TÉMA: GROUNDHOG DAY - FILMY S ČASOVOU SLUČKOU

TÉMA: GROUNDHOG DAY - FILMY S ČASOVOU SLUČKOU

článok



Čo tak každoročnú tradíciu – pozerať Na Hromnice o deň viac (Groundhog Day, 1993) práve na Hromnice 2. februára – ozvláštniť a pozrieť si niečo z balíka iných filmov pracujúcich s podobným či identickým spôsobom rozprávania? Časové slučky začali byť populárne najmä vďaka kultovej, čarovnej komédii Harolda Ramisa so skvelým Billom Murraym. Ako samoľúby televízny meteorológ Phil opakovane prežíva ten istý deň stále dookola. V mestečku Punxsutawney, kde práve slávia Hromnice, uviazne na jeden jediný deň a zároveň celú večnosť. Kopu času a znalosť udalostí využije na to, aby sa stal lepším človekom. A popritom zapôsobil na novú kolegyňu v podaní Andie MacDowell.

Scenár Dannyho Rubina s režisérovými úpravami vraj nie je založený na ničom konkrétnom (autor ako prameň nápadu udáva upírsky román The Vampire Lestat od Anne Rice z 1985), najčastejšie sa však ako inšpirácia spomína o tri roky starší „kraťas“, ktorý nájdete v našom zozname. Jednu z najlepších amerických komédií vôbec si minulý rok geniálne pripomenuli aj na Super Bowle.

Námet uzavretého časového kruhu a teda opakovanie sa istého časového úseku sa stal obľúbeným a našiel uplatnenie v romantických komédiách, tínedžerských filmoch, hororoch aj v sci-fi filmoch. V našom prehľade sa nevenujeme seriálom, ale ako príklad za všetky spomeňme napr. Russian Doll (2019).

TEXT OBSAHUJE SPOILERY

Naše TOP filmy s konceptom a lá Groundhog Day

 

Repeat Performance (1947)

Silvestrovský večer 1946. Nad bezvládnym telom svojho manžela stojí jeho vrahyňa a manželka v jednom – divadelná herečka Sheila Page. Namiesto konvenčnej retrospektívy, ktorá by objasnila motív vraždy, však Sheila na základe vysloveného želania - uplynulý rok „prepísať a odohrať“ ho odznova – dostáva príležitosť vrátiť čas a napraviť chyby posledného roka... Film noir síce neprináša opakujúce sa známe udalosti z časovej zacyklenosti (ktoré pri týchto filmoch máme tak radi), ale pracuje s mimoriadne zaujímavým námetom - možnosťou prežiť celý jeden rok ešte raz. V čom je opakovaných 12 mesiacov iných sa však dozvedáme len z dialógov a vizuálne sa opakuje len silvestrovské finále.

Najstarší kúsok nášho zoznamu nie je naratívne sofistikovaný ako snímky od 90tych rokov, ale okrem spomínaného námetu ponúka aj originálnu úvahu o úlohe osudu. Rozprávač má v úvode myšlienku: „Hovorí sa, že osud je vo hviezdach. Že všetky naše roky sú vopred naplánované a nič nemôže zmeniť osud. Je to skutočne tak?“

 

12:01 PM (1990)

Úradníček sa o 12:01 ocitá uprostred rušnej ulice. A dookola prežíva jednu a tú istú hodinu. Teda, 59 minút. Keď totiž príde jedna hodina poobede, vesmír akoby vybuchol a čas sa vráti o hodinu späť. A on je následne jediný, kto si to pamätá. Keď sa dozvie o fyzikovi, ktorý tento časový skok predpovedá, rozhodne sa ho vyhľadať a zachrániť sa. Má však na to iba necelú hodinu. Na Oscara nominovaný krátky film vznikol ako adaptácia príbehu Richarda A. Lupoffa uverejneného v decembrovom vydaní The Magazine of Fantasy and Science Fiction z 1973.

Hovorí sa, že práve tento kúsok inšpiroval k vzniku kultových Hromníc. Navyše, minimálne dva okamihy z Groundhog Day (1993) náramne pripomínajú scény práve z tohto kraťasu. Podľa identickej poviedky vznikol v 1993 aj televízny film, v ktorom však hrdina prežíva už celých, opakujúcich sa 24 hodín.

 

Zdrojový kód (Source Code, 2011)

Jake Gyllenhaal sa ako vojenský kapitán prebúdza v prímestskom vlaku do Chicaga a netuší, ako sa tam ocitol. Oproti nemu sedí žena (Michelle Monaghan), ktorú vidí po prvý raz, no ona ho evidentne pozná veľmi dobre. O 8 minút na to vlak exploduje. Hrdina zisťuje, že sa ocitol na misii a v tele iného človeka. Je súčasťou vládneho experimentu, ktorý umožňuje pod inou identitou opakovane existovať v paralelnej realite. Jeho úlohou je zabrániť bombovému útoku a odhaliť atentátnika. Má však na to stále iba 8 minút. Rozdiel oproti iným filmom z tohto súdka je ten, že misia sa neopakuje automaticky po výbuchu vlaku (resp. po smrti), ale hrdina musí byť na „simuláciu“ vždy vyslaný zo strany nadriadených.

Na hrane zajtrajška (Edge of Tomorrow, 2014)

Tom Cruise sa v tomto inteligentnom akčnom scfi-fičku vžil do kože Billa Murrayho a evidentne si to užil. Jeho degradovaný podplukovník sa prebúdza na vojenskej základni na londýnskom Heathrow a začína ako zelenáč v boji proti agresívnej mimozemskej rase. Po tom, ako zomrie v priamom boji s mimozemšťanom sa prebúdza na tom istom mieste a jeho prvý deň na základni sa opakuje. Znova a znova, čo vytvára priestor na jeho neustále zdokonaľovanie sa. Cruise zomiera ako na bojisku, tak na cvičisku (v zmysle „nepoučil si sa, pôjdeš od znova“) a spolu s Emily Blunt hľadajú krok po kroku (tzn. zabitie po zabití) recept, ako Mimíkov poraziť. Námet samozrejme pripomenie aj video-herný princíp.

Všetko najhoršie (Happy Death Day, 2017)

Priznaná hororová variácia na Groundhog Day. Atraktívna tínedžerka je v deň svojich narodenín zavraždená neznámou osobou v maske. Na druhý deň sa prebúdza a deň svojej vraždy prežíva znova a znova. Následne využíva tieto dni, aby sa pokúsila zistiť, kto a prečo ju zabil. Oproti vrahovi má jednu veľkú výhodu: vie, čo sa stane a môže sa na to eventuálne pripraviť. Nikdy si však nemôže byť istá, či ďalšia smrť nebude tá definitívna. Popri hororovej zápletke sa tu tiež pracuje s motívom „stať sa lepším človekom“: nie je totiž najlepšou dcérou, sestrou ani kamoškou či spolubývajúcou.

Palm Springs (2020)

Zoznam uzatvárame s minuloročnou pohodovou „feel good“ komédiou. Koncept Groundhog Day je v tejto romantickej záležitosti variovaný v zmysle, že v časovej pasci nie je len jedna postava. Obaja ústrední predstavitelia zdieľajú daný deň postupom času spoločne. Náš hrdina v tom teda síce nie je sám, no zaľúbený párik prechádza konfliktom: kým jednému nihilistický stav nič nerobenia a užívania si vyhovuje, druhého toto časové uväznenie zožiera.

 

Ďalšie filmové tipy:

12:01 (1993)

Lola rennt (1998)

Naken (2000)

È già ieri (2004)

50 First Dates (2004)

Triangle (2009)

Repeaters (2010)

Naked (2017)

Before I Fall (2017)

When We First Met (2018)

See You Yesterday (2019)

The Obituary of Tunde Johnson (2019)

 


autor Michal Šmajda 2.2.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.