PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Američania vzdali vďaku, Harry je znovu jedničkou a do prvej päťky prenikli dve novinky. Planéta pokladov a 8 šialených nocí Adama Sandlera. Víkend patril deťom, pretože štyri z piatich filmov v prvej päťke sú určené hlavne im.

TOP 29. 11. - 1. 12. 2002
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Harry Potter and the Chamber of Secrets Warner Bros. 3. týždeň 32,1 mil 200,0 mil
2. Die Another Day MGM 2. týždeň 31,0 mil 101,6 mil
3. The Santa Clause 2 Buena Vista 5. týždeň 12,3 mil 113,9 mil
4. Treasure Planet Disney 1. týždeň 11,8 mil 16,5 mil
5. 8 Crazy Nights Columbia 1. týždeň 10,1 mil 15,1 mil
6. Friday After Next New Line 2. týždeň 7,7 mil 25,6 mil
7. Solaris Fox 1. týždeň 6,7 mil 9,4 mil
8. 8 Mile Universal 4. týždeň 5,9 mil 107,5 mil
9. They MGM 1. týždeň 5,7 mil 8,0 mil
10. The Ring DreamWorks 7. týždeň 5,5 mil 120,0 mil
Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA

Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter a tajomná komnata)
Harry urobil triumfálny návrat na prvú pozíciu. Od piatka do nedele zarobil 32,1 milióna a ak k tomu započítame predĺžený víkend, tak to bolo 45,8 milióna dolárov. Minulý rok v treťom týždni Harry Potter a kameň mudrcov zarobil 23,6 miliónov dolárov, ale bolo to víkend po vďakyvzdaniu. Kameň mudrcov zarobil 317,5 milióna dolárov v Amerike a 965,7 miliónov celkovo, čo je druhý najziskovejší film v histórii.
Dej: Harry Potter a jeho priatelia Ron a Harmiona sa stretávajú s novými nástrahami v druhom ročníku v kúzelníckej škole Rokfort. Tajomná komnata bola znovu otvorená a v škole to začína byť veľmi nebezpečné. Je na Harrym a jeho kamarátoch, aby zistili kto komnatu otvoril a ako nastoliť v škole poriadok a bezpečie.
Žáner: Fantasy dobrodružstvo
Štúdio: Warner Bros. (Continental-film) 
Hrajú: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ronald Weasley), Emma Watson (Hermione Granger), Richard Harris (Riaditeľ Dumbledore), Maggie Smith (Minerva McGonagall), Alan Rickman (Prof. Severus Snape), Ian Hart (Prof. Quirrell), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid).
Réžia: Chris Columbus
Scenár: Steve Kloves, J. K. Rowling (novela).
Kamera: Roger Pratt
Hudba: John Williams
Premiéra v USA: 15. 11. 2002
Premiéra v SK: 12. 12. 2002 
Miesta natáčania: London, England, United Kingdom
Článok k traileru + Trailer
Článok k teaseru + Teaser
Oficiálna stránka
Po intre, tentoraz na lietajúcom aute, sa prenesieme na známu stránku fungujúcu odkedy Warner Bros. kúpili práva na sfilmovanie knižky J. K. Rowling. V ľavom hornom rohu sa vždy objavujú najnovšie novinky. Ak tam vkročíte hneď teraz, budete mať možnosť pozrieť si nekonečne dlhý záznam z premiéry konajúcej sa v piatok v Londýne, alebo 3D pohľad do pracovne riaditeľa Dumbledora.

Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA


Die Another Day (Dnes neumieraj)
Ak by sa bral do úvahy predĺžený víkend, Bondovka by bola prvá, zarobila 46,3 milióna dolárov, ale počas víkendu len "31" miliónov. 142 miliónový rozpočet dvadsiatej bondovky sa síce ešte nevrátil, ale už môžeme na 100 percent napísať, že Dnes neumieraj prekoná bondovku s názvom Jeden svet nestačí, ktorá v roku 1999 zarobila 126,9 milióna dolárov a to bol aj najväčší zárobok zo všetkých bondoviek.
Dej: James Bond obchádza svet od Hong Kongu cez Kubu a Londýn, aby odmaskoval zradcu a zabránil vojne katastrofických rozmerov. Na svojej ceste je sprevádzaný krásnou Jinx a Merandou Frost, ktorá sa neskôr zapletie do jeho práce. Dostávajú sa k smrteľnému megalomaniakovi Gustavovi Gravesovi a jeho pravej ruke menom Zao do Írska, kde sa nachádza palác postavený kompletne z ľadu. Tu sa po prvý krát stretne s vysokoúčinnou zbraňou, ktorú musí zneškodniť.
Žáner: Akčné špionážne dobrodružstvo
Štúdio: MGM (Tatrafilm) 
Hrajú: Pierce Brosnan (James Bond), Halle Berry (Jinx), Rosamund Pike (Miranda Frost), Toby Stephens (Gustav Graves), Rick Yune (Zao), Will Yun Lee (Colonel Moon)
Réžia: Lee Tamahori
Scenár: Neil Purvis, Robert Wade, Ian Fleming
Kamera: David Tattersal
Hudba: David Arnold
Premiéra v USA: 22. 11. 2002
Premiéra v SK: 2. 1. 2003
Miesta natáčania: Maui, Hawaii, USA \ Alaska, USA \ Washington, USA \ England, United Kingdom (Pinewood Studios) \ Scotland, United Kingdom \ Iceland \ South Korea \ Cuba \ Spain
Trailer 3
Trailer 2
Teaser
Oficiálna stránka
Produkčné poznámky, interview, trailery... Je tu všetko, čo sprevádzalo dvadsiatu Bondovku od svojho vzniku po premiéru.

Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA


The Santa Clause 2 
17,2 milióna dolárov za 5 dní, 12,3 za víkend, 113,9 celkovo a postup zo štvrtého miesta na druhé.
Dej: Začína sa vianočná horúčka a Santa Claus začína hľadať dokonalú budúcu pani Clausovú. Scott Calvin bol Santa Clausom osem rokov za sebou a jeho lojálni zákazníci ho považujú za najlepšieho Santa Clausa vôbec. Scott však má problémy. Jeho syn Charlie skončil na listine darebákov a on sám je za záhadných okolností zbavený "úradu". A ako keby to nestačilo, Scott sa dozvie, že keď sa do Vianoc neožení, prestáva byť Santa Clausom! Má to dokonca v zmluve, čierne na bielom. Scott zúfalo hľadá nastávajúcu, pokúša sa pomôcť synovi, odchádza domov, zanechajúc na svojom santa-clausovskom mieste náhradu. Keď však náhradník spôsobí mierny chaos, je zasa len na Scottovi, aby zachránil Vianoce.
Žáner: Romantická komédia
Štúdio: Buena Vista (Saturn)
Hrajú: Tom Allen (Scott Calvin, Santa, Toy Santa), Elizabeth Mitchell (Carol Newman), David Krumholtz (Bernard), Eric Lloyd (Charlie Calvin), Judge Reinhold (Neil Miller).
Réžia: Michael Lembeck
Scenár: Cinco Paul, Ed Decter, Don Rhymer, Ken Daurio, John Strauss, Steve Rudnick (príbeh)
Kamera: Adam Greenberg
Hudba: George S. Clinton
Premiéra v USA: 1. 11. 2002
Premiéra v SK: 21. 11. 2002
Miesta natáčania: Vancouver, British Columbia, Canada
Trailer The Santa Clause 2
Oficiálna stránka
Napísať Santovi? Vstúpiť na stránku? Pozrieť si trailer? Vstúpiť na stránku. Boli ste dobrý? Áno - nie? Jasné, že áno! (Pre tú srandu skúste aj odpoveď nie.) V hre som urobil 20 hračiek a nazbieral 279 bodov, potom som to už nestíhal. V teste som najmilšie dieťa na tejto planéte. Všetkým som rozoslal pohľadnice a precital a dozvedel som sa všetko, čo som o Vianociach potreboval. Darčeky nenosí ani Ježiško ani Santa, ale Tim Allen!

 

  



Treasure Planet (Planéta pokladov)
Druhé želiezko v prvej päťke štúdia Disney je Planéta pokladov. Zarobila 16,5 miliónov od stredy a 11,9 za víkend.
Dej: Film sa odohráva vo vesmíre a hlavnou postavou je mladý Jim Hawkins, ktorý sa náhodou stane svedkom hľadania zakopaného pokladu kapitána Flinta. On a niekoľko dospelých si najmú loď a vydajú sa za pokladom. Loď však patrí jednému z Flintových pirátov, dlhému Johnovi Silverovi... a on má tiež záujem o poklad.
Žáner: Sci-fi dobrodružstvo
Štúdio: Buena Vista (Saturn) 
Hovoria: Joseph Gordon-Levitt (Jim Hawkins), Brian Murray (John Silnver), Martin Short (B.E.N.), Emma Thompson (Captain Amelia), David Hyde (Dr. Doppler).
Réžia: Ron Clements, John Musker
Scenár: Barry Johnson, Kaan Kalyon, Mark Kennedy, Sam Levine, Donnie Long, Frank Nissen, Terry Rossio, Robert L. Stevenson (novela)
Hudba: James Newton Howard
Premiéra v USA: 27. 11. 2002
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
"Dobrodružstvo Robert Louis Stevensona 'Treasure Planet' tak, ako ste ho ešte nikdy predtým nevideli." To oznamuje intro, ale oficiálna stránka bude ešte len čoskoro. Zatiaľ je tu teaser a trailer vo všetkých prehrávačoch a story - príbeh. To je všetko. Snáď sa do budúceho vydania niečo zmení.

 

  



Adam Sandler's Eight Crazy Nights 
Cez zárobok 10 miliónov sa ešte prehupla komédia Osem nocí Adama Sandlera. Počas predĺženého víkendu zarobila 15 miliónov dolárov. Kritici novým Sandlerovým filmom dvakrát nadšeným neboli (ako takmer s každým jeho filmom).
Dej: Davey Stone, 33-ročný mladík, sa dostane do ťažkostí so zákonom po tom, ako jeho žarty zájdu príliš ďaleko. Aby sudca zachoval vianočnú atmosféru, dá Daveymu poslednú šancu na nápravu - môže stráviť vianočné prázdniny ako asistent rozhodcu mládeneckej basketbalovej ligy, alebo ísť do väzenia. Davey si myslí, že sa ľahko vyhne trestu a prijme prácu asistenta rozhodcu. Až kým sa nestretne s Whitey Duvallom, výstredným, tvrdohlavým rozhodcom, si uvedomí, že mal radšej zvoliť väzenie.
Žáner: Komédia
Štúdio: Disney 
Hovoria: Adam Sandler (Whitey Duvall, Eleanore Duvall, Davey Stone), Jackie Titone (Jennifer), Austin Stout (Benjamin), Kevin Nealon (Mayor).
Réžia: Seth Kearsley
Scenár: Brooks Arthur, Allen Covert, Brad Isaacs, Adam Sandler.
Premiéra v USA: 27. 11. 2002
Miesta natáčania: Los Angeles, California, USA
Stránka na Kineme
Trailer
Oficiálna stránka
Trailer vo všetkých prehrávačoch, soundtrack, vstup na stránku: Kto iný by mohol zahrať tri rôzne charaktery lepšie ako Adam Sandler? Hneď sú tu tri príklady. Ak budete pokračovať v meste, nájdete neuveriteľne veľa fantastických vecí spojených s týmto filmom.

Dva ďaľšie debuty Solaris a Wes Craven Presents: They skončili na siedmom a deviatom mieste. Môj favorit Solaris, ktorého úspech som považoval za samozrejmosť zarobil len 6,8 milióna. Pre film s rozpočtom 47 miliónov dolárov to je veľmi málo. 17 miliónový rozpočet filmu Wes Craven Presents: They zarobil 8 miliónov od stredy a 5,7 miliónov cez víkend. Moja tučná grécka svadba vypadla z prvej desiatky. Patrí jej však miesto jedenáste so zárobkom 4,1 milióna dolárov. Celkovo má na konte 210,7 milióna dolárov. Dlhých 18 týždňov (štyri a pol mesiaca!) sa grécka svadba držala v prvej desiatke, čím prekonala rekord, ktorý doteraz držal magahit Titanic.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 129 milióna dolárov, čo je o 58 percent viac ako minulý rok.

Tabuľka filmov, ktoré sa umiestnili na prvých miestach pred rokom, dvomi, tromi, štyrmi...

Obdobie  Film Tržba
30 - 2 december 2001 Harry Potter 23,6 mil
1 - 3 decembra 2000 How The Grinch Stole Christmas 27,1 mil
3 - 5 decembra 1999 Toy Story 2 27,7 mil
4 - 6 decembra 1998 A Bug's Life 17,1 mil

Päť noviniek sa bude pokúšať o čo najvyšší zisk. Analyze That (De Niro/Crystal/Kudrow), Adaptation (Cage/Cage/Streep/Streep), Empire (Leguziamo/Richards), Equilibrium (Bale/Diggs/Watson), My Kingdom (Redgrave/Catherwood/Harris). Tipoval by som výsledky v tom poradí, ako sú premiéry napísané. Ale prvú priečku pravdepodobne aj vo štvrtom týždni obháji Harry Potter.






autor Matej Oravec 6.12.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.