TV TIPY 13.7. - 18.7. 2021

TV TIPY 13.7. - 18.7. 2021

VOD recenzia



Utorok, 13. júl

Tu to musí byť (This Must Be the Place, Taliansko, Francúzsko, Paolo Sorrentino), Dvojka, 23:00
Výrazne zamaskovaný je aj Sean Penn v Sorrentinovej atypickej snímke Tu to musí byť. S mohutným účesom viac pripomína Robeta Smitha z The Cure ako samého seba. Penn hrá mierne prestarnutú rockovú hviezdu za zenitom menom Cheyenne žijúceho v írskom Dubline. Hudobník sa po smrt otca vydáva na cestu do New Yorku a jeho cesta pokračuje naprieč celými Spojenými štátmi. Pokúsi sa totiž nájsť človeka zodpovedného za otcove utrpenie v koncentračnom tábore. Recenzia film TU.

Počítanie mŕtvych (Bringing Out the Dead, USA, 1999, Martin Scorsese), ĆT art, 00:05
Frank Pierce pracuje ako záchranár vo veľkomeste, pričom série nočných šícht počas dlhých rokov na ňom nechávajú neblahé fyzické aj psychické následky. Problémy rieši, ako inak, alkoholom, postupne ho ale začínajú sužovať aj halucinácie. Išlo o jednu z najväčších príležitostí pre Nicolasa Cagea predviesť svoj talent a treba uznať, že v deväťdesiatych rokoch bol vynikajúcim hercom. Jeho parťáka zo sanitky si zahral John Goodman. Ide o jeden z najatypickejších filmov v tvorbe Martina Scorseseho.

Tajomstvo ich očí (Secret in Their Eyes, USA, Veľká Británia, Španielsko, Južná Kórea, 2015, Billy Ray), Filmbox, 20:00
Hlavnými hrdinami psychologického thrilleru je dvojica vyšetrovateľov FBI Jess a Ray. Tí sú zohratou dvojicou, ktorú len tak niečo neprekvapí. Jeden prípad ich však doženie na pokraj ich síl – v kontajneri nájdu brutálne zavraždené telo dievčaťa, z ktorého vykľuje Jessina dcéra. Prípad je zamotaný, rúca sa súdny proces a podozrivý sa dostáva na slobodu. Vrah uniká vyše 10 rokov, potom však Ray prichádza na novú stopu, ktorá by mohla viesť až k vyšetreniu prípadu – niektorí však už netúžia len po spravodlivosti, ale aj po odplate. Odpoveď na najpálčivejšiu otázku však vyvolá obrovský šok.

TV tipy 13.7. - 18.7. 2021

Streda, 14. júl

Prehnití (Les Ripoux, Francúzsko, 1984, Claude Zidi), ČT2, 21:45
Legendárna komediálna kriminálka sa odohráva v uličkách parížskej štvrte Montmartre. Tu spoznávame policajta Reného, ktorý je dlhé roky zvyknutý pracovať po svojom, avšak šéf mu pridá nového, mladšieho parťáka s modernejším spôsobom práce. Je to však René, ktorý sa v tomto prostredí vyzná. V hlavných úlohách uvidíte Philippeho Noireta a Thierryho Lhermittea. Film získal troch Cézarov, za najlepší film roka, réžiu a strih. O pár rokov neskôr vzniklo pokračovanie Prehnití proti prehnitým a nakoniec sa z Prehnitých stala trilógia.

Čeľuste II (Jaws 2, USA, 1978, Jeannot Szwarc), Plus, 22:55
Čeľuste II sú prvým v rade niekoľkých pokračovaní legendárneho hororového príbehu o krvilačnom žralokovi, ktorý sa pred ničím nezastaví. V tomto prípade sa do mestečka Amity vracajú rok po tragických udalostiach návštevníci, no opäť sa rozkríkne, že tamojšie vody terorizuje obrovský žralok. Nanešťastie sa starosta nepoučil, a pláž chce napriek varovaniam ponechať otvorenú. Nepoučili sa ani ľudia, ktorým zjavne prítomnosť žraloka vo vodných radovánkach vôbec neprekáža.

Studená vojna (Zimna wojna, Poľsko, Francúzsko, Veľká Británia, 2018, Pawel Pawlikovski), Dvojka, 21:55
Príbeh vášnivého vzťahu dvoch ľudí na pozadí studenej vojny a meniacej sa politickej situácie sa odohráva v Poľsku, Nemecku, Juhoslávii i Francúzsku. Všade tam sa stretávajú a rozchádzajú hudobný skladateľ Wiktor a speváčka Zula, ktorých k sebe púta osudová vášeň, ale ich láska miestami tiež pripomína skôr vojnu mocností, ako fungujúci vzťah. Snímka bola nominovaná na troch Oscarov – za réžiu, za Najlepší zahraničný film a za kameru pre Łukasza Źala. Recenzia filmu TU.

TV tipy 13.7. - 18.7. 2021

Štvrtok, 15. júl

Pretty Woman (USA, 1990, Garry Marshall), Nova Cinema, 20:00
Po ceste domov zastaví bohatý podnikateľ (Richard Gere) mladej prostitútke (Julia Roberts). Najprv jej zaplatí za jednu noc, neskôr na celý týždeň. Počas niekoľkých dní sa však vzťah, ktorý mal ostať v obchodnej rovine zmení a obaja si uvedomia, že sa na toho druhého pozerajú úplne inak, ako tomu bolo na začiatku. Ich vzťah však narazí na prekážky, ktoré nedokážu ovplyvniť a je len na nich, či ich budú schopní akceptovať.

Letisko (Airport, USA, 1970, Henry Hathaway, George Seaton), Nova Cinema, 17:20
Filmové spracovanie knihy Arthura Haileyho neodporúčame pozerať pred odletom. Hlavnou zápletkou sú totiž problémy s počasím a neskôr aj počas samotného letu. Hviezdne obsadená snímka hovorí o riaditeľovi letiska, Melovi, ktorý musí riešiť problémy so snehovou búrkou nad letiskom. Neskôr už ale cestuje, spoločne so svojou milenkou, letuškou Gwen do Ríma. Krátko pred odletom sa dozvie, že Gwen je tehotná. Ich let je navyše ohrozený, na palube sa totiž nachádza samovrah s bombou.

Šakal (The Day of the Jackal, Veľká Británia, Francúzsko, 1973, Fred Zinnemann), Nova Cinema, 22:25
Francúzsky prezident Charles de Gaulles je jedna z najvplyvnejších osobností Francúzska aj Európy. Mnoho svojich krajanov však prekvapilo a nahnevalo, keď z moci pustil Alžírsko. Jedna takáto extrémistická skupina sa ho kvôli tomu pokúsila zabiť. Ten sa ale nepodaril, na druhý pokus si tak najímajú vraha. Ten si pod krycím menom Šakal vypýta od skupiny pol milióna dolárov. Na stope je mu však polícia na čele s komisárom Lebelom. Šakal je ale niekoľko krokov pred ním.

TV tipy 13.7. - 18.7. 2021

Piatok, 16. júl

Jan Hus (Česko, 2015, Jiří Svoboda), Dvojka, 20:35
Najnovšie spracovanie osudov českého reformátora Jana Husa spracoval pre televíziu v roku 2015 režisér Jiří Svoboda. Ide o trojdielny televízny seriál, ktorý má však aj jednoliatu podobu vo filme trvajúcom 144 minút. V úlohe majstra Jána Husa sa predstavil Matěj Hádek, nás Slovákov poteší účasť Milana Kňažka. Príbeh sa zaoberá aj synmi Karla IV, bratmi Václavom a Zikmundom. Film je adaptáciou knihy spisovateľky Evy Kantůrkovej. Svoboda, minimálne na televízne pomery, prináša veľmi slušný vizuál.

Leon (Francúzsko, 1994, Luc Besson), Jednotka, 22:20
Zrejme najkultovejší film Luca Bessona svetu predstavil Natalie Portman a celosvetovo preslávil Jeana Rena. Tí si zahrali spočiatku nesúrodú dvojicu nájomného zabijaka a dvanásťročnej dievčiny v jeho opatere. Matildu postretla životná tragédia, keď celú jej rodinu vyvraždí skorumpovaný policajt. Toho si s gustom zahral Gary Oldman. Dvojica začne pripravovať chladnú pomstu. Besson pripravil pre fanúšikov filmu aj režisérsky zostrih, ktorý je dlhší o celú polhodinu.

Okamih zlomu (Fracture, Nemecko, USA, 2007, Gregory Hoblit), Dajto, 20:30
Boháč Ted Crawford má síce svoje roky, ale vzhľadom na svoje spoločenské postavenie si môže dovoliť krásnu mladú manželku. Lenže tej život v zlatej klietke až tak nevyhovuje a nájde si milenca. Chladný Crawford sa s tým ale zmieriť nedokáže a naplánuje jej vraždu. Prípad začne prešetrovať v podstate debutant Willy Beachum a bude musieť rozpliesť komplikovaný Crawfordov plán. Boháča a kriminalistu si zahrali v tomto „columbovsky“ ladenom thrilleri Anthony Hopkins a Ryan Gosling.

TV tipy 13.7. - 18.7. 2021

Sobota, 17. júl

Spomienky na Afriku (Out of Africa, 1985, USA, Sidney Pollack), Plus, 14:45
Hneď siedmimi Oscarmi bola ocenená slávna melodráma Sidneyho Pollacka Spomienky na Afriku. Obrovskú popularitu si film u publika získal najmä prítomnosťou Meryl Streep a Roberta Redforda a exotikou veľkolepých afrických scenérií. Ide o skutočný príbeh Karen Blixenovej, ktorá žije so svojim manželom v nie príliš šťastnom zväzku (Klaus Maria Brandauer) na kávovej plantáži v Keni počiatkom minulého storočia. Do jej života však vstúpi tajomný biely lovec.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, USA, 2013, Martin Scorsese), JOJ Cinema, 22:20
Čierna komédia Martina Scorseseho nakrútená na základe spomienok Jordana Belforta je okrem trojhodinovej zábavy a implicitnou kritikou nekontrolovateľného kapitalizmu a ukážkou, ako dokážu moc a peniaze zmeniť ľudský charakter. Lenže FBI nikdy nespí a i keď sa zdá, že niekedy možno pracuje pomaly, svojho cieľa sa nikdy nevzdá. Scorsese nakrútil vo svojej filmografii pomerne nekonvenčne pojatý film a snaží sa aj experimentovať. Leonardo Di Caprio si svoju úlohu nesmierne užíva. Recenzia filmu TU.

Rekviem za sen (Requiem for a Dream, USA, 2000, Darren Aronofsky), ČT art, 22:35
Kultový film amerického režiséra Aronofskyho nie je vôbec jednoduchým sledovaním, z filmového hľadiska však ide o výnimočný zážitok. Formálne sa film prispôsobuje príbehu, ktoré vedie závislosť – na drogách a liekoch. Snímka sleduje postavy od zúfalých začiatkov, kedy drogám prepadnú až na úplný koniec, kedy sú na dne a stratili úplne všetko, vrátane svojej budúcnosti a samých seba. Dominantné sú aj herecké výkony, predovšetkým skvelá Ellen Burstyn, ale aj presvedčiví Jared Leto, Jennifer Connely a prekvapivo aj Marlon Wayans. Recenzia filmu TU.

TV tipy 13.7. - 18.7. 2021

Nedeľa, 18. júl

Orlie pierko (Československo, Martin Hollý, ml.), Jednotka, 16:10
Pokračovanie nesmierne úspešného horského filmu Medená veža s názvom Orlie pierko sa stretlo taktiež u divákov s úspechom. Osudy troch kamarátov, vysokohorských nosičov, sa tentokrát odohrávajú častejšie v dolinách a v civilizácii, čo príbehu trochu uberá na príťažlivosti, každopádne divák je už s postavami natoľko zžitý, že mu to ani neprekáža. V hlavných úlohách sa opäť predstavili Ivan Mistrík, Ivan Rajniak a Vlado Müller. Príbeh sa zameriava na pomstu chlapov voči nadporučíkovi Pardekovi.

Sladké hry minulého leta (Československo, Juraj Herz), Dvojka, 21:15
Jedna pekná žena, ale až viacerí šarmantní, i keď nie úplne najkrajší nápadníci. To je základ televízneho filmu Juraja Herza nakrúteného na motívy impresionistickej poviedky Guya de Maupassanta. Režisérovi sa podarilo preniesť na filmový pás úžasnú letnú dobovú atmosféru a voľnomyšlienkárstvo postáv pôsobí veľmi prirodzene. Obletovanú ženu si zahrala „ryšavka“ Jana Plichtová, nadržaných chlapov Milan Lasica, Július Satinský, Peter Debnár a František Velecký. Film získal ocenenie na festivale v Monte Carle.

Magická hlbočina (Le Grand Bleu, Francúzko, USA, Taliansko, Luc Besson), ČT2, 21:50
Hlavnou postavou snímky Magická hlbočina je potápač Jaques, ktorý je tak bytostne spätý s morom, že si len ťažko nachádza duševné spojenie s ľuďmi. Má však výborného kamaráta Enza a ten sa zároveň snaží prekonať jeho rekord v hĺbkovom potápaní. K slovu prichádza aj láska krásnej ženy, Jaques si tak bude musieť vybrať medzi ňou a morom. Režisér Luc Besson v Magickej hlbočine zužitkoval svoju mladosť strávenú pri mori, čo sa odzrkadlilo aj v jeho dokumentárnom filme Atlantis.

TV tipy 13.7. - 18.7. 2021


autor Tatiana Rusnáková 13.7.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.