K-PAX: SVET PODĽA PROTA

K-PAX: SVET PODĽA PROTA

článok



V novom filme režiséra Iaina Softleyho (Backbeat, Krídla holubice) hrá dvojnásobný držiteľ Oscara Kevin Spacey muža so zvláštnym menom Prot, ktorý je vďaka svojmu správaniu považovaný za psychicky narušeného, a Jeff Bridges nemocničného psychiatra Marka Powella. Ich cesty sa pretnú, keď polícia privedie Prota k psychiatrovi po tom, ako im pokojne a slušne tvrdí, že svetlo na ich planéte je pre neho príliš silné, oveľa silnejšie ako na jeho rodnej planéte K-PAX. Powell už liečil mnoho pacientov, trpiacich ilúziami, a predpokladá, že je len otázkou času, kedy logicky vyvráti jeho príbeh a odhalí, čo je skutočnou príčinou jeho stavu. Prot tvrdí, že je na výskumnej misii a má zbierať informácie o Zemi, a trpezlivo vysvetľuje, ako sa jeho zážitky zo Zeme líšia od života na planéte K-Pax. Veľmi sa mu tu páči, ale koncom leta chce odletieť domov. Liečba pokračuje, ale keď sa priblíži deň jeho sľubovaného odchodu, všetci pacienti na psychiatrickom oddelení chcú odísť s ním, pretože jeho opis života na planéte vzdialenej tisíc svetelných rokov v nich prebudil nádej na lepší život. 

Pacienti sa možno cítia lepšie, ale doktor Powell nie. Protov prípad ho trápi, a rozhodne sa vyskúšať každý profesionálny postup, aby odhalil pravdu o tomto mužovi predtým. Keď však všetky pokusy zlyhajú, Powell začne pochybovať o veciach, ktoré považoval za prirodzené súčasti svojho života a všetko sa ešte skomplikuje tým, keď sa Protove tvrdenia dostanú do rúk tímu astronómov, ktorí sú ohromení tým, čo všetko Prot o vesmíre vie. Doktor Powell sa tak musí začať pýtať sám seba, či Prot náhodou nevraví pravdu a či nie je naozaj z inej planéty. Bráni sa tejto myšlienke, ale pocit, že musí pripustiť aspoň takúto možnosť, rastie každým dňom. Ako sa snaží preniknúť pod Protovu kožu, postupne si uvedomí, že on sám si vytvoril nepreniknuteľný pancier pred druhými ľuďmi, a to, ako málo času má každý človek na to, aby zistil, kým vlastne je on sám. 

Režisérom filmu je Iain Softley ("Backbeat", "Krídla holubice"), a okrem Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgesa hrajú aj Alfre Woodard, Mary McCormack a David Patrick Kelly. Kameramanom filmu je John Mathieson ("Gladiátor"), a strihu sa ujal Craig McKay ("Mlčanie jahniat"). 

K-PAX: Svet podľa Prota K-PAX: Svet podľa Prota K-PAX: Svet podľa Prota



O PRODUKCII : 

Skúsený a úspešný producent Lawrence Gordon kúpil filmovacie práva na knihu Gene Brewera ihneď potom, ako ju čítal, pretože cítil, že Protov príbeh je veľmi silný na všetkých úrovniach. "Tento príbeh mi akosi pripomenul film "Field of Dreams", ktorý som kedysi produkoval. Oba príbehy sú o vášnivých ľuďoch, ktorí idú proti konvenčnému správaniu jednoducho preto, že v niečo veria, nech sa ostatným zdá akokoľvek nemožné. A oba majú bohaté, nezabudnuteľné postavy, aké dnes nájdete vo filmových scenároch len veľmi ťažko." 

Gordon potom posunul príbeh scenáristovi Charlesovi Leavittovi :"Výsledkom bol výborný scenár, ale napriek tomu trvalo celých šesť rokov, než tento film vznikol, pretože podstata príbehu je taká nezvyčajná. Keď si však Kevin Spacey scenár prečítal a vyjadril záujem zahrať Prota, celý projekt a pohol rýchlo dopredu." 

Kevin Spacey hovorí :"Čítal som ten scenár pred niekoľkými rokmi keď som bol v Londýne, a pamätám sa, že som sedel v noci na posteli a čítal. Vtedy som vôbec nevedel, ktorú postavu si vlastne tvorcovia predstavovali pre mňa, čítal som ho len ako príbeh. Veľmi sa zapáčil a Prot sa mi javil ako krásna postava. Trvalo istý čas, než všetky súčasti projektu do seba zapadli, ale to čakanie stálo za to." 
"Zamiloval som sa do Prota, tá postava je jednoducho nádherná. Dostane sa do sveta ústavu pre mentálne chorých ľudí, a jeho príbeh je o tom, ako by ste vy stretli neznámeho človeka, ktorý má zrazu neuveriteľne silný vplyv na všetkých ľudí okolo seba." 

"Dôležité na Protovi nie je len to, čo vraví, ale aj to, ako to vraví. Je veľmi úprimný a má úžasnú schopnosť vyvolať v ľuďoch rovnakú úprimnosť. Hovorí sa, že hranica medzi rozumom a šialenstvom môže byť veľmi jemná a je veľa ľudí, ktorí veria tomu, že bytosti z iných planét žijú medzi nami. Dokonca sa o tom nakrúcajú televízne seriály, a Prot tým žije bez akýchkoľvek pochybností." 

Režisér Iain Softley :"Príbeh filmu i jeho postavy boli pre mňa neodolateľné a tak som sa ho rád ujal. Bol to jeden z najlepších scenárov, aké som kedy čítal, a veľmi rafinovaný v tom, že je veľmi ťažké predvídať koniec príbehu. A keď som sa dozvedel, že Prota bude hrať Kevin Spacey, povedal som si, že lepšie to už ani nemôže byť." 

Postavu doktora Marka Powella, striktne logického a pragmatického muža, hrá Jeff Bridges, štyrikrát nominovaný na Oscara. Keďže už predtým hral mimozemšťana vo filme "Starman", bolo pre neho zaujímavé objaviť a tentoraz na druhej trane rovnice :"V súčasnosti je v psychiatrii populárna medikamentózna liečba, a určite je veľa dobrých vecí, ktoré sa liekmi dajú dosiahnuť. Ale kontakt s pacientom nie je využívaný toľko, koľko by mohol byť. Keď lieky zrejme nemajú veľký efekt na tohto chlapíka, ktorý tvrdí, že je mimozemšťan, zaujme to tohto doktora a zmení to jeho pohľad nielen na jeho pracovný, ale aj súkromný život." 

Režisér Softley :"To, čo robí z Prota takú zvláštnu postavu, je jeho normálnosť. Jeho príbehy o planéte K-Pax totiž vôbec neznejú prehnane senzačne, hoci sú veľmi nezvyčajné. Či už je Prot blázon alebo nie, má silný vplyv na doktora aj ostatných pacientov, a ako sa jeho príbeh filmu rozvíja, obidve verzie Protovho príbehu nadobúdajú rovnakú dôveryhodnosť, a my len hádame, čo je pravda a čo nie." 

Aj samotné nakrúcanie bolo často zábavné i dramatické. Prot jedného dňa zistí, že pozemské ovocie patrí medzi najúžasnejšie pochúťky vo vesmíre, a počas jedného sedenia si vezme banán, olúpe ho a zje. Kevin Spacey o tejto scéne vraví :"Banánové rekvizity akosi nefingovali, tak som navrhol, aby mi dali jesť skutočný banán, a Iain ma nechal v tejto scéne zjesť banán úplne celý. Táto scéna je však celistvá bez akýchkoľvek strihov, tak sa radšej ani nepýtajte, koľko banánov som musel zjesť pri jej nakrúcaní. Nebol to jeden, nebolo ich ani desať. Bolo to hrozné." 

Vzťah medzi dvomi hlavnými postavami, čo si navzájom dávajú a navzájom sa od seba naučia, je jadrom celého príbehu. Dvojicu tvoria dvaja z najuznávanejších charakterových hercov, a ich príbeh vtiahne diváka do riešenia záhady dúfajúcich, že Prot je naozaj tým, čím sa zdá. Producent Gordon vraví :"Robil som už množstvo filmov, ale môžem úprimne povedať, že obsadenie týchto postáv je naozaj dokonalé." 

Iain Softley :"Kevin vnáša do svojej postavy neuveriteľnú hereckú virtuozitu, má neuveriteľnú schopnosť vytvoriť postavu a zžiť sa ňou. Je to skutočný kúzelník a je pôsobivé sledovať ho. Jeff Bridges je herec s úžasnou ľudkosťou a je veľmi empatický. Pracoval so svojou postavou do úžasných detailov, prenikol jej až na dno. Je to naozaj trochu zradná postava a vyžaduje si veľkú precíznosť. Jeff opatrne vylaďoval svoj výkon a do každej ďalšej scény vniesol nejakú novú nuansu. Kevin a Jeff sa navzájom veľmi vážia a uznávajú, a veľmi rýchlo medzi nimi vznikla neuveriteľná dôvera a veľkorysosť." 

Na Oscara nominovaný kameraman John Mathieson mal za úlohu vytvoriť pre film špeciálnu atmosféru, v ktorej hrá dôležitú úlohu svetlo. "Spaceyho Prot totiž tvrdí, že pricestoval na Zem s využitím akejsi formy svetelnej energie a že sa domov vráti rovnako, takže lúče slnečného svetla a jas sú v príbehu veľmi dôležité. Museli sme vytvoriť jemné náznaky a zmeny svetla, ale na druhej strane sme nechceli príliš obrazovo jednoznační, aby sme diváka neovplyvňovali z jednej či druhej strany o riešení hádanky." 

Návrhár scény John Beard zasa chcel vytvoriť pre film trochu omšelé, obyčajné prostredie :"Dej sa odohráva v nemocničnom ústave, čo je veľmi striedme, nestimulujúce miesto, a samotný príbeh je drámou o vnútornom svete dvoch ľudí, svete, ktorý je tak veľmi odlišný od fyzického sveta okolo nich. Chcel som preto, aby prostredie, v ktorom sa pohybujú, kontratovalo so živým príbehom, ktorý rozpráva Prot." 

Opakom je zasa scéna, nakrútená v Centre pre Zem a vesmír v priestoroch newyorského prírodovedného múzea, s množstvom vedeckého zariadenia a rafinovanými mapami a prietorovými modelmi hviezdnych systémov. V nej Prot ukáže skupine užasnutých astronómov a fyzikov, že možno vie o vesmíre aj to, čo oni nie. Režisér Softley vraví :"Využili sme všetky možnosti, aby sme filmu dodali pocit skutočnej reality. Chcel som, aby bol zábavný a zároveň magický, ale aby popri tom zostal usadený v realite - a aby v jeho strede bola pravda." 

"K-Pax jednotne nezapadá do žiadneho žánru. Hoci je v ňom čosi fantastického, myslím, že ľudia zistia, že sa dotýka ich životov aj na mnohých iných úrovniach. Je to čiatočne detektívka, čiatočne komédia, a čiatočne ľudská dráma. Núti nás pozrieť sa za hranice racia a uznať možnosť rôznych verzií pravdy za hranicami našich vedomostí. A pozrieť sa na naše vzťahy, náš svet a celý vesmír s nádejou a úžasom." 

K-PAX: Svet podľa Prota K-PAX: Svet podľa Prota K-PAX: Svet podľa Prota



O HERCOCH : 

KEVIN SPACEY - (Prot) 
Kevin Spacey sa dočkal veľkého uznania pred šiestimi rokmi, za svoje výkony v troch filmoch - "Swimming With Sharks", "Obyčajní podozriví", za ktorý dostal prvého Oscara, a Fincherovom "Sedem." Neskôr pokračoval vo svojej úpešnej kariére filmami ako "L.A.- Utajené skutočnosti", "Polnoc v záhrade dobra a zla", "Vyjednávač", "Pošli ďalej" a "Americká krása", za ktorý získal druhého Oscara. Okrem toho získal aj niekoľko cien Zlatý glóbus a British Academy Award. Jeho ďalším filmom bude "The Shipping News" v réžii Lasse Hallstroma (Zásady muštárne, Čokoláda), ktorý je tiež v ponuke spoločnosti SPI.

Spacey začínal v divadle a do povedomia sa dostal hlavne v hrách spoločne s Jackom Lemmonom, ktorým neskôr hral aj vo filmoch "The Murder of Mary Phagan", "Dad" a "Glengarry Glen Ross". V roku 1998 slávil úspech v štvorhodinovej hre "The Iceman Cometh", ktorá získala uznanie v Londýne i na Broadway. 

JEFF BRIDGES - (Mark Powell)
Bol už štyrikrát nominovaný na Oscara za filmy "The Last Picture Show", "Thunderbolt And Lightfood", "Starman" a "The Contender". Hral v plejáde úspešných filmov najrôznejších žánrov - "Kráľ rybár", "Báječní Bakerovi chlapci", "Zubaté ostrie", "Nadine", "Ráno potom", "Tucker", "Výbuch", "Bez strachu", "Biela smršť", "Dve tváre lásky", "Big Lebowski", "Miluj blížneho svojho" či "Múza". 

V roku 1983 založil organizáciu na podporu hladujúcich detí vo svete a produkoval program o hlade vo svete, pre ktorý získal herecké legendy ako Gregory Peck, Jack Lemmon či Burt Lancaster. Venuje sa aj hudobnej tvorbe a v roku 2000 vydal svoj album "Be Here Soon". 
Jeho ďalšou vášňou je fotografovanie a je známy tým, že počas nakrúcania fotografuje v zákulisí a pri nakrúcaní hercov a štáb. Po skončení nakrúcania vyrobí z fotografií album a obdaruje ním všetkých zúčastnených. Tieto knižky sú nepredajné a stali sa raritou pre zberateľov, a niektoré fotografie sa objavujú aj vo filmových časopisoch ako Premiere či Aperture. 

MARY McCORMACKová - (Rachel Powellová)
Hrala vo filmoch "Súkromné neresti", "Drvivý dopad", "Deň otcov", "Skutočný zločin", "Other Voices", "The Broken Hearts Club", "Madison", či "Hanblivý policajt". 

ALFRE WOODARDová - (Dr.Claudia Villarsová)
Hrala vo filmoch "Prvotný strach", "Star Trek 8: Prvý kontakt", "Mumford", "Ako vyrobiť americký kilt", "Bopha!", "Gulliverove cesty", a za svoj výkon vo filme "Miss Evers` Boys" získala štyri herecké ceny vrátane Zlatého glóbusu a Emmy. 


K-PAX: Svet podľa Prota K-PAX: Svet podľa Prota K-PAX: Svet podľa Prota




O TVORCOCH : 

IAIN SOFTLEY - (réžia) 
Začínal v divadle a v BBC, kde nakrúcal autorské dokumenty, a nekôr sa stal úspešným režisérom videoklipov. V roku 1922 nakrútil svoj prvý film "Backbeat" o začiatkoch kupiny Beatles. Neskôr nakrútil filmy "Hackers" a "Krídla holubice" podľa románu Henryho Jamesa, ktorý získal štyri nominácie na Oscara. 

LAWRENCE GORDON - (produkcia)
Je jedným z najúpešnejších producentov Hollywoodu a má na konte množstvo úspešných filmov - "Vodič", "Brewsterove milióny", "Hooper", "48 hodín", "Predátor", "Smrtonosná pasca 1+2", "Bod zlomu", "Field of Dreams", "Votrelci", "Honba za klenotom Nílu", "Mucha", "Komando", "Skrytý nepriateľ", "Event Horizon","Hriešne noci" a naposledy "Tomb Raider". 
Okrem toho má na konte aj megaúspešný animovaný seriál "Simpsonovci", obľúbené TV seriály "L.A.Law" a "NYPD Blue". 

JOHN MATHIESON - (kamera) 
Za prácu na filme "Gladiátor" bol nominovaný na Oscara, a získal za ňu cenu BAFTA. Okrem toho pracoval na filmoch "Hannibal", "Plunkett&Macleane", "Twin Town", "Láska je diabol" a "Vigo". 

CRAIG McKAY - (strih)
Pracoval ako strihač na filmoch "Mlčanie jahniat", "Philadelphia", "Krajina policajtov", "Married To The Mob", "Something Wild", "Návrat do raja" či "Some Mother`s Son".






autor press kit 20.2.2002
  • Svet podľa Prota z K-PAX (22.01.2003 15:47:04)
  • Svet podľa Prota (12.08.2002 2:02:26)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma/Sci-fi
    Minutáż˝: 120 min
    Krajina: USA Nemecko
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.