CINEMA VS. PREMIERE

CINEMA VS. PREMIERE

článok



Richard Hanzlíček z Plzne sa vo svojom liste, ktorý má nadpis "Mám toho dost!" rozhorčuje nad tým, že ak jeden mesiac publikuje Cinema prehľad premiér na najbližší štvrťrok, v ďalšej Premiere musí byť to isté. Ak má Cinema jeden mesiac článok, ktorý sa volá "Desať filmov na ktoré sa najviac tešíme", o mesiac neskôr má Premiere avízo (na titulnej strane) na článok "15 filmov, na ktoré sa najviac tešíme". List končí: "Malou Premiere si už nekupuji, třicet korun za zpožděný plagiát Cinemy mi přijde víc než dost! (Celé znenie listu nájdete v Cineme na strane 145.) 

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Je to názor jedného človeka, ktorému nemožno nič vyčítať. Ale celkom ma naštvala odpoveď Cinemy: "Dobrý postřeh, ale možná byste ho měl spíš poslat na jinou adresu." Toto tvrdenie sa mi zdá nepresné. Aj keď Cinema vychádza skôr ako Premiere (aj keď tento časový úsek sa čím ďalej skracuje, 29.11. som v Brne mohol kúpiť oba mesačníky), redakcie pracujú nezávislo na sebe a nadpisy na titulkách typu: 10 filmov, na ktoré sa najviac tešíme, patria k tým najpríťažlivejším pútačom, vďaka ktorým, sa potencionálny kupec rozhodne časopis kúpiť. Nevidím na tom nič zlého, hlavne, keď aj Cinema prišla teraz s článkom „Táži se vás..." vzťahujúci sa k filmu Moja tučná grécka svadba, ktorý pojednáva o tom istom ako článok s názvom „Svadby jako řemen", ktorý vyšiel pred mesiacom v Premiere. Naozaj na tom nevidím nič zlého. Veď sú to dva mesačníky, ktoré sa venujú tomu istému, takže musí ísť o každomesačný boj. Vlastne aj kvôli tomu vychádza tento článok:-).

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Vôbec po prvýkrát vyšla veľká a malá Premiere s inou obálkou. Určite to nebolo myslené zle, že na malej Premiere za 39 Sk sa objavil rovnaký obrázok ako na Cineme za 129 Sk. Je tak krásne vidieť, ako sa grafici pohrali s prostredím za Harry Potterom. Čo sa týka titulky Premiere, okrem Harryho vábi na filmy Titanic, Matrix, Pán prsteňov, Klub bitkárov, Gladiátor... a ďalších 15 filmov, ktoré majú preveriť náš postreh. V porovnaní, komu sa venuje časopis najviac, v Premiere vyhráva Harry Potter. 10 strán pútavého čítania a dve stránky vyhradené recenzii. Šesť strán patrí veľmi zaujímavému článku s názvom „Tajemství Bollywoodu" , krotý je o azijskej kinematografii, päť strán je venovaných filmu Dívka na koštěti, na troch stranách sa rozprestiera „Super sexy žena Heather Graham", filmu X-Men 2 patria tiež tri stránky, potom je tu Barbie Tara Reid a Robert Rodrugez a jeho cesta k detským filmom. Stroj času je zameraný na rok 1989 a decembrový mesiac. Novinky sa tentoraz nevenujú len americkému filmu, ale aj českému. Reportáž z natáčania filmu Jedna ruka netleská, článok o dokončení filmu Král zlodějů, ako talent hviezdy budúcnosti si Premiere vybrala slovenskú herečku Dorotu Nvotovú a pár vetami sa dozviete aj o natáčaní Janošíka poľsksou režisérou Agnieszkou Hollandovou. Video, DVD, Soundtrax, Knihy, Web, Hračičky, Televízia, HBO, program kín v ČR a filmový prehľad - jednoducho to, čo nájdeme v každom čísle a na čo sme zvyknutí. Pána kreténů: Společenstvo kreténa vystriedal Harry Kmotr z dielne Tomáša Baldýnského. Prílohou v veľkej Premiere je 50 stránková „vianočná inšpirácia 2002" predovšetkým zameraná na tých, ktorý majú neúrekom peňazí a trápia si hlavy, čo za ňe vybrať. Aby sme sa mohli tešiť na nový rok, 2. 1. 2003 vychádza limitovaná edícia s tématikou Jamesa Bonda: Veľká Premiere, deospray, vodka a olivy, kniha Dnes Neumírej a tričko  s motývom agenta 007 za 100 Českých korún. Ostáva nám len dúfať, že sa bude predávať aj na Slovensku.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

Titulka Cinemy láka na Harryho Pottera, Zimnú rozprávku, 200 miliónovú grécku svadbu, Roberta Rodrigueza a na 400 voľných lístkov na Pána prsteňov 2. O tom, čo všetko prinesie  rok 2003 píše Cinema na dvanástich stránkach o 52 filmoch. 6 stránok je recenzia Harryho a tajomnej komnaty z toho jedna stránka patrí rozhovorom s Kennethom Branaghom a Stuartom Craigom, spomienka patrí Richardovi Harrisovi, štyri strany portrétu Maggie Smith a v závere je tu aj súťaž s Harry Potterom. K Mojej tučnej gréckej svadbe sa vzťahuje článok „Táži se vás...", k Filmfárumu Jana Wericha je tu rozhovor s Vlastou Pospíšilovou a scenáristom a režisérom Aurelom Klimentom. Posledný diel seriálu Čierny Hollywood na šiestich stranách, k filmu Spy Kids 2 rozhovor s Antoniom Banderasom, reportáž z natáčania filmu Kameňák, portrét Audrey Tautouovej k filmu Má mě rád, namá mě rád, Portrét Ondřeja Vetchého spracoval Jaroslav Sedláček + film Děvčátko, portrét Benjamina Bratta je prílohou k filmu Opustená, rozhovor s Deanou Horváthovou-Jakubiskovou o zmenenej dobe k filmu Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý - Director's Cut a film Guru má rozhovor s režisérom Shekharom Kapurom. Legendu Miloša Macourka napísal Tomáš Baldýnský (pre Premiere napísal Dívku na koštěti). "Zábava pro všechny filmové fanoušky" prináša: filmy s Vinnie Jomesom - Mean Machine, Robertom Redfordom - Poslední pevnost, Neve Campbell - Tajemství sexu, Val Kilmer - Salton Sea a film Nepovedený večírek s radom hostí; DVD píše mimo iné o animovanom Bolkovi a Lolkovi; televízia o filmoch na želanie; hudba o Českom národnom symfonickom orchestre pre Doktora Živaga; nová rubrika technika (žeby po vzore Premiere?) chce poradiť pri výbere DVD prístroja a pridáva Slovníček pojmov, kde však chýbajú niektoré písmená; internet sa zaoberá vojnovými filmami a knižky hlavne Svetom filmových hercov I., II.; filmograf, bazar, listy, nabudúce a filmové karty.

Podčiarknuté a spočítané, ak chcem mať o všetkom čo sa deje okolo filmu dôkladný prehľad, musím si kúpiť Cinemu aj Premiere, denne naťukať do internetového prehliadača www.kinema.sk a navštevovať kino.

P.S. Súťažiť s Cinemou o voľné vstupenky sa oplatí! Ak to do Brna nemáte ďaleko a chcete vidieť Dve veže skôr ako ostatní, odpovedze mailom na jednoduchú otázku. Voľné lístky na Harryho som našiel v schránke. To poteší...





autor Matej Oravec 10.12.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.