CINEMA VS. PREMIERE

CINEMA VS. PREMIERE

článok



Aj keď Chyť ma, ak to dokážeš - ešte nemal premiéru, udalosťou mesiaca je uvedenie Pianistu Romana Polanského. Skvelý film, ktorý som videl vďaka brnenskému Febiofestu, a z ktorého som podobne, ako Eva Zaoralová chcel po hodine odísť, však nie je trhákom, ktorý by sa hodil na titulné strany. Loenardo DiCaprio sa predsa len predáva lepšie (Fotka, čo má Cinema na titulnej strane sa nachádza vo vnútri Premiere v rozhovore s Leom.). Pokračovanie Matrixu je na tom ešte lepšie ako Leo. Víťazom titulnej strany v tomto mesiaci je Premiere.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Pianista. V Cineme sa nachádza len recenzia na tento film od Evy Zaoralovej. Ide o kvalitnú recenziu oproti tej, čo je v Premiere. Lenže Premiere nepíše tak odborné recenzie. Ich recenzie, sú prístupné každému, čo vadí tým, čo sa chcú dozvedieť viac. Premiere radšej priloží rozsiahly článok, v ktorom sa dozviete to, čo popísala Eva Zaoralová v recenzii. Cineme však musím vytknúť napísané meno hlavného hrdinu. Ak sa niekto píše Władysłav Szpilman, tak by sa v recenzii nemalo vyskytovať obyčajné Wladyslav.

Chyť ma, ak to dokážeš bude nesporne kvalitná komédia. Cinema má nádherný rozhovor som všetkými tromi hlavnými osobnosťami filmu, ale pripadá mi to "odnikiaľ nikam". Rozhovor nezačína, ani nekončí. Vyzerá to ako vytrhnutá časť dialógu. Neviem, či bol problém v obmedzenom počte strán, rozhodne by som si ho chcel čítať celý. Nie vždy sa podarí spojiť tak kvalitný tým a už vôbec nie prinútiť všetkých troch k spoločnému rozhovoru. Táto dvojstrana je lepšia ako rozhovor s Leonardom v Premiere. Z neho mám pocit, že DiCaprio je rozmaznaný "fracek", ktorého zasiahla popularita. Rozhovor nie je zameraný len na Chyť ma, ak to dokážeš, ale aj na Gangs of New York. Tieto filmy mali v Amerike premiéru takmer súčasne. Portrét Toma Hanksa od Aleny Prokopovej je ako vždy kvalitný, ale dovolím si ho porovnať s dvojstranou (akýmsi druhým pokračovaním seriálu "V koži") V koži Roberta De Nira v Premiere. Nejde síce o portrét, nedozviem sa z neho kedy sa narodil a aké mal detstvo, či začiatky, ale táto forma informácií o hercovi je mi bližšia a vizuálne zaujímavejšia. 

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Tentoraz sa Premiere vydala i do vlastných vôd. Prináša článok o zrode filmovej rozprávky Čert ví proč. Cinema sa zaoberala filmom Kruté radosti. K recenzii pripojila rozhovor s Annou Šiškovou. V rubrike "točí se..." je to (ako obyčajne) český film Krysař. 100% získal jediný film z februárovej ponuky: Lesní chodci. Nie vždy sa v čechách podarí natočiť kvalitný film. Opakom Lesných chodcov je Troškov film Kameňák, ktorý získal 20%.

Nepochybne k filmu Opití láskou patrí článok 50 najlepších romantických momentov z Premiere. Hlavy dohromady dali Lubomír Zrnečko, Barbora Šťastná a Hubert Mařík. Spolu tak pozbierali 50 naozaj krásnych scén a priznávam sa, že nie pri jednej z nich som si vedel dokonale vybaviť pocit, aký som mal v kine a len pri čítaní sa mi drali slzy do očí. Určiť víťaza je na nás, čitateľoch. Portrét Adama Sandlera (hlavne od Tomáša Baldýnského) je zážitok, ale lepším doprovodným článkom je 50 romantických scén.

Hviezda George Clooney sa nevyhla rozhovorom k filmu Solaris. Zatiaľ čo Premiere s originálny názvom Clooney útočí mapuje dôvody prečo si George obľúbil režiséra Stevena Soderbergha a pustil sa do režírovania, Cinema prichádza s odľahčeným rozhovorom nielen o zadku a Oscaroch. Ako dopadne film u nás budeme môcť posúdiť už 20. 2. Nič v zlom, ale začínam mať rozhovorov v Cineme plné zuby a viac sa teším na články v Premiere.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

K nádhernému filmu Nebo (uvedenom na Febiofeste v Brne) sa Premiere vôbec nevyjadruje. Je to preto, že má premiéru až tridsiateho februára. Cinema je v tomto o kúsok ďalej - rozhovorom s Tomom Tykwerom. Porovnáva sa v ňom vízia Kieslowského a Tykwerova. Zvláštnu časť tvorí ticho.

Legendou Cinemy je tvorca John Huston, kultovou scénou sú Pelíšky, maliarom filmovej hudby John Barry. (Nerozumiem prečo práve tu sa nachádza stránka so samolepkami na videokazety. Nemá mať miesto tam, kde sa spomína video? Medzi stranou 104 a 105 je na to nádherný priestor, lebo na strane 105 sa nachádza reklama.) Technika patrí HD rekordérom a v internete nie je zase žiadne slovo o Kineme :-).

V Premiere sa rubrika Retro (lepšie povedané Tomáš Baldýnský) zaoberá Čeľusťami, ktoré zmenili naveky tvár filmu, hračičky (pre bohatých) predstavujú digitálnu všehochuť. Na posledných stránkach veľkej Premiere sa nachádzajú dva plagáty (teda jeden obojstranný) Matrix Reloaded a Pán prsteňov: Dve veže. Na záver ešte odpoveď Premiere na ďakovný list, ktorý sa týkal minulo-mesiacovej minipremiere s jej troma rôznymi obálkami (maník si kúpil všetky tri malé Premiéry): "Zvažujeme 27 rôznych obálok k Pánovi prsteňov: Návrat kráľa. Idete do toho?"


autor Matej Oravec 13.2.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.