13 ROKOV V STREDOZEMI

13 ROKOV V STREDOZEMI

článok



Jedna vec je pre filmových fanúšikov od začiatku nového milénia istá. Lepší sprievodca po Stredozemi, ako Peter Jackson jednoducho neexistuje.

Režisér, ktorý svojou adaptáciou Pána prsteňov pred viac ako desiatimi rokmi prekonal očakávania aj tých najzarytejších nadšencov diela J.R.R. Tolkiena to spravil opäť. Na pomoc si vzal najmodernejšie technológie. A tak vznikla ďalšia úžasná trilógia autorovho majstrovského diela – Hobit.

Keď prichádzame na recepciu Stredozeme – známu aj ako Jacksonove štúdiá na Stone Street vo Wellingtone na Novom Zélande – dozvedáme sa, že Peter Jackson nám chce niečo súrne ukázať. A kto sme my, aby sme si dovolili niečo namietať?

Prichádzame do jedného z obrovských štúdií na Stone Street a zastavíme sa pri dverách, aby sme si pozreli názov našej lokácie: Scéna K. Ako sa neskôr ukáže, nejde len o dvere do obrovskej šopy – je to vstupná brána do Jazerného mesta.



Domov ľudu Stredozeme – Jazerné mesto na úpätí Ereboru (zasadenom na vrchole Osamelej hory), bolo kedysi rušným obchodným miestom. Teraz je tiché. Jediná vec, ktorá sa v meste hýbe je hmla plávajúca nad vodou obklopujúcou 44 labilných drevených domčekov.

Popri ceste kľukatými a vratkými uličkami Jazerného mesta sa od skúseného architekta trilógie Hobit Dana Hennaha dozvedáme, že túto labilitu vôbec nebol ľahké dosiahnuť. „Je to jeden z našich najväčších trikov,“ odhaľuje Hennah keď narazí do piliera držiaceho jeden z postavených domov. Neprišlo však k žiadnej škode – piliere sú vyrobené z gumy. Na tejto scéne sa odohrávala veľká časť deja. Napríklad scéna z filmu Hobit: Smaugova pustatina, v ktorej do Jazerného mesta prišli Trpaslíci, prenasledovaní Orkami a Elfami.

Pravdupovediac, pri bližšom pohľade na elementy, ktoré Jazerné mesto tvoria sa „filmové kúzlo“ začína vyjasňovať. Voda? Je len 600 mililitrov hlboká a zafarbená obzvlášť tmavým odtieňom modrej. Ľad plávajúci vo vode? Vosk. Sneh na promenáde? Soľ. Kapustové hlavy na fúriku pred domom? No dobre, tie sú pravé, hovorí Hannah: „Po čase začali naozaj smrdieť.“

13 rokov v Stredozemi 13 rokov v Stredozemi

Najväčšia interiérová scéna postavená v trilógii Hobit – Jazerné mesto, bola postavená, zbalená a znovu postavená niekoľkokrát. No tento raz to bude naposkedy... Smaug sa už blíži.

Začíname rozumieť, prečo Jackson naliehal, aby sme to videli teraz, kým sa dá.

Keď drak príde do Jazerného mesta, množstvo z týchto očarujúcich knísavých domčekov zrovná svojim chvostom so zemou a spáli svojim ohnivým dychom.

A tak sa Bitka piatich armád začína.

Tretí a posledný film obľúbenej trilógie režiséra Petra Jacksona Hobit: Bitka piatich armád je epickým vyvrcholením dobrodružstva, ktoré začalo v roku 2012 filmom Hobit: Neočakávaná cesta a pokračovalo v nasledujúcom roku filmom Hobit: Smaugova pustatina.

Hoci sa Trpaslíkom z Ereboru podarilo opäť získať obrovské rozsiahle bohatstvo ich domoviny, zároveň prebudili Smauga a teraz musia čeliť dôsledkom. Hrozivý drak ohrozuje bezbranných ľudí Jazerného mesta.

Rovnako vážne nebezpečenstvo však Trpaslíkom hrozí aj zvnútra. Thorin Dubbin sa rozhodol domáhať svojho dedičského práva ako Kráľ pod Osamelou horou a začína byť stále viac posadnutý Archakamom – pričom odmieta ctiť podlžnosti a sľuby, ku ktorým sa zaviazal po svojej ceste. „Thorin je najlepší v plánovaní akcií, bez ohľadu na to, či je v nich úspešný, alebo nie,“ hovorí Richard Armitage, ktorý nás zdraví po tom, ako sme z Jazerného mesta odišli. Aj v ´civile´, bez Thorinovej výzbroje a objemných protéz nás Armitage so svojimi 190 centimetrami prevyšuje. „A nemyslím si, že plánoval to, čo sa práve stane – podľahne rovnakému šialenstvu, aké posadlo aj jeho starého otca – čo sa stane katalyzátorom pre armády, ktoré sa zhromažďujú na Osamelej hore, aby získali svoje zlato.“

13 rokov v Stredozemi 13 rokov v Stredozemi

Nezasiahnutý obrovským bohatstvom, ktoré ovládlo jeho priateľa a priviedlo armády na úpätie Ereboru je Bilbo Bublík, odhodlaný urobiť pre záchranu svojho priateľa čokoľvek. Neuvedomuje si však, že pred ním ležia ešte väčšie nebezpečenstvá.

Gandalfove varovania o Sauronovom návrate nikto nebral vážne. Armády Orkov pod vedením Temného pána zostupujú na Osamelú horu napriek spojeniu Elfov, Trpaslíkov a ľudí. Čeliac najväčšiemu nepriateľovi, akého kedy poznali sa teraz musia rozhodnúť, za čo budú bojovať. Či bude ich prioritou bohatstvo a moc, alebo budúcnosť ich sveta a tých, ktorých majú radi.

Bilbo - Hobit, ktorý túžil len po malom dobrodružstve zrazu v bitke piatich armád bojuje o svoj život.

„Je to zaujímavé, pretože na koniec to všetko vidíte očami Bilba Bublíka – priemerného človeka, ktorý sa ocitá uprostred vojny,“ hovorí Philippa Boyens. Boyens je členkou scenáristického tímu spolu s Petrom Jacksonom, Fran Walsh a Guillermom del Torom. Spoločne vybudovali filmy podľa Tolkienových románov, pričom použili aj dodatky, ktoré autor priložil na záver trilógie Pán prsteňov.

Spýtajte sa jej, čo tretí a posledný film trilógie Hobit pred divákmi ukrýva a ona vám odpovie jediným slovom: prekvapenia. „Nie je to zmenšenina filmov z trilógie Pán prsteňov, nemôže to byť Návrat kráľa,“ vysvetľuje Boyens. „Je to odvážnejšie a pochmúrnejšie. Je to rozsiahlejšie – ak si to vôbec dokážete predstaviť! – možno aj ako Bitka o Gondor (z filmu Pán prsteňov: Návrat kráľa). Frodov príbeh bude nakoniec tragický.“

Neodvažujeme sa spýtať, o akú tragédiu pôjde no... budeme potrebovať vreckovku? Boyens prikyvuje. „Myslím, že áno.“

Konkrétne dnes sa bude bitka piatich armád odohrávať – či lepšie povedané „nakrúcať“ na dvoch frontoch. Orlando Bloom, ktorý stvárnil kultového elfského bojovníka Legolasa v oboch trilógiách je na lokácii s malým štábom, kde práve bojuje proti Orkom.

Hlavný štáb medzitým nakrúca na hore Crawford, kde kedysi bývalo väzenie nachádzajúce sa nad mestom Wellington na polostrove Miramar. Tu sa stretávame s Lee Pace – stvárňujúcou ľadovú elfskú kráľovnú Thranduil – ktorá práve skúma následky bitky v zruinovanom meste Dale. Smaug bol samozrejme aj tu.

Hoci si vo filme Hobit: Bitka piatich armád zopakovali svoje úlohy takmer všetci skvelí herci trilógie, dnes je ich na pľaci len hŕstka: americká herečka Pace; waleský herec Luke Evans, ktorý hrá lukostrelca Barda; britský Sir Ian McKellen a Martin Freeman – naši Gandalf a Bilbo a Kanaďanka Evangeline Lilly, ktorá je známa ako Elfka Tauriel.

13 rokov v Stredozemi 13 rokov v Stredozemi

„Sme z celého sveta – a práve to je na filme úžasné,“ hovorí Evans pred tým, ako do rúk vezme Bardov luk. „S postavami sme si veľmi podobní. Aj oni pochádzajú z najrôznejších častí Stredozeme, a teraz sú všetci v mestečku Dale.“

Evans Dale v ruinách až do dneška nevidel. Nad smutným pohľadom len krúti hlavou. „Toto je Smaugova práca,“ vysvetľuje. „Stále je to pôsobivé, no keby ste to videli v celej kráse... Chceli by ste doslova vojsť dnu. Keď som sa tade prechádzal, hovoril som si, ´Ó môj Bože, je to nádhera.´ Dalo sa vojsť a kráčať po všetkých tých mostíkoch. Bolo to úžasné. A oni to zničili! Všetko zhorelo!“ Hovorí so smiechom, možno v snahe zakryť aj najmenší náznak slzy.

Toto 10-týždňové nakrúcanie je to, čo odborníci vo filmovom biznise nazývajú „doplnky“ – sú to dodatočné scény, ktoré Jackson potrebuje na dokončenie svojej skladačky. Po ich dokončení sa viac ako trojročná cesta týchto hercov po Stredozemi ukončí.

Slovo, ktorým Velšan popisuje svoju skúsenosť na tomto filme je „špeciálna“. „Sú scény, na ktoré nikdy v živote nezabudnem.“

Každý, kto niekedy s Jacksonom pracoval na filme len ťažko uverí tomu, že nakrúcanie sa skutočne končí.

„Mám pocit, že som mal nespočetne veľa posledných nakrúcacích dní,“ žartuje Freeman. Oblečené má Bilbove nohy a drôtenú košeľu, na ktorej má civilný plášť, aby mu nebola zima. Výsledný efekt je však dokonale Bublíkovský.

Jeho posledný posledný deň hlavného nakrúcania trval takmer rok. „Bolo to veľmi emotívne,“ spomína. „No kým nebudú všetky tri filmy v kinách, neuverím tomu. Na premiére posledného z nich si poviem, ´Toto je môj posledný deň.´“

Nateraz sú však kamery stále zapnuté. Freeman sa pripravuje na nakrúcanie scény s legendárnym Ianom McKellenom, ktorý sa stal zosobnením Gandalfa Sivého (okrem ďalších hrdinov a darebákov) celej generácie. Bol to predovšetkým Gandalf, kto podporoval Bilba, aby sa pridal k Trpaslíkom na neočakávanej ceste.

Kým dve hviezdy zaujímajú svoje miesta pred kamerou, režisér nám vysvetľuje, čo budeme vidieť.

„Toto je stred bitky piatich armád,“ objasňuje. „Niektorí z Trpaslíkov sú na Havraňom vrchu, ktorý je len približne 90 metrov od Osamelej hory. Oproti nim mieria Orkovia a niekto musí Trpaslíkov varovať. Gandalf sa snaží nájsť spôsob, ako im odkaz odovzdať a Bilbo sa na to podujme.“

Jackson sa odmlčí a uškrnie sa. „Budete si musieť počkať a potom uvidíte, čo sa stane.“
Zaznie klaksón a okolie mestaDale je tiché. Jackson zakričí ´akcia´.
„Uvidia ťa prichádzať a zabijú ťa,“ obáva sa Gandalf.
„Nie, neuvidia,“ hovorí Bilbo odhodlane.
Gandalf: „Nedovolím to.“
Bilbo: „Nepýtam si od teba dovolenie.“
Gandalf: „Nedokážem ťa ochrániť.“

Je fascinujúce sledovať ako Freeman a McKellen vytvárajú scénu medzi Bilbom a Gandalfom. Ešte zaujímavejšie je pozorovať Jacksona kričiaceho ´Strih´, a vstupujúceho do hry, aby tok výmeny upravil. Režisér hovorí Freemanovi, aby Bilbo odišiel ráznejšie. McKellen využije šancu a pýta sa Jacksona, aký pocit by mala scéna vyvolať. Jackson ho opisuje – je to chvíľa keď otec posiela svojho 18-ročného syna do bitky na Somme. „To je tá emócia,“ hovorí.

Herci začínajú odznovu, pričom scénu prehrávajú viacerými spôsobmi – Bilbo odkráča preč a obzrie sa. Bilbo utečie a neobzrie sa. Gandalf je buď stoický, sentimentálny, alebo zamyslený. V poslednej klapke vidíme, ako McKellen zatvára svoje výrazné oči a prikyvuje – otvorí ich až vtedy, keď Bilbo zmizne za rohom.

„Je to veľmi pekná scéna,“ hovorí McKellen, ktorý si po tom, ako dali s Freemanom Jacksonovi bohatú ponuku možností konečne sadol. „Je to rozhodujúci moment v ich vzťahu- Gandalf by mohol Bilba pred odchodom a s pomocou Trpaslíkom zastaviť, no potrebuje niekoho, po kom ten odkaz pošle... Elfovia to neurobia. A po ruke nie je ani žiaden iPhone,“ dodáva s úškrnom. „Tak som ho pustil. Aj tak bol na to odhodlaný. V bitke je zaangažovaný a Trpaslíkov, ktorí sú teraz jeho priatelia, má rád.“

13 rokov v Stredozemi 13 rokov v Stredozemi

McKellen vzťah Gandalfa a Bilba opisuje ako otcovský, ale ako zdôrazňuje, je aj jeho veliteľom. „Vo veľmi krátkom čase najprv odmietam, aby šiel; potom tento nápad zvažujem; nato zamietam. On mi povie, že ide bez ohľadu na to, čo poviem. A ja mu na to, ´Dobre, v poriadku, ale ak pôjdeš, musíš vedieť, že ja ti už nepomôžem.´“

McKellen sa zastaví a zamyslene povie, „Ide predsa o veľa, nie?“

Stredozem je pre oceňovaného herca súčasťou života už 16 rokov – po prvý krát sa zhostil úlohy Gandalfa v trilógii Pán prsteňov v roku 1999. „Vždy bolo úžasné sa sem vrátiť – a tým sem nemyslím len scénu, či atmosféru, ale ľudí,“ hovorí. „Väčšina z ľudí, ktorých tu vidíte, na týchto filmoch pracuje tak dlho, ako ja. Videl som ich vyrastať, zaľúbiť sa, mať deti; niektorí nás aj opustili.“

Naopak Evangeline Lilly je v Stredozemi nová. Jej postava – impulzívna, spravodlivá a bojovná Elfka Tauriel sa pridala až v druhom filme trilógie Hobit. Kým tvorcovia nezačali premýšľať, ako bude ich filmová verzia príbehu vyzerať na plátne dokonca ani neexistovala.

Tauriel bola prostriedkom ako filmu dodať ženskú energiu a tiež, aby ukázala rozdiel medzi vysokými vznešenými Elfami vrátane Kráľa Thranduila a statočnými lesnými Elfami, ktorí sú jeho armádou. Ako hovorí Boyens, „Tolkien opisuje lesných Elfov ako menej múdrych a viac nebezpečných ako sú ostatní Elfovia Stredozeme.“

A preto je tu Lilly – dokonalý prototyp Elfky, ktorá je ľahkomyseľná, bezohľadná, neváha zabiť (hlavne Orkov) a keď je presvedčená, že to, čo robí je správne, je odhodlaná odporovať aj svojmu vodcovi.

„Hocijaká rola, ktorá odporuje autoritám je pre mňa ideálna, pretože v živote som taká istá,“ hovorí s iskrou v očiach. „Radšej ako sa tváriť, že zlo v Stredozemi nejestvuje sa Tauriel odhodlá nebezpečenstvu čeliť a byť súčasťou boja za dobro.

Vo filme Hobit: Smaugova pustatina, je to práve Tauriel, kto presvedčí Legolasa, že v boji za dušu Stredozeme sa musia zapojiť aj Elfovia. Bude stáť za akciou aj v tomto filme?

„Samozrejme, že budem!“ kričí Lilly. „Tauriel žije a dýcha pre boj. To je to, čo robí. Patrí to k jej osobnosti. Bude vraždiť Orkov spoločne s chlapcami.“

Trilógia Hobit je tzv. ´prequel´ k trilógii Pán prsteňov. A práve tento príbeh – táto bitka nás premostí priamo do filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa. Keďže už Tauriel neuvidíme, ako budeme vedieť, čo sa s našou obľúbenou bojovnou Elfkou stalo?

„Pre postavu Tauriel existuje mnoho vyústení,“ súhlasí Lilly. „Treba si uvedomiť, že je Elf – takže žije navždy – vzhľadom na tento fakt nemá ´koniec´. Má koniec iba v tejto časti jej príbehu.“

Hoci sa príbeh Tauriel končí, Lilly je šťastná, že mohla byť jeho súčasťou. Bola ´fanynkou´ kníh už od útleho veku. „Na túto postavu budem do konca svojho života hrdá. Myšlienka na to, že som sa stala súčasťou histórie filmu je poriadne vzrušujúca.“

História sa však netvorí iba na vrchole hory Crawford. Niekoľko kilometrov od nej géniovia z Weta Digital pracujú na animáciách a efektoch, ktoré podporia scény Dana Hennaha a dych berúcu krásu Stredozeme. Okrem toho pracujú aj na niekoľkých dodatočných hráčoch bitky piatich armád.

Podľa slov supervízora vizuálnych efektov seniora Joe Letteriho je tím len v prvotných štádiách tvorby niekoľkých pulz-zrýchľujúcich sekvencií, ktoré sa stali pre Jacksonove filmy typickými.

Ak vás zaujíma, koľko práce má vo svojich rukách Weta Digital, spomeňte si na scénu z filmu Hobit: Neočakávaná cesta – pamätáte si na sekvenciu, v ktorej Gandalf a Trpaslíci večerajú v Bilbovom dome? „Tú scénu sme vytvárali rok,“ hovorí Letteri. Alebo sa na to pozrime z inej strany. Vo filme Pán prsteňov: Návrat kráľa bolo použitých 1850 digitálnych záberov. Vo filme Hobit: Neočakávaná cesta ich bolo 2176. Jediná cesta smeruje hore!



Zakladateľ Weta Workshop, Richard Taylor potvrdzuje, že aj on je v tom až po uši. Nakoniec, hrdo vystavené sošky Oskarov potvrdzujú, že jeho tím asi 70 ľudí urobil naozaj všetko – od nekonečného množstva protéz, ktoré Trpaslíkom dodávajú ich tvar až po zbrane každého typu a veľkosti, ktoré sa zrazia v poslednom súboji.

Archívy Weta plné vojnového výstroja sa v tomto filme veľmi zišli. Hoci podľa Taylorových slov sa priamo zo skladu rekvizít z trilógie Pán prsteňov použili iba dva kusy. Ostatné museli byť vyčistené, prepracované, alebo znovu skonštruované.

Prevedie nás od zasadačky až po rozsiahle dielne, kde tím práve pracuje na vytvorení brnenia pre Orkov Gundabad – 90 kostýmov prekresľujú už štvrtý krát. Farebná škála musí byť tá správna.

Po návrate do štúdií na Stone Street sa vydávame na prechádzku kostýmovým oddelením. Návrhár Bob Buck práve rieši problém: William Kircher, ktorý hrá Trpaslíka Bifura počas prestávky schudol. Buck k jeho kostýmu potrebuje pridať viac vypchávok!

Oproti kostýmovému oddeleniu cez parkovisko nájdeme kráľovstvo Dana Hennana. Umelecké oddelenie sa stalo za dobrých desať rokov, ktoré dizajnéri strávili tvorbou Stredozeme legendou.

Jeho dielňa je pre fanúšikov Stredozeme niečo ako vysnívaná krajina. Modely všetkých scén ležia na stole. Nájdeme tu spustnuté kanály a chodby Jazerného mesta; Smaugovu hromadu zlata pod Horou; model zobrazujúci boj na Havraňom vrchu, pričom všade sú miniatúrni, ručne vyrábaní vojačikovia. Vidíme tu aj model mesta Dale vo všetkej jeho sláve, pred tým, ako padlo za obeť Smaugovej rozzúrenosti.

Keď sa pozeráme na všetky tie detailné diorámy miest, ktoré sme videli v prvých dvoch filmoch, alebo ešte len uvidíme v poslednom, na um nám prichádza myšlienka na to, čo v ten deň povedal Richard Armitage. „Keď vy ešte len nakrúcate scénu, on už si ju v hlave strihá a spája ich do veľkého obrazu. A ten obraz nie sú len všetky tri filmy z trilógie Hobit, ale aj všetky tie zo série Pán prsteňov. Vo svojej hlave má celý príbeh všetkých šiestich filmov a presne vie, kde sa čo spája. Zároveň je však absolútne pohltený aktuálnym momentom.“

Späť na kopci, v ruinách mesta Dale Jackson vysvetľuje elfskému komparzu scénu. „Bojujete,“ vysvetľuje. „Vaša krv je všade, ste rozrušení. Tvárte sa vražedne!“

A Elfovia robia presne to, čo im povedal. Bojujú, padajú, zabíjajú, alebo sú zabíjaní. Spokojní s tým, že má čo potreboval Jackson vyhlasuje, „Krásne!“

Hoci názov prezrádza veľa, Jackson vyhlasuje, že v Bitke piatich armád ide o viac ako len o vojnu a boj. Postavy, ktoré sa počas filmov vyvíjali budú mať, ako to Lilly pomenovala pred tým „svoje konce.“

Martin Freeman na dnes končí a vyzlieka si svoje brnenie, ktoré nazýva „môj Beyonce look – hneď sa cítim viac žiarivo!“

Cesta, ktorá Bilba čaká však rozhodne nebude žiarivá. Malý Hobit to doteraz zvládol. Koľko ho však bude čakať nebezpečenstva v Bitke piatich armád?

„Bilbo je stále rovnaký,“ reflektuje Freeman. „Na konci sa nezmení na dokonalého bojovníka, je však viac priamy, trochu menej váhavý, ale len preto, že musí. Rozhodne mu to ide lepšie s mečom. V bitke sa teda ocitne tak, ako vie, jeho nedokonalým, improvizovaným spôsobom.“

Štáb sa pomaly balí a Jackson nám hovorí, že Hobitín je jediná scéna, ktorá je väčšia ako Dale. Dokáže sa Jackson po toľkých rokoch, odkedy začal pracovať na Pánovi prsteňov ešte vrátiť k „malým“ filmom? „Neviem,“ smeje sa. „Ešte som sa k tomu nedostal!“

Pre režiséra, ktorého dedičstvo zahŕňa šesť filmov a 16 rokov strávených produkciou, ktorá oživila Stredozem pre celú generáciu fanúšikov sa zdá nakrúcanie komorných filmov aktuálne veľmi atraktívne.

Ale ako povedal Freeman, neskončí sa to, až kým ´sa na premiére nerozvinie červený koberec a diváci sa nevrátia do Stredozeme posledný krát. Hobit: Bitka piatich armád príde do kín už tento december.

Dovtedy pre Jacksona a jeho tím boj stále pokračuje.


autor press kit 12.12.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dobrodružný/Fantasy
Minutáż˝: 144 min
Krajina: USA Nový Zéland
Rok výroby: 2014
Homepage www

Premiéra: 10.12. 2014
Premiéra SK: 11.12. 2014
0 z 10
0 z 10
6 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.