10 MIMORIADNYCH SCÉN V DAŽDI

10 MIMORIADNYCH SCÉN V DAŽDI

článok



Ako lepšie stráviť upršané dni než pri filme? A podľa možnosti najlepšie pri takom, ktorý sa pochmúrnymi daždivými scénami len tak hemží. Bez búrky či dažďa to v Hollywoode mnohokrát nejde: v romantických filmoch má za úlohu pridať na romantike, prípadne zvýrazniť figúru premoknutej postavy; v oblasti filmu noir, neo-noiru či hororu zasa zohráva kľúčovú rolu pri navodení ponurej atmosféry. Na toto typicky jesenné počasie sme pre vás pripravili prehliadku slávnych daždivých filmových scén.

10 mimoriadnych scén v daždi 10 mimoriadnych scén v daždi 10 mimoriadnych scén v daždi


The Public Enemy (1931)
Klasická raná gangsterka štúdia Warner Bros. priniesla dnes už ikonický záver: gangster Tom Powers v bravúrnom stvárnení Jamesa Cagneyho sa postrelený potáca zapršanou ulicou. Padajúc k zemi vyslovuje svoju slávnu a poslednú repliku: „Nie som tak tvrdý!“ Dážď mal okrem atmosféry symbolizovať aj očistenie ulice od tohto kriminálneho živlu a podčiarknuť, že zločin sa nevypláca.


Spievanie v daždi (Singin' in the Rain, 1952)
Muzikálová klasika či kráľ muzikálových komédií. Zároveň jeden z najlepších filmov o príchode zvuku do sveta filmu, ktorý ponúkol viacero aj dnes dych berúcich choreografií. Pri našej „mokrej“ téme nemôže byť reč o ničom inom než o zamilovanom tancovaní a spievaní Gena Kellyho v lejaku a kalužiach vody. Skvelé tanečné číslo a azda najslávnejšia filmová scéna v daždi, ktorej trošku nechutným a „ultra-násilným“ spôsobom vzdal hold Stanley Kubrick v Mechanickom pomaranči. Zopár zaujímavostí: Kelly mal v deň nakrúcania horúčku a spolurežisér Stanley Donen ho poslal domov. Kelly však odmietol a pokračoval v nakrúcaní. A čo samotný dážď? Ten bol zmesou mlieka a vody, aby lepšie vynikol v kamere. To malo za následok, že sa Kellyho oblek z vlny zrazil.

Raňajky u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany's, 1961)
Romantická klasika! Začínajúci spisovateľ Paul a bláznivá a rozmarná Holly (Audrey Hepburn) hľadajú v zapršaných uliciach Manhattana jej milovaného kocúra, ktorého sama vyhodila z taxíka. Napokon sa koná happyend: kocúra bez mena nachádzajú premočeného v bočnej uličke (a Holly de facto nachádza samú seba), čo rozhádaný pár zblíži späť k sebe.

10 mimoriadnych scén v daždi 10 mimoriadnych scén v daždi 10 mimoriadnych scén v daždi

Blade Runner (1982)
Kultová scéna vizionárskeho sci-fi počinu Ridleyho Scotta. Líder replikantov Roy sa po súboji s Deckardom a po tom, ako ho zachráni, posadí a vyslovuje svoje posledné slová: „... všetky tie okamihy sa stratia v čase ako slzy v daždi. Čas zomrieť.“ Krásna scéna! Mimochodom, Blade Runner je jeden z najdaždivejších filmov vôbec. Vo väčšine minutáže tohto modelového neo-noiru prší. Dážď je neodmysliteľným atmosferickým prvkom filmu noir. Ideálne vytvára a podčiarkuje pesimistickú a pochmúrnu náladu. Scény v daždi možno nájsť hneď v rade klasických noirov ako napr. The Woman In The Window (1944), Detour (1945), Hlboký spánok (1946), Brute Force (1947), Key Largo (1948) či Gun Crazy (1950).

Nezmieriteľní (Unforgiven, 1992)
Nad šerifom „Malým Billom“ (Hackman) sa zmráka a blýska po tom, čo William Munny (Eastwood) zistí, že zabil jeho najlepšieho priateľa Neda (Freeman). A to doslova. Munny sa prichádza pomstiť do jeho salóna za tmy a neustávajúcej búrky... V Eastwoodovom temnom westerne prší celkovo štyrikrát a to takmer štvrtinu z celej minutáže. To sú celkom zaujímavé čísla na tento klimaticky „suchý“ žáner.


Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Redemption, 1994)
Andy Dufresne (Robbins) sa za treskúceho dažďa triumfálne vyslobodzuje zo Shawshanku a po vylezení z odpadového potrubia naťahuje ruky a ústa smerom k daždivým nebesiam. Takto sladko chutí sloboda. Ikonická záležitosť!


Sedem (Se7en, 1995)
Po Blade Runnerovi ďalšia zásadná neo-noirová detektívka. Zároveň ďalší titul, v ktorom takmer neustále leje a dážď zohráva veľkú rolu pri vytváraní pochmúrnej atmosféry. Dvojica detektívov naháňa sériového vraha zapršanými ulicami a Mills (Pitt) s ním prichádza do priameho kontaktu v bočnej uličke...

10 mimoriadnych scén v daždi 10 mimoriadnych scén v daždi 10 mimoriadnych scén v daždi


Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan, 1998)
Vojenská jednotka poverená nájsť vojaka Jamesa Ryana pokračuje vo svojej misii v rozbombardovanom mestečku. Spúšťa sa dážď. Nie sú to však len dažďové klapky, ktoré svištia vzduchom, ale aj guľky. Spielberg so svojou oscarovou vojnovou drámou priniesol viacero dramatických situácií, no tieto (scéna s dievčatkom a nacistickým ostreľovačom) okorenil o dážď.


Spider-Man (2002) 
Tmavá zapršaná ulička. Na stredoškolskú lásku Petera Parkera - Mary Jane, si robí zálusk pouličná banda. Ešteže je na blízku Spidey! Po záchrane mu Mary hovorí, že je „amazing“ (úžasný) a za odmenu dostáva vlhký bozk. Asi nikto vtedy netušil, že sa o rovných 10 rokov na to dočkáme spider-manovského reštartu s názvom The Amazing Spider-Man.


Zápisník jednej lásky (The Notebook, 2004)
Milovníčky ľúbostných momentov určite nedajú dopustiť ani na scénu z tejto romantickej drámy. Asi každá z vás uzná, že pridanie dažďa do romantickej scény s bozkom na konci má približne rovnaký efekt ako priama účasť Ryana Goslinga. A keď sa tieto dva faktory romantickosti skombinujú, scéna zrazu naberá na hrejivosti.

Áno, „zabudli“ sme na more iných slávnych hollywoodskych scén (Poltergeist, Návrat do budúcnosti 2, Jurský park, Forrest Gump, Dokonalá búrka, Pán prsteňov: Dve veže, Matrix Revolutions, Sin City, Deň po tom, Cesta do zatratenia...), otázka však stojí ináč: aká je vaša obľúbená scéna v daždi?


autor Michal Šmajda 16.11.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.