CINEMA VS. PREMIERE

CINEMA VS. PREMIERE

článok



Nový mesiac, nové časopisy. Pre niekoho znovu otázka: Kúpim Cinemu? Premiere? Malú? Veľkú? Pupendo? Trháky roku 2003? Niekde máte možnosť si prelistovať vnútro časopisov, ale čo sa skrýva v textoch?

Dva české filmy vládnu marcovej Cineme. Očakávaný, ospevovaný Hřebejkov film Pupendo a rozprávka (podľa mňa vôbec nie pre deti) Čert ví proč. Cinema je známa tým, že o českých filmoch podáva najčerstvejšie a najpodrobnejšie informácie. Ani tentoraz tomu nie je inak. Pupendo na titulnej strane, veľmi, veľmi vtipný rozhovor trojice Polívka, Dušek a (trochu) Pecha. Portrét Vilmy Cibulkovej (tá žena má pred sebou skvelú budúcnosť), neoceniteľný seriál Režiséři pod vlivem... tentokrák (napochybne správne zaradený) Jan Hřebejk a recenzia. To všetko sa vzťahuje k Pupendu. Škoda, že premiéra u nás je naplánovaná až na 23. 10. 2003. Nie je to viac, ako u niektorých amerických filmoch?

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

K už odpremiérovanému filmu Čert ví proč sa v Cineme nachádza veľký Speciál o maliarovi, fotografovi a scénografovi Františkovi Liptákovi. Pripadá mi to ako dokument na DVD Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa akurát na české pomery a kľudne by toho mohlo byť viac. Pri rozhovore s Jiřím Lábusom sa budete usmievať po celú dobu. K filmu je pripojená ešte aj súťaž.

Druhý (väčší) Speciál je o českých výročných filmových cenách Český lev. Jaroslav Sedláček si dal na desaťročí naozaj záležať a dozviete sa všetko, čo vám uniklo. Skvelá práca.

Americké filmy sa pod českými premiérami odsúvajú na vedľajšiu koľaj. Test (na Slovensku uvádzaný pod názvom: Farma) s Al Pacinom a Colin Farrellom je prvý v mesačníku. Do pozornosti dávam rozhovor s Colinom Farrellom, ktorý si neberie žiadne servítky. Ďalším americkým filmom je Láska s výstrahou (Dva týždne na zaľúbenie), pripojený portrét s názvom Sandra B. Posledným filmom neodsunutým na tretiu koľaj je 8 Mile. Do žurnálu sa dostali také filmy ako Kruh, Přeber si to znovu (Analyzuj znova), O Schmidtovi, ale aj senzácia festivalov Deväť kráľovien, či na Oscara nominovaný dokument Bowling for Columbine. Škoda, že sa aspoň k niektorým sa nenachádza niečo viac. Legendou je film Sunset Blvd., ktorý prednedávnom vysielala Česká televízia.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Dve dvojstrany na začiatku časopisu patria cenám. Jednak nomináciám na Českého leva (a cena čitateľov za najlepší film roku) a blížiacemu sa udeľovaniu Oscarov. Krásne zmapované hlavné kategórie. Snáď vyhrá Chicago.

Tretina časopisu nazvaná entertainment prešla určitou úpravou. Nenachádza su tu portrét maliara filmovej hudby, ani slovo nepadne o internetových stránka (strana 123) a technike (str. 120). Marcová Cinema ako každý rok prináša výhľad jarných premiér. Zaujímavé, že na titulnej strane sa o tom ani nezmienia. Možno je to práve z dôvodu, že konkurenčná Premiere urobí niečo podobné.

A je to tak. Premiere láka na 10 trhákov roku 2003 a to hneď štyrmi fotkami z pripravovaných premiér. Článok má „nápaditý" názov - Najväčšie trháky roku 2003 (už nie len 10), ale nachádzajú sa tu aj filmy s premiérou až v roku 2004 (The Last Samurai, Môj sused zabiják 2). Zaujímavé...

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Českému levu je venovaná dvojstrana, ale bilancovaniu oproti Cineme je žalostne málo. Oscar sa rozprestiera len na jednej stránke a dôraz je na Petrovi O Tooleovi, ktorý Oscara za celoživotné dielo odmietol. Nachádzajú sa tu aj nominácie hercov vo vedľajších úlohách, ale podľa Premiere istá Catherine Zeta-Jonesová nominovaná vôbec nie je. Presný zoznam nominovaných nájdete tu. V Premiere sa nachádza článok o Berlinale. V Cineme nie. Pred rokom to bolo presne opačne. Najlepším filmom podľa oboch časopisov je Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa.

Portrét Eminema úplne iný, ako sme zvyknutí z Cinemy. O to lepší. Rozhovor, kde sa doberajú Hugh Grant a Sandra Bullock mimo iné rozoberá aj Hughov herecký rozsah a denník, ktorý si píše Sandra Bullock. Článok s názvom filmová kriminálna ústredňa pátra približuje zločiny deviatich "hercov". Pupendo je zastúpené rozhovorom s hýčkaným exotom Bolkom Polívkom úplne o iných veciach ako v Premiere. Barbora Šťastná v článku Michael Moore Šťoural v kšiltovce približuje predchádzajúce dokumenty nenapraviteľného otázkára.

Retro je venované filmu Lawrence z Arábie. Akurát prvá veta pod článkom: "Peter O Toole konečně dostane Oscara" trošku protirečí so spomínaným článkom o Oscaroch.

Cinemu? Premiere? Pupendo? Trháky roku 2003? Už viete?





autor Matej Oravec 11.3.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.