CINEMA VS. PREMIERE

CINEMA VS. PREMIERE

článok



Filmom roku sa podľa Premiere a Cinemy stal Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa, ženou roku 2002 je Halle Berryová a mužom roku Tobey Maguire. Aké zmeny priniesli filmové mesačníky s novým rokom 2003?

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Posledný deň roku 2002 som držal v rukách Cinemu a zaujate čítal každý článok. Titulná strana zaslúžene patrí najočakávanejšej januárovej premiére - pokračovaniu Pána prsteňov s názvom Dve veže. Osem strán patrí nádherným fotkám a recenzii, dvojstrana "Stredozeme" pomáha neznalcom priblížiť postavy najznámejšej trilógie. Portrét Vigga Mortensena mapuje jeho herecké kreácie pred stvárnením „lotrovskej" postavy Aragorna. Druhou najväčšou udalosťou začiatku nového roka je nepochybne uvedenie dvadsiatej bondovky na štyridsiate výročie štúdia MGM s názvom Dnes neumieraj. Recenzia, minirozhovor a Bond „speciál". Tomu patrí v Cineme 16 strán. Článok "Protřepat, nemíchat" sa v krátkosti vyjadruje ku každej z dvadsiatich bondoviek a objasňuje 20 tajomstiev Jamesa Bonda. Článok z pera Heiko Rosnera podrobnejšie analyzuje bondovských predstaviteľov. Českú republiku (a aj Slovensko) háji premiéra filmu Útek do Budína. Herec Ondřej Sokol v rozhovore mimo iné porovnáva filmové a divadelné herectvo. V rubrike "Točí se..." sa nachádza český film Jedna ruka netleská (minimálne o 100% lepšia reportáž ako minulý mesiac v Premiere) a slovenský film Zostane to medzi nami

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Nezanedbateľnou časťou Cinemy je portrét filmového mága Aki Kaurismäkiho. Filmom projektu 100 je venovaných 8 strán a väčšina z filmov sa môže pochváliť 100 percentným ohodnotením, takže sa máme na čo tešiť. Reportáž Ondřeja Vosmíka vtipne približuje nudnú atmosféru Európskych filmových cien za rok 2002. Zdeněk Liška, najlepší a najplodnejší český skladateľ filmovej hudby, zaujal miesto v rubrike Legenda. Maliarom filmovej hudby pre mesiac január je Trevor Jones (Posledný mohykán). Ako ospravedlnenie je tu slovníček pojmov, ktorému v minulom čísle chýbali určité písmená. Nová rubrika Technika - približuje výnimočnosť DVD rekordérov. Ohliadnutím sa za rokom 2002 vybrala Cinema ženu a muža roku, prehru a výhru roku, výroky, scény, citáty a lúčenia roku 2002. Najväčšou novinkou Cinemy sú samolepky pre vašu videotéku. Zaujímavý spôsob ako si označiť kazety, s ktorým prišla Nemecká Cinema asi tak pred dvomi rokmi. Nový seriál "Režiséři pod vlivem..." je jeden dlhý a veľmi zaujímavý monológ Saši Gedeona. Poslednou novinkou je rubrika "Kult aneb filmové scény našeho srdce". Prechádzajúc filmovými kartami Cinemu zatváram a odpočítavam posledné sekundy starého roku. Bodaj by sa v budúcom čísle nachádzala Kinema.sk na stránke internet. Boli by sme si "kvit" :-)

Nová Premiere láka na pätorakú obálku. MiniPremiere si môžete vybrať s Frodom, Aragornom alebo Legolasom na titulnej strane. Veľkú Premiere zase s Jamesom Bondom, alebo Dvomi vežami. Je pravda, že zvlášny novoročný balík Premiere s vodkou, olivami, tričkom, knihou a deosprayom na Slovensku prevdepodobne nikde nezoženiete, ale aj titulná strana sa celkom líši od tej, ktorú dostenete v stánkoch na Slovensku. To, že má Premiere na obálkach Bonda a Dve veže má samozrejme dobrý dôvod. Oba filmy sú výborné a obom by sa mala dostať zaslúžená pozornosť. Na trinástich stranách sa nachádza denník z dotáčok Dvoch veží a rozhovory s hercami. 9 strán patrí článku Tomáša Baldýnskeho 007 divov sveta. Naozaj veľmi zaujímavé informáce o ženách, pomôckach a režiséroch najdlhšej filmovej série. 

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Premierovský špeciál má názov "Filmy, které otřásly rokem 2002": hviezdne hodiny roku, film roku, herec a herečka roku, kniha rekordov, filmové peklo, scény a smoliar roku, zlatý fond filmových hlášok, možnosť zvoliť najlepší film, herca a herečku roku. Lubomír Zrnečko hovorí o trinástich filmoch za trinásť rokov Stevena Soderbergha. Barbora Šťastná v článku "Jak získat roli?" popisuje nečakané stretnutia hercov a nehercov s režisérmi. Ženou mesiaca január sa stala Cate Blanchettová, ktorá v rozhovore rozpráva o Pánovi prsteňov a filme Nebo. Pravidelná rubrika Retro približuje problémy jedného z najzásadnejších filmov Lovec jeleňov. Projektu 100 je venovaná dvojstrana, a redakcia tiež nešetrila hviezdičkami. Jedinou zmenou v Premiere je absencia článku Stroj času.

Ak ste Jamesa Bonda ešte nevideli, tak rýchlo do kina. Určite sa stretneme na Dvoch vežiach! Už za pár dní!





autor Matej Oravec 10.1.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.