športovcov, z ktorých sa stali herci. „Veľa ľudí ich pri natáčaní porovnáva. S Arnoldom som pracoval na 19 filmoch a musím povedať, že ich výkony sú veľmi podobné. Oba pochádzajú z profesionálneho športu a obaja majú obrovské množstvo fanúšikov. Obaja sú veľmi pracovití a dokážu vytvoriť charaktery, ktoré si publikum želá vidieť. Vidím v The Rockovi Arnolda v jeho začiatkoch. A aj Arnold je The rockom nadšený“.

Maskér veľmi ocenil aj ochotu Michaela Clarka Duncana, podstúpiť náročný návrh masky pre Kráľa Škorpióna, napriek tomu, že mal za sebou vyčerpávajúcu trojhodinovú tvorbu masky pre film Planéta opíc. Dawn našiel informácie, že starí Nubijci sa dekorovali jazvami. Využil to práve na jeho postave Balthazára.

„Nubijci práve zjazvovaním podčiarkovali svoj vzhľad a robia to tak dodnes“ hovorí Dawn. „Čepeľou si porežú kožu a do rany si dajú nečistoty, napríklad popol a hlinu. Výsledkom je potom výrazná jazva na tvári a hlave. Keď sme k tomu pridali divoko rozstrapatené vlasy, jeho zjav bol skutočne hrozivý.“

Veľa bitiek prebieha vo filme dlho a nedovoľovali veľa strihov. Preto sa ich hlavní predstavitelia museli skutočne zúčastniť. The Rock, Duncan, Brand aj Kelly Hueová - nositeľka čierneho pásu v karate. Všetci zo seba vydali všetku energiu a predviedli svoje bojové umenie, čo umožnilo kamere, aby bola behom bojov v ich tesnej blízkosti a nemusel sa používať strih, ako sa to bežne robí, keď tieto scény robia kaskadéri.

„Skúsenosti z profesionálneho zápasenia pred publikom a dobrá atletická príprava mi uľahčili boj pred kamerou,“ povedal The Rock. „Skúsení kaskadéri mi ochotne radili a pomáhali, aby som to vyšlo čo najlepšie. Pomohli mi tie scény zrealizovať čo najlepšie a najbezpečnejšie. Ak budem úprimný, stačil chybný pohyb a mohli ma odviezť do nemocnice“.

Starostlivosť, s akou boli bojové scény pripravované, boli najväčším prínosom filmu. „Povedal som štábu, že to bude veľmi náročný film, s ohňom, dymom, prachom, horúčavou a potom v každom zábere,“ povedal Russel. „Najviac mi záležalo na tom, aby sa nikto nezranil, nezlomil si ruku alebo nohu, až potom bolo to, aby som scénu dokončil. Možno práve preto sa nič nestalo a nikto neprišiel na scéne k úrazu.“


Miesta natáčania:

V tomto filme hrajú dôležitú úlohu efekty. Dym a oheň sú neoddeliteľnou súčasťou bojových scén. V najdôležitejšej bitke o trón medzi Mathyusom a Memnonom bolo potrebné použiť plynové plamene, živých hadov, vázy na rozbíjanie, prístroje na výrobu dymu... Aj práca kaskadérov musela byť zosúladená tak, aby výsledný efekt bol čo najpresvedčivejší. Osvetlenie bolo tiež problémom, pretože kameraman si uvedomoval, že  film sa odohráva pred 5 000 rokmi, keď ešte nebola objavená elektrika!

„Veľmi ma teší, keď môžem robiť film z ďalekej histórie,“ povedal Leonetti. „Jediným zdrojom svetla bolo slnko, mesiac a oheň, takže sme vymysleli ako osvetlovať scénu. V garáži sme vytvorili ohnivé kolesá - dva prstence so žiarovkami, napojené na počítačom riadený systém ztemňovania a rozjasňovania svetla, v škále intenzity od jednej sviečky po celé zasvetlené scény.“

Pre herca Stevena Branda bolo najťažšie natočiť scény s kobrami a škorpiónmi. „Boli to naozaj živé škorpióny a hady, a bol by som rád, keby si to diváci uvedomili“ smial sa herec. „Musel som strčiť ruku do nádoby medzi nich, čo sa mi zdalo ako večnosť, a potom som ich musel ešte dostať na svoju ruku.“

Filmári sa rozhodli natočiť celý film v Kalifornii, namiesto toho aby hľadali exteriéry v Maroku. Okrem záberov v prírode im poslúžili dekorácie vytvorené pre slávny film Stanleyho Kubricka Spartakus, na pozemkoch štúdia Universal. Scény v púšti boli natočené v hollywoodskom Bronson Canyone.

Kráľ škorpión Kráľ škorpión Kráľ škorpión


Herecké obsadenie:

The Rock (Mathyus)

Je hrdinom sveta profesionálneho zápasenia (wrestling). Stal sa 6x šampiónom Svetovej zápasníckej federácie WWF(World Wrestling Federation). Prekvapil svojím vynikajúcim debutom vo filme Múmia sa vracia, ako Kráľ Škorpión.

Vlastným menom Dwayne Douglas Johnson sa narodil v San Francisco v Kalifornii v roku 1972, v rodine profesionálneho zápasníka Rockyho Johnsona (otec) a ako vnuk zápasníckej legendy Petra Maivia z ostrova Samoa. Vyrastal medzi osobnosťami zápasenia a učil sa od nich športové finesy. Stal sa členom fotbalového týmu na univerzite v Miami. S výškou cca 195 cm a váhou 110 kg sa stal úspešným obrancom. V r.1991 sa stal členom univerzitného tými a promoval v r.1995 v odbore kriminológia. Potom sa stal profesionálnym fotbalovým hráčom, avšak kvôli zraneniam musel kariéru ukončiť. Vrátil sa k zápasu a prijal meno The Rock. Ako 26 ročný sa stal najmladším šampiónom WWF a budoval si svoju športovú kariéru. Je dodnes považovaný sa symbol moderného športovca.

 Vždy túžil stať sa hercom, niekoľkokrát vystupoval v televízii a určitú popularitu získal vystúpením v televíznej show Saturday Night Live, kde aj spieval. Čoskoro prišla ponuka na rolu vo filme Múmia sa vracia.

Aj keď sa The Rock venuje zápaseniu, verí vo svoju hereckú kariéru a venuje sa aj rodinnému životu. Jeho manželka Dany, porodila ich prvé dieťa práve po dokončení Kráľa Škorpióna.

Michael Clarke Duncan (Balthazar)

 Práve dokončil fantastický film George and Dragon, kde bol prtnerom Patricka Swayzeho. Spolu s Benom Affleckom, Colinom Farrellom a Jenifer Garnerovou si zahral vo filme Daredevil. Bol nominovaný na Cenu Akadémie za film Zelená Míľa. Nedávno bol spoluhráčom Marka Wahlberga vo filme Planéta Opíc a oceňoval sa jeho výkon v dráme They call me Sirr.

 Narodil sa a vyrástol v Chicagu, študoval komunikačné vedy v Mississipi, na Univerzite Alcorn State. Pred svojím hereckým debutom Friday sa živil reklamou.

Kelly Hueová  (Cassandra)

 Je v USA populárna vďaka vystúpeniam v seriáloch Martial Law, Sunset beach, Nash Bridges. Využíva svoju znalosť bojových umení. Postava Cassandry je jej prvou veľkou filmovou rolou. Napriek tomu však jej popularita vzrastá a je považovaná za novú ženskú hviezdu.

 Narodila sa v Honolulu, na Havajských ostrovoch a jej predkovia sú Číňania, Američania, Hawajčania a Angličania. Od mladosti sa venovala športu. Získala titul Miss Teen USA v r.1985 a reprezentovala Hawai v súťaži Miss USA Pageant.

Steven Brand (Memnon)

 Úloha zlovestného vládcu bola jeho filmovým debutom. Hneď ako rolu získal, začal pod vedením trénerov cvičiť bojové umenia, boj s mečom a jazdu na koni.

 Narodil sa v škótskom Dundee, v mladosti sa presťahoval s rodičmi do Južnej Afriky. Deväť rokov žil v Keni, Ugande a Tanzánii.

 Nakoniec sa vrátil do Anglicka a po absolvovaní vysokej školy odišiel do Európy. Hral v krátkych hrách, na uliciach Paríža, neskôr v okrajových štvrtiach Londýna. Začal spolupracovať s veľkými magazínmi a behom roka sa stal vydavateľom mesačníku mobile Communication International.

 Získal úlohu v populárnom seriáli Darling Buds of May, kde bola jeho partnerkou Catherine Zeta-Jonesová. Po niekoľkých rokoch stretol castingového agenta, ktorý hľadal predstaviteľov pre Kráľa Škorpióna. Skončil tak prácu v BBC a presťahoval sa do Los Angeles.

 

O tvorcoch:

Chuck Russel (réžia)

 Je  nielen ako režisér filmov rôznych žánrov, ale aj ako producent a autor. Režíroval film Likvidátor a z Jimma Carreyho urobil vo filme Maska hviezdu.

 Narodil sa v Chcagu a do sveta filmu vstúpil v r. 1975 ako asistent produkcie. Prešiel niekoľkými produkciami, kým sa uplatnil ako autor dobrodružného, sci fi snímku Dreamscape, z r. 1996, v ktorom hrali Dennise Quaid a Kate Capshawová. Jeho režijným debutom bola v r. 1987 Nočná mora v Elm Street 3. Nedávno dokončil thriller Bless the Child s kim Basingerovou.
 Ako spoluproducent sa podieľal na tvorbe filmov Maska a Likvidátor.

Stephen Sommers (autor, scénarista a producent)

 Navštevoval Univerzitu v St.Johns a Univerzitu v seville, v Španielsku. Štyri roky bol hercom v divadelných súboroch a bol manažérom rockovej kapely pri zájazdoch v Európe. Keď sa usadil v Los Angeles, navštevoval na univerzite USC školu filmu a televízie a získal Master degree. Počas tejto doby napísal a režíroval krátky film Perfect Alibi, ktorý dostal Oscara.
 Napísal a režíroval filmy: Múmia, Múmia sa vracia a Kniha džunglí .





autor press kit 23.4.2002
  • Kráľ Škorpión (15.01.2003 14:07:20)
  • Kráľ Škorpión (26.04.2002 4:13:34)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Fantasy
    Minutáż˝: 92 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.