KÓD NAVAJO

KÓD NAVAJO

článok



8. decembra 1941, vyhlásili Spojené štáty americké Japonsku vojnu. Niekoľko ďalších rokov potom, boli americké vojenské sily naplno  angažované v bitke  pozdĺž  Pacifiku. Obsadzovali ostrovy jeden po druhom,  pomaly a postupne až  k japonskej pevnine. V priebehu tohto vojenského ťaženia, Japonci stále   lúštili kódované  vojenské správy,  čím  neuveriteľne spomaľovali  americký postup.
    
V roku 1942, bolo k námorníctvu odvelených niekoľko Američanov, kde absolvovali výcvik k používaniu svojho jazyka ako kódu.  Vo filme Johna Wooa  „Kód Navajo", scenáristov  Johna Rice a Joe Batteera,  je námorník  Joe Enderes (Nicolas Cage)  poverený tím, aby chránil Bena Yahzea  (Adam Beach), ovládajúceho   novú tajnú zbraň námorníkov - kódový jazyk Navajo.   Enderes má za úlohu tohoto človeka chrániť za každú cenu. Keby Yahzee  náhodou padol do nepriateľských rúk,  musí "kód uchrániť aj za cenu života".  V strašnej bitke  o Saipan  náhle hrozí zajatie. Enders sa musí rozhodnúť: keď neuchráni  svojho kolegu námorníka, ako ďaleko až pôjde pri ochrane kódu! Navajo kód bol totiž jediný, ktorý  Japonci nikdy nerozlúštili a veľmi tak pomohol k vojenskému víťazstvu.

Divácky a emocionálne veľmi silný  film „Kód Navajo",  sa sústreďuje na komplikovaný vzťah medzi  odborníkmi  tohoto kódu a ich kolegami - príslušníkmi námornej pechoty. Nakoľko bratstvo a viera námorníkov je veľkou výzvou, aj vojnová vízia režiséra Johna Woo je  vylíčená veľkým srdcom,   ľudskosťou  a priateľstvom.
  
Film bude  uvedený do amerických kín 14. júna  2002, v Deň štátnej vlajky.
Vo filme ďalej hrajú: nositeľ Oscara Nicolas Cage, Adam Beach, Peter Sotormare, Noah Emmerich, Mark Ruffalo, Brian Van Holt, Roger Willie, Frances O´ Connor, a Christian Slater.  Scénar napísal  John Rice a Joe Batteer a film bol nakrútený v produkcii Johna Wooa, Terence Changa, Tracie Grahamové a Alison Rosenzweigové. Výkonným producentom bol C. O. Erickson  a  koproducentami boli Caroline Macaulayová a Arthur Anderson.

Kód Navajo Kód Navajo Kód Navajo

O PRODUKCII:

"Tí ľudia dokázali neuveriteľné veci," hovorí Nicolas Cage. "Som poctený, že som sa mohol zúčastniť natáčania  tohto skvelého filmu  a pomôcť tak  priblížiť ich úspechy  aj verejnosti."
     Režisér John Woo  dodáva, že príbeh  znalcov kódovej reči "je príbehom o mimoriadnej odvahe a statočnosti. Je pre mňa veľkou cťou, že ho môžem režírovať."

„Kód Navajo" sa od ostatných amerických filmov režiséra Wooa líši.  Vedľa pôsobivých akčných scén a zvláštnych efektov,  je film charakteristický svojim napínavým a emocionálnym dejom,  ktorý  pripomína  rok 1944 - Bitku o Saipan. V  bleskových súbojoch  skúma režisér rodiace sa  priateľstvo medzi užívateľom Navajo kódu Benom Yahzeom (Adam Beech) a  jeho ochrancom Joom Endersom (Nicholas Cage).
    
Téma priateľstva a možnosti jeho filmového spracovania,  zviedlo dokopy režiséra a jeho dlhodobého produkčného partnera Terenca Changa. "Zamiloval som sa do tohto príbehu v okamžiku, keď  som ho prvý krát počul," hovorí Chang. "Je to  emocionálna oslava ľudského ducha."

Producentky Tracie Grahamová a Alison Rosenzweigová súhlasili. "Woo vytvoril dôležitý a hlboko dojímavý príbeh, o komplikovanom, intenzívnom vzťahu, medzi príslušníkmi námornej pechoty a kódovými odborníkmi," hovorí Graham.
    
Príbeh užívateľov kódu   bol základom, na ktorom sa postavil celý príbeh. "Nielen skutočnosť, že  existovali neuveriteľne statoční príslušníci námornej pechoty," hovorí Rosenzweigová, "ale užívatelia kódov  boli  tiež skvelí ľudia. Vytvorili kódy vychádzajúce z ich jazyka, naučili sa ich naspamäť a  nikdy sa nepomýlili".

Roger Willie hrá  vo filme jedného z kódových odborníkov.  Willie, známy umelec kmeňa Navajo  a v prvom rade herec, hovorí: " Znalci Navajo kódu sú ako vzácne klenoty, a podľa toho by sa s nimi malo jednať."  Ich príbeh je pre Willieho posvätný a  bola pre neho česť, zahrať  si úlohu  známeho hrdinu  z jeho kmeňa.  "Pre mňa to znamená  veľa, pretože je to veľmi emocionálne.  Vždy som považoval užívateľov kódov za zvláštnych  ľudí. Nikoho takého som nepoznal,  ale videl som ich z diaľky na prehliadkach. Sú to naši vlastní hrdinovia."
Znalci kódov boli uctievaní len  v spoločnosti príslušníkov kmeňa Navajo, inak boli celkom neznámi. "Film tak predstavuje možnosť nato, aby sa znalci kódov a príslušníci kmeňa Navajo predstavili celému svetu."

Nicolas Cage dodáva, "Myslím, že   pre všetkých Američanov a rovnako aj pre  celý svet je mimoriadne dôležité, aby vedeli, že  sa rodení Američania aktívne podieľali na obrane našej vlasti."

John Woo dal dohromady  mimoriadny tým talentovaných ľudí , aby  preniesol tento strhujúci príbeh na veľké plátno. Tak ako v predchádzajúcich filmoch, aj tu sa  Woo spoliehal na  tvorivé  schopnosti kameramana Jeffreyho Kimballa, A.S.C., a  strihačov Toma Rolfa, Jeffa Gulla a Stevena  Kempera.  John J. Smith  a Richard Stenta   zastávali funkciu produkčných.  Produkčný výtvarník Holger Gross, kostýmový supervisor Nick Scarano, a  tvorca  zvláštnych make-upových efektov Kevin Yagher, tiež veľkou mierou  prispeli k mimoriadne štylizovanej podobe filmu, tak ako si ju režisér predstavoval.  „Dôveryhodnosť  filmových vojenských prvkov tak  prispela ku konečnému dobrému výsledku", tlmočil  vojenský technický poradca námornej jednotky James Dever.   Hudbu zložil  svetoznámy skladateľ James Horner.

Kód Navajo Kód Navajo Kód Navajo

 

Dvadsať týždňov sa filmovalo  na Havaji a v Južnej Kalifornii.  Hlavné natáčanie začalo v pondelok, 28. augusta 2000, najvýbušnejšími a  najrozsiahlejšími  vojnovými scénami, natáčanými  na súkromnom ranči  na ostrove Oahu, neďaleko Honolulu.

Logistika bola vo vojnových scénach neuveriteľne  zložitá.  Naraz tam bolo až 700 komparzistov - asi  450 príslušníkov námornej pechoty a 250 japonských vojakov. 

UŽÍVATELIA  KÓDU  NAVAJO:

Nápad, použiť jazyk Navajov k vytvoreniu  bezpečnej metódy  vojnovej komunikácie,  je pripisovaní Philipovi Johnstonovi. Ku kódovaným správam  bol behom I. svetovej vojny používaný anglický jazyk, ale Johnston vedel, ako veľmi je dôležité  nájsť  vojenský kód, ktorý by  nikto nerozlúštil.  Bol presvedčený, že  jazyk príslušníkov kmeňa Navajo, je dokonalým kandidátom pre vojenské kódovanie.
 
Johnston, syn misionára, vyrastal v rezervácii Navajo a bol jedným z mála ľudí, ktorí neboli príslušníkmi kmeňa Navajo a  cez to všetko hovorili týmto  neuveriteľne komplikovaným a nepísaným jazykom.  V roku 1942 presvedčil námorníctvo o užitočnosti tohoto jazyka, na základe čoho 29 príslušníkov kmeňa Navajo  absolvovalo výcvik  na námornej vojenskej základni v San Diegu, v Kalifornii. Potom boli odvelení do tábora  Camp Elliot, aby tam vytvorili kód.

Nakoniec prešlo výcvikom  používania kódu zhruba 400  príslušníkov kmeňa, ktorí posielali šifrované správy v pacifických vojnových bitkách.
    
Behom jednej z nich mali za   úlohu uľahčiť komunikáciu na vojnovom poli, prostredníctvom informácií cez telefón a vysielačky,  medzi námornými jednotkami a veliteľskými centrami. Boli to rôzne kódované správy o pohybe jednotiek, rozkazoch, taktike a iných mimoriadne dôležitých informáciách. Za 48 hodín dokázali poslať až  800 bezchybných správ.  Japonci tento kód nikdy nerozlúštili, za základe čoho sa stal neoddeliteľnou  pomôckou pre vojenskú komunikáciu behom II. svetovej vojny.
   
Vďaka dosiahnutému  úspechu  a možnosti uplatnenia v ďalších bojoch  (bol kód v podstatne obmedzenej miere používaný aj v kórejskej vojne),  museli kódovaní odborníci prisahať na jeho maximálnom utajení. To sa aj podarilo, nakoľko kód nebol rozlúštený  do roku 1968. 

Kód Navajo Kód Navajo Kód Navajo


    
KÓD

Kód  vychádzal zo slovného jazyku Navajo, kotrý obsahuje 211  spoločných vojenských a vojnových  slov a  viet. Napríklad: navajo termín  pre "veľrybu" znamenal "vojnovú loď,"  "železná ryba" znamenala  "ponorku," "kurací  žeriav" znamenal  "strmhlavý bombardér,"  "veľké žne" znamenali "august" a  "strieborný prívesok" znamenal  "poručík."  Ostatné slová jazyka Navajo, boli používané  namiesto  písmen v abecede.  Napríklad  slovo Navajo pre "apple"  (jablko) alebo  "ant" (mravenec)  znamenalo "A", "barrel"  pre "B",  "cow" miesto "c" a tak ďalej.   Niekoľko slov navajo bolo použitých pre každé písmeno tak, aby  kód nebol jednoznačný a aby bolo ťažšie jeho rozlúštenie.

Bolo možné písmeno po písmene hláskovať slová a vety, pre ktoré ani neexistovali kódy.

Kódy neboli nikdy rozlúštené. Ľahko odlišná výslovnosť  alebo  ohybnosť   slova Navajo, môže zmeniť jeho význam. A nakoľko Navajo nie je nikde v písanej forme,  neexistovali  pramene, ktoré by mohli Japoncom napovedať. Odhaduje sa, že existuje len 28 ľudí, ktorí nie sú príslušníkmi kmeňa a poznali tento jazyk.

ĎAĽŠIE  PRÍKLADY  KÓDU  NAVAJO:

Navajo slová pre:                        Nahradené:
Black Sheep (čierna ovca)             Squad (čata)
War Chief  (vojnový náčelník)       Commanding General (veliaci generál)
Silver Eagle (strieborný orol)        Colonel (plukovník)
Our Mother (naša matka)             America (Amerika)
Hummingbird (kolibrík)                  Fighter Plane (stíhačka)
Shark (žralok)                               Destroyer (ničiteľ)
Beaver (bobor)                             Mine Sweeper  (protilietadlová mína)
Crow (vrana)                                Patrol Plane  (hliadkové lietadlo)
Wire Rope (drátené lano)             Cable (kábel)
Potatoes (zemiak)                        Grenades (granáty)

KONGRESOVÁ ZLATÁ MEDAILA:

Kongresová  zlatá medaila je najvyššia občianska pocta Kongresu, ktorá môže byť  udelená   jedincovi, organizácii, alebo  ktorou môže byť  ohodnotená nejaká udalosť. Vytvorená bola behom americkej revolúcie,  je výrazom národného uznania  za mimoriadne úsilie  a mimoriadnu pomoc.  Udelenie takejto medaile schvaľuje 67 senátorov  a najmenej dve tretiny členov snemovny.

"Vyznamenanie  užívateľom  kódu Navajo" bolo v Kongrese schválené dňa 15. decembra 2000, po návrhu U.S. senátora Jeffa Bingamana. V minulosti boli touto medailov odmenení: prezident George Washington, Orville a Wilbur Wright, Thomas A. Edison,
prví úspešný  prelet cez Atlantik,  Byrdova Antarktická expedícia, Irving Berlin, Robert Frost,  Bob Hope, Winston Churchill, Robert F. Kennedy, John Wayne, Louis L´Amour, Frank Sinatra, General Colin Powell a Matka Tereza.

Každá medaila je navrhnutá zvlášť pre  vyznamenaného (alebo skupinu vyznamenaných), a  návrh je schvaľovaný ministrom financií.  Medaily sú razené v mincovni vo Philadelphii.





autor press kit 27.6.2002
  • Kód Navajo (09.08.2002 1:48:06)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Dráma
    Minutáż˝: 134 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.