DVAJA PÁTRAČI: SPY KIDS 2

DVAJA PÁTRAČI: SPY KIDS 2

článok



Stupeň utajenia:
Super ultra veľmi prísne tajné.

Superagenti:
Rodina Cortezovcov, každý jeden člen, vrátane rodičov, detí a starých rodičov.

Správa:
Svet je opäť v ohrození a nemože ho zachrániť nikto okrem Cortezovcov, ale iba ak budú pracovať spoločne.

Analýza:
Iste, malí Carmen a Juni dostali svojich rodičov už raz z poriadnej šlamastiky, a majú v sebe špiónske gény, ale sú pripravení na najväčšie dobrodružstvo svojho života, plné nebezpečenstva, rafinovaných vynálezov a úskokov šialeného protivníka? Osud sveta opäť leží na ich pleciach, ktoré sú iba o kúsok väčšie ako pred rokom, a my si môžeme byť istí len jedným - táto misia preverí odvahu a schopnosti každého člena ich rodiny. 

Dvaja pátrači: Spy Kids 2 Dvaja pátrači: Spy Kids 2 Dvaja pátrači: Spy Kids 2

Film Roberta Rodrigueza (Desperado, Od súmraku do úsvitu) "Dvaja pátrači" je novým a ešte väčším dobrodružstvom rodiny Cortezovcov - tajných agentov, s ktorými sa diváci mohli stretnúť už v prvom filme "Spy Kids". V ňom sa malí Carmen a Juni pripojili k rodinnej špiónskej tradícii, aby oslobodili svojich unesených rodičov. S použitím mnohých úžasných vynálezov, prístrojov a vozidiel, ale hlavne dôvtipu a odvahy dokázali, že napriek tomu, že sú ešte malé deti, môžu byť veľkými hrdinami. Teraz sú už agentmi druhej triedy a majú sa vydať na svoju vlastnú misiu - alebo si to aspoň myslia. Tentoraz si však akcia vyžiada celú ich rodinu, pretože musia zachrániť svet pred nebezpečenstvom, číhajúcim na záhadnom vulkanickom ostrove, na ktorom žije istý šialený vedec so svojimi neuveriteľnými geneticky vytvorenými kreatúrami. Na tomto ostrove nefungujú žiadne špiónske super vynálezy, a tak sa záchrancovia musia spoľahnúť len na svoj dôvtip... a jeden na druhého.

Autor scenára, režisér, producent, strihač, návrhár scén, kameraman, strihač zvuku a autor hudby Robert Rodriguez tentoraz nakrútil ešte väčšie dobrodružstvo rodiny Cortezovcov, s väčším množstvom zaujímavých postáv, fantastickejších vynálezov a neuveriteľných stvorení. Je to óda na detského ducha objavovania fantázie vo svete, v ktorom sa deti stávajú hrdinami a používajú zariadenia, ktoré by im závidel aj agent 007 James Bond. Zachraňujú svet, ale objaví aj niečo rovnako dôležité - ducha spolupráce a rodinnú súdržnosť cez viacero generácií.

Rodriguez vraví: "Podtitul filmu znie "Ostrov stratených snov", pretože som do neho vložil každý svoj detský sen či nápad, vynálezy a stroje, ktoré som chcel mať, miesta na ktoré som chcel ísť, a každé dobrodružstvo, ktoré som chcel zažiť. Všetko som dal do tohto filmu."

Tentoraz sa však dej prenesie aj na ostrov, kde takéto zariadenia nefungujú: "Vidiac, aké sú moje deti technicky zdatné už v malom veku, som chcel vo filme mať veľa techniky, na ktorú sú už také zvyknuté a sú na nej závislé. Keď sa však dostanú na ostrov, nič z toho zrazu nefunguje a musia sa spoľahnúť len na svoju tvorivosť. Nakoniec sa však najlepšie zabavíme pri spojení ich nápadov a fantastických vynálezov."

Rodriguez bol podľa vlastných slov ovplyvnený špiónskymi seriálmi, ale aj filmami ako "Jáson a argonauti" či "Súboj titanov": "Moje prvé filmové spomienky sú z filmov, v ktorých sa pohybovali fantastické tvory. Tento film bol šancou oživiť tento žáner a obohatiť ho špiónskymi prvkami a rodinnou zábavou. Je to hybrid nápadov, projekcia všetkých mojich snov do jedného."

Pri tvorení podoby filmu Rodriguez zabudol na všetky hranice predstavivosti a uvoľnil svoju detskú fantáziu. Opustil dokonca obvyklú filmársku techniku nakrúcania na film, a použil dve digitálne kamery s vysokým rozlíšením. Potom vzal všetok nasnímaný materiál do svojej garáže, kde film zostrihal, pracoval na počítačových efektoch, a mixoval konečný zvuk k filmu. Jeho prioritou bolo preniesť svoju magickú a často mystickú víziu aj do samotnej vizuálnej podoby filmu: "Chcel som, aby tento film bol trochu iný, aby to bol akýsi domáci filmový superhit, veď doma uvarené jedlo je vždy najlepšie. Zapojil som do tvorby filmu celú svoju rodinu, počúval som ich názory a nápady, a dúfam, že diváci uvidia ten rozdiel. Tento film chce byť dielom malého dieťaťa, ktoré zanechá obrovský otlačok."

K novej filmárskej technike Rodriguez vraví: "Digitálne kamery veľmi uľahčujú a urýchľujú prácu, film je už niekedy tvorivou prekážkou. Myslím, že mnohé veci by na filmovom médiu neukázali tak, ako na digitále. George Lucas mi ukázal zábery z "Hviezdnych vojen 2", a bol som ohromený. Vedel som, že chcem niečo takéto. Digitál vám navyše umožňuje hneď vidieť výsledok práce, čo oceňujú aj samotní herci. Pri tomto nakrúcaní sa ľudia naučili odložiť presný scenár, pretože každý nápad viedol k ďalším, a tie sa mohli bez zdržania hneď realizovať. Takto som digitálne nakrútil dva veľké filmy za čas, za ktorý by som nakrútil jeden na film. Viem, že mnoho ľudí si myslí, že film tu bude naveky, ale aj tak dnes už nikto nestrihá na filme. Digitál je finančne výhodnejší, rýchlejší, a výsledok je lepší."

Antonio Banderas dodáva: "Podľa mňa je Robert skutočný priekopník, a o niekoľko rokov budú mnohí ďalší používať rovnaký systém. Je to rýchlejšie a chvíľu nám trvalo, kým sme sa naučili nový rytmus práce, ale potom to bolo úžasné. Najlepšie však na tom je, že Robert používa klasický spôsob rozprávania príbehu, ale používa na to najnovšiu technológiu. To dodáva tomu celému úplne nový rozmer."

Dvaja pátrači: Spy Kids 2 Dvaja pátrači: Spy Kids 2 Dvaja pátrači: Spy Kids 2

 

"Tentoraz sa stretneme s viacerými členmi rodiny Cortezovcov, pretože chcem ukázať, aký zaujímavý a zábavný môže byť rodinný život. Je tu viac akcie a dobrodružstiev, ale jadrom filmu je skutočná hodnota rodinného života. Pre mňa je dôležité, že to nie je film o špiónoch, ktorí sú náhodou v jednej rodine. Je to film o rodine, v ktorej sú náhodou všetci špióni."

Antonio Banderas opäť stvárňuje otca rodiny Gregoria Corteza, ktorý a začína obávať, že jeho rastúce deti ho už nepotrebujú. Dodáva mu však viac komických prvkov i zraniteľnosti, pretože hoci je odvážnym superagentom, dosť sa obáva svojich svokrovcov. Okrem toho myslí, že pri povyšovaní v tajnej službe práve jeho preskočia, a že pre svoje deti už prestane byť hrdinom. Sám Banderas vraví, že sa na návrat k jednej zo svojich najprekvapujúcejších rolí tešil: "Je príjemné byť súčasťou filmu, ktorý hovorí o pekných rodinných hodnotách, a je zároveň magický, dobrodružný a veľmi vtipný. Práve to ma pritiahlo späť, a navyše je vždy vzrušujúce pracovať s Robertom, ktorý je už teraz na tvorivom vrchole svojej kariéry. Vytvoril zábavný film, ktorý vás chytí za srdce nech ste v akomkoľvek veku".

Banderas pokračuje: "Gregorio Cortez je trochu znepokojený tým, že jeho deti už za ním nechodia po radu, a namiesto toho, zdá sa, dávajú prednosť rôznym robotom a vlastnému rozumu... až do chvíle, keď sa dostanú do takých problémov, že si uvedomia, ako veľmi ešte stále potrebujú svojho ocka. Gregorio nemá na začiatku filmu práve šťastné obdobie, ale mohol som mu dodať trochu viac humoru ako v prvom dieli. Na tomto filme sa mi páči to, že tu máme nepremožiteľných superagentov, ale my im dáme úplne normálne rodinné problémy, a môžeme sa na nich smiať. Je predsa veľmi zdravé zasmiať sa sami na sebe."

Holland Taylorová, ktorá hrá Gregoriovu svokru, vraví: "Antonio je dokonalou kombináciou klauna a romantického hrdinu. Keď si taký príťažlivý muž ochotne a rád dokáže robiť žarty sám zo seba tak ako Antonio, je to neodolateľné."

Banderas zasa dodáva: "Páčil sa mi nápad pridania novej generácie do rodiny - starých rodičov. Objavuje sa tak nová úroveň rodinných vzťahov, a na filme sa môžu zabaviť aj dospelí. Smerom k rodičom sme sa s Carlou Guginovou snažili do filmu dostať niekoľko zábavných momentov na tému vzťahov so svokrovcami, ktoré si deti asi nevšimnú. Na rozdiel od prvej časti je tu situácia obrátená - deti sa dostanú do problémov, a zachrániť ich musia rodičia, ale stále ide o to dôležité: musíš používať svoj um i svoje srdce pre ľudí, ktorých máš rád." 

Carla Guginová hrá mamu Ingrid Cortezovú, ktorej zrkadielko s púdrom je zároveň superpočítačom, napojeným na centrálu tajnej služby: "Deti sú to najvďačnejšie publikum a rady sa zabávajú. A čomôže byť lepšie, ako hrať tú najlepšiu, najodvážnejšiu a najzábavnejšiu mamu na svete? Ingrid tentoraz musí zachrániť svoje deti a neváha pri tom použiť najúžasnejšie špiónske vynálezy. Keď sme nakrúcali prvú časť, Robert mal toľko nápadov, že sme ich všetky ani nemohli použiť v tom filme. Teraz sme ich mohli použiť, a nový film má v sebe viac surrealizmu, viac bondovských vynálezov a viac neuveriteľných stvorení. Film chce však hlavne povedať niečo iné - nech vás občas vaša rodina trochu rozčuľuje, matka vás stále poučuje a deti nepočúvajú, keď sa rodina spojí, niet na svete väčšej sily. Teraz napríklad uvidíme, čo sa Ingrid naučila od svojich rodičov, a ako to zas odovzdala svojim deťom. Každá generácia sa dostane o krok ďalej a občas môžeme len s údivom sledovať, čo naše deti dokážu."

Malí špiónski hrdinovia Carmen a Juni Cortezovci (Daryl Sabara a Alexa Vegová) majú tentoraz proti sebe aj ďalší pár rivalov - súrodencov Garyho a Gerti Gigglesovcov, deti šéfa tajnej služby. Práve oni majú najskôr zistiť, čo sa deje na záhadnom ostrove, ale Carmen a Juni ich lsťou pošlú na púšť Gobi, čím sa začína ich rivalita.

Dobrodružné pátranie zavedie našich hrdinov do úkrytu šialeného a zároveň geniálneho vedca Romera. Tento vynikajúci genetik svojim experimentom vytvoril prečudesnú zoologickú záhradu, plnú miniatúrnych, krížených exotických stvorení, ktoré sa mu vymkli spod kontroly, takže on sám žije v strachu pred nimi na svojom ostrove. Postavu Romera stvárnil známy herec Steve Buscemi: "Romero je človek, ktorý sa sám stal obeťou svojho experimentu. Pri nakrúcaní som nemusel pracovať s tými neuveriteľnými tvormi, pretože tie boli do filmu dodané až neskôr špeciálnymi efektami. Musel som si ich len predstaviť a báť sa ich, čo nebolo vôbec ťažké, pretože Robert nám ich presne opísal, a ja som pochopil, prečo sa ich Romero tak bojí."

"Je zábavné sledovať Roberta pri práci, a keďže toto je detský film, mohol ešte viac odviazať svoju fantáziu, pretože vie, že deti to ocenia. Je ťažké predstaviť si, že jediný človek má toľko talentu a toľko nápadov, ale to je Robert."

Vo filme sa ako šéf tajnej služby Donnagon objaví aj Mike Judge, tvorca známych animovaných seriálov "Beavis a Butthead" či "Kong of the Hill": "Veľmi som zabodoval u svojich detí, keď som sa na chvíľu objavil v prvej časti, a tentoraz môžeme ukázať viac o Donnagonovi a jeho vlastnej rodine."

Dvaja pátrači: Spy Kids 2 Dvaja pátrači: Spy Kids 2 Dvaja pátrači: Spy Kids 2

 

Taylor Momsenová hrá Alexandru, dcéru prezidenta, ktorej sa zapáči odvaha Juniho Cortéza: "Páči sa mi, že aj deti môžu povedať prezidentovi, čo robiť. To môže robiť len málo ľudí, ale Carmena Juni medzi nich patria, a to sa prezidentovej dcére páči. Juni urobí niečo, čo je pre Alexandru veľmi dôležité - pomôže jej zlepšiť jej vzťah s otcom. Hoci jej otec je prezident, nemá čas na svoju dcéru, a ona je z toho smutná. Juni jej však ukáže, že všetko sa dá zmeniť."

Úlohy popleteného vynálezcu Dinky Winksa sa ujal známy herec Bill Paxton: "Tak ako ostatní dospelí herci, aj ja som sa dostal k tomuto filmu vďaka nadšeniu svojich detí. Páčila sa im prvá časť, a tak keď som si prečítal scenár, nemohol som odmietnuť. Bolo v ňom naozaj množstvo nápadov, energie a nespútanej detskej fantázie. Veľmi a mi páčilo, že Robert mi dovolil byť pri svojej bláznivej úlohe úplne spontánnym a len sa dobre zabávať." 

Rodriguezov obľúbený herec Danny Trejo o ňom vraví: "Tento chalan má rozum na to, aby bol raketovým vedcom, ale namiesto toho robí filmy pre deti. To je pre deti výborné."

Rodriguez pri tvorbe rekvizít chcel vymyslieť rafinované vynálezy, ktoré využívajú skôr dôvtip ako silu, a medzi vynálezy, bez ktorých sa superšpióni v tomto filme nezaobídu, patria:
- lietajúce topánky, ktoré vám pomocou raketových trysiek pomôžu lietať nad zemou
- nanorobotické hodinky s napojením na satelit a internet, ktoré dokážu všetko okrem oznámenia času
- RALPH, mnohoramenný osobný minirobot, ktorý je veľmi milý a zároveň veľmi užitočný
- lietajúca loď, plno automatická premenlivá podvodná loď v podobe vážky
- riadiace centrum, vlastne detský domček na strome so superpočítačmi, satelitom a plochou na pristávanie vrtuľníka

Rodriguez vraví: "Najlepším časom na vymýšľanie je pre mňa jazda autom. Bývam dobrý kus od mesta Austin, a tak keď šoférujem, mám čas premýšľať. Keď dostanem nápad, nemám čas si ho zapísať, tak zavolám k sebe domov a nechám si odkaz na záznamníku. Potom nie je väčšej zábavy, ako počúvať sériu akoby zašifrovaných správ, ktoré si vôbec nepamätám! Najväčším hitom však bolo počúvanie spievanej melódie na ústrednú pesničku filmu, ktorú na konci spieva Alexa Vegová. Niekedy je kreativita a predstavivosť dôležitejšia ako filmárska zručnosť. Ak sa nezľaknete a dokážete každú výzvu zvládnuť zodpovedajúcim tvorivým riešením, môžete sa dostať veľmi rýchlo veľmi ďaleko. Čím bláznivejší nápad mám, tým väčšia zábava je pracovať s ním. Chcel som, aby si deti povedali - takúto vec by som chcel, hoci ju možno vymyslia až o dvadsať či dvesto rokov. Prebúdza to totiž ich sny a fantáziu."

Okrem technických vynálezov a robotov sa vo filme objavia aj prečudesné zvieracie stvorenia, napríklad kríženci koňa a muchy, mačky a ryby, pavúka a opice, jašterice a hada, lietajúce prasa skrížené s lastovičkou, ale aj mýtickí kentaurovia, teda kone s ľudským telom. Rodriguez vraví: "Myslím, že pre deti sú tieto predstavy vždy veľmi zábavné, a pre mňa ako filmára veľmi zaujímavé. Myslím, že aby som zrealizoval všetky takéto nápady, budem musieť nakrútiť ešte aj tretiu časť!"

 


 


 



autor press kit 19.12.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dobrodružný/Rodinný
Minutáż˝: 86 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.