GRÓF MONTE CRISTO

GRÓF MONTE CRISTO

článok



"Gróf Monte Cristo" je klasický príbeh Alexandra Dumasa o nevinnom mužovi, ktorý sa neprávom dostane do väzenia. Po vyslobodení zrealizuje dokonalú stratégiu pomsty voči tým, ktorí ho zradili.
Mladý námorník Edmond Dantes (Jim CAVIEZEL) je čestný a úprimný človek, ktorého plány vziať si za ženu krásnu Mercedes (DAGMARA DOMINCZYK) sa zrútia, keď ho zradí jeho najbližší priateľ Fernand (GUY PEARCE). Sám totiž túži po Mercedes. Edmond je uväznený na ostrove If, kde strávi 13 rokov.

Prenasledovaný myšlienkou, že jeho život tu skončí, prestáva veriť všetkému, čomu dovtedy veril a rozmýšľa len nad pomstou tým, ktorí ho zradili. S pomocou ďalšieho väzňa (RICHARD HARRIS) sa Dantes dokáže dostať z väzenia a zabsolvovať premenu na tajomného a bohatého grófa Monte Cristo. Tak prenikne medzi francúzsku smotánku a systematicky likviduje ľudí, ktorí ním kedysi manipulovali a dali ho uväzniť.

Režisérom filmu je Kevin Reynolds, autorom scenára Jay Wolpert. O produkciu sa postarali Roger Birnbaum, Gary Barber a Jonathan Glickman, výkonným producentom je Chris Brigham. Distribuuje Buena Vista Pictures.

"Klasické príbehy ako "Gróf Monte Cristo" majú schopnosť zaujať publikum na celom svet," povedal producent jeho najnovšej podoby Roger Birnbaum. "Tento film kombinuje realitu s dramatickým dejom a intrigami. A k tomu ešte pripočítajte skvelé obsadenie, prvotriedneho režiséra Kevina Reynoldsa, krásne exteriéry a množstvo dramatických scén."

Gróf Monte Cristo Gróf Monte Cristo Gróf Monte Cristo

"Tento gróf Monte Cristo je iný ako jeho predchádzajúce verzie," tvrdí producent Gary Barber. "Venovali sme sa totiž hlbšie iným pasážam z pôvodnej knihy. Dali sme celému príbehu nový vlastný rozmer. Postavy majú väčšiu hĺbku a viac sa držia dejovej línie knihy."

Prvotriedny režisér Kevin Reynolds kormidloval celý projekt s dôrazom na realitu, dynamiku a vykreslenie charakteru postáv. Producent Gary Barber, ktorý už pracoval ako výkonný producent aj na filme "Robin Hood: Kráľ zbojníkov", Reynoldsov štýl práce dôverne pozná. "Myslím, že Kevin je skvelý režisér. Demonštroval to vo všetkých svojich doterajších dielach. "Robin Hood" bol tiež mimoriadne akčný film s pútavými hlavnými hrdinami."

Pracovať na diele akým je "Gróf Monte Cristo", to bola pre Reynoldsa ponuka, aká sa neodmieta. "Príbeh je samozrejme dobre známy na celom svete, takže veľká časť divákov je automaticky istá," vraví. "Nesie všetky znaky príťažlivého filmu - je v ňom priateľstvo, zrada, láska a nenávisť, dobrodružstvo aj napätie."

"Povedal som si, že by to bolo celkom zaujímavé skúsiť spraviť niečo s takým známym príbehom," pokračuje Reynolds. "Prečítal som si knihu, uvedomil si, o čom vlastne je a dospel k záveru, že to bude o dosť ťažšie, než som pôvodne predpokladal. Kniha je totiž dosť komplikovaná. Museli sme prísť na to, ako ju upraviť pre potreby filmu."

Barber súhlasí: "Je to skutočne jeden z tých veľkých príbehov. S romantikou, trochou komédie, je tam téma zrady a pomsty. Tá kniha prežila skúšku časom a my sme si povedali, že doba dozrela na jej nové spracovanie. Gróf Monte Cristo tu totiž už veľmi dlho nebol."

"Veľa ľudí sa ma pýta, o čom sú moje filmy," hovorí Kevin Reynolds. "Myslím, že som posadnutý témou straty nevinnosti. Prvky tohto prístupu sú vo všetkých filmoch, ktoré som doteraz spravil. Možno práve to nachádzam aj v príbehu o grófovi Monte Cristo. Aj tu je totiž mladý, nevinný, pozitívne zmýšľajúci muž, ktorý sa potýka s ľudˇmi bezohľadnými a krutými. Vracia sa, aby sa pomstil. Verí, že sa mu uľaví a bude znova taký ako predtým. Ale prináša pomsta skutočne uspokojenie? Ako hovorí postava Richarda Harrisa - "je to jedlo, ktoré sa varí nekonečne dlho ale len zriedkakedy sa zje." Takže o tom je tento film - o honbe človeka za pomstou."

O PRODUKCII

Keď sa robil výber hercov do filmu "Gróf Monte Cristo", prioritou číslo jeden bolo spraviť ho tak aktuálne, ako to len bolo možné.
"Hľadali sme nové talenty," hovorí Gary Barber, "Jim Caviezel bol skvelý v "Tenkej červenej čiare" a Guy Pearce nenapodobiteľný v "L.A. Utajené skutočnosti". Guy tiež exceloval v Európe vďaka austrálskemu seriálu "Susedia", je jednoducho špičkový herec."

"Chceli sme hercov mladých, talentovaných aj na pohľad pekných -chceli sme čerstvú krv, aby sa naozaj bolo na čo pozerať," zhrnul Roger Birnbaum. Zostavu doplnili ešte o absolútneho nováčika Dagmaru Dominczyk v roli Mercedes a aj o legendárneho herca Richarda Harrisa ako Abbe Fariu a hlavné postavy boli jasné.

"Gróf Monte Cristo" je príbeh o ceste človeka do najtmavších kútov jeho vlastnej duše. "S postavou som sa snažil stotožniť tak, že som sa vžíval do predstavy úplnej straty viery a nenávisti k Bohu. Potom však príde návrat a snaha nájsť pokoj pre dušu," tak vysvetľuje základné črty hlavného hrdinu Jim Caviezel. Veď Edmond Dantes prekoná vývoj od dôverčivého idealistu po chladnokrvného pomstiteľa.
"Je to príbeh o tom, ako musíte prejsť peklom, aby sa z vás stal lepší človek. Mladý Edmond Dantes vníma svet ako v podstate dobrý, tak ako sa naň pozerá dieťa. To sa však zmení. Stane sa obeťou zvláštnych okolností a nechápe ako sa niečo také mohlo vôbec udiať."

Napriek tomu, že existuje celý rad filmových spracovaní klasického románu Alexandra Dumasa, Caviezel sa rozhodol nepozrieť si ani jedno. Postavu Edmonda Dantesa pozná len z knihy.
"Nevidel som žiaden film o grófovi Monte Cristo, nechcel som totiž od žiadneho z nich čokoľvek prebrať," hovorí, "Som mím. Stačí ak chvíľu sledujem ľudí a bez toho, aby som si to uvedomil, začnem napodobňovať prvky z ich gestikulácie či mimiky. Takže ak by som sa pozeral napríklad na Richarda Chamberlaina ako grófa Monte Cristo alebo Gérarda Depardieu, možno by som od nich nevedomky niečo okopíroval. Ľudia by začali vravieť, veď je ako Depardieu.  Takže som sa radšej pokúsil byť taký Edmond Dantes aký je v knihe."

Caviezel sa doknca pustil do štúdia histórie tej doby. "Študoval som množstvo materiálov týkajúcich sa Napoleonovho života," vraví, "ako prišiel z Korziky, ako navštevoval vojenskú školu vo Francúzsku, hoci bol z podstatne nižšej sociálnej skupiny ako jeho kolegovia. Poznám to z vlastnej skúsenosti, keď som prešiel na inú školu, kam som vôbec nezapadol. Tohto som sa držal a hľadal paralely s mojou postavou."

Guy Pearce - hviezda filmov "L.A. Utajené skutočnosti", "Priscilla, kráľovná púšte" a "Memento"  - hrá náprotivok Edmonda Dantesa - Fernanda Mondega.
"Zamiloval som si Guya už vo filme "L.A. Utajené skutočnosti", hovorí režisér Kevin Reynolds. "Je to herec, ktorý sa vie dostať pod kožu postavy, ktorú stvárňuje. A ja som potreboval niekoho, kto by presne tak zahral Fernanda. Guy ma nesklamal. Sledovať ho je jednoducho pôžitok."

Mondego je dokonalý zločinec a na jeho vzťahu k Edmondovi Dantesovi možno najlepšie demonštrovať rozdiely v ich charakteroch. "Ich vzťah sme vo filme poňali veľmi voľne, predstavili sme ich ako priateľov z detstva, napokon v ich vzťahu ide o život. V Dumasovej knihe sa tieto dve postavy takmer nepoznajú," vysvetľuje Guy Pearce.
"Fernand je mladý muž, ktorý takisto miluje Mercedes. Uvedomuje si však, že ona má rada niekoho iného. Musí teda spraviť čo sa dá, aby ho dostal z hry. V našom príbehu privedie Fernanda žiarlivosť k tomu tomu istému skutku, ale pribudne ešte aj prvok zrady priateľa."

Pre Pearca to bola veľká výzva zobraziť zmenu charakteru svojej postavy. Veď   Fernando sa z mladého muža, ktorý zachráni Edmondovi život, zmení na zradcu a zlodeja. "Je to človek, ktorý má všetko - postavenie, bohatstvo, všetko, na čo si spomenie. Napriek tomu sa stále cíti mizerne," hovorí Pearce, "Na druhej strane jeho dlhoročný priateľ Edmond Dantes nevlastní žiadne materiálne statky. Má len lásku krásnej Mercedes, otvorenú a dôverčivú povahu a šťastie. Všetko sú to jasné zdroje frustrácie nešťastného Fernanda."

"Sám som strávil ako dieťa niekoľko rokov na dosť exkluzívnej súkromnej škole. Naraziť tam na namyslených faganov nebolo nič nezvyčajné," spomína Pearce. "Nehodil som sa veľmi do toho kolektívu, ale pochopil som čo to je nespravodlivosť, ponižovanie, ale aj istá úroveň sebeckosti. Na stvárnenie postavy Fernanda to bolo skvelé."
"Ak aj Fernand  cíti vinu kvôli Edmondovi, ak cíti trpkosť a ničí ho žiarlivosť, dokáže to všetko v sebe potlačiť. Mení ho to však na stále škaredšiu postavu - psychicky  aj fyzicky.  To ako vyzerá, hlavne v neskorších štádiách života, len reprezentuje jeho mentálny status. Bolo pre nás dôležité, aby to v druhej časti filmu bolo z jeho výzoru aj zrejmé. Hoci sa neustále snaží vytvárať dojem osobnosti vďaka svojmu postaveniu, jeho výzor ho zradí. Nadmieru holduje vínu a ženám a ďalším typickým extravagantným pokleskom. Celý príbeh je o pomste. Chcel som v samotných divákoch prebudiť pocit, že najradšej by sa mu pomstili sami."

Gróf Monte Cristo Gróf Monte Cristo Gróf Monte Cristo


O HERCOCH

JIM CAVIEZEL stvárňuje Edmodna Dantesa. Človeka, ktorý stratil 13 rokov života vo väzení. Napokon utečie z ostrova If s jedinou myšlienkou v srdci - pomstiť sa. Caviezel vyrastal na predmestí Mt.Vernon v štáte Washington. Jeho detským snom bolo stať sa profesionálnym hráčom basketbalu, zranenie ho však zo športu vyradilo. Mal však aj herecký talent, objavil sa v malej roli vo filme "My Own Private Idaho". Osnil na konkurze perfektným napodobnením talianskeho emigranta. V roku 1993 ho prijali na hereckú školu, on sa však rozhodol radšej odísť do Hollywoodu, kde dostal rolu vo filme "Wyatt Earp". Ďalej žil v Los Angeles a pracoval ako čašník. Chodieval na konkurzy a veril, že jeho príležitosť raz príde.  Po šiestich mesiacoch to však už chcel zabaliť, keď mu Michael Ritchie ponúkol rolu vo filme "Diggstown". Ale bol to až legendárny režisér Terrence Malick, ktorý skutočne naštartoval jeho kariéru,  keď ho obsadil do filmu z druhej svetovej vojny "Tenká červená čiara". Caviezel potom hral vo filmoch "Ride With The Devil", "Frekvencia" s Dennisom Quaidom, vo filme "Pošli ďalej" a bol aj protihráčom Jennifer Lopez v snímke "Angel Eyes". V tomto roku sa ešte objaví vo filme "High Crimes" režiséra Carla Franklina.

Fernand Mondego stvárnený hercom menom GUY PEARCE najprv zachráni život Edmonda Dantesa, potom však ukáže svoju pravú tvár - dosiahne, že Edmond sa dostane do väzenia na ostrove If a ožení sa s jeho snúbenicou Mercedes.
Guy Pearce sa narodil v Anglicku ale vyrastal v Austrálii. Svoju profesionálnu kariéru začal ako 18-ročný, keď si zahral postavu Mikea Younga v medzinárodne úspešnom austrálskom televíznom seriáli "Susedia". Už od 11-tich rokov však hrával v amatérskych divadlách a netušil, že herectvu napokon zasvätí celý život. Objavil sa v predstaveniach "Aladdin", "The King And I", "The Wizard Of Oz", "Fiddler On The  Roof".
Už počas svojho štvorročného pôsobenia v seriáli "Susedia" začal Pearce pracovať aj na filme "Heaven Tonight", nasledovali "Hunting" a "My Forgotten Man", kde stvárnil nechvalne známeho Errola Flynna.
Celý svet ho však zaregistroval až vďaka výnimočnému výkonu vo filme "Priscilla kráľovná púšte". Odvtedy Pearce hrá postavy také rozdielne ako napríklad ambiciózneho policajta vo filme "L.A. Utajené skutočnosti", armádneho kapitána  Boyda vo filme Antonia Birda "Ravenous", či nádejného speváka vo filme "A Slipping-Down Life" alebo advokáta Biggsa vo filme "Rules Of Engagement". Z jeho ostatných filmov môžeme spomenúť aj "Memento" či austrálsky film "Till Human Voices Wake Us" s Helenou Bohnam Carter. V najbližšej dobe sa objaví v novom spracovaní "The Time Machine" a v austrálskom filme "The Hard Word" s Rachel Griffiths.

DAGMARA DOMINCZYK hrá snúbenicu Edmonda Dantesa Mercedes, vydá sa však za Fernanda Mondega. Dagmara sa ešte v tomto roku objaví vo filmoch "Rock Star" a "They". Profesionálny debut zabsolvovala v roku 1998 ako Alice v broadwayskej hre "Closer". Viac ako 12 krát hrala  protihráčku Natashe Richardson, za čo si vyslúžila jednomyseľnú pochvalu od odbornej kritiky.
Dagmara Dominczyk sa narodila v Poľsku, do New Yorku sa presťahovala ako sedemročná. Navštevovala tu strednú umeleckú školu, kde získala prestížnu cenu La Guardia Alumni Award ako najlepšia herečka. Získala tiež štipendium pre štúdium na Carnegie Mellon University. Ukončila ho v roku 1998.
Už ako študentka účinkovala vo filmoch "The Philadelphia Story" ako Tracy Lord, či "Woyzeck" ako Marie. Stvárnila hlavnú postavu vo filme "Medea", Suzan v "The Heidi Chronicles", Helenu v "Look Back In Anger" a Oliviu v "Twelfth Night".


O TVORCOCH FILMU

KEVIN REYNOLDS (režisér) na narodil v San Antoniu v Texase. Vyštudoval právo a  dokonca písal prejavy pre vtedajšieho guvernéra Texasu. Až po pár rokoch sa rozhodol venovať výrobe filmov, študoval na filmovej škole  Texaskej univerzity v Austine a  aj na Univerzite Južnej Kalifornie. Jeho dizertačnú prácu "Ten Soldiers" neskôr zrealizoval režisér John Milius a vydal pod názvom "Red Dawn". Steven Spielberg zas videl Reynoldsovu doktorskú prácu "Proof" a požiadal ho, aby na jej základe napísal riadny scenár. Tak vznikol film "Fandango", ktorý sa stal Reynoldsovým prvým veľkým úspechom a v ktorom poprvýkrát spolupracoval s Kevinom Costnerom. Reynodls a Costner sa potom ešte stretli aj pri práci na filmoch "Robin Hood: Kráľ zbojníkov", "Rapa Nui" a "Vodný svet".  Druhý Reynoldsov film "The Beast Of War" je dodnes jeho najobľúbenejší. Režíroval aj flim "187" v hlavnej úlohe so Samuel L.Jacksonom.


JAY WOLPERT (scenár) strávil väčšiu časť svojho profesionálneho života ako tvorca a producent televíznych hier, reality shows a talk shows.  Zaujímavá je informácia, že skôr než sa do tohto všetkého pustil, sám v jednej televíznej hre vyhral. Bola to súťaž Jeopardy Tournament Of Champions v roku 1969.
Začiatkom 90-tych rokov  sa v amerických televíziách vysielalo už osem Wolpertových súťaží či programov, 12 zahraničných verzií bolo možné vidieť v najmenej 14-tich krajinách v rôznych častiach sveta. Okrem scenára ku "Grófovi Monte Cristo" píše už aj ďalšie. K filmom "In The Year Of The  Brat", "Fifty Days Of Brave" a  "Pirates Of The Caribbean". Wolpert sa párkrát objavil v malých roliach v niekoľkých filmoch, napríklad "Otec nevesty II", kde hral gynekológa Diane Keaton.

 


 




autor press kit 8.4.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dráma
Minutáż˝: 131 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.